Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 6 май 2011, 14:03, 5492 прочитания

Конференцията между Европа и арабския свят в София, ден 2 - live

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Конференцията "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток" се организира от МВнР. Идеята на форума е да анализира поуките от прехода в Централна и Източна Европа, за да може опитът да бъде приложен в страните от Близкия изток и Северна Африка. Можете да гледате конференцията на живо на сайта Sofia Platform. Програмата на събитието можете да намерите тук.
18:05

Конференцията Sofia Platform беше закрита от Николай Младенов. Той благодари на делегатите за тяхното участие, като пожела на всички да поддържат онлайн връзка през идната година. След това външният министър на България покани гостите на вечеря, която ще се проведе в сградата на МВнР.


17:30

Шестият заключителен панел на конференцията събра представители на академичния свят и арабски журналисти, които обсъдиха какъв ще е пътят напред след арабските революции. Модераторът Надим Шехади интересно описа състоянието на отношенията между ЕС и арабските държави досега:

"Представете си тази снимка на европейските лидери  –  Саркози, Меркел, Камерън, заобиколени на подиума от Бутефлика, Мубарак, Бен Али, Башар ал Асад – това е един пръстен от изключително зле управлявани режими". Шехади добави, че отношенията с арабите трябва да бъдат фундаментално преразгледани, тъй като Запада не може да си позволи да бъде неутрален в новите рамки, създадени от арабските революции.Теодор Красик, който е анализатор от САЩ, работещ в Дубай, разказа, че за държавите от Персийския залив събитията в другите арабски страни бяха неочаквани, тъй като те рядко виждат бунтове в мащаба, с който те се случиха в Египет и Тунис. Това според Карасик е и причината армията на Саудитска Арабия в Бахрейн да действа като войски от Варшавския договор, а не като например сили на НАТО.

Журналистът Абу Бакр Джамаи от Мароко запита,  ако тази конференция се беше случила през 1991 г., дали нямаше да се запитат всички, защо случващото се в източна Европа  не се прелива в страните от Арабския свят? Джамаи коментира, че тогава режимите на Мубарак, Бен Али и другите диктатори от региона бяха разглеждани като удобни на западните държави и продължиха да си съществуват като такива.

Причината за това удобство беше схващането, че тези управници предпазват Европа от възцаряването на ислямисти в региона. "Мюсюлманите станаха причина за оформянето на тази картина в Европа, защото се умаловажават ценностите на ислямската култура. Явно е, че тези революции и протести, които успяха в Европа са израз на това, което желаем да се случи в арабските общества. Революциите в арабския свят са насочени срещу злото и терора,  за ликвидиране на установеното господство," коментира Хазим ал Амин от Ливан.

Хасен ан Наби от Тунис концентрира изказването си върху стъпките, които трябва да се случат в страната му в близко бъдеще. "На 24 юли ще има избори за нов парламент, който ще трябва да състави нова конституция. Постепено ние ще изграждаме нова визия за новия преход. Истината е, че това изисква усилия от всички ни". Ан Наби призна за тежкото положение в сферата на сигурността, безработицата, медиите, но все пак беше оптимистичен: "Революционният дух съществува – ние се нуждаем от това той да продължава, да го има, за да може да постигнем напредък в реформите, които правим".

Басим Камал, който е част от предизборния екип на Мохамед ал Барадей за президент на Египет, смята, че революцията в Египет все още не е завършена. Свалянето на режима на Хосни Мубарак беше само първата стъпка. Той коментира, че има много работа за вършене, за да се повиши нивото на образованост, да се подобри свободата на медиите, да се създаде гражданско общество, в което да участват всички египтяни. В заключение, Камал се опита да подобри и влошения туристически имидж на страната: "Успяхме да установим контрол върху сигурността в Египет, не напълно, но се опитваме да осигурим такава в селищата около Кайро, около всички туристически обекти. Искаме да създадем това спокойствие и тази сигурност, искаме да обясним на народа, че сигурността и свободата са свързани".

16:00

Петият панел обсъди възможностите за бъдещото участие на Европейския съюз в региона на северна Африка и Близкия изток. Модератор на дискусията беше Бойко Василев от БНТ и тя ще бъде излъчена по националната телевизия след няколко дни. Николай Младенов започна с припомняне на някои мнения преди 20 години, които обявиха, че славяните не са способни на пазарна икономика, а източноправославните не могат да имат демокрация. Той добави, че това е опровергано и сега може наблюдаваме същото в Близкия изток: "Няма нищо опасно в това да си арабин и да искаш страната ти да се управлява на базата на институции. Смятам, че арабите могат да постигнат това".

Заместник министър-председателя на Португалия Луиш Амаду продължи мисълта на господин Младенов, като заяви, че трябва да се научим да съжителстваме с политическия ислям, който ще е естествен резултат от събитията в региона. Амаду обаче предупреди, че това ще е голямо предизвикателство.

Джорджи Исхак, който е един от основателите на движението "Кефая", което се противопостави на Хосни Мубарак още през 2004 г., попита, какво всъщност ЕС може да предложи на арабските страни? Според него, западните държави не признават, че предишният режим беше покварен и провали цялата държава – от икономика до образованието. "Образованието при нас е много, много слабо – какво предложи ЕС за него? Това е много важен въпрос.  Ако не въстановим Египет и едно добро образование, няма да има никаква полза.. Ако не се изгради манталитет от детството, няма никакво значение каква революция сме направили ".

Пословично откровенният външен министър на Швеция Карл Билдт рязко смени темата, като подчерта важността на демографския бум в региона: "През  1970 г. там живееха 150 млн.  души, а скоро ще станат 400 млн. Това е най-бързо нарастващата област в света. 60% от населението са под 25 години, а икономиките се развиват бавно и съответно безработиците са високи," съобщи Билдт. Той възрази, че всъщност няма някакъв модел от революциите в източна Европа, който да може да се приложи към арабския свят, а само поуки. Билдт призова за финансиране от всички възможни източници, за да може да се преодолят трудностите в региона. "Трябва да посадим семето на политическия преход, да овладеем финансовата криза, да зададем рамката за реформи и демографската експлозия ще се превърне в демографски дивидент. Ние имаме интерес това да се случи".

Николай Младенов предложи интересна паралелна метафора между събитията преди 20 години и случващото се сега. Той каза, че източна Европа и Арабския свят са две жени, една от които вече е родила и трябва да даде съвет на другата, която предстои да роди.

Карл Билдт побърза да заяви, че Европа не може да реши проблемите на арабите, а може само да посъветва. Хората в Близкия изток сами трябва да променят себе си и това не може да бъде направено от външна страна.

Политологът Саид Садек от Египет също обърна внимание на важността от увеличаване на политическата култура сред арабите, за да могат самите те да направят своя информиран избор. В противен случай, организации като "Братя мюсюлмани" могат да отвлекат резултата от революцията в тяхна полза.

Тауфик Гуанес от Тунис завърши панела, като помоли арабските държави да не бъдат разглеждани по отделно от ЕС. Корупцията, слабото образование, емиграцията и демографския бум са общи проблеми за арабите. По думите на Гуанес не е възможно да има демокрация само в една от държавите от региона, а другите да продължат по стария начин.

12:30

Участието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун на конференцията в София доведе до интересния, но вечен сблъсък между принципи и практика в арабския свят. "Ерата на безнаказаността умря. ООН трябва да е безпристрастна, но не и неутрална", заяви Мун, коментирайки бомбардировките в Либия и реакцията спрямо арабските революции.

Арабските участници в конференцията обаче използваха момента, за да му поставят ребром някои неудобни въпроси, на които той очевидно не успя да отговори в същия приповдигнат стил. Първият беше за палестинците и отношението към тях, а вторият дойде от младия йеменски активист Уасим ал Керши, който поиска да разбере дали Мун лично порицава действията на президента Али Салех. Салех продължава да е на власт въпреки дългите вече няколко месеца протести и убийството на десетки хора по улиците на страната. Бан Ки Мун обясни, че е разговарял няколко пъти със Салех, като го е призовал към реформи - нещо, което звучи странно, предвид споразумението, което президентът постигна миналата седмица да се оттегли и което наруши.

Ал Керши очевидно не остана доволен от отговора и се опита да настигне за разговор Бан Ки Мун в коридора, но не му се отдаде.

11:30

Въпросът, който винаги изниква покрай темата за арабските революции - този за политическия ислям, беше обсъден на първия панел за втория ден на конференцията. Хишам Хедр, основател на новата ислямска партия Ел Нахда в Египет, обясни вижданията си в една твърде интересна реч. "Ние уважаваме всеки, който иска уважение, каза той и поясни, че разграничава религиозната от светската власт. "Мястото на шейховете е в джамиите, но исляма не може да бъде отделян от обществения живот като цяло. Самите избори и конституцията се правят от хората, а тяхната култура е ислямска."
Политическият ислям говори, Европа слуша

Фотограф: Надежда Чипева [Капитал]

Страхът от ислямските партии Хедр обясни с тяхната силна социална мощ. "Трябват ни силни граждански институции. Ако не управляват добре, след четири години, ислямските партии ще бъдат сменени. Но да им бъде забранявано да участват не е добре, тъй като ще предизвика ответна реакция със сила", предупреди той.

Това доведе до отговор от следващия участник в панела - иракчанинът Исам ал Хафаджи, който е консултант по въпросите за Близкия изток към холандското правителство. "Вие говорите, сякаш вече сте спечелили", обвини той Хедр. Хафаджи нарече ислямските партии "държави в сянка", които заместват държавата, когато тя не изпълнява своите фунции. "Откъде идват техните ресурси – Иран и други държави, които ги подкрепят. Ако целият регион не бъде демократизиран едновремено, в една държава не може да има демокрация. Ако има корупционна среда в целия регион, много е трудно да се защитят инвестиции и да се накарат партии с огромни външни парични постъпления да се съзтезават на равни начала с партии, които нямат тези ресурси", категоричен беше Хафаджи.

Сихем Бенсендрин от тунизийския съвет за свободи обясни, че в страната й е направено именно това, с оглед на изборите. "Забранихме финансирането на партии от чужбина и ограничихме частните дарения, за се избегнат неравновесия и дисбаланс между партиите." 

По въпроса за изборите, бившият български премиер Филип Димитров даде съвет. "Едно от най-важните неща в моя личен опит е, че за да бъдеш успешен, трябва да бъдеш бърз. В момента, в който започнат да отлагат решението на проблеми за "по-удобно" време, тогава нещата ще се влошат." Изборите са много важни, каза Димитров, но трябва да държиш хората информирани и да нямаш прекалено много партии, които да разпиляват възможността за съгласие и постигане на реформи. "Това се случи в Румъния. Ще ви дам за пример Полша и Чехия – там преобладаващото мнозинство бяха демократите, Солидарност. В България беше имплементирата мажоритарната система, имаше обаче СДС – основните демократични лидери бяха на едно ниво. Това беше успешно и успя да тласне нещата напред."

Външният министър на Босна и Херцеговина пък даде гледната точка от своята страна, която може да се окаже особено валидна за Египет. "Когато цивилни, а не военни поеха министерство на отбраната, успяхме да осъществим честни и свободни избори".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Министър Сачева отговаря на въпроси за схемата 60/40 и как ще се рестартира икономиката Министър Сачева отговаря на въпроси за схемата 60/40 и как ще се рестартира икономиката

"Капитал" организира уебинар на живо със социалния министър, в рамките на който ще бъдат обсъдени мерките на правителството за справяне с кризата

6 апр 2020, 56 прочитания

Коронавирусът - най-важните въпроси и отговори 18 Коронавирусът - най-важните въпроси и отговори

Основните факти, които трябва да се знаят за глобалната пандемия

6 апр 2020, 54028 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Стенограма от заседанието на Министерския съвет - 4 май 2011 г.

Още от Капитал
Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10