Обратен ефект
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Обратен ефект

Социалният министър Тотю Младенов

Обратен ефект

Увеличаването на минималните доходи и социалните плащания ще навреди на икономиката

Вера Денизова
6038 прочитания

Социалният министър Тотю Младенов

© Цветелина Белутова


"Любимият ми министър в това правителство е социалният Тотю Младенов. Питате защо? По моя оценка е най-слабият в кабинета. И това е най-хубавото - ако гласът му се чуваше повече, щяхме отново да се превърнем в социалистическа република."

Това са думи на наш читател, казани в спор кои са най-интересните фигури в правителството. Скоро той може да промени класацията си.

Поредният дебат за увеличението на минималната работна заплата и на пенсиите от средата на годината този път се случва няколко месеца преди предстоящите избори. Аргументите на двете страни в спора не са се променили. Шансът поне част от исканията на социалния министър и синдикатите да се изпълнят обаче сега нараства. Минималните доходи в България са най-ниските в ЕС, стандартът на живот – също. Темата е сред най-чувствителните за българското общество и е предпочитана в предизборните речи на всички политици.

Икономическата ситуация обаче е такава, че увеличението на доходите и социалните плащания в момента ще има обратен на търсения ефект: сивият сектор ще се увеличи, както и безработицата, а непредвидените над 400 млн. лв. нови разходи в бюджета (виж графиката) за 2011 г. може да поставят под съмнение изпълнението му за трета поредна година.

Този път

Исканията на синдикатите са от есента на 2009 г. Те са за индексиране на всички пенсии с 5.6%, увеличение на минималния гарантиран доход и обвързаните с него социални плащания, ръст на детските добавки. Социалният министър, който е бивш синдикалист, ги подкрепя по принцип. По най-горещата тема - повишение на минималната работна заплата (МРЗ) от 1 юли, Тотю Младенов и синдикалните лидери излязоха с различни предложения. Министърът предлага заплатата да нарасне с 30 лв. до 270 лв., докато синдикатите настояват за увеличение от почти 21% до 290 лв.

През седмицата от социалното министерство представиха и подробни изчисления за необходимите средства. Важен детайл е, че увеличението на всички тези административно регулирани прагове води до ръст на разходите за куп други социални плащания. Така общата сума, нужна, за да се изпълнят исканията на синдикатите, набъбва до над 400 млн. лв. Толкова голям извънреден разход може да постави под въпрос изпълнението на държавния бюджет през тази година. Още повече че това не е единствената заявка за повече пари – такава вече даде земеделският министър за субсидиите на тютюнопроизводителите, премиерът заговори за строителство на нов стадион в София... В същото време голяма част от икономиката все още не е излязла от кризата, проблемите на страните от еврозоната се увеличават, конфликтите в Близкия изток не утихват, така че всеки рискован ход в публичните финанси може да доведе до нови спадове в реалния сектор.

Въпросът не се изчерпва дотук. "През 2012 г. вече ще са нужни допълнително над 800 млн. лв. Те също не са планирани в тригодишната бюджетна рамка, а са сериозен разход. Това правителство ще повтори грешката на кабинета "Станишев" - да увеличи социалните плащания предизборно, а след това... и потоп. Този ход обаче не помогна на тройната коалиция да спечели изборите", коментира Георги Ангелов от "Отворено общество".

Финансовият министър Симеон Дянков също за пореден път повтори, че в бюджета не са предвидени средства за повишаването на минималното възнаграждение и пенсиите и призова министъра на труда да намери нужните пари. Отговорът на социалния министър не закъсня. На 1 април не на шега по време на проверки на инспекцията на труда Младенов обяви, че минималната работна заплата се вдига и че е "намерил" парите - от глобите на работодатели. "Изпълних ангажимента си, като съм осигурил 7.5 млн. лв., останалите 5.5 млн. лв. да ги събере Дянков", каза министърът. Малка подробност е, че тези пари имат друго предназначение по закон - 60% от тях са за инспекцията по труда и 40% - за фонд "Условия на труд". А и на фона на търсени над 400 млн. лв. те изглеждат незначително малко.

Старите нови аргументи

Дебатът между синдикати и работодатели през седмицата отново бе фокусиран изцяло върху минималното работно възнаграждение. Ефектът само от неговото увеличение до 290 лв. няма да е фатален за бюджета – нужни са 26.55 млн. лв. (виж графиката). Които с малко повече усилия наистина могат да се осигурят само от оптимизации във ведомството на министър Младенов.

Негативите, които може да донесе решението за покачване на МРЗ за реалната икономика обаче, трудно могат да се измерят само с директния ефект от увеличените разходи на работодателите. Те ще са най-пробемни основно за компаниите, които зависят от вътрешния пазар и в момента най-силно усещат кризата. Техният избор не е голям – да съкращават хора или да минат в сивата икономика, като фиктивно изпратят работниците си на трудовата борса и продължат да им плащат под масата. Това ще има обратен на търсения от социалния министър и синдикатите ефект – да се свие сивата икономика и да се увеличи броят на заетите. Всъщност предлаганата мярка ще засегне именно тези, в името на които е замислена. Статистиката показва, че всеки месец бюрата по труда се пълнят с нискоквалифицирани работници, които получават минимална работна заплата.

Има и друг аргумент – много от официално работещите за 240 лв. получават пари под масата. Така че изваждането на тези доходи на светло на практика няма да увеличи покупателната способност на населението, както твърдят профсъюзите.

В повечето компании за минимална работна заплата служат минималните осигурителни прагове, твърдят от работодателските организации. Те за разлика от МРЗ растат през последните години с по около 5-6% въпреки кризата.

Защо тогава по-голямата част от бизнеса е против повишението на МРЗ?

"Страхът на работодателите е, че увеличаването на минималната работна заплата е политически сигнал за повишаване на средните заплати, които така или иначе изпреварват производителността на труда", обясни пред БНТ Марияна Кукушева от БТТП.

Георги Ангелов допълва, че в момента в някои сектори има ръст на производителността на труда, но това е по-скоро механичен ефект: фирмите освобождават хора, за да я увеличат с цел да удържат на кризата. Според него икономиката в момента се движи разнопосочно – фирмите, които разчитат на вътрешното потребление, все още не са достигнали дъното на кризата. В същото време компаниите, които работят основно за износ, започват да излизат от рецесията и могат да си позволят увеличение на трудовите възнаграждения.

И няколко идеи

Целият спор около минималното трудово възнаграждение е малко измислен. Заплатата зависи от търсенето и предлагането на пазара на труда. И размерът й не би трябвало да се определя административно.

Ако все пак е нужна регулация, много по-гъвкав вариант е въвеждането на минимални почасови ставки по браншове. Идеята лансира председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова и срещна подкрепа от работодатели, Тотю Младенов и профсъюзите. Все още не е ясно как тя ще бъде реализирана на практика, но със сигурност че облекчи процедурата за наемане на временни работници. А по-голямата свобода на пазара на труда със сигурност ще доведе до неговото съживяване.

По темата работи и Екатерина Попова

Вторият фронт

Социалното министерство отвори и втори фронт за увеличение на доходите. Според сметките на неговите експерти заплатите в реалния сектор през тази година трябва да се увеличат с 11.07%. Те се позовават на формула от 2007 г., по която се изчислява национален препоръчителен индекс за повишаване на възнагражденията. Тя се базира на показатели за предходната година и включва 75% от ръста на производителността, средногодишната инфлация, общата оценка за подобряване на конкурентоспособността на икономиката и облекченията в данъчно-осигурителните задължения.

Полученият индекс обаче не отчита увеличението на осигурителната тежест с 1.8 пункта от началото на тази година, както и промените в изчисляването на местните данъци, които увеличиха задълженията на бизнеса към общините няколко пъти. Ето защо идеята беше посрещната остро от работодателите. Евентуалното увеличаване на заплатите трябва да се договаря не на национално, а на браншово равнище, защото ефектите от кризата са различни в различните сектори на икономиката, настояват те.

"Любимият ми министър в това правителство е социалният Тотю Младенов. Питате защо? По моя оценка е най-слабият в кабинета. И това е най-хубавото - ако гласът му се чуваше повече, щяхме отново да се превърнем в социалистическа република."

Това са думи на наш читател, казани в спор кои са най-интересните фигури в правителството. Скоро той може да промени класацията си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  stoiank avatar :-P
  stoiank

  ...Целият спор около минималното трудово възнаграждение е малко измислен. Заплатата зависи от търсенето и предлагането на пазара на труда. И размерът й не би трябвало да се определя административно.....
  Спорът реално е на каква сума да се плащат данъци, защото поне 50% от тези хора вземат друго възнаграждение. Нали не вярваш за минъори на МРЗ. Наближават избори така че този път Тотю най-вероятно ще надделее.

 • 2
  pesheff avatar :-?
  Пешката

  До коментар [#1] от "stoiank":

  прав си но си мисля че трябва пазара на труда да стане по-гъвкав и да е по-лесно да се назначават и уволняват работници -
  Защо да не може да се подават всички формуляри и др бумаги по интернет с е-подпис?
  Криенето на осигуровки ще престане като началниците поемат лична КРИМИНАЛНА отговорност за ощетяване на държавната хазна наказуемо с толкова и толкова глоба а и затвор - е ти соломоново решение =)

 • 3
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До #2
  Малко по-сложно е отколкото изглежда, защото и двете страни са заинтересовани от криенето, то е като подкупа на Катаджията и шофъора доволен и полицая. Единствено решения е намаляване на "сивите" пари, защото направи си сметка ако укриваш на 1000 работника заплащането от 500лв, това са безотчетни 0.5 млн месечно. За година са 6 млн приход без документ!? Другия момент е че държавата не стимулира коректните, примерно за осигуровки над прага да има 30% отстъпка или нещо от този род. Трето самата Държава е абсолютно некоректна, първо не си внася своя дял, а определени групи изцяло ги е освободила от този налог и тогава коректните изглеждат не само глупави, но и неконкуретни...

 • 4
  borabora54 avatar :-|
  borabora54

  Тази лакърдия, че увеличаването на МРЗ щяло "да навреди на икономиката" по матросовски отстоявана от наемниците в разни think-thank-ове няма никакви изгледи да бъде оборена с разумни аргументи. На коя икономика бе, другари? Най-вероятно на ниско технологичната, зле организирана и работеща под "прикритието" и "спонсорирана" от Държавата с "нагласените" т.нар. обществени поръчки? Ако някой вземе та направи сериозно изследване, най-вероятно е да се окаже, че при сегашното ниво на технологично развитие, условия на труд и пр. и пр. българинът има една от най-високите ефективности в света!!! А какво е ролята на МРЗ, просто е излишно да обяснявам (а и нямам възможност) на "експертите" завзели медийния "екран". Само един факт - много от нашите специалисти и експерти работещи по европейски проекти получават в ПЪТИ по малки възнаграждения от европейските си колеги (за една и съща работа!) тъй като ставките се определят в съответствие със заплатите в дадената страна!

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  А свиването на потреблението няма обратен ефект и няма да навреди на икономиката!!! Брейййй! И какво излиза?! Че всички у нас са на минимална заплата, та увеличаването и` с темпа на инфлацията ще наложи качване на заплатите НА ВСИЧКИ?!!! (Да припомня, че в България минималната заплата играе ролята на заместител на реално липсващата социална политика на държавата и повишаването на минималната заплата не означава непременно повишаване и на средната заплата. Средната заплата се определя от пазара и от състоянието на икономическите сектори, всеки от които е със собствени средни заплати, съобразно състоянието си. Собствени, съобразно състоянието си СРЕДНИ, а не МИНИМАЛНИ заплати!)

 • 6
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#1] от "stoiank":

  Така е, МРЗ трябва да изчезне като административно определена величина. Цялото договаряне за заплати трябва да остане в ръцете на работодатели и работници. МОД също трябва да изчезне. Социалните осигуровки (ако приемем, че трябва да ги има в сегашния си задължителен вариант) и ДОД трябва да се плащат целите директно от всеки работник. Фирмите не трябва се товарят с измислени функции за внасяне на осигуровки за работещите в тях. Стига с тоя глупав социализъм.

 • 7
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#2] от "Пешката":

  Назначаването и уволняването на работници не трябва да стават с регистрация в държавата! Това е социалистически похват, който унищожава пазара на труда. Държавата нито дава парите за заплатите на работниците, нито осигурява работната ръка на фирмите, че да им се меси в договарянето. Само свободното договаряне ще осигури съществуването на пазар на труда. Държавната намеса по сегашния брутален начин просто го изопачава.
  Отделно МРЗ действа като котва срещу свободното договаряне защото е някакъв ориентир за който се хващат масовите работодатели ( например наслушал съм не на аргументи, че след като МРЗ е 240 значи 500 лева е като за двама работника и значи е достатъчно за един ). Да не забравяме, че масовите работодатели са обикновени хора като 90% от тях нямат икономическо образование например и икономистите във фирмите им се изчерпват с някой счетоводител.

 • 8
  zuckersusser avatar :-|
  zuckersusser

  Хей, десните, бъдете малко по-умерени, защото се надига вълна от негодувание - фашисти в Европа, революционери в арабския свят. Тази арогантност на богатите няма да излезе на добре, като гръмне държавата ще се чудите какво е станало с икономическия растеж.

 • 9
  tara2002 avatar :-|
  tara2002

  Статията е много едностранчива и отразява аргументите само на работодателските организации.
  Не мисля, че сивата икономика ще се увеличи. Тези, които са на мин. заплара са или супер ниско квалифициран труд или работодателите им ги осигуряват на мрз, а им дават другото под масата. Така че увеличението може да осветли част от тези доходи.

 • 10
  kelesha avatar :-|
  Косьо

  Много такси са свързани с МРЗ. Например таксата ми за университета ще се повиши заедно с това нещо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.