Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Който разбира, тука се спира

Икономическото министeрство посочи какви инвеститори иска да привлича и какво може да им предложи

Кралство Бутан е една от най-слабо развитите страни в Южна Азия - бедна на ресурси, затворена икономика със средна работна заплата от около 150 долара на месец.

Парадоксално, но то е популярно в цял свят с красивата си природа и... щастливите си хора. Управляващите измерват просперитета на държавата чрез показателя брутно вътрешно щастие и сериозно работят той да расте. В момента почти половината от приходите в икономиката на будистката монархия се генерират от туризъм, въпреки че до 1974 г. на чужденците е било забранено да влизат в нея. Преди няколко години правителството определя този сектор за приоритетен: инвестира в инфраструктура, модерна хотелска база и… добър маркетинг. Управляващите въвеждат нещо като минимална цена на туристическия пакет, която е 200 долара на ден за човек, с обяснението, че природата им е твърде ценна и по този начин ще я съхранят за поколенията. Вместо да отблъсне желаещите да я посетят, страната постига обратния ефект: всяка година броят на платежоспособните туристи се увеличава с двуцифрени проценти.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dggm avatar :-|
  dggm
  • - 19
  • + 3

  Хм, кой гледа на член на ЕС като на отделен пазар?
  Какъв "Малък вътрешен пазар"?
  Не разбирам каква е обосновката в случая да се поддържа мита за малкия български пазар. Всеки нормален инвеститор, който стъпи тук, едва ли има същите проблеми като българските бизнеси - кадри, езици, служители от различни култури, технологии, връзки, познания на международно и регионално право... Рдва ли някой гледа на БГ сериозно като на един български пазар в днешно време.

  Поправете ме ако греша.

  Не говоря за малки фирмички, както и вие едва ли говорите за тях ...

  Нередност?
 • dggm
  • - 30
  • + 5

  И г-н Трайков да вземе да млъкне с мрънкането, как страната ни се "борила" с целия свят! С извинение, некадърник.

  Разбира се, ако под "бори", той има предвид държавата ни неуспешно се опитва да намали корупцията и въобще да функционира по предназначение, аз си мислех, че за своите граждани го прави, не за ЧИ ...

  Горното е ирония, ако някой се обърка.

  Светът е пълен с "пари", които се чудят къде да отидат ... Кое им пречи в БГ? 10% данък ли? Добре развита, макар и неподдържана инфраструктура? Членството в ЕС? Съществуващите кадри /вкл. и много с образование от "чужбина"/?

  Или хора като г-н Трайков, който вместо да си смуче оправдания от пръстите как е възможно член на ЕС с една от най-ниските дан. ст. и най-евтина високоефективна раб. ръка, да се "бори" да "привлича" инвестиции, да седне си върше работата, за която му се плаща. Аз не му плащам да плещи глупости по медиите или да раздава субсидии ...

  Некадърници ...

  Борил се за инвестиции ...

  И му отделяте внимание на тези ... Поне ги видим какви са. Отивам да чета за Велчев материала. Този тук ...

  Нередност?
 • 3
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 19
  • + 5

  На първо място усилията на кабинета трябва да са насочени към запазването на собственото електроенергийно производство без внос на ток. Електроенергетиката няма как да не е водещ приоритет на държавата, предвид ролята и` в икономиките в бъдеще (в бъдеще нефтът и газта ще бъдат изместени преди всичко от електроенергията). Също, електроенергетиката, поради сложността и мащаба си, не може да мине без значителни държавни капиталовложения, освен ако не държиме специално да се докараме до внос на ток, с което да станем още по-зависими от чуждите икономики в сравнение със сега.

  Значителни държавни усилия и немалко държавни средства трябва да бъдат насочени и към онези области, които преобладават във вноса ни, но ние не произвеждаме нищо от техните продукти (на първо място, това са усилията за производство на електромобили у нас, на които преобладаващо принадлежи бъдещето в областта на транспорта). Тука са и хай-тек технологиите, които не могат да минат без иницииране с държавни средства на изследователска и развойна дейност по университетите и в БАН, покани на скъпо-платени чужди специалисти за ръководители на инициирани от държавата проекти и т.н.

  Нередност?
 • 4
  dggm avatar :-?
  dggm
  • - 2
  • + 11

  До коментар [#3] от "Станислав Янков":

  Въпросът е, че тези решения и изпълнението им е в ръцете на хора, които са неспособни да управляват екзстенциалния минимум задължения една държава да се счита за функционираща такава. Ерго нямаме основата, което е и посочено в материала. Та същите тези хора, които с основното не могат да се справят, Вие очаквате да се справят с изпълнението на плановете изложени от Вас ...

  Надявам се сте наясно с резултатите от подобни опити. Многократно изплатени от българските данъкоплатци от времето на баба ми. Лека й пръст.

  Вие сте описали една утопия, където са ни налични човешки ресурси, които просто нямаме! Ние нямаме възможността, и не бива и да опитваме, да строим атомни електроцентрали, под ръководството на хора като г-на цитиран като "експерт" в материала ...

  И моля, не се опитвайте да ми казвате "ще инвестираме в образованието". Кое е първо: яйцето или кокошката? Кои сме "ние", че да планираме и изпълним каквото и да било по определени стандарти. Като например работеща сигурност и неприсновеност на частната собственост. Представете си само какъв ще е резултатът от тези опити.

  Нередност?
 • 5
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 6
  • + 5

  До коментар [#4] от "dggm":

  Затова съществуват публичния натиск и бързата и честа смяна на некадърните управляващи, докато не се пръкнат отнякъде отговорни и компетентни, амбициозни мераклии за властта, които да не са камикадзета-едномандатаджи. Или, в краен случай, свършваш им част от работата, показваш им къде са дефектите и ако не вдянат, но останалите не могат и/или не искат да ги разкарат от властовите позиции - спираш плащането на данъци (в рамките на закона, разбира се - нещо, което мисля да направя съвсем скоро) и търсиш възможност за трайна емиграция в нормална чужда държава (нещо, което се надявам да успея да направя в малко по-далечно бъдеще).

  Основният проблем на тези управляващи, между другото, е в това, че обезкървяват бюджета с намаляването на данъците и паралелно с това пресушават потреблението с реалното намаляване на доходите посредством номиналното им замразяване, но в съчетание с ненулева инфлация (а така буквално закопават и нацията - хроничните отрицателни прирасти на населението година след година). Дянков ще им изяде главата на тия, ама за това си е виновен лично Борисов (той дундурка оня некадърник начело на финансите, че и на икономиката, бидейки Дянков и вицепремиер).

  А пък не виждам основание да не искам адекватни резултати от управляващите, след като все още (засега...) данъчните ми и други финансови задължения към държавата са изплащани изрядно. Оправдания от сорта на "ама не можеме, сложно е, няма потенциал" тука не минават. Щом могат да ми прибират данъците - трябва да могат да отговорят на изискванията ми. Ако не знаят как - да ме поканят за консултант. Платен! Аз зная какво и как точно трябва да се направи...

  Нередност?
 • 6
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube
  • - 4
  • + 2

  Бутан, пропан ала бала ...другарите в Северна Корея са ги надминали отдавна - организират почивки срещу 2000-5000 евро/седмица. Ей това е туризъм

  Нередност?
 • 7
  koralbg avatar :-|
  koralbg
  • - 1
  • + 18

  Това е много добре написана статия!

  Браво! Ето защо си заслужава да се чете Капитал - журналистите са мислещи, анализират информацията и я предоставят обективно!

  Много е позитивно да се видят профисионалисти, които работят и подобряват средата в България!

  Нередност?
 • 8
  epuk avatar :-|
  epuk
  • - 2
  • + 24

  Без да искам излишно да демонизирам България като дестинация за инвестиране, който е правил анализа е бил силен оптимист за предимствата ни пред инвеститорите, защото:

  Част е от ЕС, (но на БГ се гледа като част от централна източна европа заедно с румъния, сърбия и останалите наоколо, а не като част от ЕС).

  Макроикономическа стабилност (и политически риск - твърде много зависи как от това е спал Бойко - днес така, утре - иначе)

  Ниски данъци (и враждебна и некомпетентна данъчна администрация)

  Ниски разходи за труд (и още по-ниска производителност)

  Относително голям брой университети в страната (и липса на квалифицирани кадри)

  Много млади българи, учещи в престижни международни университети (в чужбина, които там си остават)

  Освен това:
  Монополи;
  Нелоялна конкуренция - сива икономика, корупция и други 'позитиви' за конкурентите, които един инвеститор не може да си позволи.

  Нередност?
 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 3
  • + 3

  Цитат: "Ако дойде един голям производител на електроника, инженерните специалности ще станат по-атрактивни. Той ще създаде обслужващи производства около себе си, които също ще търсят специалисти, и университетите ще почнат да произвеждат повече такива кадри. А това може да привлече и други инвеститори в същата сфера и т.н."

  И специалистите, които ще започнат да произвеждат университетите, ще останат в България да работят на наполовина или дори и повече от два пъти по-малки заплати у нас, вместо да отидат на добрите заплащания за същата работа в чужбина! Ентусиасти!

  Нередност?
 • 10
  berbenkov avatar :-P
  berbenkov
  • - 2
  • + 6

  Който разбира,
  тука се спира
  и пие една бира!

  Нередност?
Нов коментар