Премиерът Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" е икономически проект
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Премиерът Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" е икономически проект

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" е икономически проект

16849 прочитания

Бойко Борисов

© Надежда Чипева


Профил

Бойко Борисов е министър-председател на България и лидер на управляващата партия ГЕРБ. Завършил е Висшата специална школа на МВР, специалност "Противопожарна техника и безопасност". През 2001 г. е назначен с указ на президента за главен секретар на МВР по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. През ноември 2005 г. печели частичните кметски избори в София. Две години по-късно е избран отново за кмет на столицата. До 1990 г. е бил преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР, след което напуска системата и се занимава с частен бизнес. 

Г-н премиер, какви ще са последствията от подписания документ в Москва и отстраняването на директора на НЕК Красимир Първанов?

Искам да извадя проекта от Белене от политическото говорене, мен ме интересува финансова и икономическа обосновка, затова пряко съм натоварил вицепремиера Симеон Дянков да води преговорите. Напомням, че на 1 април трябваше да отидем на арбитраж в Париж. Това, което е подписано в Москва, е да имаме още три месеца за уточняване на всичко, което касае финанси, сигурност и други.

Но нещата изглеждат много по-драматично.

Всъщност какво - имаме нает консултант пред подписване или би трябвало да се подпише вече договора с HSBC bank, която не политически, а финансово и икономически да консултира правителството.

Но понеже министерството на икономиката се забави с 3 месеца, сега се подписва контрактът. На HSBC bank , която е много голяма банка и консултира множество ядрени централи, също й трябва този период от време. С този меморандум ние сме го осигурили. Ние не сме подписали нищо различно от това, което от 2006 г. по договора е подписано. Защото това е 5-ото поред отлагателно споразумение, наречено 12-о, и с него се отлага с 2 месеца вземането на решение, защото ние трябваше днес (6 април - бел.ред.) вече да сме на арбитраж в Париж.*

Не виждам никакъв драматизъм, просто предизборна ситуация и всеки иска да се упражнява в някаква риторика. По-същественият за мене въпрос е какво ще правим със зелената енергия. Защото много добре звучи - слънцето е безплатно, вятърът е безплатен, биомасата е безплатна, само че държавата я изкупува на 800 лева, сиреч на електромера на човека отива на 800 лв.**

За сравнение, АЕЦ "Козлодуй" продава тока на 41 лв. мегавата; 41 срещу 800 лева - вие смятайте колко пъти е разликата между придобитата слънчева енергия и произведената от АЕЦ "Козлодуй". Освен това тези най-могъщи инвеститори, които искат да ни напълнят с перки и батерии... произвеждат перките и батериите си в чужбина, искат и върху обработваема земя да ги поставят. И затова съм казал, че не повече от 2000 мегавата, колкото е "Белене" всъщност, ще можем да произвеждаме от слънцето и от вятъра, за да може да се миксира тази енергия по правилния начин.

Сиреч ние в момента действаме по единствено правилния, само експертен начин. Имам си ресорен вицепремиер, който е финансист, под него е министърът на икономиката, който е икономист и съответно те двамата наемат HSBC bank, която пък да им е консултант в окончателното вземане на решение, което сме отложили с 3 месеца напред.

Аз не виждам никакъв проблем в това. Аз намерих в Белене един гьол. Само че гьол със стотици милиони вътре. Единственото му хубаво е разрешението да се направи АЕЦ там. В новите условия България никога повече няма да получи такова разрешение. Може да бъдете сигурни! И всички ще отидем на цени на тока, които окончателно ще довършат и без това най-бедното население в Европа. Така че нека тези, които се упражняват в  популизъм в момента, малко да бъдат по-отговорни.

Няма да разреша да се вдигне токът! Няма да им дам да вдигнат тока за хората. Така че -  толкова по "Белене". Никаква драма. Но дойде времето, трябва нещо да се решава. Няма такова - днес, утре, днес, утре... месеци, години, месеци, години... Трябва да се решава. Или е да, или е не! И затова сме избрали консултант, който като каже - да, това е финансово-икономически изгодно. Каквото решение даде, излизам с него и го съобщавам тогава в парламента. Сега няма какво да казвам.

И все пак, вчера (вторник - бел.ред.) министър Трайков уволни...

Какво е станало? Министърът уволнява Първанов за нарушена субординация, а вече като си дойде Дянков от чужбина, аз ще ги събера вицепремиер и министър и ще ги питам те как кореспондират помежду си. Защото, след като има нарушена субординация между НЕК, ресорния му министър и съответно вицепремиера, някой е виновен. Да, Красимир Първанов ще го отнесе, защото е най-малък, но в случая няма да бъде справедливо. Аз ще се съобразя с искането на Трайков , но в случая вицепремиерът Дянков е водил преговорите през цялото време и на него му е докладвано през цялото време от Първанов.

Но вижте сайтовете, хората питат - какво става, не е ли национално предателство, отстъпваме ли на Москва?

Какво отстъпваме?

Че е подписан фатален за националната сигурност документ.

Какво е фаталното?

Ако не е така, обяснете.

Ще обясним, когато имаме решението, окончателното. След 3 месеца. Ние на всеки три месеца, години наред на 3 месеца, на 3 месеца само отлагаме и руската страна казва - на 1 април вече отиваме на арбитраж. По договор. Повече не можем да търпим. Ние произвеждаме това, което сте ни възложили. Харчим пари за него - или си го плащайте, или отиваме и се съдим. Това са частни компании.

Но българската компания е държавна. Тя е тази, която подписва.

Да, трябва иначе да отиде на съд в Париж. Или едното, или другото - което си предпочетете. Само че в съда в Париж, ако ни осъдят, 600 милиона поне евро, или колкото ни осъдят и с разходите, и всичко останало, плюс заровените стотици милиони там... какво се получава?

И какъв е изборът тогава според вас? Тази страшна сума или да строим "Белене" по-нататък?

Според мен е по-добре да се строи нещо. Просто аз искам проектът "Белене" да не се разглежда политически или геостратегически, той е икономически проект. Има ли изгода - строи се. Толкоз!

А как гледате на идеята за референдум за "Белене"?

Това са глупости. По тая логика по-добре да няма правителство, да няма президент. Всеки да си раздаде на населението по един персонален компютър и за всяка тема - вечер се прибираш, гласуваш... И това е също вид управление.

И все пак никакви последствия ли няма да има за министрите, които отговарят за преговорите с Москва, защото неразборията в публичното пространство беше огромна?  А това създава впечатление за противоречия в кабинета.

За съжаление Дянков е в чужбина. Ако беше тук, още снощи (вторник - бел.ред.) щеше да излезе и да го обясни това. Това казах днес и на Министерски съвет. Като се прибере Дянков, с Трайков двамата да излязат да обясняват как са водени преговорите. Има субординация на правителството. Премиер, вицепремиер, министър, шеф на НЕК. Аз не съм участвал в тези преговори изобщо. Възложил съм на финансисти и икономисти да ги водят. Ако не са се разбрали, са били длъжни да дойдат да ми докладват.

Но специално за уволнението на Красимир Първанов министър Трайков каза, че е съгласувано с вас.

Аз винаги заставам зад решенията на министрите си. Но в случая ще го подкрепя, без да е справедливо,  и искам това да се знае. Защото Дянков е съгласувал всичко с него. И по йерархия вицепремиерът има това право. Да, това е въпрос на наша вътрешна организация.

Чия номинация е бил въпросният Първанов?

Всичко, което е в енергетиката, е назначено от министър Трайков. До един. Всичките му заместници и хора от политическия кабинет. А министър Трайков ми го доведе министър Симеон Дянков, след като вече го бях избрал за вицепремиер. И затова искам двамата сега да си изяснят отношенията, които ми създадоха проблем безспорен в желанието си някой да излезе и да говори по-пръв. Явно е, че в определени моменти бързането не е добър съветник.

Според двама от министрите ви - Трайков и Николай Младенов, има вътрешни хора, които защитават интересите на Русия. Има ли наистина такива хора? Въобще кои са посредниците, може ли да ги назовете?

Нито има посредници, нито има интереси. Интересите да се строи "Белене" са на хората в Северозападна България, които очакват 10-15 хил. работни места. Затова всички, които са от Плевен нататък, като ги питаш за "Белене", го чакат като манна небесна. Отидете там и питайте! Те говорят само за "Белене". Защото това означава 5-6 години кипеж на строителство, това значи бетон, желязо, работни места, всичко. Противници са лобитата, които са главно за зелените енергии. Защото това са много сладки пари. Инвестираш в батерии, след това само си получаваш парата от това, и то огромни пари. Ние искаме да има равнопоставеност между двете. А ако няма вятър?

Tака че всъщност става битка в публичното пространство между две лобита - привържениците на ядрената енергия и привържениците на зелената енергия. Но в случая за нас това е най-малко изгодно.

Но вижте по света. В Германия, в Япония... премиерите си имат проблеми и трябва да вземат решение за ядрената енергетика.

Ами всички си имат, но пък на последния [европейски] съвет президентът Саркози защити ядрената енергия и се обърна към всички нас и каза: "Господа, в момента, в който спрете ядрената енергетика и минете на въздух и слънце, ще ги гледате нашите конкуренти Китай, Америка, Бразилия и всички останали много далече. Защото тя е много скъпа, тази зелена енергия. Не е конкурентоспособна." И в същото време каза: "Купувайте френски реактори, те са най-добрите в света." Защото никой не казва в Япония какви са реакторите. Не се говори за тях.

И вие ще вземете информирано решение, след като излязат анализите на HSBC bank?

След това, което накрая ми дадат, надявам се в рамките на тези няколко месеца, затова ми беше нужна тази отсрочка. Забавянията в министерството на икономиката всъщност доведоха до всичко това. Ако те си бяха подписали веднага с HSBC bank преди 3-4 месеца, досега щяхме да имаме резултати и на първи април щяхме да отидем или на съд, или днес да казваме - да, подписахме това споразумение, защото строим. Ето експертизата.

Аз не мога да разбера сега защо всички говорят така. Всъщност, разбирам. Предстоят избори.

Проблемът е, че и вашите министри говорят различно.

Ама ние сме демократично правителство. Нали само преди два месеца всичките вие казвахте, че Борисов е диктатор. Сега, когато си говорят министрите и си казват мнението, което според мен е правилно и всеки може да чуе, че има плурализъм на мнения, и спор, и желание да постигнем най-доброто, вие какво казвате?

Кое е по-правилното според вас? По кой начин трябва да говорят? Да дойда и да им напиша, на листчета да им дам, да излязат и да говорят. Аз мога и това да направя.

Но вчерашното изявление на икономическия министър  наистина предизвика шок.

Ами да, защото според министъра на икономиката и енергетиката спорът е в думата парафиране. Според Дянков това е парафиране на всяка една страница и след два месеца отиваме да подписваме или да не подписваме в зависимост от еди-кое си, докато според Трайков "парафиране" означава, че сме се съгласили. Това е спорът помежду им! И аз снощи (вторник) им направих разговор по телефона при мен да се разберат. И като си дойдат - единият от Москва, другият от Щатите, да се разберат.

Но "Росатом" казва: това е пълноценен документ.

Кое е пълноценен документ? Той е одобрен от вицепремиера Дянков, който е началник на Трайков. На Трайков ако не му харесва, това е друга тема. Но аз вярвам на избора на Дянков - той го е избрал като ресорен си министър в икономиката.

Ще има ли наказания? За такава неразбория...

Нервите, които изхабихме всички ние заради прибързаните, повтарям... Нищо не пречеше това уволнение да стане днес. Нищо не пречеше. Но...

От друга страна младостта си има своите повече емоции и за обществото е по-чисто. Факт е, че вие ми казвате - форумите врят и кипят. Да, това означава, че ние ще чуем и гражданската позиция по различните теми. Няма нищо лошо.

За съжаление българите винаги сме от крайност в крайност. Аз в случая искам да успокоим махалото, да не се лашкаме, а прагматично да погледнем.

Все пак ще махнете ли Първанов?

Защо да го махна?

Да или не?

Повтарям, Първанов ще понесе отговорност за нарушена субординация. А на двамата, понеже не звучи да наказвам вицепремиер и министър, ще им се карам много. За нарушена субординация.

И преговорите продължават?

Да. Ядрената енергия е най-чистата енергия. При нея няма въглерод, няма водород. Тя пък пази озона. Но това вече минаваме на философски разговор. За съжаление, както всичко, от мене зависи сега и от това правителство да каже да или не.

Уточнения:

*Не е известно към 1 април да е заведена процедура за арбитраж.

**В момента "зелената" надбавка в цената на тока е 0.303 ст. на кВтч. Тоест за сметка от порядъка на 150 кВтч месечно зелената тежест е равна на 45 ст. Дори вятърните, фотоволтаичните централи и малките ВЕЦ да се увеличат трикратно, до ограничението, предложено от премиера, това са едва 1.30 лв. месец.

Профил

Бойко Борисов е министър-председател на България и лидер на управляващата партия ГЕРБ. Завършил е Висшата специална школа на МВР, специалност "Противопожарна техника и безопасност". През 2001 г. е назначен с указ на президента за главен секретар на МВР по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. През ноември 2005 г. печели частичните кметски избори в София. Две години по-късно е избран отново за кмет на столицата. До 1990 г. е бил преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР, след което напуска системата и се занимава с частен бизнес. 

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

255 коментара
 • Димитър Димитров

  Тоя субект няма ли да спре да говори глупости за хипотетичния арбитраж, който е евтин руски трик при преговорите и за "евтината" енергия от АЕЦ? Досега имаше само една авария във ВЕЦ (руска при това), я вече три (и се задава четвърта) в АЕЦ.

 • NPaine
  • -34
  • +125

  Същите заучени популистки фрази които повтаря цяла седмица.

  А твърдението "Ядрената енергия е най-чистата енергия" е безумна лъжа.

  Да пита Борисов жителите на кипящия от живот Припят колко е чиста тая енергия. Или да се метне на Фалкона, така и така не слиза от него, и да фръкне до Япония, да поразпита спасителите казващи

  "Оттук има само един път - към небето"

  колко е чиста всъщност тая енергия.

  Абсолютен популист, лично съм загубил всякакъв респект към този човек.

 • 3
  loligo avatar :-|
  loligo

  че има нещо гнило в цялата тази работа с Белене - има. Но е факт, че имаме нужда от тази централа или по-точно ЩЕ имаме нужда като след няколко години ни спрат и 5ти и 6ти блок на Козлодуй. Всички говорят за руското лоби, но никой не се замисля за турското - турците имат интерес Белене да не се строи, защото така след затварянето на 5ти и 6ти блок ще се налага да внасяме ток от техните АЕЦи, дето сега ги строят.

 • 4
  ikapitan avatar :-|
  ikapitan

  "HSBC bank , която е много голяма банка и консултира множество ядрени централи"

  може ли ББ да цитира една (поне една) ядрена централа която HSBC да консултират

  Не става дума да финансират (финансирането е съвсем различно нещо), а да консултират по структурирането и намиране на инвеститори.
  Ако намери ще го черпя една бира ;)

 • 5
  loligo avatar :-|
  loligo

  До коментар [#2] от "NPaine":

  човек с пожарникарско образование трудно може да е нещо друго, освен популист, по простата причина, че не му стигат знания за много неща, освен, може би, за някои въпроси по отношение на МВР. Нека си е популист, важното е хората, дето ги е назначил за министри да си вършат работата. В това отношение имам известен оптимизъм.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Нещо не ми харесват звездичките с поясненията под статията. Доста са манипулативни. Слънчевата енергия се появява на електромера не на 800 лева, ами на 800 + такса пренос ВН + надбавка СрН за ЕРП-тата + ДДС. Общо сумата става Х 2. Плюс още нещо, което не се вижда - тъй като са зависим от метеорологичните условия източник, НЕК дублира тези мощности, като плаща такса "Разполагаема мощност" на разни други ВЕЦ и ТЕЦ.

  Като цяло, казусът със слънчевите централи е много сходен с подписа за АЕЦ Белене. Хиляди слънчеви централки из родината се пръкват всеки ден, размахвайки в ръце "предварителни договори за присъеднияване". Кой ги е подписвал тези договори, кой ги е съобразил, има ли ограничения? Колко ще станат накрая - колкото за 2 Българии, 5 Българии, 8 Българии? И кой ще им плаща тока най-важното, защото споменатите 1,30 лева са само за първите гъбки и делът на ВЕЦ е твърде голям. Но догодина няма да е така, а геометричната прогресия е един особен феномен... 5 поредни години на удвояване на мощностите, каквото имахме 2010 година, значи 32 (тридесет и два) пъти бум на скъпия ток. Още на 3-тата година пенсионерите ще излезнат на улицата, че 2 пържени филийки сутрин им правят 4 лева сметка на електромера.

 • 7
  gm avatar :-|
  GM

  Цирк... Все едно слушам кмета на малко балканско село..

 • 8
  atanas avatar :-|
  Атанас Чобанов

  Рубладжия!
  Ти му казваш, че руснаците се хвалят как са ни ударили цапарагата с подписването, той вика: Няма такова нещо, цапарагата Дянков я одобри.

 • 9
  jj avatar :-|
  J.J.

  Спрете да говорите глупости. Реакторите, които биха се построили в Белене ще бъдат многократно по-сигурни от тези в Япония, все пак централата там е от 70-те. Ядрената енергетика в момента е единствената ни опция, нямаме избор. Старите ТЕЦ-ове ще започнат да затварят след 2014-5, а модернизирането им е напълно малоумно и неизгодно заради огромните цени на квотите от 2013, които ще се увеличават всяка година. ВЕИ никога няма да могат да доставят 100% от енергията, защото не са постоянен източник: я има вятър и слънце, я няма. Когато няма, тогава ще има нужда от сигурен, като единствената опция остава АЕЦ. Да не говорим, че в обозримото бъдеще енергията от ВЕИ със сигурност ще бъде по-скъпа от която и да е АЕЦ.

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Съкоментатора ни "bnbb" е описал всичко много ясно под текста на статията "Преврат срещу Трайчо Трайков за "Белене" (обновена)":

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/04/05/1070779_prevrat_sreshtu_traicho_traikov_za_belene_obnovena/?ref=id#comment-103

  ЗАЩО "КАПИТАЛ" НАПИСАХА ТАЗИ СТАТИЯ И ЗАЩО ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ И Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ?

  1. В статията финансовите сметки се основават главно на изчисленията на Института за пазарна икономика. Ако обаче направим справка в публичния регистър на правосъдното министерство за организациите с идеална цел ще видим, че в борда на директорите на Фондация "Институт за пазарна икономика" са Кенет Левковец - инвеститор с интереси във ВЕИ-та и дъщерята на бившия премиер Иван Костов, който е основен противник на този проект. Вероятно защото ДСБ продължава да получава дарения от Ей И Ес в Гълъбово, които с благословията на Костов построиха тази безумно скъпа централа. Регистърът е публичен и може да се види всичко това през интернет.

  2. Колкото и да уважавам анализаторите в ИПИ в случая има огромен конфликт на интереси и сметките им са силно преувеличени и накървавени. Най-лесно е да наплюем Белене и да го изкараме нерентабилен, но фактите не са такива. Засега проектът все още има шансове да бъде печеливш и изгоден за нас.

  3. Без да навлизам в детайли Белене ще се изплати на 15-та години или в най-лошия случай след 21 - 25 години, ако има непредвидено в проекта оскъпяване - видно от приложения от Капитал в екселската таблица финансов модел.

  4. Споменатите дължимите към цената допълнителни 1,3 милиарда евро за ограда, далекопроводи и възнаграждение на архитект инженера е абсурдно голяма и смехотворно нереална сума. Трябва да се намали поне три пъти. Сметнете си го сами. Само далекопроводите ще струват около 260 милиона лева. Оградата и физическата охрана едва ли ще струват повече от 10-20 милиона. Попитайте Богомил Манчев колко ще му се плати за този проект за архитект инженеринга. Белене е копи-пейст на готови руски централи като Калининската АЕЦ. Или това число е услужливо подадено на Капитал от екипа на МИЕТ, които се чудят как да замажат поредния скандал предизвикан от некадърния и некомпетентен министър Трайчо Трайков, който пък очевидно има заигравка и с Уестингхаус и се чуди как да направи Белене невъзможно скъпа и непечеливша централа.

  5. Намекът че в проекта не са предвидени пари за хранилище за отработено гориво е несъстоятелен. В ЕС тече дебат да има общо европейско хранилище за отработени радиоактивни отпадъци, което ще се финансира напълно с пари от еврофондовете защото ще е в някоя бедна страна-членка. А и Русия срещу няколко милиона винаги ще си прибира радиоактивните пръчките в сибирските степи. При такава балшая страна за тях няма никакъв проблем да складират обратно горивото от Белене и просто няма смисъл да говорим за рентабилността да налеем милиард и нещо за такова ненужно хранилище.

  6. Защо трябва да пуснем руснаци в проектната компания и ние да държим само 51 процента дял? Журналистите от Капитал не виждате ли че руснаците ни готвят голям гамбит. Дяловото участие и обещаните от Путин евтини заеми с изгодна лихва са един голям троянски кон. Защо ли? БЕХ няма никакъв проблем да емитира облигационен заем или акции на борсата и да си осигури без никакви държавни гаранции нужното финансиране. Защото ако вземем заем от Росатом и им дадем 49 процента дял в проектната компания, то бъдете сигурни че руснаците ще кажат след две-три години, че проектът няма как да не се оскъпи над договорената 6,3 милиарда евро с още един-два милиарда и рекетът им ще продължи. Като ги пуснем като съакционер в компанията руснаците ще кажат че рискът трябва да е споделен и ще ти свалят още сто кожи. А ако сме 100 процента акционери в Белене можем да си осигурим ресурса да им платим за строежа без да даваме държавни гаранции и да ощетяваме данъкоплатеца и без да се поставяме в зависимост. Защо просто Росатом не бъдат задължени да построят централата до ключ срещу 6,3 милиарда евро и всяка ескалация или непредвидено оскъпяване да се поемат от тях на собствен риск. Просто трябва да се запише в договора и да не бъдат допускани да са съсобственици на нещо, което може да се оскъпи дсрастично. Ако не се съгласят на тази идея те сами ще трябва да се откажат да строят Белене и така няма да им дължим никакви неустойки. Мислете стратегически, а не ревете колко прав е Трайчо Трайков.

  7. Спекулира ли се трябва ли ни тока от Белене и евтин ли ще е той?!? Дори да допуснем че киловат час ще струва 14 стотинки, в тази статия не се споменава че заради квотите с въглеродните емисии, които ще ни се сведат скоро, то токът в Гълъбово и в частните ТЕЦ у нас ще се оскъпи драстично следващите десет години. Тогава токът от Белене ще е много по-евтин. След 15 години благодарение на Белене можем да бием шута на американците и италианците в Гълъбово и да си трошат скъпата централа в главите. След 15 години НЕК вече няма да е задължена да им плаща безбожно скъпия ток. Сега чаткате ли защо Костов толкова плюе Белене. Защото като е взел тлъстите комисиони от Ей И Ес и Ентърджи въобще не е очаквал че ще загуби изборите от Сакса и че царят ще тръгне да строи конкурентната Белене.

  8. Потреблението на ток следващите 30 години ще нараства значително. Сметнете само колко ток ще харчим българите след 10 години, когато започнем масово да купуваме коли с електродвигатели. Сега кола с бензинов двигател гори средно 6-7 литра бензин. По два лева 100 километра струват на едно домакинство 14 лева за бензин. А зареждане на електродвигател 100 километра струва 1,40 лева при сегашните цени на тока. Дали няма да има бум на електромобилите у нас след няколко гидини и дали Лукойл няма да духат супата?

  9. Защо никой не прави сметка как от спестените въглеродни емисии ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 60 ГОДИНИ колко пари може да направи България? И това ще е възможно само благодарение на проекта Белене. Защо гледате как ще дадем 6,3 милиарда евро и не мислите наистина стратегически и не защитавате националния интерес, ами манипулирате хората да се настройват срещу Бойко Борисов и този българо-руски проект? Помислете срещу 6,3 милиарда евро колко можем да получим от търговия с квоти?

  11. Защо Капитал толкова яростно защитават Трайчо Трайков? Защото е от кръга Капитал ли?

  12. Няма да ви направи чест, ако ми изтриете поста!

  Благодаря за вниманието!
  ----------------------------------------

  Ясно се вижда, че "Капитал" не трие произволно критичните мнения, а всичко останало в текста по-горе много ясно показва, за какво всъщност иде реч: Про-американските интереси в България (представяни от "десните" в парламента) са се счепкали яростно с про-руските интереси (в лицето на "левите" в парламента - всичките там работят за все някой НАВЪН, но никой не работи за България), докато ГЕРБ се чуди, какво точно да направи... А отговорът е съвсем ясен - договаряме възможно най-ниската цена с руснаците и започваме да строим (Турция започва третата си ядрена централа - близо до границата с България - и, по всичко личи, че ще я приключи преди нас, докато ние тук още ще се чудим, как да махнем руснаците, за да нахраним вместо тях с данъците си за централата американците)!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK