RE:волюция в ДПС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

RE:волюция в ДПС

RE:волюция в ДПС

Ахмед Доган губи битката с Касим Дал на терена на "Фейсбук"

Велина Господинова, Люба Йорданова
12651 прочитания

© Ина Павлова, Shutterstock


Автор: Ина Павлова, Shutterstock

"Честит рожден ден Г-н Сава... пожелавам ви здраве и да си купите много щастие с парите, откраднати от проектите, които "уж" бяха в ползу народу....опитахме се да съберем пари за по-голяма летяща чиния... ама... греда... едноместна взехме само..."

Доскоро Ахмед Доган рядко можеше да чуе подобен род пожелание за рождения си ден. Най-много някоя случайно прокраднала се картичка да прехвърчи покрай охраната на Боянските му сараи. Сега вече над 4 хиляди души дружно му го пожелаха. Мястото, където се случи това, беше група във Фейсбук, за участниците в която ръководството на ДПС е "клика", а местните лидери на партията "дерибеи" и "рушветчии". Там хората не назовават върхушката на движението с истинските им имена, а с агентурните им псевдоними от бившата Държавна сигурност или с прякорите им. Ахмед Доган е Сава, депутатите Рамадан Аталай и Юнал Лютфи са съответно Вергил и Мурат, а разследваният от прокуратурата за злоупотреби с обществени поръчки силистренски народен представител Гюнай Сефер - Кубито. На стената на групата може да видите снимка на "Тайната вечеря", на която са тагнати лидерът на ДПС и хората от най-близкото му обкръжение. Има публикувани и оригиналните документи на части от досието на Юнал Лютфи, а под тях най-често срещаният коментар е "отврат". Може да прочетете и следното: "Изпратих линк на Метин Казак (евродепутат от ДПС) с досието на Доган, но той постоянно го изтрива."

Ако не знаете името на групата, първото нещо, което ще си помислите, най-вероятно ще е, че участниците в нея са заклети политически противници на Доган и ДПС от други формации. Ако се загледате в имената обаче, ще видите че повечето от тях са турски. Някои от постингите и коментарите също. Другото нещо, което ще ви направи впечатление, е, че наред с острите изказвания за политиката на Доган и ръководството на ДПС хората от групата "Аз подкрепям Касим Дал" си говорят и за това могат ли да променят партията, как да постигнат това и ако не успеят, какво да правят. И очевидно това е нещото, което ги обединява във виртуалното пространство.

Във "Фейсбук" има и още една група, но нея няма как да я сбъркате. Там членовете й публикуват снимки от главно предизборни срещи на лидера на ДПС, декларации на местни организации, с които застават зад политиката на председателя и ръководството. Постват протоколни съобщения от рода на "Аз подкрепям Ахмед Доган". В надпреварата да декларират подкрепата си за лидера членовете достигнаха завидни висоти, като първенството по оригиналност безспорно беше на областния председател на ДПС във Варна Ерджан Себайтин. По повод рождения ден на Доган той му посвети стихотворение в акростих с името му.

Откакто преди около месец беше създадена групата в подкрепа на лидера на ДПС като отговор на тази в подкрепа на Дал, привържениците им са в своеобразна

Виртуална война

"Когато нашата група в подкрепа на Дал набра доста привърженици и обявихме, че като стигнем бройката три хиляди, ще организираме среща с него, те тогава направиха тяхната група", казва единият от администраторите й, Метин Мехмедов. И добавя, че тогава са започнали проблемите им. "Първо хакнаха страницата ни и се наложи да създадем групата отново, като я направихме затворена, т.е. до нея имат достъп само членовете й", каза Мехмедов. В навечерието на срещата с Дал в София миналата неделя пък емисари на централата на партията посещавали домовете на поканените и се опитвали да ги разубеждават да присъстват. Той даде пример с жена от Добрич, на която й били казали, че няма смисъл да бие път до София, защото Дал нямало на отиде на срещата. "Наши симпатизанти ми сигнализираха, че депутатът Рамадан Аталай обикалял по къщите на хората в Кубрат и ги карал да си правят профили във "Фейсбук", за да се включат в групата в подкрепа на Доган", каза още Мехмедов.  В четвъртък обаче войната от виртуална стана и реална. Метин Мехмедов беше привикан в софийското 8 РПУ, след като полицейското управление в град Ветово (Русенско) го обяви за национално издирване като заподозрян за кражба в магазин.

Освен групата в подкрепа на Дал Мехмедов планира още да създаде във "Фейсбук" профили с агентурните имена на депутатите и членовете на ръководството на ДПС, сътрудничели на бившата ДС, и там да публикуват досиетата им. Другото, което обмислят да направят, е да създадат дискусионни клубове във всички областни градове и още пет, известни като бастионите на Доган - Исперих, Дулово, Кубрат, Джебел и Момчилград.  

"Капитал" потърси и администратора на групата в подкрепа на Доган Елван Атилла, но тя каза, че е болна, и помоли да й изпратим въпросите и ако прецени, ще отговори. До редакционно приключване на броя съпругата на бившия зам.-министър на транспорта от правителството "Станишев" Юджел Атилла не изпрати отговорите си.  

Всъщност на терена на "Фейсбук" Доган губи битката с оформилата се опозиция, въпреки че групата в негова подкрепа вече надвиши внушителната бройка от над 12 500 членове. Една от причините е, че по-голямата част от привържениците на Дал или са изключени от ДПС точно защото имат различно от това на официалното ръководство мнение, или са симпатизанти на движението, които обаче винаги са гласували за партията. И както казва Метин Мехмедов,

"Не им пука от заплахите"

защото не зависят от ДПС.

"Аз съм един от основателите на ДПС в Силистренско и напуснах ДПС още през 1998 г., защото местните деребеи започнаха да ме притискат", казва строителният бизнесмен Арсо Овчаров, който е един от активните членове на групата в подкрепа на Дал. "Тогава се опитвах да говоря истините за безобразията им, но гласът ми беше глас в пустиня. Но за мен най-важното е, че вече има гласност и не съм сам", продължава той.  Друг активен член на групата, Фатмадул Камбешева, казва, че е член на ДПС, а баща й е бил един от основателите на ДПС.  Споделя още, че групата е "идеална за реформа в ДПС". Вярва и че към нея ще се присъединят още хора. "Вътре в партията те хваща шубето, защото, ако направиш такава дискусия, утре ще те намерят някъде прострелян с предсмъртно писмо в ръката", добавя тя. А Айше Хайрол добавя: "Фейсбук" е неприкосновеното и безопасно пространство, където открито можеш да изразиш собствено мнение. Комуникацията е много динамична. Който го измисли, направи революция."

Ако тази дискусия се водеше между активисти и симпатизанти на СДС, "Демократи за силна България" и дори на БСП, групата едва ли щеше да направи чак толкова голямо впечатление. Фактът обаче, че подобен разговор се случва сред настоящи и бивши членове на една от най-затворените и непублични партии - ДПС, го прави интересен по няколко причини. Първо, защото за пръв път толкова много хора (в групата членуват 4300 души) публично критикуват и оспорват както лидерството на Доган, така и действията на хора от обкръжението му. (Досега едни или други членове и активисти на ДПС са отправяли подобни критики, но техният единичен бунт е бил бързо потушаван с поставянето им в изолация, чрез заплахи или с изключването им от партията.) Второ - вътрешнопартийният разговор се случва във виртуалното пространство, където ръководството на ДПС няма абсолютно никакви механизми да влияе. И не на последно място - само за два месеца от създаването си групата успя да постигне няколко неща - освен че организира среща в София с изключения от ДПС бивш зам.-председател Касим Дал, успя да вкара вътрешнопартийния дебат в националните медии, като принуди ръководството на ДПС да участва в него.

Според социалния и политически психолог Найден Николов фактът, че бунтът на симпатизантите на Дал се случва във "Фейсбук", не е случаен. "Това много прилича на локалните революции в арабските страни. При тях, както и в случая с ДПС сработи механизмът, че при най-силно потисканите се получава и най-силният взрив", коментира той. Към това социологът от агенция "Алфа рисърч" Станислав Стоянов добавя: "Като максимално отворена социална мрежа "Фейсбук" най-ясно символизира тоталната опозиция на имиджа на Доган, който Касим Дал вероятно търси - прозрачност, отвореност, свободно гражданско участие. Тоест именно "Фейсбук" в случая символизира всичко онова, което е тотално различно от досегашната централизираност, сплотеност и затвореност в ДПС около лидера."

Във виртуалната битка на привържениците на Дал Найден Николов вижда и още нещо. "Спомнете си, че до голяма степен демократичните промени в България в началото на 90-те години бяха провокирани от събитията около българските турци. И в този смисъл това, което правят те в момента, може да се окаже изпреварващо събитие, симптом за създаването на нова етническа култура, защото в групата участват и българи", заяви той. Защото по думите му процесите, които касаят малцинствата, в много случаи след това се прехвърлят и върху мнозинството. В този смисъл според Николов това, което се случва в социалната мрежа с ДПС в момента, може да се разглежда като лабораторен експеримент, който може да обхване и по-значителни обществени процеси в бъдеще.

Обичайни спорове в нов канал

Тази седмица още една политическа дискусия се пренесе от социалните мрежи в традиционните медии. Членове на ГЕРБ и НДСВ започнаха във "Фейсбук" спор около евентуалната кандидатура на Меглена Кунева за президент. Според Пламен Борисов, адвокат и член на ГЕРБ, кандидатурата на Кунева не отговаря на изискването в конституцията кандидатът да е живял през последните пет години в България. Борисов решава да публикува аргументите си на стените на членовете на НДСВ Борислав Цеков и Биляна Раева и дебатът се изостря. Няколко интернет медии отразяват дискусията, която впоследствие се пренася и в електронните медии. 

Според Борислав Цеков ролята на социалните медии в политиката все повече нараства, защото там няма йерархия и лидерството е според идеите и активността. "Това равнопоставено общуване дава възможност много по-активно да се генерира гражданска енергия и да се дискутират теми, отколкото в традиционните структури на политическите и гражданските организации", смята той. Цеков вижда основните предимства на социалните медии в достъпа и невъзможността да бъдат заглушавани теми. Според него традиционните медии у нас не са така отворени към плурализма в мненията и търсенето на различни гледни точки, но с навлизането на социалните мрежи опитите за налагане на някаква цензура стават напълно безсмислени.

И наистина, ролята на новите медии може да бъде нещо като индикатор за свободната и качествена журналистика в дадена страна. Според д-р Мартин Емер от Техническия университет в Илменау, който изследва политическата онлайн комуникация, в страни с добре функциониращи, многообразни и свободни медии "Фейсбук" и останалите онлайн мрежи остават по-скоро второстепенни канали, където се дискутира по-повърхностно или пък само по отделни аспекти на темите. А големите дебати за бъдещето на партиите продължават да се случват все още в традиционните печатни и електронни медии. Въпреки това дори в Германия важни политически теми започват да минават и през социалните медии - като например скандалът с фалшивата дисертация на бившия министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, покрай който се оформят групи на негови поддръжници и опоненти във "Фейсбук".

"Социалните мрежи са все още само трансмисии", смята Пламен Борисов от ГЕРБ и допълва, че все още разчитаме на традиционните медии да забележат дадена онлайн дискусия и да направят новина от това. Както в казуса с кандидатурата на Меглена Кунева, където според него "нищо нямаше да стане без намесата на други медии". Достъпът на много хора до социалната мрежа обаче прави по-голям шанса дискусиите да стигнат до медиите, които са в състояние да предизвикат събитие.
Автор: Ина Павлова, Shutterstock

"Честит рожден ден Г-н Сава... пожелавам ви здраве и да си купите много щастие с парите, откраднати от проектите, които "уж" бяха в ползу народу....опитахме се да съберем пари за по-голяма летяща чиния... ама... греда... едноместна взехме само..."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Доган внимава да не губи изборите, Фейсбук е за разтуха.... засега...

 • 2
  jj avatar :-P
  J.J.

  Ех този Фейсбук хах...

 • 3
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  чакаме пак някоя материалче в light колко лошо нещо е фейсбук, и колко са куул хората, които нямат профил там

 • 4
  mapto avatar :-|
  mapto

  И все пак дали Доган или Дал, съдбата на мюсюлманите в България зависи от волята на турските служби, така както тази на цяла България - от КГБ.
  По-сериозна революция ни трябва - революция на ценностите.

 • alfanero

  Капитал,не си правете труда да ги сравнявате двете групи,95 процента от гласувашите за ДПС не са виждали компютър,какво остава да говорим за Фейсбук...
  До някои села около Кърджали се стига само пеш или на кон,половината от къщите нямат ток.На изборния ден,кмета на селото пристига в избирателната секция с един вързоп лични карти рано сутринта и гласуването почва...
  Капитал,няма да е лошо на изборите да изпратите някой да наблюдава,няма да повярвате какво се случва!

 • 6
  dark_man avatar :-|
  dark_man

  Има смисъл от наблюденията на "Капитал" (пък и на други медии) единствено ако онова, което се отразява от наблюденията предизвиква ответна реакция от страна на ведомствата, призвани да осигуряват ред, законност, сигурност, справедливост, поддържане на държавничеството и прочие превърнали се вече в непотребни никому клишета. Непотребни никому, в смисъл - непотребни за т.нар. "политическа класа". За нещастния български гражданин не са, но... вече двайсет и две години се руши всичко онова, на което се е надявал, че ще се промени към добро в живота му. Що надежди изтляха...

 • 7
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  До коментар [#5] от "kokich":

  Абсолютно вярно! - тъкмо се готвех да напиша подобен коментар. Само искам да добавя, че огроманта част от избирателите на ДПС не само не са виждали компютър, но са и неграмнотни или не разбират и не говорят български.

 • 8
  nea avatar :-|
  nea

  До 7, Мастиката: Което означава, че досиетата, фактите за престъпленията на Доган и сие, както и аргументите срещу бившите комунистически агенти трябва да бъдат направени и на турски (преведени простичко и кратичко, за да ги разберат малограмотните). Няма да е лошо същото да се направи и на български...

 • 9
  ages avatar :-|
  ages

  ФЕС-бук

 • 10
  kamen_1944 avatar :-|
  kamen_1944

  тези хорица по села и градчета са още във феодална среда такива като Доган и с-ие са се впили в техната мизерия и със заплахи инатиск ги карат да ги избират 20 години за да живеят ЕКСТРА НЯМА СПАСЕНИЕ ТАМ СИ Е ФЕОДАЛИЗЪМ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK