27 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Виторио Позитано по време на руско-турската война през 1877 е вицеконсул на Италия в София и е спасил града от опожаряване. На номер 20 на улицата, която носи името му, днес се намира централата на БСП

Наддумване

Вестникът на БСП стана арена на интриги между част от партията и Георги Първанов

Елена Старидолска
4215 прочитания

Виторио Позитано по време на руско-турската война през 1877 е вицеконсул на Италия в София и е спасил града от опожаряване. На номер 20 на улицата, която носи името му, днес се намира централата на БСП

© Надежда Чипева


Сметки

Около 250 000 лв. месечно е издръжката на "Дума", твърдят от екипа й. Парите на БСП са близо 25% от тази сума. Тиражът е 7500, около 6000 от които са за абонати. Близо 76 000 лв. отиват за заплати и осигуровки. Според хора от партията обаче сметките са други. Те твърдят, че заедно с продажбите и абонамента, за който основно плаща БСП, както и с парите от субсидията, "Дума" на практика се самоиздържа, без да са нужни допълнителни средства от издателя. Първоначалната му еднократна инвестиция е била за около 150 000 лв. 870 000 лева е дала БСП през 2010 г. за вестник "Дума" - за издръжка и за абонамент. През 2011 г. плановете са да отпусне 220 000 лв. за абонамент и 480 000 лв. за финансиране.

Дали е възможно във в. "Атака" да се появи статия срещу евродепутата от едноименната партия Слави Бинев например. Или срещу лидера Волен Сидеров. Звучи абсурдно.  

Нещо подобно обаче се случва в друг партиен вестник - "Дума". Преди дни там беше публикувана поредната статия срещу гражданското движение, свързвано с Георги Първанов, "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ). Авторът й е издателят на вестника и член на изпълнителното бюро на БСП Николай Малинов. В началото на април той откри фронт срещу АБВ и предизвиква война, която може да коства поста на главния редактор на "Дума", депутата Ивелин Николов. Причината е, че Николов (който минава за близък до президента) даде трибуна на човек, избрал за себе си псевдонима Сеньор Позитано, за да нападне на свой ред Малинов. Зад него най-вероятно се крие самият Георги Първанов, защото едва ли някой друг би си позволил да се отъждестви с партията и да публикува в "Дума" без съгласието на издателя.

В БСП винаги е било сложно да се ориентираш кой за какво се бори и какво защитава не само заради бюрократичния и лишен от конкретика стил, в който се изразяват, но и заради многопластовите исторически, фамилни, идеологически и други натрупвания през годините.

На пръв поглед конфликтът изглежда между няколко души или дори чисто кадрови за вестника, но в него са преплетени няколко теми.

Партиен или ляв вестник

Всъщност това не е първият път, в който във вестника се случват сътресения, провокирани от поведението на т.нар. издател. "Дума" неведнъж е бил спирана или временно е прекратявано отпечатването й. През 2008 г. Николай Малинов пое вестника в разгара на една от най-големите кризи, когато предшественикът му, бизнесменът Петър Манджуков, спря да покрива дълговете му и влезе в конфликт с част от екипа на редакцията, сред които и имена като Велислава Дърева. Тогава Манджуков твърдеше, че няма диалог и комуникация с членовете на Националния съвет на БСПи че "ще бъде грях, ако започнат да използват "Дума" като инструмент за постигането на политически амбиции". Той намекваше, че членове на ръководството на партията имат "меркантилни интереси" към вестника.

Днес издателят Малинов е част от ръководството на БСП. Близки до него твърдят, че се е наел с тази задача, "защото му харесва и защото си е надвил на масрафа" (повече за него в карето). Както и че вестникът не е партиен, а е ляв и той има право да се меси в редакционната му политика. В разгара на войната със статиите Малинов дори унижи главния редактор Ивелин Николов, като разпоредил да не бъде допуснат в редакцията на вестника, която се помещава в ИПК "Родина", собственост на "Нова българска медийна група".

Главният редактор обаче се назначава от БСП и "носи политическа отговорност" пред нея според устава й. Ивелин Николов няма договор с Малинов например. Въпреки това издателят смята, че има и юридическа възможност да го освободи, за което намеква в последната си статия: "Да публикуваш зад гърба на издателя анонимна статия, пропита с язвителност и груби нападки срещу него, е нещо уникално... В подобен случай има една-единствена логична реакция. Тази, от която смятам да се въздържа засега." Той обаче не знае, че Сергей Станишев преди десетина дни имаше среща с Ивелин Николов, на която го е уверил, че никой няма интерес от промяна във вестника, и поискал да се спре с войната.

Ролята на партията в случая е съществена. Марката "Дума" е притежание на БСП. От "Позитано" 20 отпускат средно около 50 000 лв. месечно за издаването на вестника, както и плащат солиден абонамент за всичките си структури в страната (повече за сметките - в карето). Дружеството "Дума 2008" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е Малинов, е на загуба от създаването му досега, като най-много са задълженията към доставчиците. В отчета, публикуван в Търговския регистър, няма данни за теглени кредити от банки, нито други източници на приходи, нито документи за пари от БСП.  Издателят би трябвало да участва във финансирането на изданието, но той отказа какъвто и да било коментар по случая. "Каквото имам да кажа, ще го направя на страниците на "Дума" и в органите на партията, ако се обсъжда", каза той за "Капитал". От екипа му обаче казаха, че виждат огромен потенциал в развитието на вестника "като ляв, а не като партиен". И че една от целите им е да представят позициите на "целия диапазон - от либералното до болшевишкото, дори да не ги споделят". Вторият проблем в скандала на страниците на "Дума" е именно в съдържанието на публикациите.

Фронтовата линия - през АБВ      

От година насам, откакто на хоризонта на Георги Първанов започна да се появява краят на президентстването му, той търси начин да остане в политиката. През ноември 2010 г. се очерта възможната схема - през създаване на гражданското движение АБВ, което да включва формации от центъра до крайно левия спектър на политиката, включително БСП. Тя обаче засега не работи успешно. АБВ официално няма да се регистрира, нито да участва в изборите, но ще подкрепя отделни кандидати по места. Най-сложни са отношенията с БСП, където съществуват подозрения, че Първанов ще разцепи партията или пък ще изтегли от нея ключови фигури и електорат. Главният редактор на "Дума" Ивелин Николов пък е подозиран в симпатии към АБВ. Издателят Николай Малинов бръкна открито в раната с публикация си с провокативното заглавие "АБВ - една претенциозна и неясна алтернатива" в навечерието на последното заседание на националния съвет на БСП на 9 април, очевидно търсейки конфликт. В нея той намеква, че АБВ е заплаха за БСП, политически конкурент. Според него идеята на Първанов е партиите от лявото и центъра "да приемат ръководната (в буквалния смисъл на думата) роля на АБВ". "Възможно ли е това? Дори при безспорния авторитет на Георги Първанов като политик и държавник? Моят отговор е отрицателен." После обвинява, че обединението използва преимуществено експертния потенциал на БСП, което на "литературен език се нарича плагиатство". Подозира и че АБВ ще участва срещу БСП на някои места в кметските избори, което е "политическа шизофрения". Предлага Първанов да се върне в партията. "Българите си падат по месии, които идват и тотално "преодоляват" цялото наследство на целия преход. Може би президентът Първанов има самоусещането за такъв тип личност", иронизира Малинов и на финала казва, че не е редно "надпартийният, което означава и несоциалистически, президент да дава указания - било в ефир, било задкулисно - за кръга от хора, от които БСП трябва да избере своя кандидат за държавен глава". Последното е пряко свързано с различията между Станишев и Първанов какъв да бъде кандидатът на партията за президент. Лидерът май клони към фигура, която не е непременно партийна, от типа на Меглена Кунева, а президентът държи да е човек, свързан с лявото.

Първоначално Сергей Станишев се измъкна от скандала, като каза, че редакционната политика си е на в. "Дума", но десетина дни по-късно проблемът се задълбочи с появяването на статията на Сеньор Позитано (очевидно асоциация с централата на партията на "Позитано" 20), пълна с унищожителна ирония по адрес на издателя: "Тъй че четете, Малинов, четете...", "Иска ми се да мога да "открадна" от Вас, Малинов, поне една идея, но нещо даже не я съзирам" и др. Извън това обаче "сеньорът" отговаря: "...тази "политическа шизофрения", драги Малинов, е проблем на ръководството на БСП, което не успява да преодолее разделението", и уверява, че АБВ ще продължава да се среща с кметове из страната "и не по списък от "Позитано" 20", най-малкото защото през 2006 г. Първанов получи подкрепата на около 170 кмета - от БСП, от други партии, независими". Сеньор Позитано определя статията на Малинов като "не срещу АБВ, а срещу Георги Първанов". "И още нещо - видимо е бягството на екипа на председателя от автентична лява кандидатура за президент. Това БСП не си го е позволявала никога, но сега може да има особено тежки последици", предупреждава той.

Дискусия за мястото на Георги Първанов в политиката след края на втория му мандат в БСП на практика няма, но от "Позитано" 20 се изкушават да използват вестника като оръжие срещу него. Най-вероятно официално Сергей Станишев ще избягва темата за бъдещето на Първанов, докато види как ще приключат изборите наесен, за които социолозите дават немалък шанс на левицата. Затова и полемиката, започната от член на ръководството като Николай Малинов, не се вписва в неговата стратегия. От друга страна, Първанов ще се ангажира макар и непряко с подкрепа за кандидати за кметове по места и ще изчисли приноса си след вота. Тогава и ще реши дали да поддържа живо АБВ, или да "вземе" БСП, както от екипа му обичат да казват. Вестник "Дума" най-вероятно ще си остане със същия главен редактор и същия издател, докато не се намери друг, който си е надвил на масрафа.       

Кой е Николай Малинов

Когато се появява за пръв път в депутатските листи през 2005 г., Малинов е определен от сп. "Тема" като юпито на БСП. Тогава е собственик на няколко марки цигари - Charlie, Mitra, NM, ERMA. През 2002 г. пък купи от фирма, близка до Йордан Цонев, бургаската телевизия "Рент", която вече не съществува. За един месец беше депутат от БСП в миналото Народно събрание, когато влезе на мястото на Евгени Иванов. Твърди се, че първите му стъпки в политиката са с протекцията на Румен Петков. Завършил история в Киевския държавен университет "Тарас Шевченко", бил е търговски представител на "Балканкар" за Украйна, а после и на "Булгартабак". По времето на тройната коалиция е член на УС на тютюневото дружество. През 2008 г., когато поема "Дума", е прокурист във фирма -  търговски представител на руските тв канали "Первы Канал. Всемирная Сеть", "ТВЦ Интернешенъл" и "Интер +".

По темата работи и Иван Михалев


3 коментара
 • 2
  jj avatar :-P
  J.J.

  Както написах и тогава: нека малко да се поджавкат комунетата - забавно е :)

 • 3
  nikolaiski avatar :-|
  Николай Узунов

  този "вестник" трябва да се забрани със закон


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK