"Мръсна енергия"

С факти, доста слухове и малко белетристика, американското посолство в София описва проблемите на българския енергиен сектор

Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал

Ако вярвате, че енергийният сектор на България се управлява от група свързани лица, често състуденти още от МЕИ или Московския институт по енергетика, новата порция грами на американското посолство в София, изтекли в Wikileaks, ще направят вярата ви непоклатима. Американските дипломати са събрали всеки слух или връзка, за които се говори под сурдинка, но рядко някой смее да каже публично. Последното, разбира се, не означава, че всеки слух, който циркулира в България, страната на безнаказаното клюкарстване, е верен. Но дори да поставяте под съмнение голяма част от потока псевдоновинарстване, едва ли ще отречете заключението на американските дипломати, че "в българския енергиен сектор връзкарският капитализъм е жив и се чувства много добре".

Balkanleaks:

"Мръсна енергия: Корупция и липса на прозрачност прояждат българския енергиен сектор"

Това е квинтесенцията от доклада на американското посолство от 20 декември 2006 г., озаглавен "Мръсна енергия: Корупция и липса на прозрачност прояждат българския енергиен сектор". Датата не е случайна. Двадесет дни преди това е сключено споразумението за строеж на АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт", а София току-що е подписала нов договор за транзит и доставка на газ с "Газпром". "Договорът за строеж на АЕЦ "Белене" олицетворява всички проблеми, прояждащи този сектор – липса на прозрачност, малко или никаква конкуренция, слаб обществен и често парламентарен надзор и огромно разпиляване и злоупотреба с обществени средства." Това са двете най-големи сделки не само в българската енергетика, което вероятно е дало повод на американските дипломати да си обяснят какво стои зад повърхността. И защо, след като министърът на икономиката и енергетика Румен Овчаров вече година и половина им обяснява (както става ясно от други грами), че иска да освободи сектора от сенчести връзки, това не се получава. (Интервю с Румен Овчаров можете да прочетете тук.)

Тази седмица започваме публикуването на телеграмите от американското посолство в София, изтекли в Wikileaks. Над 1000 грами са предоставени на Balkanleaks и bivol.bg, с които "Капитал" си партнира за публикуването на най-интересната част от дипломатическата кореспонденция. В следващите няколко седмици ще бъдат публикувани порции от тях, покриващи различни теми.

Приятелската енергетика

Според дипломатите българският енергиен сектор е удобно затворен в ограничен кръг лица, които, възползвайки се от техническата сложност и нуждата от компетентност в областта, са съсредоточили дебата и взимането на решения помежду си. Едва ли има по-добър пример за това от АЕЦ "Белене". Шест години след взимането на решението за строежа на АЕЦ "Белене" започна да става ясно, че голяма част от прогнозите за необходимостта от нова мощност са били раздути - дали поради липса на прогностичен капацитет, дали поради друга причина. "Тези енергийни консултанти и търговци са проникнали в най-високите политически етажи независимо от тяхната партийна принадлежност..."

Трима в мафията

"Три имена се споменават като ключови играчи всеки път, когато се заговори за т.нар. енергийна мафия: Богомил Манчев от "Риск инженеринг", Красимир Георгиев от "Фронтиер" и Христо Ковачки.

В доклада се проследява професионалният път на Богомил Манчев от 1992 г., докато след 2001 г. според "слуховете неговата власт в енергийния сектор не става всеобхватна". Американските дипломати цитират твърдения, че той контролира всички обществени поръчки в сектора и има особено силно влияние върху министъра на икономиката и енергетиката по това време Милко Ковачев (отговорите на Манчев може да видите в интервюто с него). Най-сериозното твърдение срещу "Риск инженеринг" е, че успява така да манипулира търговете, че винаги печели, освен ако по-силният партньор не иска да участва на тяхна страна. "Уважавана енергийна компания наскоро ни се оплака, че мениджмънтът на АЕЦ "Козлодуй" се е опитал да им наложи за партньор "Риск инженеринг" в области, където те не са квалифицирани", се казва в доклада на посолството. Манчев твърди, че повечето обвинения са несериозни и идват от загубили конкуренти, а цените, които предлага неговата фирма, са доста по-ниски от средноевропейските. Технико-екологичното проучване за АЕЦ "Белене", което "Риск инженеринг" извършва, например било в пъти по-евтино от аналогични изследвания в други страни. Проблемът е, че такива са били вече правени в края на 80-те на миналия век и началото на новото хилядолетие, т.е., както критиците казват, през 2004 г. "Риск инженеринг" не е добавил много. Освен това поръчката е дадена без търг, като МИЕТ се е позовало на Закона за обществените поръчки, където в член 4 (в настоящата редакция на закона) позволява поръчки да не се провеждат в случаите, когато ползите от научните изследвания "не остават изключително за възложителя при извършването на неговата дейност". В друг цитиран случай търг в ТЕЦ "Марица-изток" 2 е прекратен, за да може по-късно да бъде спечелен от "Риск инженеринг" на двойно по-висока цена. Според Манчев обаче конкурентната американска фирма и българските им партньори са изгубили още на техническата част. След това е бил обявен съвсем друг търг, за много повече дейности, включително адвокатски услуги, който е бил спечелен от консорциума с участието на "Риск инженеринг". Това обаче изглежда удобен вариант за заобикаляне на тръжните процедури. Докато едната фирма обжалва търга, се обявява нов, с изменен предмет. Така фирмата не може да го прекрати като обезпечителна мярка за иска си. Обичайното обяснение е, че поради ниските такси всеки може да обжалва, независимо колко са му силни аргументите, като така само се изнудват спечелилите фирми. Дали това е така е трудно да се каже.

Вторият голям играч според американското посолство е Красимир Георгиев и неговата фирма "Фронтиер". Георгиев е на енергийния пазар от края на 90-те години, но началото на бурната му кариера идва по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Тогава той беше консултант на проекти като пропадналата концесия на магистрала "Тракия", стана акционер в "Универсален терминал Бургас", през който трябваше да минава нефтът от предвижданите два петролопровода през България, и т.н. Георгиев е бил състудент на Румен Овчаров в Москва, а по-късно двамата са работили заедно по "партийна линия в България". Този факт винаги е бил използван, за да се подчертае близостта между двамата. Овчаров и Георгиев обаче нямат формални връзки. "Георгиев беше консултант на "Ентерджи" за ТЕЦ "Марица-изток" 3, а аз винаги съм бил против този проект. Такива нагласени търгове едва ли правят и в САЩ", каза бившият енергиен министър пред "Капитал". "Да не говорим, че той стана акционер в "Универсален терминал Бургас" доста преди аз да съм станал министър." Американските дипломати обаче цитират техни източници, които казват, че  Георгиев е присъствал на среща относно проекта "Бургас - Александропулис" по времето на Овчаров, което е накарало руската страна да напусне преговорите.

В грамите между другото се признава, че "Ентерджи" е спечелила търга за ТЕЦ "Марица-изток" 3, без да има конкуренция, тъй като бе избрана от тогавашния министър на енергетиката Иван Шиляшки "за стратегически инвеститор". Американското посолство цитира опозицията, според която правителството на Иван Костов било под влиянието на Красимир Георгиев. Тогава обаче самото посолство и лично търговският аташе Чарлз Лудолф упорито натискаха за сделката. Освен това, поне публично, строежът беше политически опакован и свързан с подкрепата на Вашингтон за членството на България в НАТО.

В грамите на посолството също се цитира непотвърдена информация, че Красимир Георгиев е успял да се вклини в доставката на ядрено гориво от Русия.

Овчаров – проблем или разрешение

Първоначално американските дипломати гледат доста позитивно на новоизбрания през 2005 г. министър на икономиката и енергетика. В началото на 2006 г. те пишат, че президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев, изглежда, са загрижени от нарастващото руско влияние в енергийния сектор. "Овчаров по-малко." Той обаче твърди пред тях, че правителството иска да се отърве от "приятелските кръгове" в енергетиката. Доста от решенията на кабинета, които иначе посолството критикуваше публично, в неофициален характер приемат по-умерено обяснение. "Като се има предвид руският натиск като доставчик, решението да се приеме руската оферта за АЕЦ-а не е изненадващо и вероятно е неизбежно", обясняват от посолството.

В края на 2006 г. обаче позицията на американските дипломати към министъра на икономиката и енергетиката се променя. Тогава вече е избухнал скандалът с Валентин Димитров-Вальо Топлото, в който бе замесен и Овчаров. През 2006 г. във в. "Уикенд" и в. "Атака" се появи писмо, в което арестуваният Димитров пита защо "Р.Овч." не му помагал. Писмото беше попаднало в ръцете на полицията, a оттам и в медиите по доста мистериозни начин, "така както едни другари обичат да правят", казва Овчаров. По това време министър на вътрешните работи е "другарят" Румен Петков, с когото бившият енергиен министър отдавна е във вътрешнопартийна война.

"Въпреки че няма преки доказателства (димящо дуло, както е оригиналният израз - бел. ред.), депутати от БСП в частни разговори го обвиняват, че е поставил личните си бизнес интереси пред тези на партията и дори на държавата", пишат дипломатите. Година по-късно в друг доклад се твърди, че Румен Петков и Румен Овчаров са възприемани като проруски настроени, с връзки с руския бизнес и може би с организираната престъпност. Пак през 2007 г. Овчаров е определен като "проруски енергиен маестро", който е ръководил непрозрачния търг за АЕЦ "Белене".

По жицата 

Високопоставени държавни служители като президента Първанов, вътрешния министър Петков, Овчаров (председател на бюджетната комисия в парламента) имат връзки с Русия. Първанов получи големи дарения от "Лукойл" за предизборната си кампания през 2006 г., има добри отношения с Путин и посети Русия осем пъти след встъпването си в длъжност през 2002 г. Петков и Овчаров са възприемани за проруски настроени и свързани с руския бизнес и вероятно организирана престъпност. Овчаров е учил в Москва и е прекарал по-голямата част от кариерата си в работи за руските енергийни интереси; той е подозиран от много хора, че лично се е облагодетелствал от сделките с "Газпром".

Залозите са големи: ако общата стойност на руските енергийни сделки е близко до 10 млрд. евро, то дори и един процент комисиона би инжектирал 100 млн. долара в среда, където спазването на законността е съмнителна.

От "твърдата страна" [на българско-руските отношения] играят по-конкретни и мощни сили: огромна зависимост от руски енергоизтчници, значимостта на "Лукойл" за българската икономика, легални и сенчести руски инвестиции и български политици със силни лични и бизнес връзки с Москва

21 декември 2007

Въпреки че руският дизайн на реакторите технически превъзхожда този на "Шкода", уменията на "Атомстройекспорт" в управлението на проекти са по-лоши, което ще надува цените. Така че икономическият смисъл за България до голяма степен ще зависи от това колко добра сделка ще направят за транзита на газ с "Газпром" в резултат от решението за "Белене". 

24 октомври 2006 г.

Според много разпространени слухове лица от организираната престъпност (българска и руска) са свързани с високопоставени правителствени служители и участват в нагласяне на обществени поръчки, изнудване и други незаконнни дейности в енергийния сектор.

Правителството иска да отслаби руската хватка, особено в областта на газа. Страхът обаче е, че единствената възможност е да се съгласи на настоящото искане на "Газпром" за увеличение на цената на газа.

15 август 2006 г.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


82 коментара
 • 1
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Капитал, къде ги видяхте тези слухове? Та кой преди 89-та имаше право да учи в Москва? И колко от учащите там НЕ бяха вербувани за КГБ?

  Изключително противоречащо заглавие и начало на статията, спрямо чистите факти които американците излагат. Излагате се с този странен анти-американизъм.

 • 2
  kk avatar :-|
  k

  Уважавам, вестника но не мисля, че енергетиката е тема с която трябва да се захващате!

  Убеден съм, че нещата от грамите се доближават до истината, убеден съм, че темата е важна, но каквото и да напишете винаги ще бъдете атакувани, че сте страна в конфликтите.

  Опасявам се, че това ще е повод, засегнатите да омаловажат документите!

 • 3
  krlkirilov avatar :-|
  Кирил Кирилов

  Нищо което вече не знаем и е неизвестно.
  http://krlkirilov.blogspot.com/2011/04/blog-post_25.html

  Само, че сега благодарение на WikiLeaks ще научат много повече хора по целият свят.

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  В енергийната сфера на САЩ (особено в областта на нефта) нещата са съвършено същите като в България! В тези свери случайни не могат да пробият. Едни и същи фамилии контролират преобладаващо въпросните сфери и то от десетилетия, ако не и от столетия... А пък още повече това важи за областта на сигурността на САЩ и относно военно-промишления им комплекс! По цял свят е едно и също в тези сфери! Единствено се сменяват врякащите, в зависимост от това - кои са се наложили за сметка на опонентите си.

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#5] от "zumz":

  Едно приятелско предупреждение: нарушаваш правилата на сайта, приятел! Много, много копи-пейст си слагал (имаше едно време едни особи, дето под всяка статия на "Капитал" копи-пействаха едно и също нещо, което нямаше нищо общо със статиите, под които "пишеха"). Обикновено на това му се вика спам. Може някой да те докладва! (Не се притеснявай - аз не си губя времето с такива неща. Ще запазя "тайната" ти! :)

 • 7
  merankol avatar :-|
  Stoyan Tonev Dimitrov

  Прочетох анализите на грамите тук: http://www.bivol.bg/wlbelene.html и бях донякъде приятно изненадан от следите от опити на Б. Борисов да отхвърли енергийната зависимост на Москва. Поне все пак е помолил за помощ. Незнам, но останах с леко неприятно усещане, че американците едва ли не са желаели, ако помогнат веднага да материализират помоща си а не помагайки да спомогнат за промяна на икономическия климат в страната и впоследствие да се възползват от новите възможности на по-пазарната среда.

  Та, обръщам се към дясно-мислещите форумци(моля другите да не коментират този текст), тук с идеята да поиграем малко на СТРАТЕГИЯТА: Бойко Борисов Премиер: мъртва хватка. Та вие сте ББ днес и вашата цел е да максимално да отхлабите руската енергийна зависимост на България. Наясно сте, че сте зависими от газа, от горивата на Златев, както и че той е спонсорирал кампанията ви и сигурно има мръсни тайни. Вътрешният ви министър е неефективен идиот, парламентарната ви група се състои от меркантили и ДС доносници. Руските служби са навсякъде в обществото ни, президента е агент на москва, имате и посланници агенти, съдебната система работи лошо, икономиката е в стагнация, цените на горивата скачат на световните пазари.
  По преките ви цели евентуално са не строене на никой от руските проекти или евентуално компромисен вариант с БеляНЕ. Можете да предлагате проекти на други държави, но нямата бюджет. Важна цел е вашата сигурност и завършване на мандата. Действието се развива от днес нататък. От тук сте вие ....

 • 8
  shwarzspeht avatar :-|
  Клюводървец

  До 7
  Така е.Ще успее.Макар да съм никой, го подкрепям.

 • 9
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Станиславчо пак ли наспами форума? Явно и ти гониш резултатите на руската подлога Р.Овч., всеки да го плюе?!? Какъв ти е проблема? Като си такъв спец на тема енергетика присъединисе към герберите щото са гола вода или ходи спасявай АЕЦ Белене. От времето на Г.Димитров насам на белия западноевропейски, англо-саксонски и прочие отвъд антлантика им е предлно ясно що за фурнаджийски лопати сме и как от 1945 г. насам не сме спрели, може би властимащите, да целуваме дебелия руски/съветски насран гъз!

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#9] от "Consumer":

  Да не съм луд, да спасявам каквото и да било в тая умираща държава (виж "прираста" на населението и за 2010 година...)! В емиграцията е истината, защото тука само искате да внасяте (и ток в бъдеще! Колкото по-стратегическо е нещо за икономиката ни - толкова повече мрете да го внасяте!!!). А вносът си има предел! Разликата му спрямо износа не може да е минус повече от 50 % от цялото ни БВП (ако е повече - няма да има с какво произведено у нас да го платим, дори ако работещите у нас работят без да им се плаща и да потребяват нищо, а всичко произведено от тях се изнася, за да се изплати с него вноса). Ако много държа да не "целувам" руските обърнати части, само и само за да демонстрирам, колко усърден съм в целуването на американските и на европейските обърнати части (за което получавам отказ да вляза в Шенген, в чакалнята на Еврозоната и т.н.) - това доказано няма да направи икономиката ми по-силна и конкурентоспособна. Разправиите кои точно обърнати части съм длъжен да "целувам" нямат нищо общо с гъвкавото застъпване на икономическите ми интереси.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход