Стр@х

Онлайн гласуването в България бе отложено със съмнителни аргументи

През 2009 г. в девет секции в София имаше експериментално електронно гласуване, но с машинки, което струваше над 100 000 лв. <br />
През 2009 г. в девет секции в София имаше експериментално електронно гласуване, но с машинки, което струваше над 100 000 лв. <br />
През 2009 г. в девет секции в София имаше експериментално електронно гласуване, но с машинки, което струваше над 100 000 лв. <br />    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
През 2009 г. в девет секции в София имаше експериментално електронно гласуване, но с машинки, което струваше над 100 000 лв. <br />    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Правилата в Изборния кодекс

За изборите за президент и вицепрезидент през 2011 г. се въвежда експериментално електронно гласуване чрез интернет. Централната избирателна комисия (ЦИК) избира с конкурс фирма, която да направи "програмното и апаратното осигуряване на гласуването". Избирателите от съответната секция, които искат да гласуват по интернет, трябва да заявят това предварително и да се регистрират на специална страница не по-късно от 12 дни преди вота. Да посочат трите си имена, ЕГН, постоянен адрес, електронен адрес, телефон. След това те "получават от ЦИК парола за гласуване". Това трябва да стане не по-късно от седмица преди датата на изборите. Гласуването може да стане в рамките на три дни - от петия ден преди изборите до 48 часа преди тях. Избирателят може да промени вота си само веднъж. Гласовете се съхраняват в "електронна урна". Ако иска, гласоподавателят може да реши да гласува и с бюлетина в деня на изборите, но гласът му, подаден по интернет, трябва да бъде анулиран. В такъв случай той предоставя паролата си на секционната избирателна комисия (СИК). Тя проверява чрез ЦИК дали човекът е гласувал по интернет и го анулира. Същото се случва и в чужбина, но проверката се прави в комисията в посолството. При нарушаване на тайната на вота на един гласувал по интернет се анулира цялото гласуване в електронната урна.

Пътят към интернет гласуването в България може би ще бъде извървян с по-бавни крачки, отколкото изглеждаше през 2009 г. Тогава във вота за Народно събрание беше опитано гласуване с машинки, наричано електронно. Две години по-късно трябваше да направим още една крачка - да експериментираме в няколко секции с интернет гласуване от собствените ни компютри или отвсякъде, където ни е удобно. Конституционният съд обаче отложи стъпката за поне още две години (през 2013 г. има избори за парламент), като отмени текстовете в изборния кодекс, които регламентираха новото електронно гласуване.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 13

  "В Естония гласуването става с личната карта, в която е вграден електронен подпис. По този начин няма как да се търгуват гласове."

  Привърженик съм на личните карти с електронен подпис, но това по-горе е очевиден нонсенс. По-скоро възможността за последваща онлайн промяна на вота дава такава гаранция. Де факто, гласът може да бъде продаден няколко пъти (на отделни партии) и накрая гласоподавателят пак да реши да гласува по свое усмотрение.

  Нередност?
 • 4
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon
  • - 17
  • + 7

  Проблемът с електронното гласуване е КУПУВАНЕТО на гласове. Като платиш на някого, можеш да ПРОВЕРИШ за кого гласува докато си дава гласа. Иначе в тъмните стаички не допускат никого освен гласоподавателя и така не си сигурен за кого е гласувал.
  И стига с тази Естония, електронно гласуване не се провежда в нито една развита демократична страна.

  Нередност?
 • 5
  petel avatar :-|
  petel
  • + 11

  "Неразвита" демократична страна: http://i1.trekearth.com/photos/26089/talin1.jpg

  "Развита" демократична страна: http://paper.standartnews.com/images/articles/orig_228397_bg.jpg

  Нередност?
 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 3
  • + 2

  До коментар [#4] от "event_horizon": Статията по-горе обяснява, че именно с тази цел в Естония са дали възможност за корекция на вота.

  Друг е въпросът че и това не е гаранция. Ако аз съм, примерно, цигански тартор бих събрал племето малко преди края на онлайн гласуването, бих проверил за кого са гласували и няма да ги пусна да си тръгнат докато не мине края на гласуването.

  Онлайн гласуване на първо време има смисъл да се въведе само за българските граждани в НЕСЪСЕДНИ на България държави.

  Нередност?
 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 1
  • + 4

  продължение от [#4]: Онлайн гласуването е, наистина, все още доста екзотично решение. Но на Запад дистанционното гласуване има десетилетна традиция и се осъществява посредством гласуване по пощата. Такова може сравнително лесно да се организира за българите живеещи в не-съседни на България държави. Една опростена схема как би могло да се направи това е описана тук:

  https://docs.google.com/document/pub?id=1lKnpElJiysptdeiUXg5Zoo8MswfELtz8e_GxC1eC07U  Нередност?
 • 8
  lyubomirsirkov avatar :-|
  Любомир Сирков
  • - 6
  • + 5

  Проблемите в Интернет-гласуването са множество и големи - не случайно много по-читави страни от нас (САЩ, Германия, Великобритания и др.) след около десетина години "опити" се поотказаха (някои - категорично и официално, а други още се правят, че уж не са се съвсем отказали...). Има и други разумни страни - като Финландия - които просто изчакват да видят какво ще покаже международния опит.

  В статията ситуацията у нас е обобщена така:
  "Аргументите, с които българският Конституционен съд (КС) отмени експеримента, са общо пет, но могат да бъдат обобщени в две групи – опасност от манипулиране на вота и недостатъчна гаранция за неговата тайна."

  Това е така - до момента. Защото тези аргументи на този етап са предостатъчни за този състав на КС да отхвърли е-гласуването.
  Който е запознат обаче с решението на Германския КС (от 2009 г.), е наясно, че дори и някога в бъдеще някакъв друг състав на нашия КС да реши да се произнесе отново по този въпрос, той ще има отново предостатъчно ДРУГИ основания пак да отхвърли Интернет-гласуването (независимо в какъв вид бъде вписано в закона).

  Защото има някои ключови разлики между физическия и "електронния" свят, които просто не позволяват да се изгради напълно функционален електронен "еквивалент" на днешното наше хартиено гласуване.
  Да, колкото и да им се струва странно на някои "ентусиасти", в "остарялото" хартиено гласуване има вградени такива защити, каквито просто няма как да се осъществят в "електронен" вид (отделен въпрос е, че мнозина от нас нехаят за тези защити и на практика ние и в момента не ги използваме ефективно).

  Така че: който иска промяна в политиката (ама действителна промяна в съдържанието на политиката, а не просто в начина на гласуване) трябва да си пренасочи вниманието към съвсем други неща - пак съвременни, пак електронни - но свързани не с гласуването, а с всички онези неща, които се случват ПРЕДИ гласуването (и от които всъщност се състои истинската политика).

  Нередност?
 • 9
  sinergy avatar :-|
  Sinergy
  • - 3
  • + 4

  До коментар [#7] от "Nikolay UK":

  Това и сега го има, но при електронното гласуване ще е една стъпка по-лесно да се проследи - както са написали хората, ако от даден компютър има пуснати 50-100 гласа, винаги може да се направи проверка какво всъщност е станало. Ще трябва нашите родни тартори да се учат на компютърни "науки" как се сменя IP, но и това не е гаранция - примерно MAC адреса се енкапсулира в Level 2 и може да се провери в пакета. Ако се изхитрят да сменят MAC-а има и други начини :)


  До коментар [#8] от "lyubomirsirkov":

  Единственият реален проблем, който виждам е възможността за хакерска атака. Всичко останало е несериозно и необосновано. Електронното гласуване ще разреши много повече проблеми отколкото ще създаде (ако изобщо създаде такива).

  Варианта на електронен подпис в личната карта е много удобен и ако го направят по желание (не задължително) веднага бих си я преиздал, нищо че изтича чак след 9 години.

  Нередност?
 • 10
  sinergy avatar :-|
  Sinergy
  • + 2

  Сега прочетох карето за предвиденото електронно гласуване в Изборният кодекс. Варианта, който предлагат наистина е меко казано малоумен и оправдания от вида на "как да се научим и подобрим когато не ни се дава да опитаме" са напълно необосновани. В такъв си му вид всеки нормален съд би отхвърлил идеята.

  Толкова ли е сложно да се пратят 5 човека на командировка в Естония и да се закупи know how?!?!?!

  Нередност?
Нов коментар