Лош шанс, инспекторе

Защо опитът да се "дисциплинира" най-натовареният съд в страната 
е опасен и вреден

Проблемът с натовареността на СРС е проблем на половин милион човека
Проблемът с натовареността на СРС е проблем на половин милион човека
Проблемът с натовареността на СРС е проблем на половин милион човека    ©  Надежда Чипева
Проблемът с натовареността на СРС е проблем на половин милион човека    ©  Надежда Чипева

Има спортни дисциплини, където времето на състезателя е от решаващо значение - такъв е случаят с бягането. В други е важна  техниката на спортиста, не толкова бързината - например стрелбата. Има и дисциплини, където скоростта трябва да се комбинира и с други качества. Такава е биатлонът. Е, правораздаването и биатлона имат доста общи черти. Навременното правосъдие е изключително важно. Но освен бързо то трябва да бъде и справедливо. Съдът трябва да изслуша всички доводи на страните и в крайни си акт да се мотивира убедително.

И ако магистратите бяха биатлонисти,  най-добрите майстори на тази дисциплина би трябвало да работят в най-натоварения съд в България - Софийския районен (СРС). Един час на гражданско дело и час и половина за наказателно. Нито минута повече. Средностатистически с толкова време разполага всеки магистрат в СРС, за да се запознае с даден казус, да проведе заседанията по него и да напише крайното си решение. Всяка минута закъснение означава пропуснат срок, а както ще разберете от този текст - и риск от наказание.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gilermos avatar :-|
  gilermos
  • - 1
  • + 24

  Мир на праха му, покойният Р. Янков го е казал брилянтно. Няма какво да се добави.

  Открай време се знае, че качеството на работата на хора без пропуск в сроковете не е за пример. Меко казано. Не може да не се отчита колко от актовете им са отменени и върнати за ново разглеждане. Отмяната на акта на процесуално основание бави делото поне двойно, защото цялата процедура се повтаря отначало. Кого ползва това? Какъв е смисълът гражданинът да се сдобие скоростно със съдебен акт, който след това ще падне?!

  Дават ли си сметка инспекторите как се разпитват свидетели за втори, трети, а понякога и за четвърти път в една и съща инстанция?! Прилича на мрачен филм на абсурда с елементи на извращение. Няма да засягам въпроса дали се питат как се чувстват гражданите?

  Мисля, че качественото правораздаване се изразява в постановяването на законосъобразни, правилни и справедливи съдебни актове, а не на какви да е, но изфабрикувани скоротечно.

  А инак, в СРС и без това са като на поточна линия.

  Много може да се каже по темата, но няма как да се изчерпи във форума. Вместо проблемът да се фокусира в правилната посока, г-жа Караиванова се е втурнала да размишлява колко е престижно да живееш и работиш в столицата (очертана в изказването й като своеобразен контрапункт на Брезник). Но по-добре да вземе и да пресметне колко часа от денонощието са нужни на съдията (без да спи, яде и пр.), за да свърши всяко дело качествено и в срок. Тогава ще разбере с удивление, че 24 часа не са достатъчни.

  Ако аз бях в Инспектората, щях да проверя как стои въпросът с натовареността и скоростта в другите държави, да съпоставя, да размисля, да анализирам и обобщя резултатите, а след това и да предложа мерки.

  Не съм от ИВСС, но знам как стоят нещата в повечето европейски страни. Тук не е мястото да се ангажира широката аудитория, а и не е моя работа да просветлявам инспекторите. Време е те да оправдаят функцията на органа, за който работят и да направят своето професионално проучване.
  Иначе, да си говорят просто ей така и да се засягат от това, че някой възразил (впрочем съвсем легитимно!) срещу констатациите на инспектората, прави лошо впечатление.

  Нередност?
 • 2
  bozata avatar :-|
  bozata
  • - 1
  • + 7

  Интересният въпрос е защо се допуска това в системата на общите съдилища, когато най-дългото административно дело от последните години, които съм виждал, минало през всички съдебни инстанции (разбирай върнато от ВАС на адм. съд и отново решено във ВАС) беше решено за 24 месеца. Тук имам предвид времето от издаване на спорния адм. акт до влизането на необжалваемото съдебно решение в сила.

  Нередност?
 • 3
  g_nett76 avatar :-|
  g_nett
  • + 16

  До коментар [#2] от "bozata":

  Ами може да се разходиш първо до Софийския административен съд - зад Халите, да погледнеш на таблото пред коя да е зала колко дела гледа един административен съдия за конкретната сутрин примерно. А после да отидеш до Римската стена и да сравниш сам нещата. Съотношението е някъде 1 към 4, даже към 5.
  Между другото, сега си дадох сметка, че две основни съдилища в София са близо до пазари. Няма нищо случайно на тоя свят :)

  Нередност?
 • 5
  gorskia avatar :-|
  gorskia
  • - 2
  • + 12

  Ако е за една сграда - проблема е решен. ВСС сам предлага бюджета си на НС - да си запише по 10 милиона за 5 години занапред и да пусне един търг. Десетки офис сгради пустеят със стотици хиляди кв. метри площ - ще имат поне 10 добри предложения. Ако проблема е в малкото съдии, пак е в ръцете на ВСС - да вземе бройки от Лом и М. Търново и да ги сложи в СРС и СГС. Лошото е, че проблема не е в сградите и бройките. Той е в компетентността и корупцията. Съдебната система е проядена от корупция, което е довело и до страшен непотизъм и свързаната с него некомпетентност. Време е развитието на съдебната система и израстването на персонала в нея да се отнеме от ръцете на юристите. Доказа се,че не го умеят - нито сгради имат, нито са си разпределили правилно бройките, нито имат време да си повишават квалификацията, нито имат време качествено да си свършат работата. За какво ние такъв ВСС и такава съдебна власт? Че тя е отрицание на самата същност на правосъдието. То се е съградило на доверието на двете спорещи страни пред решението на третия независим, по-умен и справедлив. А доверието на гражданите към съда днес е 8 % (там някъде към размера на статистическата грешка). Парламента какво чака - да спадне на 0 % за да се размърда?

  Нередност?
 • 6
  petya_popova avatar :-(
  Zaintriguvan
  • - 9
  • + 2

  Пак пълно с грешки, още от подзаглавието: "Защо опитът да се "дисциплинира" най-натоваренияТ съд в страната 
е опасен и вреден". Онлайн вестникът няма ли главен редактор???

  Нередност?
 • 8
  leko_uchuden avatar :-|
  leko_uchuden
  • + 14

  Смазващо нахалство и игнориране на проблемите - това излъчва госпожата. Нейната наглост е напълно типична за съдебната върхушка. Всички знаем че в районния съд е АД истински ад - отвратителна мръсотия , простаци служители - половината другите са уморени свестни хора, изнервени съдии. За прокуратурата не ми се говори - те са спрели в 1993 година, сйатът на районния съд има някаква функциналност от две седмици заради инвестиция на американците. И тази жена, на която плащам заплатата седнала да ми казва , че не дължи отчет на мен. Явно се отчита на мафиотите си покровители, егати

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 9
  ruscho avatar :-(
  Милчо Манев
  • - 3
  • + 5

  Малкото ми контакти с храмовете за раздаване на правосъдие ми създават усещане за безхаберие , ниска култура , ниска мотивация/за разлика от тази на адвокатите/,ниска ефективност,безпомощност при решаване дори на елементарни случаи,които се влачат с години и задръстват системата. Когато един циганин открадне два пъти по кокошка и третия път - агне - го вкарват справедливо в панделата. Когато един богаташ открадне 16 милиона /далавери с данъци/,-го осъждат условно. Мой приятел казваше: като се знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на доктор. Същото се отнася и за съдиите. Лошото е че при доктор и при съдия не се ходи доброволно...

  Нередност?
 • 10
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • - 5
  • + 4

  аз веднъж съм влизал в съд, материалния интерес беше 2000 лева и ми взеха такса май 2%, тоест 40 лева. за една страничка решение.
  разбира се, разтакаваха ме с месеци, биха ми печати, движеха делото през кабинети, и т.н. но същинската работа беше да се напечата една страничка, за която съм сигурен, че секретарката има темплейт.
  това едва ли отнема и един час време, за което получиха 40 лева.
  ако им е малко, да го вдигнат, и с парите да се разширят и да си подобрят условията.

  Нередност?
Нов коментар