АЕЦ "Белене" в цифри
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

АЕЦ "Белене" в цифри

АЕЦ "Белене" в цифри

6332 прочитания

Цената за изграждане на АЕЦ "Белене:

1. 6.3 млрд. евро за доставяното от "Росатом" оборудване.

2. 1.7 млрд. евро за присъединяване към мрежата, физическата защита на централата, разпределителната уредба и за архитект-инженера, а също за първоначалното зареждане с ядрено гориво. Първоначалните прогнози бяха за около 1.3 млрд. евро, но цената със сигурност ще нарасне поради инфлацията за периода 2006 - 2019 г.

Финансиране

1. Собствен капитал - 2.7 млрд. евро

За да започне същинската работа по централата, първо трябва да се основе проектна компания между партньорите, която да поеме управлението на проекта. В нея ще влязат досега направени разходи по АЕЦ "Белене" от българска страна. От публичните изяви на премиера Бойко Борисов може да се заключи, че България ще настоява за поне 1 млрд. евро. Каква точно сума ще бъде призната е въпрос на преговори. За остатъка Русия предлага да отпусне заем на НЕК, който от своя страна да заложи акциите пред руската компания, докато кредитът не бъде изплатен. За да не се усложнява анализът, приемаме, че българската страна влага 1.4 млрд. собствени средства (приблизително 51%), а руската компания - 1.3 млрд. евро.

В тези разходи не е включена необходимостта от изграждане на хранилище за дълговременно погребване на отпадъци. Има голяма вероятност проектът да се оскъпи допълнително - АЕЦ "Олкилуото-3" във Финландия вече надхвърли първоначално обявената си стойност с 67% и никой не може да каже каква ще бъде крайната цена.

2. Кредити - 5.3 млрд. евро

@@file:[email protected]@

Цената за изграждане на АЕЦ "Белене:

1. 6.3 млрд. евро за доставяното от "Росатом" оборудване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-?
  Станислав Янков

  А колко ще струват, заедно с присъединяването към мрежата, 2000 MW мощности от ВЕИ? И на каква цена ще ни излиза токът от такива? Или пък - колко ще ни струва вносния ток (както е тръгнало - не след много дълго вносният ток ще се окаже по-евтин от тока от ТЕЦ-овете ни)?

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  В енергетиката освен възстановяването на капитала много важно е и използването на инсталираните мощности в годишен план, например изразено в часове в годината на използване на инсталираната мощност или % от максимално възможното производство (годината като правило има 8760 часа, по време на олимпийските игри и 8784 часа!
  Колко е тази използваемост в сметката по горе 7500 часа в година бруто или??

 • 3
  sensey avatar :-|
  sensey

  До коментар [#1] от "Станислав Янков":


  До коментар [#2] от "boby1945":

  Произведената за година електроенергия от вятър в България е равна на около 2000 часа работа на пълна мощност на ветрогенераторите. При около 8000 часа в годината това означава, че ако искаме 2000 МВ базова мощност (била тя АЕЦ Козлодуй или големите ТЕЦове) да бъде заменена от вятърни централи, инсталираната им мощност трябва да е около 8000 МВ! Да оставим настрана милиардите, които трябва да се излеят в ел. мрежата (познайте от чий джоб биха дошли) за да може да функционира. Да оставим настрана и това, че не винаги пиковото потребление ще съвпада с пиково производство на ток от тези централи и ще трябва или да внасяме ток (от къде и от какви централи и колко ще струва не се знае) или да има режим на тока.
  Живота на една вятърна турбина е 20 години и то при безупречна поддръжка. Дали след 20 години тя ще струва колкото днес - да приемем, че също не се знае. Интересно ще е изготвилите горния анализ да направят "розов" сценарий и за ВЕИ :)

  Повишаването на енергоефективността е прекрасна идея! Обаче я някой еколог да се замисли как ще се отрази на природата разнасянето на хиляди тонове стириопор използван за топлоизолация, който не се разгражда холяди години, а се раздробява и влиза в хранителната верига.

  Изобщо не съм привърженик на Белене и руснаците с наглите си политика и поведение са ми направо противни.
  ВРЕМЕТО ЗА НАМИРАНЕ НА АЛТЕРНАТИВИ ИЗТИЧА, защото лицензите на реакторите в Козлодуй (до 2017 и 2019) я ги удължат, я не. И ако ги удължат не се знае руснаците как ще ни извиват ръцете за да ни продават гориво. Уестингхаус от години се мъчат безуспешно да направят гориво за ВВЕР и няма изгледи скоро да го направят достатъчно безопасно, за да можем спокойно да го купуваме от тях.
  Въглищата в Маришкия басейн също не са вечни.
  Така че ако някой има гениални идеи за българската енергетика, време е да ги сподели :)

 • 4
  parro_petrov avatar :-|
  AYP

  В прикачения към статията финансов модел на АЕЦ Белене -
  http://www.capital.bg/getatt.php?filename=o_1065589.xls
  се вижда ясно, че при 90% Capacity used, средно на година, инвестицията излиза на плюс едва през 2029!!!
  Ако проекта се оскъпи с 50% във времето, това ще прибави едни нови 9 години към тези 18, с което датата за излизане на + ще се отдалечи на 2038, без да се има предвид условията на кредита и перспективите в дългосрочен план.

 • 5
  pavlin0511 avatar :-|
  pavlin0511

  До коментар [#4] от "a_petrov":
  Така представен анализа изглежда добре на пръв поглед. Нормално е да излезе на плюс 2021г. защото тя централата ще се строи до 2017 г. Освен това както се вижда нетната стойност на проекта за целия период от 40 години е положителен. Това е при положение че са взети под внимание всички фактори които носят плюс и минус.

 • 6
  ffwd avatar :-?
  ffwd

  Това са числа, цифри са 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9.

 • 7
  febra avatar :-|
  febra

  може би анализа е правен преди Фукушима. Иначе не мога да си обясня такива лихви... след аварията там такива проекти ще влязат в списъка на нефинансираните дейности (като производство на оръжие примерно) и цената им ще се повиши значително - ако преди кризата проектното финансиране беше на около 10-12% сега едва ли ще е под 14-16%

 • 8
  pavlin0511 avatar :-|
  pavlin0511

  До коментар [#7] от "febra":

  За такъв проект 10-14% лихва е невъзможна.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "sensey":не означава брат, щото ако не "духа" вятъра разполагаемата мощност е равна на "0" при ветрогенераторите ако ще да имаш инсталирани 8 000 000 МВт.
  А в енергоснабдяването е важ на разполагаемата мощност, тази която може да "посрещне" потреблението във всеки един момент .....
  В този ред ВЕИ, засега, не може да замени АЕЦ в "базовата" част на товаровият график, щото не гарантира разполагаемост...
  Това не противопоставя АЕЦ и ВЕИ, а просто им определя различни роли, гаджето ти не замества жена ти, а я допълва, като правило...
  Като речеш да преместиш гаджето в "базовата" част и те ти скандала... нали така? :-))

 • 10
  bnbb avatar :-P
  bnbb

  ЗАЩО КАПИТАЛ НАПИСАХА ТАЗИ СТАТИЯ И ЗАЩО ТРАЙЧО ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ?

  1. В статията финансовите сметки се основават главно на изчисленията на Института за пазарна икономика. Ако обаче направим справка в публичния регистър на правосъдното министерство за организациите с идеална цел ще видим, че в борда на директорите на Фондация "Институт за пазарна икономика" са Кенет Левковец - инвеститор с интереси във ВЕИ-та и дъщерята на бившия премиер Иван Костов, който е основен противник на този проект. Вероятно защото ДСБ продължава да получава дарения от Ей И Ес в Гълъбово, които с благословията на Костов построиха тази безумно скъпа централа. Регистърът е публичен и може да се види всичко това през интернет.

  2. Колкото и да уважавам анализаторите в ИПИ в случая има огромен конфликт на интереси и сметките им са силно преувеличени и накървавени. Най-лесно е да наплюем Белене и да го изкараме нерентабилен, но фактите не са такива. Засега проектът все още има шансове да бъде печеливш и изгоден за нас.

  3. Без да навлизам в детайли Белене ще се изплати на 15-та години или в най-лошия случай след 21 - 25 години, ако има непредвидено в проекта оскъпяване - видно от приложения от Капитал в екселската таблица финансов модел.

  4. Споменатите дължимите към цената допълнителни 1,3 милиарда евро за ограда, далекопроводи и възнаграждение на архитект инженера е абсурдно голяма и смехотворно нереална сума. Трябва да се намали поне три пъти. Сметнете си го сами. Само далекопроводите ще струват около 260 милиона лева. Оградата и физическата охрана едва ли ще струват повече от 10-20 милиона. Попитайте Богомил Манчев колко ще му се плати за този проект за архитект инженеринга. Белене е копи-пейст на готови руски централи като Калининската АЕЦ. Или това число е услужливо подадено на Капитал от екипа на МИЕТ, които се чудят как да замажат поредния скандал предизвикан от некадърния и некомпетентен министър Трайчо Трайков, който пък очевидно има заигравка и с Уестингхаус и се чуди как да направи Белене невъзможно скъпа и непечеливша централа.

  5. Намекът че в проекта не са предвидени пари за хранилище за отработено гориво е несъстоятелен. В ЕС тече дебат да има общо европейско хранилище за отработени радиоактивни отпадъци, което ще се финансира напълно с пари от еврофондовете защото ще е в някоя бедна страна-членка. А и Русия срещу няколко милиона винаги ще си прибира радиоактивните пръчките в сибирските степи. При такава балшая страна за тях няма никакъв проблем да складират обратно горивото от Белене и просто няма смисъл да говорим за рентабилността да налеем милиард и нещо за такова ненужно хранилище.

  6. Защо трябва да пуснем руснаци в проектната компания и ние да държим само 51 процента дял? Журналистите от Капитал не виждате ли че руснаците ни готвят голям гамбит. Дяловото участие и обещаните от Путин евтини заеми с изгодна лихва са един голям троянски кон. Защо ли? БЕХ няма никакъв проблем да емитира облигационен заем или акции на борсата и да си осигури без никакви държавни гаранции нужното финансиране. Защото ако вземем заем от Росатом и им дадем 49 процента дял в проектната компания, то бъдете сигурни че руснаците ще кажат след две-три години, че проектът няма как да не се оскъпи над договорената 6,3 милиарда евро с още един-два милиарда и рекетът им ще продължи. Като ги пуснем като съакционер в компанията руснаците ще кажат че рискът трябва да е споделен и ще ти свалят още сто кожи. А ако сме 100 процента акционери в Белене можем да си осигурим ресурса да им платим за строежа без да даваме държавни гаранции и да ощетяваме данъкоплатеца и без да се поставяме в зависимост. Защо просто Росатом не бъдат задължени да построят централата до ключ срещу 6,3 милиарда евро и всяка ескалация или непредвидено оскъпяване да се поемат от тях на собствен риск. Просто трябва да се запише в договора и да не бъдат допускани да са съсобственици на нещо, което може да се оскъпи дсрастично. Ако не се съгласят на тази идея те сами ще трябва да се откажат да строят Белене и така няма да им дължим никакви неустойки. Мислете стратегически, а не ревете колко прав е Трайчо Трайков.

  7. Спекулира ли се трябва ли ни тока от Белене и евтин ли ще е той?!? Дори да допуснем че киловат час ще струва 14 стотинки, в тази статия не се споменава че заради квотите с въглеродните емисии, които ще ни се сведат скоро, то токът в Гълъбово и в частните ТЕЦ у нас ще се оскъпи драстично следващите десет години. Тогава токът от Белене ще е много по-евтин. След 15 години благодарение на Белене можем да бием шута на американците и италианците в Гълъбово и да си трошат скъпата централа в главите. След 15 години НЕК вече няма да е задължена да им плаща безбожно скъпия ток. Сега чаткате ли защо Костов толкова плюе Белене. Защото като е взел тлъстите комисиони от Ей И Ес и Ентърджи въобще не е очаквал че ще загуби изборите от Сакса и че царят ще тръгне да строи конкурентната Белене.

  8. Потреблението на ток следващите 30 години ще нараства значително. Сметнете само колко ток ще харчим българите след 10 години, когато започнем масово да купуваме коли с електродвигатели. Сега кола с бензинов двигател гори средно 6-7 литра бензин. По два лева 100 километра струват на едно домакинство 14 лева за бензин. А зареждане на електродвигател 100 километра струва 1,40 лева при сегашните цени на тока. Дали няма да има бум на електромобилите у нас след няколко гидини и дали Лукойл няма да духат супата?

  9. Ако искаме да произвеждаме наистина зелена енергия и да имаме много ВЕИ-та, които ама хич не са по-евтини от Белене, ни трябва сигурна инсталирана мощност. Когато не духа вятъра и не топли слънцето панелите и перките гонят Михаля какво ще правим без Белене? Ще стоим на тъмно докато се оправи времето ли?

  10. Защо никой не прави сметка от спестени въглеродни емисии колко пари може да направи България?

  11. Защо Капитал толкова яростно защитават Трайчо Трайков? Защото е от кръга Капитал - Кристалина, Прокопиев, Трайчо и Дянков.

  12. Няма да ви направи чест, ако ми изтриете поста!

  Благодаря за вниманието!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK