ГЕРБ уби Търговския регистър

Скриването на фирмената информация ще струва на гражданите поне 20 млн. лв. на година и ще предизвика критики от Европейската комисия

Жанета Петрова
Жанета Петрова    ©  Надежда Чипева
Жанета Петрова
Жанета Петрова    ©  Надежда Чипева

За две години на власт ГЕРБ не успя да направи абсолютно нищо за развиване на електронното правителството. За сметка на това, тази седмица управляващите успяха да убият единствената реално работеща услуга до този момент - Търговският регистър.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Много точна констатация. Нека да я повторим:

  "Напротив, повечето от пострадалите имат възможност своевременно да разберат, че са станали жертва на такова престъпление, именно благодарение на дистанционния достъп"

  >>> Като се замисля, старата система с папките в съда беше перфектната среда за злоупотреби. Една фирма си вади актуално 2-3 пъти годишно, което размахва до изваждането на следващото. Времето между тях е тъмна Индия. Достатъчно, за да може една кражба да се развие в цяла верига от последващи действия - свикване на събрания, разпродажба на имотите на фирмата, взимане на заеми от нейно име и т.н. Отделно, срещу 50 лева бакшиш на деловодителката тя ще те извести, ако ощетения си пуска удостоверение, за да се чупираш навреме (срокът на изваждане беше 1 седмица). С новия регистър рискът да бъдеш засечен в крачка е огромен.

 • 2
  velmarinova avatar :-|
  Величка Маринова

  Предложение за
  ДИРЕКТИВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА
  за изменение на директиви 89/666/ЕИО, 2005/56/ЕО и 2009/101/ЕО по отношение на взаимното свързване на централните, търговските и дружествените регистри
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0079:FIN:bg:PDF

 • 3
  jj avatar :-|
  J.J.

  Изключително правилна статия. Тази промяна само вреди: не виждам нищо позитивно. А това, че промяната става, въпреки огромната съпротива от обществото говори само лошо за партиите, подкрепили предложението...

 • 4
  kilgore avatar :-(
  kilgore

  Чувал съм слухове втора ръка за една оперативка в министерството на правосъдието, на която министри и зам. министри са обсъждали колко несигурно нещо са компютрите и колко добре е било на "тефтерите".
  Взех да вярвам на тази история и си мисля, че всичко се прави, за да може да се улеснят измамите. Или просто са неграмотни...

 • 5
  merankol avatar :-|
  Stoyan Tonev Dimitrov

  До коментар [#1] от "cinik":

  Не чакайте някой да излезе на стачка за това, виж за скъпия безин - може.

 • 6
  mims avatar :-|
  Mims

  От проекта за изменение на Директива 2009/101/ЕО:
  Държавите-членки гарантират, че актовете и данните по член 2 (данните от фирменото досие), които са били обявени в регистъра им, могат да бъдат получени от всяко лице по негово искане, по електронен път посредством европейската електронна платформа, достъпна от всяка държава-членка.

  Очевидно ще се изгражда обща европейска платформа на търговските регистри и всеки ще има свободен достъп до тях и ограничаването нашия регистър сега ще бъде само загуба на пари и нерви.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "merankol":

  Авто-талибанщината в България е тема от особен интерес за мен. Сутринта изказах мнение под една статия за "скъпио пенцин". Виж коментар номер 7.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/15/1075591_ideiata_za_poevtiniavane_na_dizela_chrez_otpadane_na/?ref=id

 • 8
  thebravoman avatar :-|
  thebravoman

  Защо, защо, защо?!

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  В момента има закон за защита на личните данни. Та ми е чудно, как може в момента в ТР всеки свободно да може да влезе и да вземе ЕГНта, документи с подписи и т.н.? Какви са тия закони дето не действат?

  Нормално е такава защитена информация да се получава най-малкото неанонимно. В момента фирмите ги карат да стават оператори на лични данни само защото издават фактури в които има ЕГН... а в ТР има много повече поверителна информация. Договори, подписи, ЕГНта.

 • 10
  ch2222 avatar :-P
  ch2222

  Най после борбата с кражбите на лични данни навлезе във впечатляващо нов етап.Честито!Може да се продължи в тази посока,като се промени за 482-ри път Закона за движение по пътищата и се забрани притежанието на леки автомобили.Кражбите на МПС ще спаднат драстично!Считам,че такава забрана ще бъде приета бързо,особено ако се гласува в петък и група депутати са вечеряли с някой собственик на таксита.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата