Спор(т)на работа

Българите са на опашката по физическа активност от страните в Европейския съюз<br />

Спор(т)на работа

Обществена поръчка на спортното министерство предизвиква конфликти

Елеонора Тарандова
5577 прочитания

Българите са на опашката по физическа активност от страните в Европейския съюз<br />

© Цветелина Ангелова


Могат ли 3.4 млн. лева да накарат българите да излязат в парка на джогинг? Не е ясно, но за това пък разпалиха поредните спорове около обществените поръчки по европейските програми. Този път става въпрос за проекта "Никога не е късно за ново начало" на Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС).

Спорт като по телевизия

Обособени позиции по:

- "Извършване на проучвания за степента на информираност и анализ" - 150 000 лв,

- "Проучване на физическата дееспособност на основните групи от населението с по-висок риск от обездвижване" - 300 000 лв.

- "Провеждане на национална информационна кампания от тематични прояви, насочена към лицата в активна трудоспособна възраст и дейности за информиране и публичност на резултатите от проекта" - 733 555 лв.

- "Медия закупуване за целите на информационните и промоционни кампании" - 628 000 лв.

- "Провеждане на национална информационна кампания от тематични прояви, насочена към лицата с намалена двигателна дейност на работното място" - 302 300 лв.

- "Провеждане на национална кампания от тематични появи, насочени към най-застрашените рискови групи" - 214 000 лв.

- Останалите близо милион лева ще бъде изразходван за активности като дните на отворените врати, включващи 50 публични прояви и 150 часа безплатен достъп до 28 спортни съоръжения и площадки за 334 000 лв, както и за 50 публикации в печатни централни и местни медии. Ще бъде отделена и значителна сума за изработване на 5 филма за ползите от спорта, предназначени за телевизии, 5 DVD филма с упражнения за дома и работното място и множество образователни листовки.

Проектът, който цели да убеди хората, че спортуването е не само полезно за здравето, но и повишава тяхната работоспособност, е най-големият на МФВС по европейските програми, в случая по ОП "Развитие на човешките ресурси". Информационната кампания идва след изследване на "Евробарометър" от миналата година, което показа как българите никак не си падат по спорта, въпреки че много обичат да ходят с анцуг. 57% – най-много в ЕС, изобщо не се интересуват от спортна активност. Само 35% пък спортуват, за да подобрят здравословното си състояние – отново най-ниското ниво в ЕС. Така че решението на МФВС да организира подобен проект на пръв поглед изглежда смислено.

По план в продължение на 16 месеца от началото на годината близо 2 млн. души от под 15 до над 64 години трябва да участват в "редица кампании и национални проучвания за степента на информираност на населението и физическата дееспособност на лицата в активна възраст". Като цяло проектът е разбит на две големи обществени поръчки, с общо 7 обособени позиции, на стойност 2.1 млн. лв (от общо 3.4 млн.).

За едни една-две точки

Още първата обявена поръчка за дейността "Извършване на проучвания за степента на информираност и анализ" на стойност 150 000 лв, която беше спечелена от социологическата агенция "Сова 5", беше обжалвана от втория в класирането агенцията "Естат" ООД.

"Сова 5" е собственост на бившия председател на Българска федерация по биатлон Васил Тончев, който управлява централата повече от 10 години и за което време изгради тесни професионални контакти с хората от Спортната палата. Агенцията не е от големите на пазара и е по-известна с прогнозите си за по време на избирателните кампании. Конкурентите им от "Естат" също са малка агенция, но имат по-голямо участие в различни проучвания по европейски проекти.

"Обжалваме, тъй като на думи комисията на възложителя констатира значителни недостатъци в техническото предложение на фирмата, избрана за изпълнител, но санкционира тези недостатъци с отнемане на минимален брой точки, обясни за "Капитал" Иво Желев, съсобственик на "Естат". Агенцията се е опитала да обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но жалбата е била отхвърлена с аргумента, че тя е подадена след изтичане на срока. Сега "Естат" обжалва отказа на КЗК във Върховния административен съд.

От протоколите за оценка на техническата част от предложенията на кандидатите е видно, че "Сова 5" получава най-нисък бал. Той обаче не е много по-различен от този на останалите кандидати. Според "Естат" балът не отразявал реално разликата в качествата на офертите. Недостатъците при "Сова 5" са при оценката им на риска от несправяне със задачата – обикновено най-досадната и често пренебрегвана част от всяка подобно оферта. Критиката на комисията е, че не е ясно каква методология е била използвана за дефинирането на рисковите фактори и липсата на конкретни мерки са преодоляването им. Заради тези пропуски "Сова 5" е получила по тези графи само една или две точки (от общо 20) по-малко от конкурентите си. Така в крайна сметка всички кандидати са получили почти равен бал и "Сова 5" печели с най-ниска цена.

"Сова " има почти аналогичен случай при поръчка от Агенцията по заетостта. Там обжалва агенцията "Алфа рисърч", но КЗК е отхвърлила жалбата, тъй като комисията може да разглежда само спазването на процедурата, но не компетентността на провеждащият я орган. "Алфа рисърч" са прехвърлили въпроса във ВАС.

"От гледна точка на етиката е пълна подлост от страна на нашите колеги. Обжалват всичко, защото таксите са ниски и евентуално, ако стане нещо... С обжалването те забавят проекта и това трябва да ги накара да се чувстват отговорни, че спират усвояването на европейски пари", отговори на въпрос на "Капитал" Васил Тончев. По повод съмненията, че той се е възползвал от близостта си с ръководството на спортното министерство и е повлиял на изхода от търга, бившият шеф на федерацията по биатлон казва, че конфликт на интереси няма, тъй като той от 6 месеца вече не е там, а само помага, тъй като обича спорта.

От нас за нас

Съмненията продължават и в другите обособени позиции по проекта. След социологическото изследване (което само по себе си е спорно при наличието на данните от Евробарометър) следва да бъде извършено и проучване на физическата дееспособност на основните групи от населението с по-висок риск от обездвижване за 300 000 лв. В критериите за кандидатстване по тази позиция има изискването участникът да е изпълнявал сходни с обекта на поръчката дейности в периода 2007-2009 г. В задачата се пита защо точно тогава, а не през 2008-2010 г. примерно. Освен това изискваната към експертите са безсмислено завишени. Ивайло Богомилов, един от собствениците на "Маркет тест", агенция, която кандидатства в поръчката за проучването на физическата дееспособност, казва, че проблемът идва от това, че в старанието си да блеснат различните отдели в министерството са направили заданията с безумно много изисквания.

Няколко от участниците коментират, че изискванията по поръчката за изследване на дееспособност са направени така, че на тях могат да отговорят едва ли не само хора с капацитет на тези от екипа в катедрата ТМСТ на НСА, в която Свилен Нейков бе редовен преподавател от 1995 г. до назначаването му за министър на спорта. По думите на Желев: "Още миналия петък (бел. ред. - 25 март) ме информираха, че тази поръчка ще бъде изпълнявана от хора от катедрата на министъра в НСА и няма никакъв смисъл да пилеем време, пари и усилия, за да разработваме предложение. Ден-два по-късно тази информация беше потвърдена и от друг източник, вследствие на което се отказахме от участие".

За тази позиция за втори път се обявява обществена поръчка, тъй като първия път не са се явили кандидати, обясниха от МФМС. Тончев също потвърждава, че и "Сова 5" се е включила във втория конкурс едва когато се били променени критериите. "Решихме да подадем документите за втората позиция едва след като МФВС премахна двете абсурдни изисквания в заданието - това кандидатът да е правил подобно изследване през последните две години и след като бе намалена сумата от 300 000 лв. за оборота на кандидата", обясни бившият председател на БФБиатлон.

По данни от министерството вече има подадени общо 4 оферти. Освен "Сова 5" останалите участници са консорциум "Екорис - Ноема - МУ Варна", консорциум "Фондация глобални балкани и партньори" и консорциум "П.Е.И" , но от МФВС не обясниха кои фирми участват във въпросните консорциуми.

Пари от ЕС, лесни пари

Отделно от спора за оценяването на кандидатите завишени изглеждат и сумите. За да се оценят познанията на българите за връзката между спорта и здравето, както и за да се провери дали в резултат на проекта те са се повишили, са предвидени 155 хил. лв. Парите са отделени за две национални и едно експресно социологическо проучване. Пазарната цена на подобен род дейност е максимум 100 хил. лева по справка в две големи социологически агенции.

Завишаването на сумите е постоянен проблем. Първо защото средства като цяло се възприемат от масовата публика като пари "от Брюксел", които могат да се харчат с лека ръка. Така че постоянно трябва да се повтаря, че тези пари не идват безвъзмездно. Всяка година България прави вноска от около 400 млн. евро в европейския бюджет. Срещу това се връщат доста повече средства, но ако успеем да ги използваме. Със сегашния темп на усвояване всъщност всички "безвъзмездни" пари са на българските данъкоплатци. Ако се окаже, че проектите се изпълняват неправомерно, всъщност България би била на загуба от европроектите.

Въпреки това всички имат интерес от раздуване на сумите. Администрацията - тъй като колкото е по-голям проектът, толкова по-големи са средствата за управление (около 10% от проекта). Бенефициентите - достъп до огромен ресурс, а политиците - начин за оказване на влияние.

Изобилието на скъпи комуникационни проекти се обяснява с нормативните изисквания по всяка оперативна програма. Щом парите са одобрени за "повишаване на информираността за ползата от спорта и социалния туризъм и съответно да мотивират населението в трудоспособна възраст за системни занимания със спорт", те не могат да бъдат изхарчени за направата на зали или стадиони например, обясниха от МФВС. В същото време министерството на спорта отделя годишно едва 3 млн. лв. за масов спорт - доста мизерна сума на фона на амбициозните пропагандни кампании.

Могат ли 3.4 млн. лева да накарат българите да излязат в парка на джогинг? Не е ясно, но за това пък разпалиха поредните спорове около обществените поръчки по европейските програми. Този път става въпрос за проекта "Никога не е късно за ново начало" на Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС).

Спорт като по телевизия

Обособени позиции по:

- "Извършване на проучвания за степента на информираност и анализ" - 150 000 лв,

- "Проучване на физическата дееспособност на основните групи от населението с по-висок риск от обездвижване" - 300 000 лв.

- "Провеждане на национална информационна кампания от тематични прояви, насочена към лицата в активна трудоспособна възраст и дейности за информиране и публичност на резултатите от проекта" - 733 555 лв.

- "Медия закупуване за целите на информационните и промоционни кампании" - 628 000 лв.

- "Провеждане на национална информационна кампания от тематични прояви, насочена към лицата с намалена двигателна дейност на работното място" - 302 300 лв.

- "Провеждане на национална кампания от тематични появи, насочени към най-застрашените рискови групи" - 214 000 лв.

- Останалите близо милион лева ще бъде изразходван за активности като дните на отворените врати, включващи 50 публични прояви и 150 часа безплатен достъп до 28 спортни съоръжения и площадки за 334 000 лв, както и за 50 публикации в печатни централни и местни медии. Ще бъде отделена и значителна сума за изработване на 5 филма за ползите от спорта, предназначени за телевизии, 5 DVD филма с упражнения за дома и работното място и множество образователни листовки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  mikaela72 avatar :-|
  Една Другарка

  Порочните практики си продължават. Сътворяват се дивни по формулировката си задания за обществени поръчки с едничката идея ... "да се приберат тука едни пари".

  България не страда от липса на специалисти... липсват хора с достатъчно здрави морални устои на ключови места.

  Държава България отдавна няма - има България ООД.

 • 2
  johnnie1160 avatar :-P
  Johnnie

  До коментар [#1] от "Другарката Михайловна":

  България ЕООД - защото властта е еднолична... на Държавна сигурност :)

 • 4
  moreni avatar :-|
  moreni

  Дори да оставим безумието на тия 3-4 милиона дадени за проучвания на "склонността" :) към масов спорт, нека направим една проста сметка: 3 млн. лв. за масов спорт срещу 2 млн. лв. за двудневното световно по ски в Банско. 50-тина хиляди за поддръжка на парк Витоша срещу 600 хиляди за "научи се да караш ски" на Витоша. Значи какво поощрява държавата - масовият достъпен спорт на милиони хора или скъпия елитен спорт на прослойката, която може да си го позволи?
  Или може би просто държавата дава нашите пари на покровителствани от нея бизнесмени, развиващи скъпи спортове, защото от тях се печели? От мачлето на игрището в междублоковото пространство или разходките сред природата печелят обикновените хора, които със скромни средства поддържат здравето си. Обаче пука ли й на държавата за тия хора?

 • 5
  tpetkov avatar :-|
  cpetkoff

  Един вид като Анти-СПИН кампанията, а?

 • 6
  milkogeorgiev avatar :-|
  Дойчин Баня

  Харчат се безбожни пари за брутални глупости.
  Държавата изобщо не търси решение на спортно-здравния ПРОБЛЕМ,
  а прави проучвания.
  Наскоро в едно тв предаване, направих съвсем нежно една държавна служителка на салата. Правели наука ... проучвали навиците на населението ... то е ясно че са лоши :-) хаха :-)

 • 7
  entusiast5 avatar :-|
  Борислав Георгиев

  Правете открити площадки за футбол!!! Безплатни, каквито има в другите държави! Правете игрища за баскет, за волейбол! Субсидирайте спорта в университетите, в училище- подобрявайте базите!! Какво трошите парите си, за да правите безмислени проучвания - къде искате да спортувам, като през зимата не можеш да намериш свободна зала за футбол!??? Зала за волейбол не можеш и през лятото да намериш! И това в София - представям си как е в по-малките градове.. Кухи лейки!

 • 8
  octavo avatar :-|
  octavo

  За тия пари идиотите да бяха построили един басейн или стадион. Аман от безсмислени проучвания, анализи и стратегии за прилагане на плановете за анализи.

 • 9
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  Усвояване му е майката! На кой му пука за градинки и площадки, на кой му пука, че моите деца няма къде да играят? Че нямам свястна велоалея, по която да стигна оттук до там? На никой.... Защото няма Усвояване....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход