Войната за пресгрупата - Live
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Войната за пресгрупата - Live

Войната за пресгрупата - Live

Любомир Павлов и Христо Грозев си размениха тежки обвинения и обиди в ефир

9078 прочитания

Христо Грозев
Фотограф: Капитал

Конфликтът между съдружниците в "Медийна група България холдинг" днес достигна своята кулминация с размяна на обвинения и обиди в ефир между двамата доскорошни партньори Любомир Павлов и Христо Грозев.

Арена на почти едночасовата размяна на удари между тях беше предаването "Гореща точка" на ТВ7 (клипове от изказванията им можете да гледате тук). Предлагаме ви някои от по-запомнящите се реплики, изречени от двамата пред водещия Николай Бареков.

КОЙ Е ДАЛ ПАРИТЕ

Любомир Павлов: "Не е срамно някой да няма пари или да има малко пари. Аз това съм го казвал много пъти. Парите са една от целите и не бива да са единствената цел в едно съдружие. Проблемът е когато някой поеме ангажимента, че ще плати едни пари и след това не ги плати".

Любомир Павлов
Фотограф: Капитал

Любомир Павлов: "Христо Грозев не даде дори 17500 евро за учредяване на австрийската фирма ("БГ Приватинвест" ГмбХ - бел.ред.). Аз имам разписка, че той ми ги дължи. Нека да каже дали ми ги е върнал, кога ги е върнал и защо не ги е върнал, но не може да се лъже пред телевизионните зрители".

Христо Грозев: "В деня в който без никакъв договор му прехвърлихме огромна сума, милиони евра, без никакъв договор, той каза, цитирам: "Много съжалявам, че ги прати, аз по-малко, но Огнян много се надяваше, че няма да ги пратиш тези пари".

Христо Грозев: "Ние не сме поканени (за участие в проекта - бел.ред.). Те са били поканени след дълго търсене на подходящ партньор. Тази сделка беше наша, тя не можеше да бъде направена от Любомир Павлов и Огнян Донев, защото тази сделка беше направена с ангажименти, освен покупната цена".

ЗА ВРЪЗКАТА С "ВИНПРОМ ПЕЩЕРА"

Любомир Павлов: "Не бях искал да го казвам, но г-н Грозев се опита да наложи неприемливи за нас акционери".

Любомир Павлов: "Г-н Грозев поиска да включи в договора акционери, на които дължи пари - двамата души от "Винпром Пещера", с единия от които е съученик... Не знам дали те знаят това, аз с тях не съм разговарял. Той каза, че им дължи пари. Даже каза, че те са читави, не са криминални типове и че аз мога да се запозная с единия от тях."

Христо Грозев: "Тук задълбахме вече в конкретни лъжи. Така че мисля, че това е за прокурора вече".

Любомир Павлов: "Когато аз му казах добре, ако дължиш пари, ако имаш задължение ти или австрийското дружество, тогава ни ще ти ги върнем, за да можеш да възстановиш сумите. Той ми каза: "Аз не мога да направя това, те ще ме застрелят". Цитирам го едно към едно. Призовавам г-н Грозев да отидем пред полиграф".

ЗА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Любомир Павлов: "Той предложи опция и за други акционери, които също той ги предложи. Не е удобно да ги говоря в това студио, защото са свързани с вашата телевизия. Става дума за Делян Пеевски и Цветан Василев".

Христо Грозев: "Достатъчно е да се провери кой за всичките тези години и всички тези месеци е бил единственият човек в България, който е активно опонирал публично чрез съда, чрез Европейската комисия, на консолидацията на медийно присъствие на групата на г-н Пеевски".

Любомир Павлов: "Господин Бареков, ние с Делян Пеевски и тяхната група сме в една нормална конкуренция и имаме нормални взаимоотношения. В тези взаимоотношения господин Грозев злепоставя страшно много хора, говори от името на страшно много хора, които може и да не знаят, че той говори така за тях, опитва се да създава интриги и създава проблеми между тях. Дали това е съзнателна дейност или плод на някакво психично отклонения - аз не мога да говоря"

Любомир Павлов: "Защо (Христо Грозев - бел.ред.) се опита да вкара материали, чрез един от журналистите, срещу Цветан Василев и срещу Делян Пеевски. И след това ми каза: "Аз не мога, защото ти си казал на Делян Пеевски и на други хора, че работя за международните служби". Каза ли ми го, това, Христо, като ме гледаш в очите... Каза ми: "Аз работя срещу тях, но вече не мога да работя срещу тях". И това ми каза".

ЗА ПОРЪЧКОВИТЕ СТАТИИ И ГЛАВНИТЕ РЕДАКТОРИ

Любомир Павлов: "Имаше съмнения за опит за корупция и за лобиране за определени фирми. В случая нямам предвид конкретно алкохолни, но има много случаи, когато Христо Грозев се опита да влияе върху журналисти и върху медии, а ние никога няма да допуснем въздействие върху редакционната политика. Не е работа на акционерите, а на главните редактори".

Христо Грозев (на въпрос кой подмени главните редактори на "Труд" и "24 часа"): "Г-н Павлов, след дългомесечни убеждавания и уверения, че това ще бъде общо решение, че ние ще разгледаме програмните концепции, написани от всички кандидати, че една комисия, сформирана с мое участие, на г-н Павлов и на неговата съпруга (не беше понятно защо я предложи, но ние приехме и такова решение) ще разгледа кандидатурите. В деня преди смяната на главните редактори, тоест преди назначаването на новите, той ме настигна на път за летището, знаеше, че трябва да бъда във Виена в петък, и ми каза "съжалявам, обаче трябва да приема решение още тази вечер, така че ще се наложи да го направя без теб. Ако можеш, остани за утре". Аз казах: "Това е недопустимо, то противоречи на всичко, което сме договаряли досега. Нещо повече - до този момент ти не си ни дал достъп до концепциите". Той каза: "Аз ще ги чета тази нощ, утре ще приема решения". На другата сутрин той ми се обади, аз за щастие бях с Карл, затова и двамата можахме да му кажем силната си позиция, че това е неприемливо. Неприемлив е начинът, по който се прави, неприемлив е и мотивът, с който той каза, че няма да избере най-добрите концепции, защото най-добрите са на хора вътре от вестниците, а ще избере такива, които не са най-добри, но са външни, защото обществото очаквало от нас ние да сменим хората в двата вестника. Моята реплика беше - ние за какво работим - за PR или за да имаме качествени вестници".

Любомир Павлов: "Г-н Грозев е добър манипулатор".

Любомир Павлов: "За мен безспорно от концепциите имаше две много добри. Няма да уточнявам коя е втората, но едната, която беше като цяло най-добра, другата е на второ място, за мен беше безспорно тази на Димитрана Александрова".

ЗА НУЖДАТА ОТ "СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОМОЩ"

Любомир Павлов: "Мен ме обвиняват в едно основно нещо - че дълго време съм вярвал на Христо Грозев, и че не съм слушал това, което ми казват - че той има нужда от специализирана помощ... Когато казвам специализирана помощ, тя може да се тълкува по различен начин. Тя може да не е непременно психиатрична, може да е юридическа, може да е финансова, психиатрична и т.н."

Любомир Павлов: "Аз съм разговарял конфиденциално с главния прокурор, че евентуално трябва да осигури охрана на г-н Грозев, защото аз не мога да го обвинявам, ако него са го заплашили или неговото семейство и той се притеснява за това".

Любомир Павлов: "Той много добре знае, че в управлението на "БГ Принтмедия" сме двамата заедно неделимо по негово настояване. Крадецът вика дръжте крадеца".

Христо Грозев (на въпрос как се е стигнало до подписване на пълномощно на името на Любомир Павлов): "С две предпоставки. Първо, със степен на доверие, за която бях предупреждаван, че никога не трябва да отпускам на този индивид. Аз мога да покажа есемеси от последните два дни. Всички са с еднакво съдържание - "не ти ли казах", "не ти ли казах", "не ти ли казах"...

Любомир Павлов: "Най-важният въпрос е да се притесняваме ли за здравето на г-н Грозев. Той каза, че са го заплашили, че дължи много пари".

Христо Грозев: "Искам да задам няколко реторични въпроса. Първо, казвал ли е г-н Павлов, че той е най-големият цар на черния PR, така че въобще да не се опитвам да го злепоставям... Защо до този момент не съм получил пълното копие на договора, който аз би трябвало да съм подписал с банката. Получил съм договор с бели петна. Това договор на моя фирма, в която аз представляват 53%, а не получавам от него копие. Неговият (на Павлов - бел.ред.) отговор беше "не мога да ти го дам, защото никой не трябва да знае кои са тези мои фирми, които са го обезпечили".

Христо Грозев
Фотограф: Капитал

Конфликтът между съдружниците в "Медийна група България холдинг" днес достигна своята кулминация с размяна на обвинения и обиди в ефир между двамата доскорошни партньори Любомир Павлов и Христо Грозев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Циркът е пълен.. Тези интервюта са директно за прокурорско разследване, ако има Прокурори, които познават закона де!!

 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  И разкарайте тази отвратителна реклама на тошиба, дето се плюква на цялата страница.. Никога няма да си купя подобен продукт заради нея..

  А и нали имахте приети правила за Интернет маркетинга отпреди седмица???

 • 3
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Прокурор няма да помогне. От цялата работа Грозев и "Карл" са се опитали да изкарат някой бърз лев/евро. Предварително са се договорили с купувачи в сянка, но нещо се/ги е объркало. Верояно не са очаквали Павлов и Донев да упорстват да се разделят с вестниците на по-висока цена. Склонен съм да вярвам повече на Павлов и Донев. Нищо чудно, че и банката е повярвала на тях.

 • 4
  skrasteva avatar :-P
  Пчеличката М.

  Любо Павлов най обича да праща на полиграф :))))))))))

 • 5
  ikapitan avatar :-|
  ikapitan

  както павлов каза в бизнес влизам с името си, с това което съм постигнал
  ...общинска банка, софарма..... все честни сделки

  достатъчно красноречиво

 • 6
  iwonow avatar :-|
  iwonow

  Е ,то май цялата далаверка лъсна - залагаме т.нар. пресгрупа за едни 25 млн.евро - евала на тези крадливи юнаци ...

 • 7
  kirkdouglas avatar :-|
  kirkdouglas

  До коментар [#5] от "ikapitan":

  Какво по-точно за Софарма? Може би най-успешната българска компания, която разширява пазара си и по време на кризата. Освен това се управлява от Донев.

  А на Грозев и оня впиянчен австриец им личи, че нямат 2 лева в джоба. Какви вестници ще купуват тогава...

 • 8
  zoeker avatar :-?
  zoeker

  "Пресгрупа" от "престъпна група" ли идва?

 • 10
  impact avatar :-(
  impact

  И аз отпадам от евентуалните клиенти на тошиба заради рекламата. Напълно сериозно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK