Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 5 май 2011, 13:29, 5104 прочитания

Обречени един на друг

Министерството на финансите не успя да възложи ИТ дейностите си на фирми, различни от държавната "Информационно обслужване" АД

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Слага се край на практиката само големи фирми да печелят търгове по обществени поръчки. Отсега нататък Министерството на финансите (МФ) ще обявява големите поръчки на по-малки лотове, така че да дадем равен шанс малките и средните фирми да участват в тях." Това тържествено обяви финансовият министър Симеон Дянков преди година и два месеца. Тогава той направи и първата по-голяма крачка в тази насока, организирайки търга за "Изнесени дейности по управление на ИТ услуги в системата на МФ". В крайна сметка думите му се оказаха по-скоро добро пожелание.

Резултатът от упражнението година по-късно също може да се окачестви като пожелателен. Държавната компания "Информационно обслужване", която бе щатният изпълнител на ИТ дейностите на МФ преди провеждането на миналогодишния търг, отново изпълнява голяма част от дейностите по поддръжка на ИТ инфраструктурата на ведомството. При това по-голяма част, отколкото спечели преди година. Твърде вероятно е скоро тя да увеличи заетостта си, получавайки още работа от своя принципал в лицето на Симеон Дянков. Причината е, че ведомството му не може да намери общ език със спечелилите два от четирите лота от поръчката, стартирала преди година. Въпреки големия срок и до момента няма подписан договор за разработка и поддръжка на приложен софтуер за МФ (лот 3 от миналогодишния търг). В момента тези дейности се изпълняват от вътрешните ИТ кадри на ведомството. Не е ясно докога те ще са натоварени с тази задача. В момента се подготвя нов търг.


Защо се стигна дотук

Кой точно отговаря за поддръжката на ИТ системите на Министерството на финансите е важно, защото тези технологични ресурси са критични за функционирането на държавата. Сред тях са системата на Агенция "Митници", Националната агенция по приходите (НАП) и други структури, които са под шапката на финансовото ведомство. Заради това решението на министър Дянков да раздели поръчката за поддръжката на тези системи на четири лота бе посрещнато с противоречиви чувства дори и от ИТ бранша, който дълги години настояваше това да стане.

Още преди година от водещи технологични компании коментираха, че търгът не е добре изготвен и може да се стигне до проблеми с поръчката. Както и стана - несъобразените с реалистичните възможности на изпълнителите оферти, подадени от спечелилите консорциуми за лот 1 и лот 3, доведоха до нова поръчка за първия лот и липсата на подписан договор за третия. Недобре изготвеното задание на обществената поръчка позволи на кандидати, които (както вече е ясно от липсата на подписани договори) не могат да изпълнят въпросните дейности, да печелят. И не на последно място проблемите идват и заради слабостите в Закона за обществените поръчки, който позволява изготвянето на такива задания.

Ако поръчката се отнасяше за нещо малко и незначително, вероятно фирмата изпълнител щеше да получи възнаграждението си, изпълнявайки  задълженията си само частично. Тук обаче става въпрос за осигуряване функционирането и подобряването на ключови за държавата информационни системи. Това принуди Министерството на финансите да обяви нова поръчка за лот 1, касаещ дейностите по поддържане и развитие на ИТ инфраструктурата. Първоначално конкурсът беше спечелен от консорциум "Сименс контракс парафлоу" с предложена цена 11.7 млн. лв., който обаче не успя да се справи със задачата. В мотивите за новия търг, стартиран в началото на годината, се посочват "значителни затруднения, които доведоха до неподписването на протокола за предаване и приемане на управлението на ИТ услугите в предвидения срок въпреки допълнително дадените срокове от министъра на финансите". Според източници на "Капитал" срокът за изпълнение на поръчката е удължаван 2 пъти, а спечелилият консорциум не е могъл да покрие изискванията за приемане на системите. "Капитал" успя да се свърже единствено с представител на "Сименс България", който коментира лаконично, че има решение на държавен орган и компанията е съгласна с него.При тази ситуация МФ подписва нов договор. Фирмата, избрана за изпълнител, са добре познатите "Информационно обслужване". Въпреки противоречивия образ на дружеството в общественото пространство то се оказва единственото, което е в състояние да се справи с изискванията на принципала си. "Договорът с консорциум "Сименс контракс парафлоу" беше подписан на 1 септември 2010 г. и беше на обща стойност 11 727 641 лв. с ДДС за тригодишен период", обясниха за "Капитал" от Министерството на финансите. "Понастоящем договорът е прекратен. От 1 април т.г. дейностите по лот 1 се изпълняват в намален обем и при намалена стойност от "Информационно обслужване" АД, а предвидената сума за едногодишен период е 2 932 602.00 лева с ДДС", добавят от ведомството. Това е максималната сума, която държавното дружество може да получи в зависимост от това какви дейности му бъдат възложени от поръчителя. Източници от "Информационно обслужване" коментираха, че осигуряват поддръжка само на ключовите системи и дейностите им имат много по-малък обхват от този, който първоначално е записан в лот 1. Срокът на изпълнение е или до края на годината, или докато бъде проведен нов открит търг. В момента МФ уточнява какъв да бъде обхватът му. Изпълнението на поръчката е договорено директно с държавната компания. Не е пускана отворена обществена поръчка поради естеството на ситуацията.

Без изпълнител

Подобно е положението и с лот 3 на обществената поръчка, свързан с поддържане и развитие на приложен софтуер, спечелен от консорциум "Ви Си Ей ДЗЗД" с предложена цена 7.2 млн. лв. Договорът с консорциума "Ви Си Ей ДЗЗД" е сключен на 11.01.2011 г. Съгласно неговите условия е предвиден преходен период от два месеца за предаване и приемане на управлението на ИТ услугите в обхвата на договора. "През този преходен период Министерството на финансите в качеството си на възложител изпълни всички поети ангажименти съгласно условията на тръжната процедура и договора. Консорциумът не изпълни ангажиментите, с които е обвързан по договора и в допълнително дадения от министерството срок, поради което се стигна до неговото прекратяване", обясниха от МФ. "Капитал" не успя да се свърже с представители на консорциума преди редакционното приключване на броя. "Към настоящия момент дейностите по лот 3 се изпълняват от експерти на финансовото министерство", лаконично уточниха от ведомството.

Договорите по останалите два лота - извънгаранционно поддържане на технически устройства и конфигурации в ИТ инфраструктурата, спечелен от консорциум "Стоун Сиенсис" с предложена цена 10.4 млн. лв. и "Предоставяне на изнесени услуги за специализирани звена на МФ", спечелен от "Информационно обслужване" с предложена цена 700 хил. лв. са единствените, които и към момента се изпълняват без възражения от страна на възложители и изпълнители.

Така година по-късно търгът за изнасяне на ИТ дейностите на МФ може да влезе в учебниците като пример за неуспешна обществена поръчка. Днес дейностите по лот 1 и лот 4 се изпълняват отново от "Информационно обслужване", а има голям шанс скоро и лот 3 да попадне обратно в дружеството, защото в момента "се уточнява обхватът на предмета на поръчката по лот 3", казват от Министерството на финансите. Което означава, че скоро тя ще бъде обявена. А шансът държавната компания да кандидатства и спечели изглежда все по-голям.

Търгът за изнасяне на ИТ дейности година по-късно:

- Лот 1 - Дейности по поддържане и развитие на ИТ инфраструктурата, спечелен от консорциум "Сименс контракс парафлоу" с предложена цена 11.7 млн. лв. - провален. Критични дейности по поддръжка се изпълняват от "Информационно обслужване".

- Лот 2 - Извънгаранционно поддържане на технически устройства и конфигурации в ИТ инфраструктурата, спечелен от консорциум "Стоун Сиенсис" с предложена цена 10.4 млн. лв.  Подписан договор със спечелилия консорциум.

- Лот 3 - Поддържане и развитие на приложен софтуер, спечелен от консорциум "Ви Си Ей ДЗЗД" с предложена цена 7.2 млн. лв. - провален. Дейностите се извършват от вътрешни експерти на МФ. Подготвя се нов търг.

- Лот 4 - Предоставяне на изнесени услуги за специализирани звена на МФ, спечелен от "Информационно обслужване" с предложена цена 0.7 млн. лв. Подписан договор със спечелилата компания.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Борисов уволни директора на ББР Стоян Мавродиев, безработните растат бързо 2 Вечерни новини: Борисов уволни директора на ББР Стоян Мавродиев, безработните растат бързо

И още: Черни рекорди за жертви на коронавируса в САЩ и Франция; земеделският министър с ново антипазарно решение към веригите

8 апр 2020, 3380 прочитания

Вечерен час, блокада на квартали, паркове: отменят ли се мерки на местната власт Вечерен час, блокада на квартали, паркове: отменят ли се мерки на местната власт

На 6 април здравният министър Кирил Ананиев нареди общините да отменят мерки, които не съответстват на законите, засега не е ясно обаче кои точно са те

8 апр 2020, 2107 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Елате, хиляди източноевропейци

Германия и Австрия изгубиха от това, че едва сега отварят трудовите си пазари

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10