Страх и омраза в Джебел
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Страх и омраза в Джебел

Ахмед Доган слезе при актива

Страх и омраза в Джебел

Ахмед Доган за първи път явно показа силното си раздразнение от напускането на бившата му дясна ръка - Касим Дал

Велина Господинова
9515 прочитания

Ахмед Доган слезе при актива

© Анелия Николова


От време на време срещу Ахмед Доган се е появявала вътрешнопартийна опозиция. Обикновено той я смазва с лекота. Сега обаче нещата се променят. Изключеният от ДПС наскоро Касим Дал се осмели да присъства на митинг на партията, и то не къде е, а в крепостта на Доган - Джебел. Стигна се дори до кратка ръкопашна схватка, която само показа колко издигнатия от привържениците на Дал плакат "Агентите и доносниците вън от ДПС" дразни Доган.

От 2009 г. Ахмед Доган не беше правил две неща. Публично не беше произнасял думата заедност и не беше давал официално изявление за медиите от нощта на парламентарните избори. Любимата дума на лидера на ДПС (Доган претендира за авторството й) е нещо като код, който обозначава важните моменти в кариерата му. За последен път той я спомената на финала на предизборната кампания за вота за Народно събрание преди две години в Кърджали. "При нас е истината, при нас е светлината, при нас е свободата", обясни Доган разбирането си за заедността с перифраза на цитат от Библията.

Тогава лидерът на ДПС беше наясно, че губи властта, но за него беше важно да демонстрира сила. Не толкова поради факта, че беше мажоритарен кандидат за депутат от Кърджали, а защото южният град трябваше да продължи да бъде крепостта на ДПС. Място, за което управляващите и бившите коалиционни партньори на Доган да знаят, че каквото и да се случи на партията, лидерът на ДПС има пълния контрол върху електората си. Движението има тотален контрол върху управлението на всички общини в Кърджалийска област (ДПС има 7 кметове от 7 общини) и смазваща победа на изборите за парламент – движението спечели 4 мандата срещу един за ГЕРБ.  

Защо Доган излезе от сарая

Привържениците на Касим Дал предизвикаха скандал с плаката, който издигнаха на възпоменателния митинг
Фотограф: Анелия Николова

Две години по-късно Доган избра същото място, за да отбележи "голямото си завръщане" (по Лютви Местан) – честването на 22 години от протеста в Джебел срещу възродителния процес в четвъртък. Но причините този път са други. Срещу Доган директно се изправи дългогодишният втори човек в партията Касим Дал, в чието лице част от разочарованите членове и симпатизанти виждат алтернатива. Колкото и от ДПС да се опитват да омаловажават проявите на Дал и привържениците му, като наричат срещите му по места пътуващ цирк (по думите на Камен Костадинов), нито лидерът на ДПС, нито ръководството на движението могат да скрият нервността си. Само преди седмица точно в крепостта на движението – Кърджали, беше поредната среща на Дал с негови симпатизанти, а залата на театъра беше препълнена. Към това трябва да се прибави и неизвестността за ръководството на ДПС с какъв точно ресурс разполага Касим Дал да привлече на своя страна разочаровани избиратели. Той може и да не е  голям, но да се окаже достатъчен, за да обърка сметките на Доган. А след по-малко от половин година предстоят местни и президентски избори, които по думите на лидера на ДПС "ще зададат следващите парламентарни избори и положението във властта на различните политически сили". Евентуален успех на Дал ще намали значително цената на твърдите гласове на Доган.

Каквито и негативи още да понесе ГЕРБ от управлението, едва ли за половин година може да се очаква драстичен срив в подкрепата. Ако ДПС се разклати, може да се окаже, че в крайна сметка ГЕРБ няма нужда от "заедност" с ДПС.

Поради тези причини "завръщането на Доган" точно сега съвсем не е случайно. Любителят на знаците в политиката избра знаковото място – Джебел, за да се опита да демонстрира тоталния контрол върху партията си и чрез заплахи към ГЕРБ да се заяви като "незаобиколим фактор" за президентските избори. Ако Кърджали е крепостта на Доган, то за Джебел може да се каже, че е бастионът му. Кметът на града Бахри Юмер е и областен председател на движението, избран на предишните местни избори със 100% от гласовете - и това не е шега. От 21-членния общински съвет само един съветник е от друга политическа сила - БСП. Останалите са от ДПС. За честването на годишнината заедно с Доган пристигна цялото ръководство на движението, на младежката организация, както и по-голямата част от депутатите. Освен тях на сцената на митинга беше главният мюфтия Мустафа Хаджи. Заради масираното присъствие от партийната централа в София активисти на движението пророкуваха, че Касим Дал "няма да посмее" да дойде на митинга.

Сблъсъкът

Дългогодишният зам.-председател на ДПС, който беше изключен от партията, защото поиска оставката на Доган, обаче дойде на честването заедно със свои привърженици. А когато те издигнаха плакат с надпис "Агенти и доносници – вън от ДПС", се видя, че от движението се бяха подготвили за схватка. Младежи изведнъж се опитаха да влязат в ръкопашен бой, а малобройна агитка освирка симпатизантите на Дал. Малко след това собственикът на кафенето, където седяха Дал и привържениците му, се сети, че те му пречат "да печели пари", и се наложи бунтарите да се преместят в заведението зад трибуната. "Нормално е, човекът води битка за хляба си и ще се преместим, за да не му навредим", каза Корман Исмаилов, който заедно с изключения от ДПС общински съветник от Кърджали Адем Мехмед издигна плаката срещу бившите агенти на ДС в движението. "Хората ги е страх и затова не смеят да застанат до нас. Но вече започва малко по малко да се разчупва страхът", каза Юксел Хатиб. Той е бивш депутат от ДПС, но беше изключен от партията, след като на местните избори се яви като независим кандидат за кмет на Дулово. В подкрепа на думите си Хатиб разказа, че малко след началото на честването един човек минал покрай тях и им казал, че първият от ораторите на митинга е водил протоколите при смяната на имената на българските турци по време на възродителния процес.  

Местни хора пък разправяха, че на митинг на ДПС в Джебел не е било толкова интересно от началото на 90-те години.

Атаката на Сокола

В изказванията на всички от трибуната присъстваха две теми – за предателството и напомнянето, че възродителният процес може да се повтори отново. Подгрят от тях, Доган беше още по-категоричен. "Рядко съм се отвращавал, но да гледаш някого, да се грижиш за него, дори чадър да му правиш и той да тръгне без чувства за благодарност - изпитвам отвращение", заяви той по повод на Дал. И се извини за грешката, че е допуснал в партията "такива хора, които виждали само яслата".  Накрая на турски език обобщи, че който е против партията, "да си вземе сакото и да си върви". И добави, че моделът на "заедността" на ДПС е уникален и обърква не само политиците в България, но и в Европа.

"Без ДПС не може да се избере президент", заяви Доган пред хората на площада в Джебел. Управляващите бяха другата тема на лидера на движението, която освен на митинга беше основна и по време на близо 50-минутната пресконференция, която Доган даде за медиите. Как обаче движението ще участва във вота за държавен глава така и не стана ясно. Каза само, че кандидатът трябвало "да има международен авторитет", за да получи подкрепата на ДПС. Такива обаче той не виждал от имената, които ГЕРБ обсъжда като евентуални кандидати.

Доган отправи и остри критики към управлението на ГЕРБ. "При предишното управление външните инвестиции бяха 25 млрд. евро, а сега това перо е виртуално. Оставихме фискален резерв от 8 млрд. евро, сега той е на екзистенциалния  минимум от малко над 3 млрд.евро", каза лидерът на ДПС. И очерта съдбата на ГЕРБ – загуба на президентските избори и предсрочни парламентарни избори през пролетта. В края на изказването си в Джебел на турски език Доган каза на активистите на ДПС след 5-6 месеца да очакват друго правителство.

"Президентските избори ще зададат следващите парламентарни избори и положението във властта по принцип на различните политически сили", заяви Доган. Той обаче не се нае да прогнозира каква конфигурация на политическите сили за бъдещо управление ще зададе вотът за държавен глава. Само заяви, че с този кабинет "завършва един цикъл на измъчения преход, който е аморален и изчанчен, и ще настъпи времето на нормалния демократичен процес с професионалните партии".

(Не)искрено и лично

Винаги когато е притиснат до стената, Доган прави две неща – или пуска в обращение евентуалното си оттегляне от лидерския пост, или започва да прави политически прогнози за бъдещето. Когато за пръв път спомена за напускане на политиката по време на управлението на НДСВ - ДПС и каза, че вече политическият живот не му е интересен, защото липсвало предизвикателството, от това намерение го отказа предизвикателството да управлява още един мандат. На последната национална конференция Доган пак заговори за оттегляне, но сега си намери друго оправдание. "Тъкмо да реша да се оттегля и, така да се каже, да се пенсионирам, и ми се измислят нови врагове. Не знам защо го правят, но ми създават още работа", каза той. Репликата беше отправена към Касим Дал. Но до голяма степен се отнася и за ГЕРБ. Този път обаче предизвикателствата пред него изглеждат по-големи.

От време на време срещу Ахмед Доган се е появявала вътрешнопартийна опозиция. Обикновено той я смазва с лекота. Сега обаче нещата се променят. Изключеният от ДПС наскоро Касим Дал се осмели да присъства на митинг на партията, и то не къде е, а в крепостта на Доган - Джебел. Стигна се дори до кратка ръкопашна схватка, която само показа колко издигнатия от привържениците на Дал плакат "Агентите и доносниците вън от ДПС" дразни Доган.

От 2009 г. Ахмед Доган не беше правил две неща. Публично не беше произнасял думата заедност и не беше давал официално изявление за медиите от нощта на парламентарните избори. Любимата дума на лидера на ДПС (Доган претендира за авторството й) е нещо като код, който обозначава важните моменти в кариерата му. За последен път той я спомената на финала на предизборната кампания за вота за Народно събрание преди две години в Кърджали. "При нас е истината, при нас е светлината, при нас е свободата", обясни Доган разбирането си за заедността с перифраза на цитат от Библията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  vishanin avatar :-|
  vishanin

  "Разединението" в ДПС е също толкова фалшиво, колкото е фалшива е и самата партия. Сигурен съм, че преди изборите пак ще мобилизират своя електорат в стила на Ал Кайда - без открита предизборна кампания, а чрез конспиративна агитация от човек на човек. Това му се вика мрежов тероризъм - насочен срещу българските граждани обаче.

 • 2
  ivanko1 avatar :-|
  ivanko1

  До коментар [#1] от "vishanin

  Ako bulgarite glasuvame depeseto nikoga nyama da ima poveche ot 4%. Ne az da letya 2 chasa sas samoleta i da davam $400 da puskam byuletina a kapacitete pred bloka da gi murzi da otidat za ugula da glasuvat. (tova vklyuchva i moite roditeli s koito sam se razpravyal mnogo puti)

 • 3
  sasvirco avatar :-|
  sasvirco

  Аз ли нещо не разбрах, или според Доган, той много иска да си тръгне, но остава защото все някой му искал оставката.

 • 4
  sonchik avatar :-|
  соня иванова

  Доган и всички, избирани през тези 20 години ще си отидат заедно с "комсомолския" електорат, роден в комунистическото робство с промити мозъци от детската ясла, та чак до телевизията сега! Това нещастно поколение не може да различава истината от лъжата...
  Когато свободно родените и свободно мислещи избиратели започнат да гласуват, тогава всичката тази доносническа измет ще отиде на бунището да се "радва" на откраднатите си мръсни пари!

 • 5
  kutzarov avatar :-?
  Дѣдо Ваньо

  И баш днес Волен да прави митинги пред Джамията в София...хм, хм...

 • 6
  kaicydim avatar :-(
  kaicydim

  Лидер на партия в България прави митинг на турски. Какво повече да коментираме

 • 7
  today avatar :-|
  today

  И избирателите на ДПС малко по малко започват да проумяват, как ги лъжат и използват, така че може да има елемент на изненада на изборите. Ако ДПС не успеят да се коалират с някого на следващите избори (парламентарни) и останат пак далеч от хранилката, ще загубят още повече.

 • 8
  tomiboi avatar :-|
  tomiboi

  Интересно , но факт.Партя ДПС се крепи единствено и само около лидера си,който неизбежно,рано или късно ще изчезне,а с него и партията му,горко на електората му ,коите нямат 2стотинки в джоба си да не говорим,дори за основно образование,те ще стоят като отвързано куче ,коет оцял живот е било с хомот и няма да знаят накъде да тръгнат и естествено ще последват този,който им предложи "покрив и храна",а този може да не е от техните среди и тогава горко им.Но както казах и по рано,система,общество,импеия,организация,фирма и т.н.изградена около автроритарното тяло на своя създател,неизбежно изчезва и се стопява в небитието.

 • 9
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  И баш днес Волен да прави митинги пред Джамията в София...хм, хм...
  ----------------------
  Напълно подкрепям! Волен трябва по-често да прави митинги!!!!
  Атака напред!

 • 10
  stg avatar :-|
  stg

  тайното оръжие на Доган , което не е особено тайно де но все пак вече е в действие и се прояви оня ден, дето се казва Доган си има бясно куче Волен и може да го използва и върши работа


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK