Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
5 13 май 2011, 11:13, 3775 прочитания

Сеньор Позитано и други сеньори

Най-голямата интрига преди местните избори в БСП е чия стратегия ще надделее - на Станишев или на Първанов

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Георги Търновалийски става зам.-финансов министър

Той заема мястото на Кирил Желев, който искал да се пенсионира

23 юни 2014

Вторични трусове

В Перник хората живеят все още на фургони. В същото време ГЕРБ и БСП водят политическа война

17 авг 2012

Панаир с панаира

Държавата ще продължи да се бори за собствеността върху пловдивското изложение

15 юли 2011

Треска за номинации

Предстоящото определяне на кандидатите на ГЕРБ за президент и кметове повиши напрежението сред управляващите

5 май 2011

Битката на е-площада

Партиите в България започват да откриват интернет като инструмент в предизборните си кампании

29 апр 2011

Наддумване

Вестникът на БСП стана арена на интриги между част от партията и Георги Първанов

29 апр 2011


Процедура

До края на месец май най-малките партийни структури на БСП - основните партийни организации, могат да номинират кандидати за кметове. Те постъпват в общинските организации, но окончателните имена се гласуват на общински партийни конференции. Повечето са предвидени за края на юни или началото на юли. Според някои депутати от левицата няма как тези събрания да се манипулират, защото са сравнително многобройни. В Ловеч например са от над 150 души, в Пловдив - от над 200, в Стара Загора са 230, в Пазарджик - 180. Въпреки това окончателната дума е на Националния съвет на партията, който има право да реши кой ще се състезава за кмет в областните центрове. Конференциите трябва да определят под каква форма ще се явят отделните кандидати - от името на БСП или издигнати от инициативни комитети, но подкрепени от партията.

"Ако искате, мога да ви посоча общините, в които, както обикновено, партийната централа няма да посмее да си каже думата, ще стане заложник на местни амбиции и ще загубим (мога да ви ги изпратя в затворен плик, който да отворите след изборите)". Този цитат от статията на прословутия сеньор Позитано (а.к.а. Георги Първанов) във в. "Дума" описва най-точно ситуацията в левицата преди местните избори тази есен.

В БСП от години има разделение в регионите заради лични амбиции на местни партийни активисти (почти сеньори), които считат, че дойдат ли избори, е време за някаква властова реализация. В резултат понякога левицата се явява с повече от една кандидатура за кмет и разпилява гласовете. Затова този път "сеньорът" е избрал да се намеси по-активно още в номинациите, които текат в БСП в момента. Макар и чрез псевдоним, президентът направо се заканва: "Впрочем и Георги Първанов, и от АБВ ще контактуват с кметовете активно и не по списък от "Позитано" 20. Най-малкото защото през 2006 г. Първанов получи подкрепата на около 170 кмета - от БСП, от други партии, независими. Диалогът с местната власт е важен, защото там има силен управленски потенциал и те заслужават подкрепа или поне разбиране. И най-сетне - силните кметове и кандидати са предпоставка за успеха на кандидат-президента и обратно."

Най-голямата интрига в левицата ще е къде ще надделее предложението на Първанов да бъде подкрепен избираемият кандидат, но не непременно партиеца, и къде няма да постигнат съгласие официално с БСП. Президентът вече започна обиколките - беше в Монтана, в Хасково, в неделя е в Ямбол, следващата седмица в Кърджали. Сергей Станишев и най-близките му съветници, част от тях непознати на широкия състав на "Позитано" 20, пък започнаха да изслушват един по един областните председатели, за да разберат какви са настроенията.  

Лични драми

За някои от БСП "драмата" е дори лична, като например при Катя Николова, член на изпълнителното бюро на партията, но и съветник на президента. На 19 април въпреки вътрешната й борба тя беше принудена да се снима до кмета на Хасково Георги Иванов по време на посещението в града на Първанов. Иванов не е в списъка с любимците на "Позитано" 20, а организираният социализъм в града е на изчезване. Заради непреодолимото разцепление например на миналите избори през 2007 г. БСП Хасково спечели едва двама общински съветници и нямаше изявен кандидат за кмет. Сега президентът счита, че Иванов може да запази поста си още един мандат и партията трябва да го подкрепи. В същото време името му се появява в местните партийни документи, обаче като на основен опонент.Трудно ще е решението в Благоевград, където безспорният фаворит на Първанов Костадин Паскалев няма да се бори пак за кметското място. Президентът сега гледа към общинския съветник Владимир Елезов, но структурите на БСП - не. Те обсъждат възможността да играят с бившия депутат Емил Костадинов.

Социалистите ще трябва да преглътнат и още една непартийна номинация, ако послушат съвета на Първанов за Пазарджик - там той харесва действащия кмет Тодор Попов, избран като независим. Местният партиен водач,  общинският съветник Димитър Димитров, обаче се чувства пренебрегнат и смята да опита като кандидат за кмет, но в последните години, откакто той отговаря за изборите БСП, има спад в резултатите. Подобен е случаят и в Добрич. От разнобоя там може да спечели сегашната кметица Детелина Николова, ако сега ГЕРБ не я издигне, въпреки че го направи през 2007 г.

Стара Загора също е от проблемните общини за социалистите. Общинският председател Бойчо Биволаров има намерение да се опита да стане кмет, но президентът предпочита юриста Дамян Георгиев, когото е избрал да участва като независим. Въпреки че председателят на БСП Сергей Станишев насърчава депутата и бивш здравен министър Евгений Желев да се включи в изборите, той отказва.
 
В Сливен също е проблем - ако зависеше от бившия министър на регионалното развитие Асен Гагаузов, социалистите няма да издигнат силна кандидатура, за да не се пречкат на поредния мандат на Йордан Лечков, с когото, твърдят депутати от БСП, го свързват бизнес интереси. Президентът обаче залага на местния лидер Мартин Славов, но амбиции има и бившият депутат Иван Славов.

Любимците

Във Варна се изчаква решението на сегашния кмет Кирил Йорданов, управлявал три мандата с подкрепата на социалистите. Според местни активисти той не би отказал и подкрепа от ГЕРБ, ако интересите на бизнеса в общината и управляващите се пресекат в негово лице. Още повече че БСП вече се преориентира към бившия председател на общинския съвет в града Борислав Гуцанов. Президентът няма да се намесва в решението - това е регион, за който отговорност пое лично лидерът Сергей Станишев. 

В Монтана, Разград, Русе, Смолян, Търговище, Шумен, Видин, Кюстендил и др. места БСП и АБВ нямат проблеми. Кметът на Монтана Златко Живков, който управлява вече трети мандат (първоначално като представител на десните, а после като независим, подкрепен от тях), според анализите в президентството е избираем и за четвърти. Съвпадение на симпатиите има и при кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, макар районът да е "запазен" по партийни линия за дясната ръка на Сергей Станишев Евгений Узунов. През 2007 г. Казанджиев спечели поста срещу кандидата на ГЕРБ Анатолий Йорданов. Този път обаче победата му не е така сигурна, тъй като силният с влиянието си Гриша Ганчев е обещал подкрепа за ГЕРБ. В Търговище Красимир Мирев, бивш председател на Националното сдружение на общините и един от присъствалите на представянето на АБВ през 2010 г., няма проблем с номинацията си за четвърти мандат. Ямбол също не е сред сложните общини, още повече че местният партиен лидер,  депутатът Атанас Мерджанов, работи добре със съветника на президента Петър Кънев, също от Ямбол. Структурите са номинирали десетина имена, сред тях е и кандидатът от 2007 г. арх. Димитър Бъчваров, но не са за подценяване и шансовете на Мариета Сивкова.

Сложен пъзел

В Перник обаче Първанов не е сигурен как да постъпи, защото кметът Росица Янакиева е от неговия отбор. В същото време за поста й ще се състезава независимият депутат Димитър Колев, съпруг на журналистката Милена Милотинова, който се ползва с подкрепата на бизнесмена и спонсор на президента Людмил Стойков. Колев подписа декларация в Народното събрание, с която заедно с останалите напуснали РЗС обеща подкрепа за ГЕРБ, каквато той най-вероятно ще получи на местния вот от управляващите.

Друг известен спонсор на Първанов - бизнесменът Георги Гергов, в Пловдив е възможно да предпочете да играе самостоятелно на местния политически терен. В такъв случай кметът Славчо Атанасов няма да получи рамо от пропрезидентски настроения ляв електорат, въпреки че минава за любимец на Първанов. Причината е, че Гергов е председател на местната структура на БСП и като такъв ще трябва да покаже какви са възможностите му. Фаворитът му обаче, зам.-кметът Георги Търновалийски, не е номиниран от нито една от организациите на социалистите. С най-силни позиции в партията е бившият областен управител от времето на тройната коалиция и последният кмет на Пловдив преди промените през 1989 г. Тодор Петков, близък до Румен Петков.

Най-спокоен в тази ситуация е лидерът на столичните социалисти Румен Овчаров. Една от силните фигури в БСП като човек с опит в партията отдавна официално номинира за кмет на София Георги Кадиев, с което предотврати всякакви опити за намеса било то от "Позитано" 20 или "Дондуков" 2. Още повече че вече е потърсил и получил подкрепа от Георги Първанов.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Чуждите инвестиции колебливо нарастват през ноември Чуждите инвестиции колебливо нарастват през ноември

Сумата достига 884 млн. евро от началото на 2017 г., което все още е малко под нивото от предходната година

21 яну 2018, 604 прочитания

Борисов си пожела работна среща Турция - ЕС във Варна 6 Борисов си пожела работна среща Турция - ЕС във Варна

България ще иска подкрепа за Шенген от Холандия при посещението на премиера Марк Рюте в София, стана ясно след срещата между Борисов и германския канцлер Ангела Меркел

20 яну 2018, 2106 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
ОбнародваНЕ

Държавен вестник губи функцията си на скрит "регулировчик" в икономиката

Бавни Държавни Железници

До началото на март 80 жп гари, или 1/3 от всички, трябва да продават билети в реално време. Системата обаче напредва изключително бавно

Полицай, милион, полицай, милион

Страхът да няма гафове по време на европредседателството накара премиера Бойко Борисов да даде извънредни 125 млн. лв. само за две седмици. Подобно решение може да предизвика вълна от искания за още пари и да наложи ревизия на бюджета

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Две седмици в Мароко

С кола от северната до южната част на страната

Ново място: Ibeco

Ibeco е шоурум, посветен на кафето, чая и виното

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете