Тъмната страна на българската икономика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тъмната страна на българската икономика

Тъмната страна на българската икономика

Сивият сектор е над 40% от БВП на страната, според изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Добромир Цольов
6942 прочитания

© Инна Павлова


Сивата икономика нараства постоянно през последните 3 години и е достигнала почти 60%, е мнението на всеки втори българин. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Изследването е представително и обхваща 3500 българи на възраст между 15 г. и 85 г.  Успоредно с това е направено и селектирано допитване само сред работодатели и сред работещи. Проучването е част от проекта "Ограничаване и превенция на неформалната икономика", който се изпълнява от АИКБ и КНСБ и се финансира от ЕС по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Оценката на работодателите за размера на скритата икономика в България е, е тя е 42%, а според служителите - 48.6%. Резултатите от социологическото проучване изглеждат особено негативни и повдигат въпроси за обективната преценка на хората, до които са се допитали експертите. 

"Не са важни цифрите, а тенденцията", уточни Стефан Петранов, експерт по стратегии и планиране към проекта. От АИКБ допълват, че най-вероятно през миналата година сивата икономика реално е възлизала на между 42%-45% и уточняват, че 100% точна оценка на нейния размер няма как да се направи. Важно е и каква е методологията, по която се измерва. Повечето анализи за размера на сенчестия сектор в българската икономика обаче гравитират около 40%.

Според проучване на Фридрих Шнайдер от университета в Линц, Австрия, цитирано в Economist, сивата икономика в България през 2010 г. е възлизала на около 37% от брутния вътрешен продукт (БВП). Страната се нарежда на 3-то място от общо 37 анализирани държави. Пред нея са Литва и Евтония, а средният дял на сенчестата икономика във всички изследваните страни е 20%. Някои икономисти считат, че сивата икономика е здравословна при 14%.

Преди половин година подобно проучване по поръчка на Visa Европа изготви и консултантска компания A. T. Kearney. Резултатите от него показваха, че сивата икономика заема 37.7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България.

Според експертите от АИКБ основният виновник за прогреса на сивата икономика е липсата на достатъчно адекватни усилия на държвата в тази насока. Според тях  евентуалното повишение на минималната работна заплата тази година, за което настоява социалният министър Тотю Младенов, допълнително ще влоши положението.

Областите с най-голямо разпространение на сенчестата икономика – около 60% от цялата - са концентрирани най-вече в Югоизточна България (Бургас, Ямбол, Хасково). Основните прояви на сенчестата икономика  са укриване на мита и данъци, работа без трудов договор, отчитане на по-ниска печалба, нелегален внос и износ, източване на ДДС. Според работодатели и работници най-значимата проява е неплащането на пълен размер данъци върху печалбата. Друга е неплащане на пълния размер на дължимите осигуровки и плащания "на ръка".

Най-сивите сектори са инфраструктурното строителство, туризмът, здравеопазването и млекопреработвателната промишленост. Според анкетираните неформалната икономика в тях възлиза на между 50% и 75%. Най-светли (10-15%) са машиностроене и пощенски услуги. Проучването обхваща общо 11 сектора на икономиката.

"За България е по-добре да има сива, отколкото никаква икономика". Така министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира изследването в сутрешния блок на bTV. "Сива или не, икономиката съществува и създава брутен вътрешен продукт", поясни той и добави, че икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи в сивия сектор, отколкото да си плаща данъците.

Нов индекс

От проекта "Ограничаване и превенция на неформалната икономика" представиха нов индекс, който измерва сивата икономика – т. нар. композитен индекс "Икономика на светло". Идеята е, че колкото по-висок е той (при максимална стойност 100%), толкова по-малък е делът на сенчестите прояви в българската икономика. Неговата стойност за 2010 г. е 63.17 пункта. "Това е само базисно число, важно е да видим как ще се развие", посочи Стефан Петранов.

Индексът е съставен от два компонента с равномерна тежест – статистически и социологически. Статистическият компонент разчита официални статистически данни и от своя страна има пет подкомпонента с цел по-детайлното покритие на сивите дейности. От тях с най-голяма тежест са парите в икономиката и ДДС. Първият отчита как увеличението на парите в обръщение спрямо тези в банките отговаря на предлагането на стоки и услуги. Ако то го изпреварва, това се счита за проява на сива икономика. Вторят индекс се базира на събираемостта на ДДС – колкото по-малка част от дължимият данък се изплаща, толкова по-високо е равнището на сивата икономика.

Сивата икономика нараства постоянно през последните 3 години и е достигнала почти 60%, е мнението на всеки втори българин. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Изследването е представително и обхваща 3500 българи на възраст между 15 г. и 85 г.  Успоредно с това е направено и селектирано допитване само сред работодатели и сред работещи. Проучването е част от проекта "Ограничаване и превенция на неформалната икономика", който се изпълнява от АИКБ и КНСБ и се финансира от ЕС по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Това е съвсем естествено. При безсмислени регулации от страна на държавата за бизнеса (съвсем смислени за определени кръгове от властта защото им носят най-разнообразни предимства) не може да се очаква нормалните хора да подхождат с отговорност към държавата. Каквото е предложила властта като среда за бизнес, такива данъци получава.

 • 2
  pinky avatar :-|
  pinky

  Аз ще си призная - половината от заниманията ми са в сивата част. Като доход са ми 10% въпреки че отнемат близо 50% от времето ми, но по-важното е, че бъдейки изцяло в сянка - нерегистрирана фирма с нерегистриран обект, никой не ме занимава с проверки и глупости. Светлата част бива тормозена всеки месец за най-невероятни глупости и целта очевидно е да има съставени актове, да се налагат глоби, а не бизнеса да работи. Е, как да мина на светло с останалата част от бизнеса? Просто е тотално нелогично.

 • 3
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Обществата, в които има някаква форма на солидарност (или частичен социализъм) имат нужда от чиста икономика, защото солидарните проекти (образование, здравеопазване, сигурност..) няма как да се осъществят, ако процент от приходите на фирмите не се заделя за тях.

  Сива или направо черна икономика може да съществува без проблем в държавите, където "всяка коза за свой крак" и на ни9кой не му пука за нищо - справка Сомалия, Афганистан, и пр...

  От българите зависи къде искат да живеят!!

 • 4
  dsafh avatar :-|
  Димитър

  До коментар [#2] от "pinky":

  Недей прави такива признания, че иззад банера на пощенска банка сега ще се появи шефа на НАП. Казвайки, че догодина ше ти прати честитка :)

 • 5
  opinionated avatar :-P
  opinionated

  ...и всичко това въпреки факта, че почти всички 10% съкратени щатни държавни бройки през 2010 са вече възстановени. то друг не наема през 2011 де :)

 • b_iliev

  Ако мога да перефразирам една поговорка то каквото са си надробили това ще сърбат! Няма как да толерират малцинствата, които не плащат ток и вода и да искат и останалите да плащат. Няма как да толерират нелегалните обекти и да не ги проверяват ,защото не били регистрирани никъде и не били в списъците за проверка,а регистрираните да плащат всичко и да ги счупват от проверки и от актове, зада пълнят бюджета. Ами естествено ,че тия дето плащат,като видят тая работа и те ще минат в сивия сектор. Да не са малоумни да отнасят на гърба си всичко. Безхаберни управници, загубена държава. Това е план за затриване на държавата ,а не план за нейното възстановяване.

 • 7
  rogirg avatar :-|
  rogirg

  плащам всички възможни данъци, такси и осигуровки и получавам: зла и некомпетентна администрация,която ме мрази защото съм предприемач; необразована и неподготвена работна ръка с претеции, а качествената държавата я изнася безплатно; платено под масата здравеопазване; бавно и корумпирано правосъдие;липса на вътрешна сигурност,за външна да не говорим;абсолютно разграден двор на вътрешния ни пазар и монополизъм; перманентна и лобистка промяна на правилата за бизнес; все по голямо отдалечаване на пенсионирането ми и т.н. трябва да съм луд за да продължа да плащам и да съм лоялен към тази явно чужда държава в моята родина!

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Пример от реалността: подавам декларация че съм сключил договор за трудова медицина. Всъщност не съм сключил, защото имам под 10 служители, които работят на компютър. Т.е., лъжа. За самият договор едва ли ще ме глобят, защото няма как да проверят, но за декларация - веднага. С две думи - парата отива в свирката. И кому е нужно? Отделно познавам и други които са сключили такъв договор - безсмислена работа. 100% документи, никаква реална дейност. Отделно плащам за мен и служителите здравно осигуряване. Цялата работа с трудовата медицина е АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ. Неработеща претенция. Дай му на чиновника да прелива от пусто в празно. Че и софтуер за лъжене направили милите. Клоуни. И накрая - и малко осигуровки скатавам, защото при квалифицирания труд (скъпия) нещата стават страшни.

 • 9
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  До коментар [#3] от "bestbuy":

  Позицията ви е ясна и принципна. Но аз не зная къде отиват моите данъци. По-скоро подозирам, че се крадат по сивкаво оформени обществени поръчки, по натъманени за конкретни хора и случаи промени на нормативната база и т.н. Да ви припомня ли как шефката на НОИ Хриситина Митрева в последния момент изтегли 31 000 лв за неизползвани отпуски от БЮДЖЕТА?

 • 10
  microslushalka avatar :-|
  microslushalka

  Ето тук има подробен анализ с таблици написан от специалисти в областта: http://microslushalka.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=70:balgarskata-ikonomkika-referat-po-op-&catid=44:novi-statii&Itemid=60


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK