Един параф, който разтърси правителството

Въпроси и отговори около хаоса с проекта за АЕЦ "Белене"

На 31 март изтече поредното удължаване на срока на подписаното през 2006 г. споразумение за строеж на АЕЦ "Белене". То e правната рамка на проекта, но не е окончателен договор.

Всяка следваща стъпка се предприема с одобряваните от НЕК и "Атомстройекспорт" (АСЕ) допълнения. В тях са описани технически подробности като митническия режим при доставките, дейностите за следващия период, както и средствата за финансирането им. Проектът може да продължи с допълнения, като НЕК си запазва възможността за пряк контрол върху изпълнението и текущо да договаря заплащането за всеки следващ етап. Или да бъде подписан цялостен контракт за изпълнение, доставка и строеж (ИДС), при който за фиксирана цена доставчикът - АСЕ, трябва да предаде централата завършена, като поема целия риск по изграждането.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dorn avatar :-|
  dorn
  • - 5
  • + 48

  Такива неща се правят само между партньори който си имат доверие .Щом сътрудничеството е доведено до там че да внимаваме на всяка крачка да не ни забият ножа ,тогава закъде сме тръгнали с тези руснаци. Всеки по пътя си. А те са толкова нагли че няма да се учудя ако скоро почнат след горивото ,електроенергията и газта да поискат да ни строят и водопровод от река Волга !

  Нередност?
 • 2
  istinskatalogika avatar :-|
  Логика
  • - 1
  • + 25

  Г-н Станев, приемете моите адмирации за тази статия! Видно е, че сте взели предвид становището на лица с експертни познания в различни области и прекия резултат от това се изразява в изяснена и добре структурирана визия относно реалното състояния и генезиса на дискутираната проблематика. Анализът Ви е точен, ясен и поставя конкретни нерешени въпроси.

  Нередност?
 • 3
  abadobata avatar :-|
  Distributed
  • - 1
  • + 13

  http://www.renewableenergyworld.com/rea/blog/post/2011/04/cost-not-japan-crisis-should-scrub-nuclear-power

  Cost, Not Japan Crisis, Should Scrub Nuclear Power

  В тази статия има проучвания за цената на нови АЕЦи в САЩ. Може да се направят някой паралели.

  Извода от статията е, че новия АЕЦ е най-неконкурентния енергиен източник в момента, единствено gas peaker plants и Si PV са по-скъпи, но пъривите се ползват за покриване на върховото натоварване, а цената на вторите пада и пада и пада и до 2020та ще падне наполвина.

  Нередност?
 • 5
  drake avatar :-|
  drake
  • + 3

  Никой уважаващ себе си човек не би си позволил да направи онова, което направи НЕК Първанов. Ето защо: Един комплексен договор може да бъде подписан като такъв и въпреки това да не бъде изпълнен заради противоречия при изпълнението на отделните съставляващи го части. Или казано по друг начин: цялото не винаги е сума от частите. С подписването на предварителния договор от НЕК Първанов българската губи много. Тя поема задължение , ако реши да подпише договора за строежа на Белене да подпише не само крайния договор , но и съставляващите го части. Това означава, че България губи възможностите си за маневриране и ще поеме окончателен ангажимент за изграждането на АЕЦ Белене.

  Руските преговарящи са били наясно, че подписването на окончателния договор като такъв е необходомо, но не и достатъчно условие за успеха им. Те са били наясно , че ако не бъдат поети ангажименти по отделните части от комплексния договор това може да доведе до промени в позицията на българската страна в бъдеще, до евентуално забавяне на проекта и до неговото обезсмисляне вследствие действията на трети страни , които явно ги е по-грижа за българския интерес от настоящите управляващи.
  Подписването на споразумението от НЕК Първанов означава, че на 1.06 най-вероятно ще имаме не само окончателен договор , но и той ще е снабден с „пътна карта“ със срокове за мечтаната от някои АЕЦ Белене.

  Може да се напише още много и много за тълкуването на договора, за избора на арбитраж, за това какво може да се случи на арбитража и по какъв начин българската страна може да се защити. Стига да иска. В което аз вече много се съмнявам. Явно най-често се харчат чужди -- на българските данъкоплатци -- пари.

  Нередност?
 • 6
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • + 3

  Оскъпяването е трудно да се каже колко справедливо е. Европейската инфлация може да е била само 10%, ама всички знаем как я смятат.
  Стоманата например помня преди 2-3 години беше $400/тон (когато фалира Кремиковци), а пък сега е $800-900. Колко стомана има в един АЕЦ, а?
  Медта също е на исторически максимум, а в електрическото оборудването (генератора, трафовете, и т.н.) има много мед.
  6 млрд. не ми се вижда много за АЕЦ 2х1000. Тоест, като абсолютна стойност не е много, но на бедна държава като българия ще е трудно да си го позволи. То това е удоволствие и лукс за богати държави. Ние трябва да си караме на Марица Изток 2 (въглища има за още 50 години напред) и да се надяваме Ангела Меркел да не ни наложи да плащаме за измислените й въглеродни квоти (или да ни задължи да си купим от Сименс технология за улавянето им)

  Нередност?
 • Логика
  • + 2

  До коментар [#5] от "drake":
  "Искра Фидосова: В никакъв случай. Аз даже си мисля в последните дни, че може би наши политически опоненти умишлено раздухаха това леко недоразумение и наистина заради липсата на достатъчно комуникации и отсъствието от страната на вицепремиера Дянков, за да черпят някакви облаги. Не мисля, че ни поставя, дали ще пише парафирам, дали ще бъде друга дума ОТ ПРАВНА ГЛЕДНА ТОЧКА ИМА ЗНАЧЕНИЕ, но от политическа нещата не стоят така"
  http://www.focus-news.net/?id=f17521
  Мисля, че след това изявление просто нямаме какво да коментираме. Правителството не се интересува от юридическите последствия на текста на подписаните документи, а от ясната си политическа воля въпреки всичко да се строи Белене - на всяка цена, независимо от юридическите, икономическите и социалните оценки по проекта!

  Нередност?
 • 8
  parro_petrov avatar :-|
  AYP
  • - 1
  • + 2

  АЕЦ - едно от най-скъпите и рискови съоръжения за производство на електро-енергия, успешно използвано от големи икономики с БВП 150 млрд. и нагоре. В клуба на производителките на атомна енергия България е на последно място по размер на икономиката, без да се брои Армения:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_by_country
  Интересни факти:
  -инвестиция: $20-60 млрд. средно.
  -щета при авария: $30-50 млрд. средно.

  ...БВП на България - $40 млрд.

  Нередност?
 • 9
  t_ avatar :-|
  t_

  Да му се не види! Защо само се въртят цифри колко ще струва централата??? Определено има значение, но все пак една АЕЦ си има цена и тя изобщо не е ниска, нито ще бъде. Защо не вземе някой да да сметне колко ток ще произведе тази централа за живота си - естествено прогнозни данни, тоест колко са разходите за целия проект и на каква цена ще излезе киловат енергия за да сме на нула. Хайде поне да изчислим каква ще е цената на киловат инсталирана мощност и тогава да започне да се говори, та ще можем и да сравняваме. Всичко друго са празни приказки. Мяткат ни някакви огромни суми. Да, и за мен 5 милиарда, да кажем, е огромна сума, ама за една АЕЦ може и да е доста ниска, ама може пък цената на киловат произведена енергия да е 0,05 лв, а цената от ТЕЦ - а да е 0,10 лв, че май беше и повече. И какво правим, ако излезе така???? А каква ще е цената на енергията в близките 20 години??? Петролът определено ще е доста по - скъп. Естествено това ще окаже натиск и върху цената на газа и на другите енергоносители. Добивът на уран не е стигнал пика си, а на петрол(не се знае).
  Хайде да сме реалисти, трябва ни стабилна енергийна мощност, при която няма големи флуктуации в цените на произведената енергия. Това ще е много благотворно за икономиката на страната. Трябва да сме поне до някаква степен енергийно независими. Еми, като вземем предвид нашите дадености, само АЕЦ остава като вариант. Или някакъв нов вид производство. За сега аз лично не съм чувал за работещ прототип. Докато успеят да разработят достатъчно добър, сигурен и естествено евтин начин за производство на енергия, на АЕЦ Белене най - вероятно ще и е свършил експлоатационния срок. Ако и цената на киловат е достатъчно ниска и централата може да се изплати при тази цена - аз съм определено "за". Всичко друго е празно говорене.

  Нередност?
Нов коментар