Големият гражданин те гледа

Естонците смятат, че онлайн информацията прави тях по-силни, не правителството

"Цялата информация за мен само в един чип? По-скоро не." Това е първата реакция на повечето хора, когато чуят за възможността данните от медицинския им картон, полицейското досие или доходите им да се намират на едно място – в електронния облак. Това веднага навява спомени за Джордж Оруел.

"Точно обратното", категоричен е Индрек Вимбер от естонския ICT DEMO Center. Огромното количество информация в интернет всъщност позволява на гражданите да контролират правителството. "Ако съседът ми работи в болницата и разпространи данните от здравния ми картон, аз дори няма да разбера", обяснява Вимберг. Докато след качването на цялата здравна информация в интернет не само се облекчава достъпът да здравеопазване, но и се дава възможност на пациентите да наблюдават кой се интересува от техните данни. В системата може да се влиза само с идентификация, като лекарите имат специален код за пълен достъп. Всеки преглед на картона оставя следа. Подобна е и системата в е-нотариата, където нотариусите имат пълен достъп, но се записва всяко тяхно движение. "Така че не Големият брат, по-скоро малкият гражданин гледа правителството."

"Това е радикална прозрачност", казва премиерът на страната Андрус Ансип. В Естония на практика цялата правителствена кореспонденция е качена в интернет, без изрично секретните документи, и всеки гражданин може да я изиска, след като направи справка в регистъра на правителствените документи. В Естония доходите не само на политиците, но на всички чиновници са публични. Рейн Ойдекиви, посланикът на Естония в България, си спомня, че като директор в естонското МВнР дори е имал проблем с ръководството си, след като по технически причини забавил с 24 часа публикуването на доходите на естонските дипломати.

Ансип дава за пример и система за i-police. При нея всяко действие на полицая се записва в момента, в който той натисне бутона за начало на полицейска операция. "Няма никаква възможност за корупция", казва естонският премиер. Забавното в случая е, че страната не е известна с корупционни проблем, но въпреки това прави всичко възможно да предотврати всяка възможност. Последният шумен случай е уволнението на висш офицер от талинската полиция, чието провинение е... че сложил синя лампа на "Хамър", който взел за тестване.

Естествено при такова ниво на "корупционни" проблеми доверието в правителството е много високо. В Естония няма притеснения за злоупотреба от страна на властите с личните данни на хората. "Изобщо не се интересувам каква точно информация има правителството за мен, повече ме притеснява какво споделям във Facebook и как сайтът използва тези данни", твърди Вимберг. "Ние вярваме в правителството си". Това е в доста рязък контраст с Югозападна Европа. Пресният пример е Сърбия, на която Талин помага за въвеждането на електронното правителство. Там малко повече от 50% са избрали лична карта с чип, тъй като според Лия Хянни, програмен директор на естонската Академия за електронно управление, хората са имали притеснение от властите.

Въпреки на пръв поглед либералния си подход към качването на лична информация в интернет естонците като типични скандинавски индивидуалисти ревностно пазят личното си пространство. Примерно снимането с камери и фотоапарати става само с изрично разрешение. Те просто знаят това, което е важно да се защитава.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  krlkirilov avatar :-|
  Кирил Кирилов

  Истинските политици знаят на къде върви света

  http://www.ted.com/talks/lang/bul/david_cameron.html

  А в България политиците само се оплакват и си търсят оправдания. Това е разликата.

 • 2
  oziris7 avatar :-|
  oziris

  Tова е държава на място. Възхищавам се на естонците. Поздравления. какъв контраст с нашето управление "на тъмно" и нагло злоупотребяващи политици и чиновници.

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#2] от "oziris7": каква разлика от Нас, като граждани.

  Допуснали сме администрацията и политиците да подменят формата, не ние живеем за тях, ТЕ СЪЩЕСТВУВАТ ЗА НАС.

 • 4
  soregashi avatar :-|
  soregashi

  До коментар [#3] от "kardinalat":

  Защо само по един плюс дава да се сложи? Безумно съгласен съм.
  Докато гражданите не се променят, няма да се промени и правителството.

 • 5
  plqp avatar :-|
  plqp

  малко послъгват. казвам го като човек, който живее в Естония. и корупция си имат, не всичко е толкова розово. Но все пак е значително по - добре отколкото в България. Относно електронното правителство обаче са много напред. това е много удобно. лична карта се издава за 15 мин. данъчни декларации се пускат от 6 години по интернет. доктора като влиза в досието ти вижда всичко. децата са под контрол, защото учителя е длъжен да попълни електронен дневник и няма оправдания забравих си бележника или днес имахме свободен. домашните и задачи също се поместват в тоѝи дневник. регистрацията на кола отнема обикновено 5-10 мин и 10 мин чакаш да ти доиде реда.
  организацията едва ли може да се нарече перфектна, особено в болниците, но все пак в 1996 година бяхме с долу - горе изравнени позиции, а сега те са доста по - напред в обществения живот.а и климата тук е ужасен, жена ми едва издържа тук)))

 • 6
  v_l avatar :-|
  v_l

  Да не се заблуждаваме само ... системата сама по себе си не позволява нищо. Позволява го тоя който я управлява. Електронните системи както могат да бъдат прозрачни и удобни, така могат да бъдат и контролирани манипулирани/фалшифициран много по-лесно от неелектронните.

  Там където някой иска да остане анонимен или да не остави следа това пак ще се случи.

 • 7
  soregashi avatar :-P
  soregashi

  До коментар [#5] от "plqp":

  Абе, извинявай, че го казвам, но да ти имах проблемите. Климата :D. Как да е, живи и здрави да сме и да можем да стоим наравно с Естония след 10-ина години. Това пожелание, а климата ще става все по-ужасен за всички.

 • 8
  dggm avatar :-P
  dggm

  Като допълнение към #5,

  Те и не са скандинавци както се твърди в статията. Иска им се.

  До #7,

  Не говори така, пробвал съм. В продължение на месеци не виждаш нито слънце, нито дори небе - всичко е сиво. Снегът май месец е до колене. В един момент си казваш "аз за какво живея, за какво ми е по-голям телевизор, като не мога си подам носа навън."

 • 9
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  "Пресният пример е Сърбия, на която Талин помага за въвеждането на електронното правителство. Там малко повече от 50% са избрали лична карта с чип"

  Очаквано: вече и сърбите ще имат електронно правителство. Нашите скъпо "защитени" паспорти и лични карти нямат чип, а гласуването по Интернет не е конституционно (решение N°4 от май 2011 на КС). Остава да станем руска или турска провинция (по избор).

 • 10
  vstoyanov avatar :-|
  vstoyanov

  До коментар [#8] от "dggm":

  и точно това е един от най-интересните моменти - просто са се помислили за скандинавци и са приели положителните черти на тяхната култура като модел на поведение - резултатът е, че вече е малко спорно дали наистина не са скандинавци. подобна е и историята на финландия (близка като култура и език), макар и едно-две десетилетия по-рано.

  май наистина всичко е в чипа :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход