Конференцията между Европа и арабския свят в София, ден 2 - live

Бан Ки Мун е най-високопоставеният гост на конференцията в София<br />
Бан Ки Мун е най-високопоставеният гост на конференцията в София<br />    ©  Надежда Чипева
Бан Ки Мун е най-високопоставеният гост на конференцията в София<br />
Бан Ки Мун е най-високопоставеният гост на конференцията в София<br />    ©  Надежда Чипева
Конференцията "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток" се организира от МВнР. Идеята на форума е да анализира поуките от прехода в Централна и Източна Европа, за да може опитът да бъде приложен в страните от Близкия изток и Северна Африка. Можете да гледате конференцията на живо на сайта Sofia Platform. Програмата на събитието можете да намерите тук.

18:05

Конференцията Sofia Platform беше закрита от Николай Младенов. Той благодари на делегатите за тяхното участие, като пожела на всички да поддържат онлайн връзка през идната година. След това външният министър на България покани гостите на вечеря, която ще се проведе в сградата на МВнР.

17:30

Шестият заключителен панел на конференцията събра представители на академичния свят и арабски журналисти, които обсъдиха какъв ще е пътят напред след арабските революции. Модераторът Надим Шехади интересно описа състоянието на отношенията между ЕС и арабските държави досега:

"Представете си тази снимка на европейските лидери  –  Саркози, Меркел, Камерън, заобиколени на подиума от Бутефлика, Мубарак, Бен Али, Башар ал Асад – това е един пръстен от изключително зле управлявани режими". Шехади добави, че отношенията с арабите трябва да бъдат фундаментално преразгледани, тъй като Запада не може да си позволи да бъде неутрален в новите рамки, създадени от арабските революции.

Теодор Красик, който е анализатор от САЩ, работещ в Дубай, разказа, че за държавите от Персийския залив събитията в другите арабски страни бяха неочаквани, тъй като те рядко виждат бунтове в мащаба, с който те се случиха в Египет и Тунис. Това според Карасик е и причината армията на Саудитска Арабия в Бахрейн да действа като войски от Варшавския договор, а не като например сили на НАТО.

Журналистът Абу Бакр Джамаи от Мароко запита,  ако тази конференция се беше случила през 1991 г., дали нямаше да се запитат всички, защо случващото се в източна Европа  не се прелива в страните от Арабския свят? Джамаи коментира, че тогава режимите на Мубарак, Бен Али и другите диктатори от региона бяха разглеждани като удобни на западните държави и продължиха да си съществуват като такива.

Причината за това удобство беше схващането, че тези управници предпазват Европа от възцаряването на ислямисти в региона. "Мюсюлманите станаха причина за оформянето на тази картина в Европа, защото се умаловажават ценностите на ислямската култура. Явно е, че тези революции и протести, които успяха в Европа са израз на това, което желаем да се случи в арабските общества. Революциите в арабския свят са насочени срещу злото и терора,  за ликвидиране на установеното господство," коментира Хазим ал Амин от Ливан.

Хасен ан Наби от Тунис концентрира изказването си върху стъпките, които трябва да се случат в страната му в близко бъдеще. "На 24 юли ще има избори за нов парламент, който ще трябва да състави нова конституция. Постепено ние ще изграждаме нова визия за новия преход. Истината е, че това изисква усилия от всички ни". Ан Наби призна за тежкото положение в сферата на сигурността, безработицата, медиите, но все пак беше оптимистичен: "Революционният дух съществува – ние се нуждаем от това той да продължава, да го има, за да може да постигнем напредък в реформите, които правим".

Басим Камал, който е част от предизборния екип на Мохамед ал Барадей за президент на Египет, смята, че революцията в Египет все още не е завършена. Свалянето на режима на Хосни Мубарак беше само първата стъпка. Той коментира, че има много работа за вършене, за да се повиши нивото на образованост, да се подобри свободата на медиите, да се създаде гражданско общество, в което да участват всички египтяни. В заключение, Камал се опита да подобри и влошения туристически имидж на страната: "Успяхме да установим контрол върху сигурността в Египет, не напълно, но се опитваме да осигурим такава в селищата около Кайро, около всички туристически обекти. Искаме да създадем това спокойствие и тази сигурност, искаме да обясним на народа, че сигурността и свободата са свързани".

16:00

Външният министър на Босна и Херцеговина пък даде гледната точка от своята страна, която може да се окаже особено валидна за Египет. "Когато цивилни, а не военни поеха министерство на отбраната, успяхме да осъществим честни и свободни избори".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  На приказки го докарват, сега октава да видим как ще са "на действие" ислямските политици.......
  Не е добре че крият проблема Израел - Палестина под черджето... тамо е заровено кучето.....

 • 2
  kyphacah71 avatar :-|
  kyphacah71

  Пожелавам провал на ГЕРБ за изборите и во век и веков ! Изкрадоха ни земята , засяха я тихомълком , взеха пари от ЕС - по 29 лева на засят декар + реколтата - пълно безочие ! Кой смееше някога да сее в чужда нива без разрешение ? Елате в с Болярци ПД , или Катуница , където потомствения червен разбойник , и млад капиталист -Трендафил Илчев зася половината землище противозаконно , а жена му като шеф на поземл. комисия държи скици и планове на парцелите , и се разпореждат като в бащиния из землището на селото ! Това е позорно , какъв ГЕРБ , тия мошеници плачат за затвор !!

 • 3
  kyphacah71 avatar :-|
  kyphacah71

  МНОГО ВАЖНО !!
  Пловдивско-Първомайска мафия от ГЕРБ - КРАДЕ ЗЕМЯТА НА ХОРАТА !


 • 4
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  Не само ГЕРБ записва чужди декари.. напр. в с.Ловнидол-Севслиевско има подобна наглост и от арендатори и от бивши функционери и на СДС и на БСП.. Трябва час по-скоро да се дават сигнали до прокуратурата,защото,иначе ако наглеците в течение на няколко години обявяват че "обработват" земята, след изтичане на давностен период, сигурно ще се явят пред съда и ще искат придобиване на ВСИЧКИ имоти по давност!.. и съдът ще им даде Нотариални актове! А ЕС дава ли, дава на наглеците "субсидии за производство".. позор!

 • 5
  dggm avatar :-|
  dggm

  Поздравления на организаторите!

  Моментът е улучен перфектно, поздравления за смелостта, размаха и вярвата, че могат.

  Yes we can :)
  Вятърът на промяната издухва миризмата на нафталин.

 • 6
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  .. бе какъв нафталин,какви пет лева бе-подготвя се поредният грабеж на земята!Нивите на хората съвсем скоро ще се окажат с нови собственици...с нотариални актове и "придобиване по давност"! Това е МАСОВА практика в цяла България!.. съвсем правилен е по-горния пост, на човека!!... нафталини.. в главите на някои хора само вятър и издухване!!.. Дано поне мъжът ти е доволен за издухването!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход