В село Цветна светна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В село Цветна светна

В един тъмен, тъмен град, на една тъмна, тъмна улица...

В село Цветна светна

Не е ясно кой ще включва и изключва светлините на София от октомври

Калина Горанова
7764 прочитания

В един тъмен, тъмен град, на една тъмна, тъмна улица...

© Надежда Чипева


Знаете ли, че жълтата светлина не възпроизвежда правилно цветовете и в парковете не бива да се поставят живачни лампи, тъй като от тях тревата и листата на дърветата изглеждат повехнали. Част от южната дъга на околовръстния път на София пък била преосветена. А смяната на електрическата мрежа в крайградските райони на столицата от ЧЕЗ лишава живеещите там от осветление за известно време, тъй като на техните стълбове са разположени и лампите.

До тези и до още други подробности ще достигнете, ако се поинтересувате по-подробно как работи осветлението на София. Това, което може да забележите с невъоръжено око обаче, е ясно за всички. Стара, амортизирана и нелицеприята мрежа от 60-те години на миналия век. Работа на парче на принципа, на който се кърпят и дупките по улиците. Липса на средства, неефективност, нужда от цялостна промяна.

За поддръжката на уличното осветление на София се грижи (логично) фирмата "Улично осветление" ЕАД. Компанията беше приватизирана през 2007 г. от икономическата група "Геотехмин", собственост на бизнесмена Цоло Вутов. Ангажимент на компанията е да поддържа и ремонтира мрежата (да сменя крушки, откраднати кабели, изгорели разпределителни кутии и т.н.) и, разбира се, да пуска и гаси осветлението приблизително половин час след залез и половин час преди изгрев посредством радиосигнал. Договорът на "Улично осветление" обаче изтича през октомври тази година и в момента Столичната община изготвя условията за следващия, който ще включва и изключва светлините на града.

Тъмните векове

Задачата пред наследника няма да е никак лесна. Основните проблеми в уличното осветление на столицата идват от преклонната възраст на мрежата. Обикновено експлоатационният живот на тези системи е от порядъка на 25 години. Тук тя е от 60–те години на миналия век, като не е имало цялостна реконструкция поради липса на средства. Амортизацията на свой ред води до все повече и все по-сериозни аварии, което усложнява и оскъпява поддръжката. "На година компанията получава по около 10 хил. сигнала за аварии, като за отстраняването им отиват над 40% от средствата за подръжка", коментира Ангел Терзиев, изпълнителен директор на "Улично осветление".

"Улично осветление" се финансира главно от общината (работи и по други проекти), като на година фирмата получава 5-6 млн. лв. (виж таблиците). От компанията коментират, че тъй като работят на цени от 2008 г., печалбата им е минимална. Заплащането на електрическата енергия пък се извършва директно от кметството, като с него годишните средства за осветление възлизат на около 11 млн. лв. През последните две години общината не е предвиждала пари за ново изграждане.

За сравнение - през 2011 г. Виена ще инвестира 27 млн. евро в обновяване и разширяване на мрежата си, посочва проф. Николай Василев, почетен председател на Националния комитет по осветление и преподавател в Техническия университет. Там се намира и единствената лаборатория, която може да прави замервания на уличното осветление, което трябва да отговаря на определени параметри (за яркост, плътност, ниво на заслепяване), за да не стане причина за катастрофи например. Проф. Василев обаче не си спомня в последните 20 години лабораторията да е правила подобни замервания, като допълва, че в София трудно се намира улица, където осветлението да отговаря на европейските стандарти. Обикновено то е по-слабо от необходимото, обясня още той. Има и случай на преосветяване, каквато е ситуацията с част от южната дъга на околовръстното, твърдят експерти.

Телефон 0 700 11 233

Недостига на пари се подсилва и от неефективните методи на работа и липсата на плановост, невъзможна предвид амортизацията на мрежата. В Европа се работи на принципа на т.нар. групова замяна. Не се чака лампите да изгорят една по една, а се сменят наведнъж в дадена зона, когато е изтекъл около 80% от живота им. "Богатите страни не си позволяват да сменят по една лампа, защото организацията за нейната смяна струва 8 пъти цената на самата лампа", обяснява Василев. В България обаче смяната на светеща лампа се счита за загуба, въпреки че в края на живота й светлинният добив на една крушка пада с 20-30%. Тя става по-неефективна, консумира повече енергия и вече не отговаря на изискванията.

Животът на качествените лампи трае около 6 години. "Поради перманентния недостиг на средства София е осветена предимно с евтини и некачествени осветители. Рядко могат да се видят такива на реномирани фирми", коментира Василев. В Европа често има типизация. Работи се с три вида тела например и така се решава този проблем. Работата на парче обаче е характерна в пределите на българската столица. Към момента липсва актуален генерален план и визия за осветлението на града. Технологичните нововъведения като все още скъпото светлодиодно осветление са по-скоро изключения. Това са основно малки проекти, най-вече в парковете, като някои от фирмите го правят с цел да проучат в реални условия продуктите си, обясняват от общината.  

Сред този хаос липсва и добър синхрон между институции и фирмите. Смяната на електрическата мрежа на ЧЕЗ в крайградските райони, например оставя жителите без осветление за известно време, тъй като лампите са разположени на стълбовете на електроразпределителното дружество. Мрежите в града пък постоянно се прекъсват от всеки, който копае по една или друга причина, като щетите не се забелязват веднага и после трудно се открива повредата. Към ежедневните проблеми прибавяме и кражбите на кабели и капаци на стълбовете.

Лъч светлина

На фона на цялата тази картинка от няколко месеца Столичната община работи по задание за избор на нов оператор. Идеята е този път той да не отговаря само за техническа поддръжка, както е към момента, а да му се вменят и някои нови ангажименти, като това да представи инвестиционна програма и да се ангажира и с изграждането на нова мрежа там, където такава липсва. "Новопостроените квартали "Малинова долина" и "Манастирски ливади" са добри примери в тази посока", обяснява Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта и транспортните комуникации. 

Втората разлика е, че фирмата директно ще плаща сметките за електроенергия към ЧЕЗ. На този принцип се работи в Европа, като това стимулира компаниите да развиват една по-ефективна мрежа и да прилагат повече нови технологии. "Ако градът се осветява по-ефективно, има възможност за намаляване на разходите за енергия при сегашната степен на осветяемост с около 20%", смята Христов.

Третото и най-сложно изискване към новата компания ще бъде да се изгради т.нар. система за интелигентно управление на осветлението. Тя дава възможност да се получава информация в реално време от мрежата. Така може да се разбере не само къде има изгорели крушки или цели улици, но и да се прихващат незаконните включвания, в случай че някой се е закачил и потребява незаконно ток. Сега сигналите се получават по телефона от граждани или при обхождане от страна на служителите на "Улично осветление" или от инспектората на общината. Този тип система дава и възможност за регулиране на силата на осветлението, като намаляването му в малките часове на денонощието или по определени улици, където няма движение, води до икономии.

Или влак в тунела

За изграждането на подобна система обаче са необходими големи инвестиции, а обхващането на цели градове става трудно. Необходимите устройства струват няколко хил. евро бройката, като за целта ща са необходими около 2000. Все още не е и ясно какви средства ще е готова да заделя Столичната община за осветлението си, като така големите амбиции могат да останат само на хартия. Желанието фирмата наследник да подготви и разгърне инвестиционна програма не отговаря и на 5-годишния срок на договора, планиран от кметството. Според експертите в бранша са необходими поне 15-20 години, за да може компанията да възвърне инвестициите си.

От общината коментираха, че искат конкурсът да е максимално отворен, като на този етап има интерес от доста компании. Кандидатите са не само от Европа, но и от САЩ и Далечния изток. От "Улично осветление" не коментираха предстоящия конкурс. Въпреки че условията се подготвят от доста време, броени месеци преди изтичането на договора на сегашния оператор все още няма конкретен текст, който да се обсъжда от общинските съветници. Така съществува реалният риск общината да остане без оператор за неопределен период от време, което няма да е изненада, като се има предвид опитът в други градски сфери. Все пак най-тъмно е преди изгрев.

Знаете ли, че жълтата светлина не възпроизвежда правилно цветовете и в парковете не бива да се поставят живачни лампи, тъй като от тях тревата и листата на дърветата изглеждат повехнали. Част от южната дъга на околовръстния път на София пък била преосветена. А смяната на електрическата мрежа в крайградските райони на столицата от ЧЕЗ лишава живеещите там от осветление за известно време, тъй като на техните стълбове са разположени и лампите.

До тези и до още други подробности ще достигнете, ако се поинтересувате по-подробно как работи осветлението на София. Това, което може да забележите с невъоръжено око обаче, е ясно за всички. Стара, амортизирана и нелицеприята мрежа от 60-те години на миналия век. Работа на парче на принципа, на който се кърпят и дупките по улиците. Липса на средства, неефективност, нужда от цялостна промяна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  "при сегашната степен на осветяемост"
  Я пак??
  София е осветена като с газени лампи или крушки от 100 вата от магазина, на две светещи лампи, една липсва по главни улици има цели неосветени участъци!
  Нужно е не запазване на "сегашната степен на осветяемост", а работа, ако трябва район по район за влизане в 21 век!

 • 3
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  Нека перифразираме вица който сте го започнали, докрай:
  "В един тъмен, тъмен град, на една тъмна, тъмна улица, в една тъмна тъмна къща, в една тъмна, тъмна стая, на един тъмен, тъмен диван, седели двама черни, черни мъже и гледали тъпо в битивиту по телевизора, докато пийвали ракийка. И единия казал на другия: "Абе май като избираме кмет трябва да видим какво обещава и дали може да го свърши, а не само да избираме който посочи Бойко"

 • 4
  npaine avatar :-|
  NPaine

  В Мюнхен на някои стълбове съм виждал табелка която подканва гражданите да звъннат на някакъв телефон ако лампата е изгоряла.

  Като награда получават възможноста да участват в томбола за определен брой пари.

 • 5
  jj avatar :-|
  J.J.

  Смяна на лампите с светодиодни ще намали разходите за електроенергия, ще повиши качеството и ще намали разходите за ремонти, защото при светодиодите смяна се прави много по-рядко. Трябва да залегне в конкурса, обаче, защото иначе няма да се случи.

 • 6
  pesheff avatar :-?
  Пешката

  Цоло Вутов - не ми звучи като име на заклет капиталист - да не е някаква рода на оня убавец Тано Цолов който го имаше по плакати едно време?

 • 7
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  "От общината коментираха, че искат конкурсът да е максимално отворен, като на този етап има интерес от доста компании."

  Тоя филм сме го гледали вече милиони пъти - затова сме на това дередже.И сега се съмнявам,че ще се получи нещо смислено.Този,който може да промени нещата едва ли ще бъде допуснат до конкурс дори и пак ще спечели фирмичката на "батко", "татко" или някой друг роднина...

 • 8
  thermobee avatar :-?
  Thermobee

  Повечет лампи по улиците гаснат, точно като минавам под тях. Фотоклетка ли имат, какво ли не знам, но калибрацията им куца.

 • 9
  pipi avatar :-|
  Рали

  В един от микрорайоните на Люлин ни сложиха по-модерни и икономични осветителни тела. Смениха дори стълбовете и ги разредиха. И резултата какъв е - много добра тъмница!
  Та идеите за подмяна са много добри, само че е важно как ще се изпълнят.

 • 10
  eliteofanova avatar :-|
  eliteofanova

  Интересно как да е светло в София като в бюджета няма пари. И как можем да сравняваме с Виена и да говорим колко са осветени техните улици! Кой точно чужд инвеститор ще дойде да направи София по-светла, като няма пари в бюджета да му се плати? Да, знам, от Китай е


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.