С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 5 май 2011, 18:43, 4960 прочитания

Конференцията между Европа и арабския свят в София - live

Най-важното от форума "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Конференцията "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток" се организира от МВнР. Идеята на форума е да анализира поуките от прехода в Централна и Източна Европа, за да може опитът да бъде приложен в страните от Близкия изток и Северна Африка. Можете да гледате конференцията на живо на сайта Sofia Platform. Програмата на събитието можете да намерите тук.


18:40


Панелът за антикорупционни стратегии беше поведен от Яна Хибашкова, която ръководи делегацията на Европейския съюз в Ирак. Хибашкова разказа за личния си опит по време на мисията. Тя посочи, че според нея липсата на обществен контрол е една от основните специфики на корупцията в арабските държави. Като възможни мерки за справяне с това, лидерката на европейската делегация в Ирак препоръча създаването на специализирани съдилища и даде пример със Словакия, където по думите й системата работи перфектно.

Следваща панелистка беше Саша Безуханова. Като представител на Hewlett-Packard тя логично  обърна внимание на делегатите към една от основните разлики между събитията в държавите от източна Европа и случващото се в Близкия изток – интернет. Тя посочи, че именно ролята на социалните мрежи може да бъде използвана от арабските общества в преход, за да не бъдат допуснати грешките на източноевропейските държави. Безуханова наблегна и на важността от създаване на електронно правителство, което ще по думите й ще улесни привличането на чуждестранни инвестиции и от там получаването на добри практики за арабските компании.

След европейските представители ред беше на арабските делегати. В този панел взеха участие представителите на Тунис и Мароко. Абдерразак Килани, който е представител на адвокатите в Тунис, смята, че държавата му в момента има уникални възможности."В  Тунис имаме невероятния шанс, защото сме в етап на изграждане на институции, на държава и имаме възможност да построим една истинска, правова държава, която не може да се създаде по друг начин освен по действителна борба с корупцията".

Най-интересната част от този панел обаче дойде след изявлението на мароканския икономист Фуад Абделмумни. Той посочи, че европейските държави са наясни с корумпираните правителства в северна Африка и се възползват от това.  "Когато господин Саркози дойде в Мароко, ние купихме френски високоскоростен влак – това е пълен абсурд," даде пример Абделмумни.

Това даде повод на няколко от арабските делегати, които седяха в публиката, да посочат и международните корпорации за един от големите източници на корупция.

Саша Безуханова реагира на това изказване. Тя предупреди, че ако международна корпорация, подобна на Hewlett-Packard бъде въвлечена в корупционен скандал, влошаването на имиджа й в световен мащаб ще донесе много повече загуби за нея, от колкото загубата на една стопанска възможност. В края на отговора си Безуханова отново подчерта важността на сътрудничеството с международни коропорации:

"Мога да споделя своя опит – големите корпорации играят решаваща роля в началото на демократичното развитие. Единственият начин за да повишите икономическата си способност е да си сътрудничите със световни корпорации, които вече спазват установени стандарти и добри практики".


17:00


Беше любопитен панел, видимо разделен на две: идеите които европейските страни имаха за това, как трябва да изглеждат медиите и гражданското общество, какви са проблемите им и до какво води дивия капитализъм и арабските неволи, изразени гръмогласно, цветно и доста въздействащо.

Заместник външният министър на Полша Кшищоф Становски описа опита на страната си с децентрализацията на властта и настоя, че това е ужасно важно да се случи в първите дни на промяната. Кшищоф припомни, че в Полша първия пакет реформи е бил прокаран в първите 90 дни, а за 180 дни - реформите на местно ниво, които са дали земя и право на участие във взимането на решения на хората.

Колкото и да не се опитваха да звучат назидателно (по собствените им думи), европейските участници определено подаваха поуки на арабските си събеседници. Дори ги подреждаха по точки, както направи Павол Демеш от German marshall fund, който описа основните съставки, нужни за възникването на силни граждански организации, или Александър Андреев от DWelle, който рецитира основни правила на журналистиката от наръчника на германската медийна организация.

Това ярко контрастираше с емоцията, която показаха двама арабски участници - младият йеменски лидер Уасим ал Керши и прочутата египетска журналистка Амани ал Хаят. "Много от колегите ми загинаха и аз ще се връщам веднага след участието си тук", каза ал Керши и веднага спечели вниманието на аудиторията, пред която описа изключителните трудности, с които се сблъсква протестното движение в Йемен. За свобода на словото, като Керши тъжно описа, дори не може да става дума - никой журналист в страната не дава адекватна и обективна информация за двата основни конфликта в страната: с Ал Кайда и със сепаратистите.

"Салех представя себе си пред света, като човека който защитава Йемен от тероризма. Затова бих искал да ви дам една обща представа за свободата на словото. Ние сме 24 милиона души, имаме нефт, газ, много риба. Имаме добри предпоставки за развитие на туризма. 50% от йеменците обаче не знаят да пишат, а само 5% използват компютър. Представете си какво е влиянието на телевизията над обикновения йеменец."

Амани ал Хаят беше толкова въодушевена и нападателна, че част от гостите в залата изобщо не схванаха по-голямата част от посланието й, което беше на арабски - преводачите така и не смогнаха с удивителния поток на мисълта на журналистката. Основната й идея обаче беше за разбирането - според ал Хаят Европа трябва да направи повече, за да вникне в проблемите на съседите си. "Спирането на информацията е по-голяма заплаха от тероризма. Искате ли наистина да бъдете с нас? Тогава се информирайте за нас от различни източници, не гледайте само една телевизия, не слушайте само едно радио. Трябва да не ви е страх да казвате истината."

Хаят нападна както събеседниците в панела си, така и Източна Европа. "Ние знаем принципите на журналистиката и какво правят новите медии", каза тя, посочвайки че Египет има достатъчно идеи в гражданското общество, след като 1 млн. души са подписали петицията във Фейсбук, довела до протестите на Тахрир. "Не ви ли е страх в Източна Европа, че вашите младежи също се вдигнат, като видят какво е в Западна Европа?", попита журналистката, заключавайки че западноевропейските държави гледат на източните си съседи като на втора класа европейци.

12:40

Първият панел се посвети на приликите и разликите между двата региона. "Ние не сме готови да даваме съвети, а да споделяме опит", каза модераторът на дискусията - унгарският политолог Ищван Гермати. Той подчерта, че е за първи път "на такава конференция, на която повечето участници не са от държави, които никога са нямали преход или са го имали от преди 200 г. Това е правилната пропорция."

Външният министър на Унгария Януш Мартони пък припомни основните дилеми пред всяка държава в преход: как да върнеш стабилността и какво да правиш с хората от бившите режими. Участниците като цяло се съгласиха, че няма как да се преодолее участието на такива хора в новата система. Тунизийска участничка от залата поиска от участниците в панела конкретни идеи какво се прави срещу силите за сигурност, свързани с режима и как да се справят с тях, но конкретен отговор не получи - както сподели Гермати, това изисква цяла отделна дискусия с опита след 1989 г. "Моето поколение политици може би беше най-щастливото в историята, защото получи мирен преход без насилие", призна българският президент Желю Желев. "Много е важно самите протестиращи да станат инициатори на кръгла маса, макар и все още да се стреля. Те не трябва да се включват в насилието, а да обсъдят как може да се демонтира системата без кръв."

Александър Смолар от полската фондация "Стефан Батори" посочи приликите и разликите между двата прехода: ако и в двата имаше държави с мирно развитие (в случая с Египет и Тунис - сравнително мирно) и периферно значение за ЕС, то Европа сега изглежда много по-малко заинтересувана да се намеси. "Когато станаха войните в Югославия, 500 хил. души избягаха в Западна Европа. Сега проблемът е заради 20 хил. тунизийци. Това е скандално и показва, че Европа е променена", каза Смолар. 

Арабските участници подкрепиха имено тази теза, която очевидно е болезнена за региона. "Вие имахте приемаща структура - Европа, домът ви. Това улесни промяната. Ние нямаме такъв дом в политически смисъл", подчерта адвокатът по човешки права от Тунис Туфик Уан. "Арабската лига е много слаба организация, арабизмът е много слаба концепция." Според него ислямизмът и страхът от екстремисти е основна причина Европа да седи настрана. Според египетския политик Мохамед Ануар ел-Садат хората в Източна Европа са били "готови да участват в политиката. Сега хората в арабския свят очакват чудо, което да подобри здравеопазването, образованието и да ги извади от бедността."

Едно от различията обаче носи повече надежда: в източна Европа, както припомни Смолар, разпадането на СССР беше основната причина за събитията. "Дори силно движение като полското не би могло да се справи само". В арабския свят, за сметка на това, младежките движения се справиха почти сами със задачата да се изправят пред режимите и да ги свалят. "Имаме нужда от толерантност и подкрепа", каза ел-Садат. " Египет и Сирия са ужасно близо до модела на клиентелистки капитализъм, който има в Русия" предупреди иракският политолог Исам ал Хафаджи.

11:50

Преди началото на Sofia Platform, арабоезичните медии отделят малко внимание на събитието в София. Новинарските сайтове споменават конференцията във връзка с обиколката на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, която започва от България и ще продължи в Турция и Швейцария.

Египетските медии съобщават, че народна делегация на революционния съюз "25 януари" ще посети конференцията, както и "представители на революцията в Тунис и арабски писатели от други държави." Информационният сайт "Ал Уафд" обърка името на българската столица и посочва, че конференцията ще се проведе в град "Суриел" в България. Джордж Исхак, който е част от движението "Кефая" е заявил на летището в Кайро, че делегацията ще бъде в България по покана на българското външно министерство, за да сподели опита си от площад Тахрир.

Основните арабоезични медии като "Ал Джазира", "Ал Арабия" и арабската редакция на "Би Би Си" не споменават засега конференцията в София. От арабските медии само редакцията на "Би Би Си" има акредитиран журналист на събитието.

11:10


Конференцията в София започна непланирано - арабски представител поиска преди речта на Бойко Борисов да бъде почетена с едноминутно мълчание паметта на загиналите в протестите в региона.

Ролята на Европейския съюз е да подпомага реформите в арабския свят, каза Борисов по време на речта си при откриването. "ЕС не може да е оазис на демокрацията". Въпреки че каза, че Sofia platform не трябва да дава решения и наставления, а да бъде платформа за обмен на опит и идеи, българският премиер не пропусна да натърти пред арабските представители една тема, която му е особено скъпа - реформата на съдебната ситема. "Изключително важно е да бъде направена навреме качествена реформа в съдебната система. Вече 22 г. след демокрацията продължаваме да сме под мониторинг заради тази система. Това е обидно за една нация."

По този повод външният министър Николай Младенов се размечта какво би било, ако преди 22 г. някой беше събрал опита на страните в преход, за да го предаде на държавите от соц-лагера. "Може би много от нас щяха да си спестят много от трудностите."

"Капитал" е медиен партньор на събитието и ще отрази най-важните моменти от двата дни на конференцията. Очаквайте повече на capital.bg.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Върховният административен съд праща "кореспондент" в Страсбург и Люксембург Върховният административен съд праща "кореспондент" в Страсбург и Люксембург

Новият емисар ще следи "текущо" практиката на Съда на ЕС и Съда по правата на човека и ще я разказва на останалите съдии в България

24 фев 2020, 230 прочитания

Уикенд новини: Адвокатурата се разбунтува срещу главния прокурор, Lafka затвори Уикенд новини: Адвокатурата се разбунтува срещу главния прокурор, Lafka затвори

И още: Южна Корея и Италия са изправени пред епидемия, Бърни Сандърс продължава да печели

23 фев 2020, 4734 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Конференцията между Европа и арабския свят в София, ден 2 - live

Още от Капитал
Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10