Сеньор Позитано и други сеньори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сеньор Позитано и други сеньори

Георги Кадиев опита да стане кмет на София през 2009 г. (на частичните избори в столицата), но изгуби от кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова<br />

Сеньор Позитано и други сеньори

Най-голямата интрига преди местните избори в БСП е чия стратегия ще надделее - на Станишев или на Първанов

Елена Старидолска
4622 прочитания

Георги Кадиев опита да стане кмет на София през 2009 г. (на частичните избори в столицата), но изгуби от кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова<br />

© Красимир Юскеселиев


Процедура

До края на месец май най-малките партийни структури на БСП - основните партийни организации, могат да номинират кандидати за кметове. Те постъпват в общинските организации, но окончателните имена се гласуват на общински партийни конференции. Повечето са предвидени за края на юни или началото на юли. Според някои депутати от левицата няма как тези събрания да се манипулират, защото са сравнително многобройни. В Ловеч например са от над 150 души, в Пловдив - от над 200, в Стара Загора са 230, в Пазарджик - 180. Въпреки това окончателната дума е на Националния съвет на партията, който има право да реши кой ще се състезава за кмет в областните центрове. Конференциите трябва да определят под каква форма ще се явят отделните кандидати - от името на БСП или издигнати от инициативни комитети, но подкрепени от партията.

"Ако искате, мога да ви посоча общините, в които, както обикновено, партийната централа няма да посмее да си каже думата, ще стане заложник на местни амбиции и ще загубим (мога да ви ги изпратя в затворен плик, който да отворите след изборите)". Този цитат от статията на прословутия сеньор Позитано (а.к.а. Георги Първанов) във в. "Дума" описва най-точно ситуацията в левицата преди местните избори тази есен.

В БСП от години има разделение в регионите заради лични амбиции на местни партийни активисти (почти сеньори), които считат, че дойдат ли избори, е време за някаква властова реализация. В резултат понякога левицата се явява с повече от една кандидатура за кмет и разпилява гласовете. Затова този път "сеньорът" е избрал да се намеси по-активно още в номинациите, които текат в БСП в момента. Макар и чрез псевдоним, президентът направо се заканва: "Впрочем и Георги Първанов, и от АБВ ще контактуват с кметовете активно и не по списък от "Позитано" 20. Най-малкото защото през 2006 г. Първанов получи подкрепата на около 170 кмета - от БСП, от други партии, независими. Диалогът с местната власт е важен, защото там има силен управленски потенциал и те заслужават подкрепа или поне разбиране. И най-сетне - силните кметове и кандидати са предпоставка за успеха на кандидат-президента и обратно."

Най-голямата интрига в левицата ще е къде ще надделее предложението на Първанов да бъде подкрепен избираемият кандидат, но не непременно партиеца, и къде няма да постигнат съгласие официално с БСП. Президентът вече започна обиколките - беше в Монтана, в Хасково, в неделя е в Ямбол, следващата седмица в Кърджали. Сергей Станишев и най-близките му съветници, част от тях непознати на широкия състав на "Позитано" 20, пък започнаха да изслушват един по един областните председатели, за да разберат какви са настроенията.  

Лични драми

За някои от БСП "драмата" е дори лична, като например при Катя Николова, член на изпълнителното бюро на партията, но и съветник на президента. На 19 април въпреки вътрешната й борба тя беше принудена да се снима до кмета на Хасково Георги Иванов по време на посещението в града на Първанов. Иванов не е в списъка с любимците на "Позитано" 20, а организираният социализъм в града е на изчезване. Заради непреодолимото разцепление например на миналите избори през 2007 г. БСП Хасково спечели едва двама общински съветници и нямаше изявен кандидат за кмет. Сега президентът счита, че Иванов може да запази поста си още един мандат и партията трябва да го подкрепи. В същото време името му се появява в местните партийни документи, обаче като на основен опонент.

Трудно ще е решението в Благоевград, където безспорният фаворит на Първанов Костадин Паскалев няма да се бори пак за кметското място. Президентът сега гледа към общинския съветник Владимир Елезов, но структурите на БСП - не. Те обсъждат възможността да играят с бившия депутат Емил Костадинов.

Социалистите ще трябва да преглътнат и още една непартийна номинация, ако послушат съвета на Първанов за Пазарджик - там той харесва действащия кмет Тодор Попов, избран като независим. Местният партиен водач,  общинският съветник Димитър Димитров, обаче се чувства пренебрегнат и смята да опита като кандидат за кмет, но в последните години, откакто той отговаря за изборите БСП, има спад в резултатите. Подобен е случаят и в Добрич. От разнобоя там може да спечели сегашната кметица Детелина Николова, ако сега ГЕРБ не я издигне, въпреки че го направи през 2007 г.

Стара Загора също е от проблемните общини за социалистите. Общинският председател Бойчо Биволаров има намерение да се опита да стане кмет, но президентът предпочита юриста Дамян Георгиев, когото е избрал да участва като независим. Въпреки че председателят на БСП Сергей Станишев насърчава депутата и бивш здравен министър Евгений Желев да се включи в изборите, той отказва.

В Сливен също е проблем - ако зависеше от бившия министър на регионалното развитие Асен Гагаузов, социалистите няма да издигнат силна кандидатура, за да не се пречкат на поредния мандат на Йордан Лечков, с когото, твърдят депутати от БСП, го свързват бизнес интереси. Президентът обаче залага на местния лидер Мартин Славов, но амбиции има и бившият депутат Иван Славов.

Любимците

Във Варна се изчаква решението на сегашния кмет Кирил Йорданов, управлявал три мандата с подкрепата на социалистите. Според местни активисти той не би отказал и подкрепа от ГЕРБ, ако интересите на бизнеса в общината и управляващите се пресекат в негово лице. Още повече че БСП вече се преориентира към бившия председател на общинския съвет в града Борислав Гуцанов. Президентът няма да се намесва в решението - това е регион, за който отговорност пое лично лидерът Сергей Станишев. 

В Монтана, Разград, Русе, Смолян, Търговище, Шумен, Видин, Кюстендил и др. места БСП и АБВ нямат проблеми. Кметът на Монтана Златко Живков, който управлява вече трети мандат (първоначално като представител на десните, а после като независим, подкрепен от тях), според анализите в президентството е избираем и за четвърти. Съвпадение на симпатиите има и при кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, макар районът да е "запазен" по партийни линия за дясната ръка на Сергей Станишев Евгений Узунов. През 2007 г. Казанджиев спечели поста срещу кандидата на ГЕРБ Анатолий Йорданов. Този път обаче победата му не е така сигурна, тъй като силният с влиянието си Гриша Ганчев е обещал подкрепа за ГЕРБ. В Търговище Красимир Мирев, бивш председател на Националното сдружение на общините и един от присъствалите на представянето на АБВ през 2010 г., няма проблем с номинацията си за четвърти мандат. Ямбол също не е сред сложните общини, още повече че местният партиен лидер,  депутатът Атанас Мерджанов, работи добре със съветника на президента Петър Кънев, също от Ямбол. Структурите са номинирали десетина имена, сред тях е и кандидатът от 2007 г. арх. Димитър Бъчваров, но не са за подценяване и шансовете на Мариета Сивкова.

Сложен пъзел

В Перник обаче Първанов не е сигурен как да постъпи, защото кметът Росица Янакиева е от неговия отбор. В същото време за поста й ще се състезава независимият депутат Димитър Колев, съпруг на журналистката Милена Милотинова, който се ползва с подкрепата на бизнесмена и спонсор на президента Людмил Стойков. Колев подписа декларация в Народното събрание, с която заедно с останалите напуснали РЗС обеща подкрепа за ГЕРБ, каквато той най-вероятно ще получи на местния вот от управляващите.

Друг известен спонсор на Първанов - бизнесменът Георги Гергов, в Пловдив е възможно да предпочете да играе самостоятелно на местния политически терен. В такъв случай кметът Славчо Атанасов няма да получи рамо от пропрезидентски настроения ляв електорат, въпреки че минава за любимец на Първанов. Причината е, че Гергов е председател на местната структура на БСП и като такъв ще трябва да покаже какви са възможностите му. Фаворитът му обаче, зам.-кметът Георги Търновалийски, не е номиниран от нито една от организациите на социалистите. С най-силни позиции в партията е бившият областен управител от времето на тройната коалиция и последният кмет на Пловдив преди промените през 1989 г. Тодор Петков, близък до Румен Петков.

Най-спокоен в тази ситуация е лидерът на столичните социалисти Румен Овчаров. Една от силните фигури в БСП като човек с опит в партията отдавна официално номинира за кмет на София Георги Кадиев, с което предотврати всякакви опити за намеса било то от "Позитано" 20 или "Дондуков" 2. Още повече че вече е потърсил и получил подкрепа от Георги Първанов.

Процедура

До края на месец май най-малките партийни структури на БСП - основните партийни организации, могат да номинират кандидати за кметове. Те постъпват в общинските организации, но окончателните имена се гласуват на общински партийни конференции. Повечето са предвидени за края на юни или началото на юли. Според някои депутати от левицата няма как тези събрания да се манипулират, защото са сравнително многобройни. В Ловеч например са от над 150 души, в Пловдив - от над 200, в Стара Загора са 230, в Пазарджик - 180. Въпреки това окончателната дума е на Националния съвет на партията, който има право да реши кой ще се състезава за кмет в областните центрове. Конференциите трябва да определят под каква форма ще се явят отделните кандидати - от името на БСП или издигнати от инициативни комитети, но подкрепени от партията.

"Ако искате, мога да ви посоча общините, в които, както обикновено, партийната централа няма да посмее да си каже думата, ще стане заложник на местни амбиции и ще загубим (мога да ви ги изпратя в затворен плик, който да отворите след изборите)". Този цитат от статията на прословутия сеньор Позитано (а.к.а. Георги Първанов) във в. "Дума" описва най-точно ситуацията в левицата преди местните избори тази есен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  pavlin.s. avatar :-|
  pavlin.s.

  А някой знае ли как стоят нещата във Велико Търново!!! Кой ще издигат или подкрепят?

 • 2
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  А в Бургас какво става, няма ли да номинират някой да им се посмеем на резултата?

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  изчакайте, там отговаря постоянният представител в ПЕС.

 • 4
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Значи лично лидерът на комунистите станишев отговаря за варна и е посочил кой да е кандидат. Това означава ли, че подкрепя корупцията?

 • 5
  estaridolska avatar :-|
  estaridolska

  Здравейте!

  За Велико Търново не знам точно как стоят нещата в БСП, но ще проверя. Човекът, който знае със сигурност се казва Бойко Великов, депутат от БСП и член на ръководството на партията. На изборите през 2007 г. кандидатът на БСП Иван Манчев изгуби на втори тур с около 2000 гласа разлика от Румен Рашев, издигнат от Инициативен комитет. Сега Рашев обжалва двугодишна условна присъда за злоупотреба с власт плюс забрана за следващите четири години да заема обществена длъжност. Той е трети мандат кмет, подкрепен от десните формации.
  Предполагам, че решението на БСП за Велико Търново ще е изцяло в ръцете на Бойко Великов, а той доколкото знам не е в лоши отношения с президента Георги Първанов.

  За Бургас знам едно име, което не ми е потвърдено и затова не го написах - Павел Маринов. Местните социалисти не желаят да го назоват, казват само, че "кандидатурата е силна и изненадваща", едно е ясно - няма да е Йоан Костадинов. Изненада е и човекът, който Сергей Станишев привлече в националния предизборен център на партията от Бургас - Георги Тодоров. Според някои от "Позитано" 20 той е личен фаворит на лидера дори за кмет. Със сигурност Тодоров е един от хората, които присъстват на изслушванията на областните председатели на БСП за ситуацията в регионите. Социалистите от Бургас разказват, че през 2007 г. той е работил за кампанията на Йоан Костадинов.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK