Помните ли Славчо Кържев

Бившият скандален ръководител на Софийска районна прокуратура бе осъден условно. Дано това доведе след себе си и още разкрития за епохата "Филчев" в държавното обвинение

Славчо Кържев, бивш районен прокурор на София.
Славчо Кържев, бивш районен прокурор на София.    ©  Георги Кожухаров
Славчо Кържев, бивш районен прокурор на София.
Славчо Кържев, бивш районен прокурор на София.    ©  Георги Кожухаров

Една от знаковите фигури, с които ще се запомнят най-мракобесните години в държавното обвинение, получи днес условна присъда от Софийски градски съд. Става дума за Славчо Кържев – бивш ръководител на Софийска районна прокуратура, който бе осъден за оказване на натиск над свой подчинен. Магистратът бе оправдан по другото обвинение за превишаване на правата си - става дума за опити да посредничи на участници в граждански спорове, за да постигнат споразумение помежду си.

Ако не следите интригите в българската съдебна система, името Славчо Кържев едва ли ще ви говори много. Хората в Третата власт обаче добре помнят дългогодишните му подвизи. На практика той беше един от малцината избрани магистрати, които се ползваха с покровителството на двама главни прокурори – Иван Татарчев и Никола Филчев, и съответно изпълняваха безпрекословно техните поръчки.

Кържев е типичен апаратен герой, който тихомълком израства в държавното обвинение. Завършил е право в СССР, в автономната република Башкирия. За първи път "способностите" му проличават през 1995 г., когато министерство на правосъдието обявява как в подопечната му районна прокуратура Видин има над 1200 забавени следствени дела. Година по-късно, вече като ръководител на прокуратурата в Смолян, Кържев отново демонстрира потенциала си като арестува местните кореспонденти на най-големите вестници по това време - "24 часа" и "Труд". Причината е критична публикация срещу регионален полицейски началник.

Няколко месеца по-късно Кържев е награден за усърдната си работа и изтеглен в София от Иван Татарчев. В столицата кариерата на магистрата продължава стремително нагоре и той е повишен в ръководител на Софийска районна прокуратура (СРП) – най-голямата и натоварена структура на държавното обвинение в страната. След назначаването му ефективността на ведомството пада драстично, което е установено няколко години по-късно по време на ревизия, извършена по заповед на Върховна касационна прокуратура. Неслучайно първото нещо, което прави неговия наследник Вичо Вичев, е да отмени всички заповеди на Кържев.

Преди обаче Кържев да изпадне в немилост, той демонстрира пълна преданост и към следващия главен прокурор – Никола Филчев. Шефът на СРП например е в основата на кампанията, която Филчев провежда за отстраняването на тогавашния ръководител на Софийска градска прокуратура Нестор Несторов. За награда Филчев се опитва да го повиши и да му увеличи заплатата, след което го командирова във Върховна касационна прокуратура.

През 2005 г. Кържев за малко се пробва политиката като се кандидатира за депутат от Български народен съюз (БНС) във Видин. По това време съучередителят на БНС Стефан Софиянски е в полезрението на прокуратурата, заради дейността си като столичен кмет.

След като не е избран в парламента, Кържев иска да се върне в Районна прокуратура, но след резултатите от ревизията за дейността му е разжалван до редови магистрат. Следват проверки и разследвания, които доведоха до днешната присъда на Софийски градски съд.

Настоящата условна присъда срещу Кържев може би е една малка стъпка в правилна посока, с която би могло да започне осветяването на безобразията в държавното обвинение от времето на Татарчев и Филчев. Може само да се надяваме, че това няма да е единствената присъда срещу топ магистрат, защото има още няколко значими дела. Например разследването срещу приближения на Филчев прокурор Цеко Йорданов, който попадна в полезрението на правоохранителните органи покрай аферата "Октопод" срещу бившата барерта Алексей Петров. А защо не и по разследванията, в които се споменава и името на самия бивш главен прокурор...