Вълчицата на Първанов била под наем

Собственик на животното е държавното ловно стопанство "Витиня"

Вълчицата Зорница
Вълчицата Зорница    ©  личен архив на президента
Вълчицата Зорница
Вълчицата Зорница    ©  личен архив на президента

Вълчицата Зорница, която президентът Георги Първанов отглежда в резиденция "Бояна", е собственост на Държавното ловно стопанство "Витиня" и е била дадена временно за отглеждане на държавния глава, съобщи РИОСВ, която е извършила проверка за законността на животното.

Оказва се, че Първанов отглежда вълчицата вече две години, но за нея публично се чу едва наскоро, когато президентът качи снимки на животното в страницата си във Фейсбук. При направената екоинспекция РИОСВ не е открила нарушение на закона (виж карето по-долу).

"Капитал" успя да се свърже с директора на ДЛС "Витиня" инж. Юри Миков. От думите му стана ясно, че обикновен човек не може да си вземе за временно отглеждане диви животни. В стопанството имало практика да се продава дивеч по ценоразпис за домашно отглеждане.

"Продавали сме - муфлони, лопатари, диви прасета, елени. От няколко години законът разреши да има частен дивеч в заградени територии. Хората си купуват. И развъждат", каза инж. Миков. Досега обаче нямало случаи да се продават вълци, тъй като са изключителна рядкост. "В ценоразписа няма вълци, тъй като е малко по-особен ловен обект", заяви шефът на ДЛС "Витиня".

"По принцип не е забранено, стига да може да го хванем. Ама няма къде да го хванем. Това се случва сигурно един път в живота на човека - да ти попадне вълк. Аз съм от толкова години в ловното стопанство и още не съм успял да си отстрелям вълк", добави той. (За разлика от шефа на ловното стопанство, президентът има в колекцията си от трофеи застрелян вълк - снимката с него беше качена преди време на интернет страницата на държавния глава от самия него.)

Пълното интервю с директора на ДЛС "Витиня" може да прочетете тук.

Няма нарушение на закона, според РИОСВ

"След покана от страна на Президента на Република България, експерти на РИОСВ – София посетиха Вила "Калина" в кв. "Бояна", с цел изясняване на обстоятелствата около отглеждания там женски екземпляр от вида "Европейски вълк" (Canis lupus).

Установено е, че животното е опитомено и се отглежда в парковото пространство на Вилата при свободни условия, без клетка. Съгласно представен протокол с дата 11.09.2009 г., стопанин на вълка е Държавно ловно стопанство "Витиня". Според същия протокол животното е предоставено временно за безопасно отглеждане в парка на Вила "Калина" и полагане на необходимите грижи, включително и на ветеринарно-медицински контрол.

Съгласно чл. 22, ал. 1 от Закона за защита на животните, собственикът на диви животни, отглеждани в домашни условия, ги регистрира в регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в 14-дневен срок от придобиването им.

"Предвид, че описаният вълк е собственост на държавата и се отглежда в парково пространство, също държавна собственост, за животното не следва да се прилага разпоредбата на чл. 22, ал. 1 от Закона за защита на животните", пише в съобщението на РИОСВ.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  longanlon avatar :-|
  Longanlon

  "От думите му стана ясно, че обикновен човек не може да си вземе за временно отглеждане диви животни."

  или

  "По принцип не е забранено, стига да може да го хванем. Ама няма къде да го хванем"

  а сега де?

 • 2
  baibrother avatar :-|
  baibrother

  "А как е попаднало при вас вълчето?
  Попадна случайно просто. Такива животни попадат постоянно и ние част от тях даряваме на зоопарка. Животни, които някой някъде ги намери и си мисли, че са изоставени от майка им, и си ги носи във вкъщи.

  Тоест, то е било доведено като малко при вас?
  Да"

  За едни им попадат, а други няма откъде да ги хванат...
  Абе, мижай да те лажем...

 • 3
  rumen_rusev avatar :-P
  bandyuga

  Берлускони си играе с котенца,Първанов-танцува с вълци.

 • 4
  npaine avatar :-P
  NPaine

  Мегаломания и азиатщина. Направо да го назначава Медведев за губернатор някъде из Урал, хем и като награда ще му дойде.

  Иначе имаше един сърбин преди време ама го гръмнаха, играеше си с и отглеждаше тигърче.

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:%C5%BDeljko_Ra%C5%BEnatovi%C4%87.jpg

 • 5
  stesto avatar :-P
  stesto

  Ами нашия Президент обича да отстрелва, Зорница да не последва оня защитен архар ......

 • 6
  ventsy avatar :-P
  ventsy

  Преди време четох една статия (пак в Капитал струва ми се), за хищниците които се държат като домашни любимци от разни наши "бизнесмени" и как това било забранено.

  Та в статията бяха интервюирали някакъв такъв "бизнесмен" който си имал лъвче. Като го питаха въпросния господин къде е лъвчето и защо когато са дошли от зоопарка да го приберат, той отговори че не знае къде е, било избягало :-))))))

  Пръснах се от смях. Първанов явно неможе да си позволи лъв, ама поне един вълк му оставете на човека. Все пак е хубаво да има някакво животно в резеднция Бояна да вдигне тревога, ако изпуснатия лъв намине през резеденцията :-))

 • 7
  bohrmottelson avatar :-P
  BohrMottelson

  "Вълчицата на Първанов била под наем"

  Наел я е от Рент-а-вълк.

 • 8
  milkoyanakiev avatar :-|
  maxx

  На Зорка ли е кръстена?

 • 9
  milenio avatar :-|
  milenio

  Ама защо се преекспонира, бе хора ясно е казал директорът на ДЛС-то: "обикновен човек не може да..". А президентът , както и премиера -те всички са ни необикновени, да?!

 • 10
  bohrmottelson avatar :-|
  BohrMottelson

  До коментар [#8] от "maxx":

  Да, защото Зорка му се е озъбила страшно като разбрала за трипера


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход