На четири очи с Борис Велчев
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На четири очи с Борис Велчев

На четири очи с Борис Велчев

Според грамите на Wikileaks главният прокурор е предвиждал договорка със съда престъпни босове да бъдат вкарани в затвора без достатъчно доказателства

Йово Николов
7983 прочитания

© Надежда Чипева


"Заобикаляне на правилата?" Така е озаглавен един специален абзац от грамата на американския посланик Джон Байърли от 7 февруари 2006 г., в която той споделя впечатленията си от разговора си с новия главен прокурор Борис Велчев. Той вече е избран от ВСС, но все още не е встъпил в длъжност. В абзаца са отбелязани странни намерения за правосъдие отвъд закона. "Въпреки уважението си към върховенството на закона Велчев заяви, че заобикалянето на правилата за доказателствата и процедурите е оправдано при някои лидери на организираната престъпност. Предвид провала на българските прокурори и разследващи да съберат повече от "слаби доказателства" срещу видни фигури от организираната престъпност Велчев обяви намерението си да поиска "споразумение със съда", т.е. да призове съдиите да осъдят лидери от организираната престъпност въз основа на доказателства, които иначе може би не биха били годни. Той пресметна, че такова споразумение би било валидно срещу 20-30 души от големите престъпници, в чиито случаи придържането към "строгите правни принципи ще бъде контрапродуктивно". След това е привел като пример "договорка на вътрешния министър Румен Петков по отношение на братя Маргини".

"Никога не бих си позволил да обсъждам публично разговори, водени на четири очи, още по-малко мога да коментирам преразказ на такива разговори, провели се преди повече от пет години", заяви пред "Капитал" Борис Велчев. И добави: "Със сигурност обаче мога да кажа, че посоченият от вас пасаж от телеграмата от 2006 г. е израз на някакво неразбиране или недоразумение. Нямам спомен от конкретния разговор, но намирам идеята за някакво договаряне със съда за абсурдна. Тя напълно противоречи не само на практиката на прокуратурата, но и на начина ми на мислене. Убеден съм, че няма нито един съдия, който да потвърди, че от наша страна е била търсена някаква договорка по дела", каза главният прокурор.

Г-н Велчев сигурно би бил прав за недоразумението, ако не беше приведеният пример с братя Маргини, който върви заедно с изказаното мнение. Маргините  наистина лежаха в следствения арест, но бяха оправдани по обвиненията за подготвяни убийства - нещо, което беше ясно на всички още по време на разследването.

"Борис Велчев предлага най-добрата възможност за промяна (на прокуратурата) в България и трябва да бъдем готови да (му) предоставим цялата си подкрепа." Това е заключителният коментар в грамата на американското посолство в София.

Борис Велчев е бил внимателно наблюдаван от американските дипломати от първия му ден като главен прокурор. Това става ясно от публикуваните грами на сайтовете Bivol.bg и Balkanleaks.com, които си партнират с Wikileaks за публикуване на документи на американското правителство. Всичко това естествено е свързано с борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта и в съдебната система. За петте  години на поста отношението на американците към Велчев минава от възторжено до резервирано.

Първите впечатления за новия главен прокурор са повече от добри. В грамата от 7 февруари 2006 г. в разговора си с посланик Джон Байърли той е направил една доста вярна дисекция на прокуратурата по време на управлението на Никола Филчев. Борис Велчев разказва на посланика, че предшественикът му е превърнал обвинението в "терористична организация, която се използва за политически и бизнес договорки, но неспособна да се бори с престъпността". Според представите на Велчев на онзи етап източниците на опозиция срещу реформи в прокуратурата са "престъпниците, политиците и самите прокурори".

В документа пише, че Велчев "не се страхува от престъпниците, може да намери начин да се справи и с политиците, но е най-изненадан от съпротивата в прокуратурата".

Плановете на Велчев са били да се изпратят ясни сигнали, че няма да се поддава на политическо влияние, и да създаде екип за борба с организираната престъпност. Това е трябвало да стане в рамките на 3-4 месеца според грамата, като след това се започне истинската борба с организираната престъпност. За съжаление нещата се оказаха много по-трудни.

Прави впечатление, че Борис Велчев е далеч по-откровен с американския посланик за наследството на Филчев, отколкото в публичните си изяви по това време. В интервю за "Капитал" от 21 януари 2006 г. той казва за ръководството на прокуратурата: "Това са хора с много голям опит, с немалко професионални постижения зад гърба си и ако бъдат организирани по подходящия начин, не виждам причина резултатите да не бъдат по-осезаеми."

В следващата грама, която предхожда посещението на Борис Велчев в САЩ през юли 2006 г., е отбелязан конфликт с вътрешния министър Румен Петков. "Докато поддържат публично "коректна" връзка, пише посланик Байърли, Петков и Велчев взаимно се обвиняват за липсата на прогрес в битката с организираната престъпност и политическата корупция. В разговор с нас Велчев обвини Петков и министерството за липсата на напредък по съвместните екипи за борба с организираната престъпност, намеквайки, че самият Петков има връзки с фигури от тази престъпност, а МВР отказва да споделя информация и е корумпирано до дъно." Видно от събитията по-късно главният прокурор е бил прав. Румен Петков подаде оставка заради потвърдената информация за среща с братя Галеви на басейна "Спартак".

Година по-късно в грамата от 19 март 2007 г. посланик Байърли дава положителна оценка на първата година на Борис Велчев като главен прокурор. Посланикът го нарича "глътка свеж въздух" в прокуратурата. Отбелязани са създаването на звено за борба срещу корупцията в прокуратурата, разследванията срещу прокурора Николай Ганчев, станал известен с репликата си към русенския сикаджия Илиян Пенев-Мацола: "Оферирай!", и други  прокурори. Отбелязани са и вътрешните битки - че Велчев не може да смени близките до Никола Филчев зам. главни прокурори Митьо Марков и Христо Манчев, тъй като те също са с мандат, и затлачването на системата с неприключени дела.

Накрая в грамата се коментира, че новият главен прокурор остава в реформаторския лагер, но работи в политическа среда, която често му вързва ръцете. "Но неговата война срещу организираната престъпност и корупцията се движи бавно", е заключителният коментар.След още година и половина американското посолство отново е отделило време за анализ на дейността на главния прокурор, в който настроението вече е различно. В грамата от 18 септември 2008 г. се казва, че въпреки че Велчев "уважава и вярва на новия вътрешен министър (Михаил Миков - бел. ред.), той е убеден, че МВР е "повредено, корумпирано и неспособно на прогрес". Той е горчиво разочарован, че МВР няма доказателства за криминалната дейност на 14-те най-прочути престъпници в България. Вярвайки, че няма друга алтернатива, той разчита на ДАНС въпреки липсата на разследващ капацитет там и въпреки че агенцията трябва да тегли ресурси от основните си дейности на контраразузнаване и контратероризъм. Като последна мярка Велчев се е обърнал към ФБР и европейските партньори за всяка информация, която може да доведе до съдебно преследване на тези престъпници". Главният прокурор признава, че ситуацията в МВР е по-лоша от очакваното, и понякога изглежда потиснат от това колко дълбоко е прогнила институцията.

Но в документа е отбелязан и фактът, че много европейски посолства се отказали да разчитат на Велчев, като се оплакват, че той "говори правилните неща, но е неспособен да следва думите си с дела".

Ето как коментира пред "Капитал" тези констатации Борис Велчев: "За съжаление скандалите в МВР в определен период се отразиха на работата. Последваха редица кадрови промени в професионалното ръководство, имаше обвинени висши служители на МВР. Тези обстоятелства наложиха изграждането на специализираните екипи по наша обща инициатива с министър Миков, които поеха разследването по редица важни дела. Резултатите от работата им вече няколко години се оценяват положително в годишните доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка", заключи главният прокурор.

"По това време бяха извършени редица структурни промени в МВР, включително беше изграден механизъм за борба с корупцията в МВР, каза за "Капитал" и бившият вътрешен министър Михаил Миков. Според него създадените тогава съвместни екипи с прокуратурата дават резултати и до днес.

Следващата грама засяга действията на Европейската комисия по отношение на България в частта за правосъдието. Тя се базира най-вече на отношението на представители на комисията "Правосъдие и вътрешен ред", които гледат с нарастващо раздразнение невъзможността и нежеланието на българските институции да постигнат резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. Отбелязано е и това, че тази ситуация ще окаже негативно влияние на влизането на България в Шенген. В телеграмата е посочен и натискът на ОЛАФ върху държавата за постигане на реални успехи при кражбата на пари от европейските фондове. Цитиран е Тиери Кретен, директор на дирекцията за разследвания и операции в ОЛАФ, според когото повечето разследвания на неговата служба достигат до един човек - Васил Божков, и ако България успее "да се справи с Божков, това ще бъде успех". В грамата, подписана този път от посланик Нанси Макълдауни, са отбелязани и съмненията за способността на главния прокурор да напредне в борбата с организираната престъпност. Велчев е критикуван остро и за прокурора за свръзки с ОЛАФ ХХХХХХ ХХХХХХХХХХ, която наричат "изключително некооперативна", а хората на европейската служба дори й казвали помежду си Змията.

"Действително имаше период, в който отношенията ни с ОЛАФ бяха влошени поради недобра комуникация, коментира Борис Велчев. След разговори с ръководството на службата сменихме хората, които поддържаха контакт с ОЛАФ, и изградихме изцяло нов отдел към ВКП, който пое координацията на работата. Отношенията ни с ОЛАФ сега могат да се илюстрират и от някои резултати – ако през 2007 г. у нас за престъпления, свързани с еврофондове, не е имало нито едно осъдено лице, за 2010 г. вече броят на осъдените е 243 души", каза главният прокурор в отговор на питане на вестника за отношенията си с ОЛАФ.

От разсекретените документи става ясно, че посолството на САЩ в София е изготвяло всяка година доклад за дейността на прокуратурата и следи изкъсо действията на главния прокурор. Самият той каза, че отношенията на прокуратурата с посолството на САЩ са традиционно добри. "САЩ са оказвали и продължават да оказват важна методическа помощ, по техен проект се извършва Индексът на реформата в прокуратурата. Излишно е да споменавам и конкретното съдействие по наши искания за правна помощ."

Оповестените грами на американското посолство не казват нещо революционно ново. Положителната новина е, че главният прокурор вижда ясно сериозните недостатъци в системата на правораздаването. Отрицателната е, че очевидно нищо не успява да промени. За публиката, която трябва да слуша официалните изявления на главния прокурор, остава усещането за излишна куртоазия. Предвид двете години, които остават на Борис Велчев на този пост, може би ще е хубаво той да смени стратегията - ако не може да прокара сериозни реформи, нека поне нарича нещата с истинските им имена.

Без Филчев през рамото

Бившият главен прокурор Никола Филчев също е бил обект на разговор между Борис Велчев и Джон Баерли. Новият главен прокурор е споделил мнението, че предшественикът му вероятно ще бъде изпратен в чужбина като посланик в Беларус или Казахстан. Той потвърждава информацията, че Филчев е направил няколко официални и неофициални пътувания до Минск, тъй като брои президента на Беларус Александър Лукашенко за личен познат. Велчев споделя, че предшественикът му е "лобирал за такава длъжност безсрамно" през миналата година. Новият главен прокурор е признал, че в много аспекти на работата му ще бъде по-лесно, ако Филчев физически е извън страната и не "гледам през рамото  му".  Въпреки това Велчев изразява на глас притеснения, че ако се разследва подробно дейността на Филчев, е възможно да възникнат двустранни проблеми с държавата, в която той е посланик.

Никола Филчев наистина беше назначен за посланик в Казахстан от президента Георги Първанов, след като изтече мандатът му на главен прокурор. Това беше разтълкувано като сделка между него и Георги Първанов, за да не пречи за избора на Борис Велчев за нов главен прокурор и след това. В свои интервюта тогава Велчев заяви: "Най-малко аз съм този, който би могъл да знае дали му е предлаган посланически пост."

"Заобикаляне на правилата?" Така е озаглавен един специален абзац от грамата на американския посланик Джон Байърли от 7 февруари 2006 г., в която той споделя впечатленията си от разговора си с новия главен прокурор Борис Велчев. Той вече е избран от ВСС, но все още не е встъпил в длъжност. В абзаца са отбелязани странни намерения за правосъдие отвъд закона. "Въпреки уважението си към върховенството на закона Велчев заяви, че заобикалянето на правилата за доказателствата и процедурите е оправдано при някои лидери на организираната престъпност. Предвид провала на българските прокурори и разследващи да съберат повече от "слаби доказателства" срещу видни фигури от организираната престъпност Велчев обяви намерението си да поиска "споразумение със съда", т.е. да призове съдиите да осъдят лидери от организираната престъпност въз основа на доказателства, които иначе може би не биха били годни. Той пресметна, че такова споразумение би било валидно срещу 20-30 души от големите престъпници, в чиито случаи придържането към "строгите правни принципи ще бъде контрапродуктивно". След това е привел като пример "договорка на вътрешния министър Румен Петков по отношение на братя Маргини".

"Никога не бих си позволил да обсъждам публично разговори, водени на четири очи, още по-малко мога да коментирам преразказ на такива разговори, провели се преди повече от пет години", заяви пред "Капитал" Борис Велчев. И добави: "Със сигурност обаче мога да кажа, че посоченият от вас пасаж от телеграмата от 2006 г. е израз на някакво неразбиране или недоразумение. Нямам спомен от конкретния разговор, но намирам идеята за някакво договаряне със съда за абсурдна. Тя напълно противоречи не само на практиката на прокуратурата, но и на начина ми на мислене. Убеден съм, че няма нито един съдия, който да потвърди, че от наша страна е била търсена някаква договорка по дела", каза главният прокурор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Няма какво да се изкоментира. Ако не бе тъжно ще се да е смешно.

  Коя ли е "Змията"?

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Каква трагедия е било правораздаването ни не е истина. Единственото позитивно в случая е, че е достигнало дъното и може само на по-добре да върви. Дай боже такива статии да погамат за това.

 • 3
  nuralt avatar :-|
  nuralt

  Не знам статията но снимката е уникална...) Адмирации за © Надежда Чипева

 • 4
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  Една държава, където корупцията и оСеСеСеРяването са главната движеща сила, може да върви само към дъното на посткомунистическото блато и никога нагоре!

 • 5
  edin_lud avatar :-|
  bolenZdravNosi

  Те дори с доказателства не могат да ги вкарат по затворите ,пък камо ли без.

 • 6
  45iv avatar :-|
  45iv

  Даи боже до краия на мандата му да вкарат 4етири бандита в дранголника с добра работа на прокоратурата.

 • 7
  merankol avatar :-|
  Stoyan Tonev Dimitrov

  държавата с мафията срещу гражданите -
  така ми звучи на мене отказа от досъдебно производство тук от долу): http://bivol.bg/wlvelchev.html

 • 8
  shagg avatar :-|
  shagg

  Статията е хубава, защото дава представа колко трудно е нещо добро да се случи в съдебната система, дори да има желание за това. Хората са най-важните, а в тази система не могат да бъдат провеждани лесни кадрови промени. Трябва да се изчаква изтичането на мандати на ръководители, съдиите и прокурорите са несменяеми и пр. За мен обаче основното, което трябва да се промени, а не се направи в достатъчна степен досега, е да се търсят мотивирани хора и да им се дава възможност да работят. Старите кадри са мързеливи и обвързани, а много от тях ръководят системата и в София, и по места. На прокурорите трябваше да се разяснят приоритетите на реформата, която главния прокурор прави не с писма, а с множество лични срещи, за да бъдат те мотивирани.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  "Заобикаляне на правилата!" - това наистина е висшият пилотаж при раздаване на правосъдие.....Затова, съдии, адвокати и прокурори са високообразовани и многоопитни, включително с яки връзки и влияние в обществото хора.....
  А и присъди се раздават по много сложна схема, където хора от разни нива на правосъдната система имат влияние.....
  Всичко това с благите намерения "да не стане грешка", "по добре 10 бандити на улицата, отколкото един невинен в затвора" тезата на бащата на конституцията Гиньо от 1990 година, но също така е грешка да се смята, че правилата са "свещенна крава" и че правосъдната система трябва да гледа само правилата, а не обществените отношения които трябва да регулира .....

 • 10
  pagan avatar :-|
  pagan

  До коментар [#1] от "kardinalat":

  "...Прокурор Стефка Кръстанова била толкова некооперативна, че подчинените на Кретен я наричали "Змията"..."

  http://www.bivol.bg/wlvelchev.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.