Не искаме молове, а...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Не искаме молове, а...

Не искаме молове, а...

Електроника, ИТ и аутсорсинг, чисти технологии, здравеопазване и фармацевтика са секторите с потенциал да привличане на чужди инвестиции, според стратегия на икономическото министерство

Вера Денизова
12223 прочитания

© Надежда Чипева


"Като няма петрол, ще ходиш пеша. Като няма електричество, ще запалиш свещ. Като няма храна и вода, умираш. България е прекрасен рай за нашия петрол – храните и минералните води, злато тече в реките." Така премиерът Бойко Борисов цветисто обобщи конкурентните предимства, с които България ще привлича на чужди инвеститори в биоземеделието.

Това е един от секторите идентифицирани в представената от икономическото министерство Секторна стратегия за привличане на инвестиции в България. След като дълги години капиталите идваха "сами", сега правителството си поставя ясни приоритети каква икономика иска да оформи и съответно какви инвеститори иска да привлече. В момента всяка страна трябва да води проактивен маркетинг, ако иска да се впише в световната карта на атрактивните инвестиционни дестинации.

"Сега парите гледат повече към Югоизточна Азия и Централна Европа, а не толкова към Балканите. За всеки проект в производството страната ни се бори с поне 10-12 държави. В областта на аутсорсинга, IT-сектора и изследванията се конкурираме с над 30-40 държави", обясни министърът на икономиката Трайчо Трайков при представянето на изготвената от неговото ведомство Секторна стратегия за привличане на инвестиции в България. Тя е разработена съвместно с консултантската компания AT Kearney и Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособост към Софийския университет. Идеята на стратегията е да анализира новите световни тенденции, както и как те може да рефлектират на България. Изготвен е и разрез на икономиката на страната по региони и по индустрии. Друга част от анализът включва изследване на естественото групиране в клъстъри между 300 хил. компании, направено по методологията на професор Майкъл Портър от Харвардския университет и Европейската клъстър обсерватория.

Голямата картина

Трайков обясни, че 2011 г. е годината, в която е вероятно глобалните потоци от преки чуждестранни инвестиции да се възстановят и това е шанс за страната ни да намери своята ниша. Не е важно обаче само колко капитали ще влизат в страната, но и дали те създават база за устойчиво развитие на икономиката.

В годините преди кризата например, всяка година България привличаше милиарди преки чуждестранни инвестиции и те безспорно доведоха до висок икономически растеж. По-голямата част от тях обаче се наливаха в строителство и недвижими имоти, финанси и търговия. "В някои години привлечените пари в тези сектори представляваха около 80% от всички привлечени средства. Тези средства имаха частичен, временен ефект върху заетостта и икономиката, а кризата през 2009 и 2010 година показа, че точно в тези сектори парите намаляха рязко. Може би и у нас се разбра, че зазиждането на пари в тухли, цимент и бетон не е най-добрият начин за интензивно развитие на бизнес", обясни Трайков.

Новите звезди

Анализът на експертите от икономическото министерство показва, че бизнесите с потенциал за привличане на инвестиции и ускорен икономически растеж сега са "чистите" технологии, биотехнологииите, свързани със земеделието и храните, електрониката, ИТ секторът и аутсорсинга, здравеопазването, фармацевтиката и уелнес туризмът. Това са и секторите, на базата на които България би могла да насърчи създаването на няколко по-широко определени клъстъра и да се утвърди като лидер в иновациите в следващите 10 години.

"Стратегията ни за привличане на инвестиции залага и трябва да се основава на приоритети. И в това съм абсолютно категоричен – не за да пренебрегваме определени сектори, а да насочим усилия, време и ресурс към онези индустрии, за които имаме природен или исторически наследен потенциал", обясни икономическият министър Трайков.

Условията

"Предпоставки за икономически растеж са добро образование, добре работеща съдебна система и инфраструктура", твърди заместник-икономическият министър Евгени Агелов. В потвърждение на неговите думи, от AT Kearney посочват, че държавите изтъкват като свои предимства пред потенциалните инвеститори са инфратсруктура, умения на служителите, образование и наличието на клъстъри. Друг фактор, който влияе при взимане на решение за местоположение на дадена инвестиция, е размер и ръст на местния пазар. В това отношение предимствата на България са географското й положение - в близост до Русия и Близкия изток. Останалите преимущества на страната са макростабилността, ниските данъци и разходи за труд.

България има и доста слаби страни, върху които трябва да насочи внимание и стратегията - висшето образование е фокусирано основно върху бизнес и финанси, а само 20% от студентите завършват технически специалности; в момента повечето производства са с ниска добавена стойност, а в сектори с висока добавена стойност работят не повече от 500 хил. души. Не съществуват и силно обособени клъстъри, които да се превърнат в основа за привличане на инвестиции и ускорен растеж.

От икономическото министерство обясняват, че анализът им ще бъде предложен за обсъждане по сектори, а до два месеца трябва да е готов окончателния вариант на стратегията. Оттук нататък  трябва тя да има и щастливата съдба да не остане само на хартия.

"Като няма петрол, ще ходиш пеша. Като няма електричество, ще запалиш свещ. Като няма храна и вода, умираш. България е прекрасен рай за нашия петрол – храните и минералните води, злато тече в реките." Така премиерът Бойко Борисов цветисто обобщи конкурентните предимства, с които България ще привлича на чужди инвеститори в биоземеделието.

Това е един от секторите идентифицирани в представената от икономическото министерство Секторна стратегия за привличане на инвестиции в България. След като дълги години капиталите идваха "сами", сега правителството си поставя ясни приоритети каква икономика иска да оформи и съответно какви инвеститори иска да привлече. В момента всяка страна трябва да води проактивен маркетинг, ако иска да се впише в световната карта на атрактивните инвестиционни дестинации.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

123 коментара
 • 1
  se_nau avatar :-P
  se_nau

  анализи,стратегии и накрая пак голи, боси и още по бедни.Аман от експерти,........

 • 2
  alex88 avatar :-|
  alex88

  Не разбирам заглавието - некоректно е. Никой на този форум не е казал "Не искаме молове..."
  Защо "Капитал" се опитва сякаш да вмени, че моловете са нещо лошо?
  Инфраструктура, молове има всяка пазарна икономика, това е повече от нормално.
  По-скоро не искаме нацвъкани навсякъде нови блокове, с жилища като кутийки, извън всякакъв стандарт, с неясно качество на строителството - това беше балона у нас, не моловете.
  И не моловете са пречка пред привличането на инвеститорите в тези сектори, за които говори министъра...

 • 3
  dourmana avatar :-|
  Petko Dourmana

  имаше един стар соц виц, за тримата Тошковци и България, дето единия така я разплаквал, че другите двама никакъв шанс нямали да я разсмеят ...

 • 4
  edin_lud avatar :-|
  bolenZdravNosi

  Ти не искаш молове,но хората които си перат парите в България не са на кяр да строят фабрики и заводи или да развиват друг бизнес,на фона слабата образователна система и високата безработица в страната, накрая всички ще свършим като строители на Молове или пък продавачи в тях.

 • 5
  niki66 avatar :-?
  niki66

  Ми и аз да предложа план ...... правителството да мотивира ( има начин ... поне 5 хитри) още 1.5 до 2 мил. българи да заминат в развитите икономики. Тези които останат , ще се оправят някък с картофи и свещи ..... поне 5 години ще оцелеят . Бойко несменяем докато е извъредно положението .... , а то е !!!! Резултати се очакват още на 2 рата година ... говорим за положителни ))))).

 • 6
  dourmana avatar :-|
  Petko Dourmana

  До коментар [#5] от "niki66":

  Ники планът ти е много добър, но има и един минус:
  като водя детето при бабите и братовчедите да ме пита, защо те ядат картофи на свещи и ходят пеша, а аз не им помагам да си садят картофите и леят свещите???

 • 7
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  Какви инвестиции ще привличат тия отрепки, бре?!

  Те, ония, дето искаха да инвестират още през 1990 година отдавна бягат от България като дявол от тамян, защото в България се навъдиха селяндури и цървули, които нито могат да правят бизнес, нито дават на други да въртят игрите, защото селяндур-цървул-бизнесмените не са толкова задръстени и ЗНАЯТ, че с парите на инвеститорите, ще дойдат и самите инвеститори.
  Това ще бъде и краят на селските интелектуалци.
  Големи ташаци стават в България от ден на ден. Сякаш бягат след Гинес и постепенно се катерят към върха на премията най-тъп служител, най-тъп бизнесмен и т.н. с "най-".

 • 8
  dourmana avatar :-|
  Petko Dourmana

  До коментар [#7] от "Зам. Директор":

  Още за рекордите на Гинес: общината иска удостоверение от някого, че не й дъжви данъци и такси, като удостоверението се издава от самата община :)))
  Услугата може да бъде бърза и обикновена, като "бързото" удостоверение се издава за 3 дни и струва 12 лева (с комисионната на Сибанк :)))

 • 9
  man0l avatar :-|
  Манол

  Изумително оптимистична статия! Бюрократичните спънки все още са враг номер 1 на инвеститорите. Колкото и клъстъри да създават, отвътре е изгнила държавата, че и корумпирана. Показателен е факта, че навремето Форд е искал да създаде завод покрай Варна, а управляващите са питали какво ще има за тях ;) А пък може и Трайков да демонстрира предзиборни действия.

 • 10
  niki66 avatar :-P
  niki66

  До ... 6 .... на децата да им се обесни , че така трябва ! Тези още 1.5 до 2 мил. ще работят в представете си ..... заводите , които ния нямаме и не направихме за 20 години. Заводите не са на територията на България .... и какво от това ... парите са важни. За моловете и др. търговски вериги лошо няма ... няма и добро ... и те са наши )))). Предлагайте планове и помагайте .... )))) кой колко даде .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK