Байърли: Борисов е непредсказуем, политически наивен, но хитър, с голямо его и с тъмни връзки в миналото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Байърли: Борисов е непредсказуем, политически наивен, но хитър, с голямо его и с тъмни връзки в миналото

Байърли: Борисов е непредсказуем, политически наивен, но хитър, с голямо его и с тъмни връзки в миналото

Посланик Джон Байърли би могъл да се пребори за наградата "Черноризец Храбър" за цялостно творчество

14571 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Какво е общото между Съмърсет Моъм, Греъм Грийн и Шекспир? Освен брилянтни писатели, те са били и агенти на британското разузнаване (за последния това е само хипотеза). Към тях в известна степен вече може да се причисли и бившия американски посланик у нас Джон Байърли. Освен служител на Държавния департамент, той се оказа и нелош писател с усет за детайла, метафоричен стил и лаконичен изказ. Това е една от причините той да стане любимец на българските медии в последните седмици. Особено след като тази седмица balkanleaks.eu и bivol.bg пуснаха поредната порция грами на американското посолство в София, този път с оценки на български политици.

"Не чета Wikileaks... от това което знам засега не са написали нищо хубаво за някого", коментира премиерът Бойко Борисов изтеклите грами. Борисов е в Хага на т.нар. световна среща с българските медии, организирана от БТА.

Борисов отрече близките връзки с Валентин Златев, шефът на "Лукойл"-България, за които се твърди в американската дипломатическа кореспонденция. "Единственото, на което сме били заедно с Валентин Златев беше, когато освещавахме руската църква и паметника, за който той помогна. Когато аз съм бил кмет, нито една бензиностанции не съм разрешил да се направи", коментира Борисов пред медиите (като премиер Борисов има доста общи изяви със Златев, бел.ред.).

Американското посолство нито отрече, нито потвърди автентичността на грамите. "Въпреки че посолството на САЩ не може да коментира съдържанието на предполагаемите класифицирани материали, за които се твърди, че са изтекли, ние бихме искали да подчертаем, че САЩ и България имат отлични отношения и че високото ниво на нашето двустранно сътрудничество говори само по себе", заявяват от посолството.

"Неговата енергичност и кратък диапазон на съсредоточаване върху даден въпрос понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка" - оценката на Байърли за Бойко Борисов е вече класика в медиите. Разбира се, другата причина грамите да са сред топновините е откровеността им и вниманието, което им се отделя, звучи като признание от страна на доста медии, че "това са нещата, които искахме да напишем, но не можехме" (иначе вижте тук, тук или тук).

В грамите има оценки за правителствата на Жан Виденов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. За правителството на Иван Костов има само откъслечни информации, особено в периода на неговото формиране.

От прочитането на кореспонденцията стават ясни поне няколко неща.

На първо място това е фактът, че дипломатите подхождат с типично американски оптимизъм към всяко правителство. "Можеше да бъде по-лошо", пише през 1994 г. посланик Монтгомъри за правителството на Жан Виденов.

На второ четене обаче никой във Вашингтон не си прави илюзии за българските политици. "Да не забравяме с кого си имаме работа", пише Байърли отново за Борисов. И на трето се оказва, че тънките сметки на родните политици и дипломати са също толкова прозрачни, колкото комични. През март 2005 г., Джеймс Пардю коментира предстоящото посещение на външния министър Соломон Паси във Вашингтон: "Въпреки че той сигурно ще повдигне и други въпроси, неговата основна цел да поиска среща с вас [Кондолиза Райс] е да гарантира покана от Белия дом преди изборите на 25 юни за бившия цар и настоящ премиер министър Симеон Сакскобургготски."

По-надолу ви предлагаме извадка от най-интересните описания на родни политици в обратен на хронологията ред.

Кабинетът на ГЕРБ

Какво мисли за Бойко Борисов американското правителство? Нищо по-различно от онова, което мислят и повечето българи, оказва се. В няколкото дипломатически грами, изтекли през bivol.bg и balkanleaks.bg, в които двама американски посланици разсъждават по темата "Борисов", българският премиер е описан като непредсказуем, политически наивен, но хитър, с голямо его и с тъмни връзки в миналото.

"Неговата енергичност и кратка концентрираност понякога го карат да прилича на тигър в клетка. Той е изключително тънко-обиден, когато става дума за критика публично или насаме", заключава Джон Байърли, след срещата си с тогавашния кмет на София през 2006 г. По това време американците вече осъзнават политическата сила, която набира партията ГЕРБ. Затова и Байърли внимателно слуша Борисов, когато последният се вижда с него. "Борисов е тарикат (street smart), но често изглежда наивен политически, като например когато поиска директна американска подкрепа за политическата си кариера, като знак на нашето одобрение за сътрудничеството си."

Други директни методи за публично одобрение обаче явно не са убегнали на Борисов, твърдят американците. Според грамата, журналисти са доверявали на посолството как Борисов е плащал кеш за положително отразяване по времето, когато е бил главен секретар на МВР и е заплашвал онези, които са го отразявали негативно.

"Безсрамно издигайки се за главен секретар, той умело комбинира влиятелни връзки със собственици на медии с прес-инстинкти на човек от Холивуд, за да си осигури позитивното отразяване, върху което е изграден имиджът му. Борисов изгради ПР машина, която му спечели широка подкрепа сред всички възрастови и социални групи и го провъзгласи за "шериф на нацията", въпреки поне 123 поръчкови убийства и нито един арест на голям шеф на криминална групировка", констатира Байърли.

Под заглавие "Мръсотията", грамата събира обвиненията по повод миналото на Бойко Борисов. "Обвиненията го свързват със скандали за контрабанда на гориво, нелегални сделки с участието на Лукойл и трафиканти на метамфетамини. Информация от SIMO подкрепя тези обвинения. Борисов е подозиран, че по времето, когато е оглавявал МВР, е осигурявал чадър за криминални сделки, а жената, с която живее - Цветелина Бориславова, управлява голяма българска банка, обвинена в пране на пари за организираната престъпност, както и за незаконните транзакции на самия Борисов."

Американското посолство също така описва близките връзки между бизнесмена Валентин Златев и Бойко Борисов, като твърди, че лоялността и уязвимостта спрямо Златев играе основна роля при неговите политически решения. Трябва да се отбележи също така, че в много от предишните грами подобни обвинения не се споменават, а се говори за "поне повърхностни връзки между него и фигури от организираната престъпност".

Любопитното е, че подобни обвинения излязоха още през март 2007 г. в списанието Congresional Quaterly, като за един от източниците там се даваше ФБР. Тогава Борисов заплаши да съди изданието, но след това се отказа, тъй като по неговите думи авторът му се бил извинил.

Американците все пак признават, че си сътрудничат много добре с Борисов, като припомнят редица арести на трафиканти на наркотици, хора и фалшиви банкноти. "Той използва тези връзки за собствени цели, често хвалейки се, че има близки отношения със западните служби и специално американските", коментира Байърли и допълва, че много не се шуми около честите срещи на тогавашния секретар на МВР с руското посолство. Всичко това провокира двама от най-добрите американски посланици тук - Байърли и Нанси Макълдауни (първият настоящ посланик в Москва, а втората - висш кадър в Държавния департамент), да стигнат до извода, че егото на Борисов може да се окаже най-силния американски коз. "Той копнее за международно внимание и за одобрението на САЩ. С други думи, трябва да го бутаме в правилна посока, но да не забравяме с кого си имаме работа", казва Байърли.

Когато три години по-късно ГЕРБ печели изборите, а Борисов става премиер, мнението на американците се оказва вярно и те просто допълват заключенията си по темата. "Въпреки изтъкването на обикновения си произход, Борисов е хитър политик", коментира Макълдауни, малко след като новото правителство идва на власт. Тя цитира Борисов, който категорично отхвърля да е замесен в каквато и да е престъпна дейност, въпреки че признава за връзките си с тъмни фигури. "Той си запази ръцете чисти поне от 2005 г. насам, откакто е кмет", коментира посланичката. Според нея, кабинетът "Борисов" е шанс да бъде извадена България от посткомунистическата й болест, корупция и руски патронаж.

Няколко месеца по-късно изпълняващия длъжността посланик Джон Ордуей констатира, че екипът на премиера е "впечатляващ" и "въпреки, че се съмнявам, че някои мощни олигарси ще бъдат свалени, политическата воля никога не е била по-силна". "Прекарах последните 15 години в постсъветски държави, където правихме големи инвестиции в бъдещето и в образованието. За първи път съм в държава, където бъдещето е сега - не само един или двама изключителни хора, а цял екип, който изглежда, сякаш е създаден и образован в САЩ", възхищава се открито Ордуей.

За жалост финалната оценка за настоящата ситуация едва ли ще видим скоро – тези грами просто не са изтекли.

Тройната коалиция

В началото американското посолство не пести похвалите си и към Сергей Станишев. "Ако можехме да избираме лицето на бъдещото българско политическо лидерство, Сергей Станишев би бил на или близо до първото място в списъка. Въпреки товарите, които собствената му партия слага на гърба му и политическата система, която може да бъде променена ужасно бавно, Станишев се показа като способен водач и отдаден реформатор", заключава Джефри Левин след първата година на управление на тройната коалиция в грама, която е озаглавена "Станишев надхвърля очакванията". Изпълняващият длъжността посланик подчертава скромния живот на тогавашния премиер ("той притежава апартамента на майка си и една шеста от стара Мазда") и фактът, че никой не оспорва интелекта или честността му.

Една година след идването на власт на тройната коалиция, американските дипломати продължават да смятат Станишев за "символ на всичко, което е наред в България" (по Байърли) и да хвърлят вината за проблемите на правителството върху отделни министри. "Оплакванията за "цената на правене на бизнес" със земеделското министерство и това на околната среда (управлявани от силно корумпираното ДПС) се увеличават, каза Байърли, предизвиквайки гримаса на съгласие у Станишев", пише в една грама за среща от 2006 г. [06SOFIA1521]

Това позитивно отношение не търпи особена промяна по-нататък. Въпреки очевидните провали на коалицията, които са описани дълго и подробно в различни грами, самият Станишев така и не става обект на сериозна критика. Освен ДПС, което е критикувано като извор на корупция навсякъде, двама от основните министри на БСП - Румен Петков и Румен Овчаров, са посочени като виновници за провалите на кабинета.

Американците описват Петков като "прагматичен политически оператор, който е мотивиран от успеха, а не от идеология". В първите грами те говорят за него като за "повече от просто едноизмерен образ: дали от удобство или убеждение, но той е в лагера на реформискти настроения Станишев".

С времето обаче идва и разочарованието. Отношенията между Петков и посолството постепенно се влошават, докато стигат точката на вледеняване покрай скандала, който в крайна сметка коства оставката му. В грама от април 2008 г. се говори за това, че Петков е потърсил "американския, британския и холандския посланици, за да се защити, но нашият ясен отговор беше, че той трябва да си иде за доброто на страната. ЕС подкрепи това със скрит натиск. Съветник на премиера ни разказа, че Станишев е получил поне две обаждания от Брюксел, заплашващи да активират предпазната клауза, ако Петков не бъде отстранен". Явно този епизод е оставил солени спомени у Петков, който и до днес продължава да е в шумна война с щатската мисия.

Американското посолство ясно и конкретно изразява недоволството си от Овчаров, когото отдавна подозира във връзки с руските бизнес интереси, които водят до персонални облаги. "Нашите съмнения за тъмната му страна ни накараха да препоръчаме да му бъде отказана среща с неговите американски колеги на ниво кабинет", се казва в грама от февруари 2007 г. На тази визита Овчаров наистина не се среща с никой над ниво зам.-министър.

Кабинетът "Сакскобургготски"

На фона на обилните и подробни описания на Станишев и Борисов, озадачава липсата на цялостни портрети на Симеон Сакскобурготски и Ахмед Доган. Цитирани лични разговори с тях няма, за сметка на това - има подмятания и кратки мнения. Например, в грама от 2005 г., малко преди изборите, Симеон е описан като "прагматист или опортюнист, зависимост от това кого питате. Има малко доказателства за това дали има определена идеология, а решенията му - и дори въпросите, от които се интересува - са трудни за предвиждане. Премиерът слуша малък кръг официални и неофициални съветници, но взима решенията си сам. Дори хората високо в НДСВ признават, че имат малко разбиране как се взимат решенията в партията".

Едно от малкото неща, към които Симеон явно е проявил интерес, е срещата с американския президент. В грама преди посещението на външния министър Соломон Паси във Вашингтон през март 2005 г., Джеймс Пардю коментира, "Въпреки че той сигурно ще повдигне и други въпроси, неговата основна цел да поиска среща с вас [Кондолиза Райс] е да гарантира покана от Белия дом преди изборите на 25 юни за бившия цар и настоящ премиер министър Симеон Сакскобургготски." Причината се оказват тънки сметки на Симеон: според посланика, той е раздразнен от желанието на Георги Първанов да си уреди среща с Джордж Буш през посланика ни в САЩ Елена Поптодорова (назначена от НДСВ, но бивш член на БСП). Разбира се, битката кой да стисне ръката на Буш е изцяло с оглед на идващите избори.

Цяла тази кореспонденция естествено е, за да може поредният (в случая Димитър Цонев) правителствен/президентски PR да изрече фразата "Вашингтон показа подкрепат си за ...". Това естествено е дипломатическо скудоумие, което не е помогнало на нито едно правителство. Пардю обяснява, че НДСВ запада и заради "изключително пасивния" министър-председател и препоръчва на Райс да припомни на Паси, че "една ефективна вътрешна кампания е по-важна за политическото им бъдеще от една-единствена среща". Както по-късно стана ясно, този съвет не е стигнал до ушите на НДСВ.

Какво е общото между Съмърсет Моъм, Греъм Грийн и Шекспир? Освен брилянтни писатели, те са били и агенти на британското разузнаване (за последния това е само хипотеза). Към тях в известна степен вече може да се причисли и бившия американски посланик у нас Джон Байърли. Освен служител на Държавния департамент, той се оказа и нелош писател с усет за детайла, метафоричен стил и лаконичен изказ. Това е една от причините той да стане любимец на българските медии в последните седмици. Особено след като тази седмица balkanleaks.eu и bivol.bg пуснаха поредната порция грами на американското посолство в София, този път с оценки на български политици.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

38 коментара
 • 1
  raimond avatar :-P
  Meister Eckhart

  "street smart"

 • 2
  edin_lud avatar :-|
  bolenZdravNosi

  Ние си го знаем батко ти Бойко,тънкообидноста е най-лошото му качество според мен,не може да се мислиш за всезнаеш и винаги прав,това качество е присъщо за глупаците,трябва от време да се приема критика от другите независимо дали ти си прав или те.

 • 3
  naturebox avatar :-|
  nature_box

  "Борисов изгради ПР машина, която му спечели широка подкрепа сред всички възрастови и социални групи и го провъзгласи за "шериф на нацията", въпреки поне 123 поръчкови убийства и нито един арест на голям шеф на криминална групировка", констатира Байърли."

  Щеше да е смешно, ако не беше трагично.

 • 4
  mir295 avatar :-|
  mir295

  Капитал - време е да започнете да се консултирате със специалисти като превеждате английски идиоми. Не ви е за първи път да правите лоши преводи от английски (преди време бяхте направили безумен превод на "here be dragons").

  "Street smart" буквално се отнася за някой, който се спрявя добре на улицата в някой лош квартал, в смисъл, че е хитър, наблюдателен и знае какво да прави ако възникне проблем (вкл. да набие някого или да мине от другата страна на улицата за да избегне сблъсък с противниковиа отбор). Така че "тарикат" е меко казано доста свободен превод на характеристиката на ББ. "Оправен" е най-добрия превод, за който се сещам в момента.

 • 5
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  След толкова години из разни софийски офиси в компанията на Маргини и Маджовци и чат-пат рандевута с шофьора препускал по улиците на Ню Йорк до 1994 и гражданин на САЩ с фалшив паспорт Дмитри Минев - Руснака, човеко от пожарникар и бодигард на Т Х Живков се издигна до "работната позиция" кмет, за да сгитгне чааааак до призовата длъжност Прайм Министър на РБ. Таа работа, другарЕ, хич не е случайна.

  Що се касае да България, нашиьо Стейт Департмънт, публикува ежегодно едно докладче, където покрай другите работи е намесена и нашата преса.
  И малко "кадри". Приятно четене. http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2010/eur/154417.htm

 • 7
  loligo avatar :-?
  loligo

  "Съветник на премиера ни разказа, че Станишев е получил поне две обаждания от Брюксел, заплашващи да активират предпазната клауза, ако Петков не бъде отстранен"

  едно нещо да се появи в уикилийкс, което да не е общоизвестно.

 • 8
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  До коментар [#4] от "mir295":
  ..."Street smart" буквално се отнася за някой, който се спрявя добре на улицата в някой лош квартал, в смисъл, че е хитър...
  .............................................................
  Не влизам в защита на преводачите, но (!!!) считам, че понятието ХИТЪР се съдържа в ТАРИКАТ, тъй като обяснението на думата "тарикат", според българските "сленг-речници" е БЕЗЦЕРЕМОНЕН, ХИТЪР и НАХАЛЕН ЧОВЕК, което пасва сполучливо, като "фон" на ББ.
  ****
  Според мен, въпросният може да се вмести много по-успешно в сферата на Jiggery-Pokery, респективно Honky-Ponky. (Br.E. - Am.E.)

  Наздраве!

 • 9
  45iv avatar :-|
  45iv

  Наи доброто му ка4ество е 4е някои му каза да не употребява първо лице единствено 4исло когато се отнася за нещата свързани с управлението, на Бг. И това все пак е еволюция макар да е била тежка.

 • 10
  cogito_ergo_sum avatar :-P
  Nickname

  Капитал обаче разцепиха със снимката към заглавието


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.