Пари през прозореца

Флиртът между администрацията и "Майкрософт" приключва. Сега софтуерът на министерствата може да стане и по-скъп

В България може да няма добра инфраструктура, законодателство или образователна система, но за сметка на това има чиновнически апарат, който по брой може да бие дори олицетворяващите бюрокрацията вогони, населяващи света на "Пътеводителя на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс. По последни данни на Съвета за административна реформа (САР) към Министерския съвет (МС) точното число е 106 150. Това е, без да броим работещите в системата на министерствата на отбраната, вътрешните работи, съдебната власт, учители, преподаватели, лекари и медицински персонал.

Цялата тази армия от работници се нуждае от компютри и софтуер, за да може спокойно да играе пасианс и да поддържа и без това ниското си ниво на ефективност. Хардуерът, закупен ударно в предкризисните години, все още може да се използва в много от администрациите, но проблемът със софтуера ще се задълбочава тепърва.

На 31 май 2011 г. изтича договорът между Министерския съвет и фирма ЦАПК "Прогрес" за закупуване на над 60 хил. лиценза за продукти на "Майкрософт" за нуждите на държавната администрация. Той бе подписан през 2007 г. при цена от 84.9 млн. лв. Той и е последният от серия съмнителни контракти, сключени от държавата през последните 9 години.

За скъпоструващото обвързване на администрацията с продуктите на "Майкрософт" е отговорен покойният Димитър Калчев, който в качеството си на министър на администрацията през 2002 г. сключи договор за доставка на софтуер за нуждите на държавните служители, без да оповести публично крайната цена или условията му. Той избира фирмата доставчик (ЦАПК "Прогрес") без конкурс. Подписаният от него контракт е една от най-строго пазените тайни в държавата. Бойко Борисов е третият министър-председател след Сергей Станишев и Симеон Сакскобурготски, който отказва да разкрие неговите клаузи. Вече пета година "Капитал" чрез съдебни дела се опитва да получи достъп до документа, но делото все още е висящо във Върховния админстративен съд.

В следващите няколко години последваха подписвания на анекси, които удължиха срока на наемане на софтуерните лицензи. В края на 2007 г. пък тогавашният министър на държавната администрация Николай Василев сключи договора, който изтича в края на този месец. Той беше силно критикуван заради поръчката за "доставка на софтуерни продукти на "Майкрософт" и стойността, която по сметки на "Капитал" е значително завишена - при цени на дребно към онзи момент от 700 лв. за Windows XP Pro и Office XP Pro, държавата се съгласи да заплати по 1375 лв. без ДДС за идентичен пакет. Изпълнителният директор на ЦАПК "Прогрес" защити високата цена с допълнителните услуги, записани в договора като поддръжка, предоставяне на най-нови версии на софтуерните продукти и обучение. Въпреки това през 2008 прокуратурата образува наказателно производство срещу неизвестен извършител именно заради сключения договор между МДААР и фирмата ЦАПК "Прогрес" за доставка на софтуер, произведен от компанията "Майкрософт". То беше прекратено в края на 2009 г. поради липса на престъпление.

След далаверата - потоп

Непрозрачното централизирано осигуряване на софтуерни продукти за нуждите на държавната администрация през последните 9 години съвсем скоро ще бъде изместено от принципа "спасявайте се поединично". А той може да излезе дори още по-скъп и по-проблемен. Към момента нито Министерският съвет, нито Съветът за административна реформа, мито Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) дават сигнали, че имат идея как и дали ще набавят нов софтуер, какъв ще е той и кой ще го поддържа. А това на практика означава, че администрациите може да започнат хаотично да купуват лицензи според нуждите им, което едва ли е най-ефективният подход.

Потърсихме отговорите на тези въпроси в Министерския съвет, който е правоприемник на договора между МДААР и ЦАПК "Прогрес" от 2007 г. Опитахме се да се свържем с шефа на правителствената информационна служба Николай Боев. За повече от три седмици, десетки обаждания и изпратени писмени въпроси, не успяхме да разговаряме с Боев, чиято работа е... да говори с журналисти. Попитахме и МТИТС, откъдето неофициално ни казаха да говорим с Министерския съвет, който е страна по договора.

Пламен Матеев, изпълнителен директор и съсобственик на фирма ЦАПК "Прогрес" потвърди, че договорът изтича в края на месеца и разясни, че той е за закупуване, "така че администрацията ще може да продължи да ползва софтуерните продукти". "В момента са доставени най-новите версии и оттук нататък МС трябва да реши какво да прави", коментира Матеев.

Министерският съвет е наясно, че договорът изтича, поне от края на миналата година. Тогава, по време на заседание на Министерския ясъвет, премиерът Бойко Борисов предлага да се отпуснат допълнителни 10 млн. лв. към бюджета на МС, с които да се плати завареният договор за доставка на софтуерни продукти "Майкрософт" за нуждите на държавната администрация, както и за други дейности.

Пропусната възможност

Краят на обвързващия с продуктите на "Майкрософт" договор е добър момент за промяна на политиката по осигуряване на софтуер за нуждите на администрацията. Логично беше още в края на миналата година Съветът по административна реформа да повдигне темата. Можеше да се помисли какви са алтернативите в лицето на софтуера с отворен код, да се направи проучване колко ще струва евентуалното му внедряването в администрацията и обучението на чиновниците. Нищо от това не е свършено до момента.

Осигуряването на софтуерни продукти за нуждите на администрацията е не по-малко важно от създаването на работещи онлайн услуги за електронното правителство. Към момента обаче няма никаква индикации, че някой в държавата осъзнава нуждата от разработване на дългосрочен план за осигуряването им. За сметка на това е по-вероятно базовият софтуер (като операционна система и текстов редактор например) да става дори още по-скъпо удоволствие за чиновниците, защото при липсата на централизирана система за набавянето му, всяко ведомство ще трябва да се спасява поединично. Така през декември миналата година беше сключен договор за доставка на софтуерни продукти на "Майкрософт" за нуждите на централното управление на НЗОК на стойност 3.9 млн. лв. с ДДС.

През последните 10 години се натрупаха много въпроси, свързани с флирта на държавата с "Майкрософт", чиито отговори още продължим да търсим: защо администрацията се обвърза трайно с продукти на една компания, спускайки директно поръчка на точно определена фирма посредник? Защо три поредни правителства не желаят да покажат детайлите по този договор пред обществото? Защо всяко следващо правителство удължаваше с анекси обвързаността на държавата за милиони долари, без да се помисли за алтернатива или поне за организиране на пазарно ориентиран търг, който, ако не друго, да осигури адекватна цена за софтуера, който чиновниците ползват?

Днес спокойно можем да добавим: кой в тази държава отговаря за осигуряването на софтуерни продукти на държавната администрация? Свършил ли си е той работата, анализирайки кой е най-ефективният вариант за осигуряване на софтуер за чиновническия апарат оттук насетне? Защо от МС отказват да говорят по темата? Кога ще се случи истински дебат за въвеждането на софтуер с отворен код в администрацията и кога ще бъде направен анализ за плюсовете и минусите от въвеждането му?

По темата работи и Росен Босев

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


41 коментара
 • 1
  oft231057892 avatar :-|
  oft231057892

  Аз не можах да разбера какво иска да ни каже автора на статията. Да не се купуват продукти на М$? Скъпи били? То по същата логика може да говорим и за поръчките за санитарни материали, офис консумативи и пр. Завишаването на цените е корупция, а това е тема на други власти и друг вид журналистика.
  Все още тия от Редмъндт определят правилата на играта. За добро или лошо. Акцентът на статията може би трябваше да бъде "Защо държавата не купува директно от производителя, а се ползват посредници?"
  90% от документооборота на държатата се прави под М$ среда. Добре, ще купим и внедрим нещо алтернативно, ще изградим други мрежи. После кой ще плаща за обучението на десетките хиляди любители на пасианса да мигрират към новия софтуер? Кой ще конвертира старите данни към изискванията на новия софтуер? Ааа, OpenOffice чете М$ документите, но който не е работил едновременно на двете платформи, той не е псувал.

 • 2
  kidon avatar :-|
  Kidon


  "Изпълнителният директор на ЦАПК "Прогрес" защити високата цена с допълнителните услуги, записани в договора като поддръжка, предоставяне на най-нови версии на софтуерните продукти и обучение."

  Леля Пенка - Certified Microsoft Office Specialist (дай Боже, ама надали) :)

 • 3
  spiridon avatar :-|
  spiridon

  До коментар [#1] от "1024":

  Изказване от този род е смешно. Псувал за какво? Да добавям ли, че М$ едва в 2010-линията започнаха да отбират от Open Document стандарта, одобрен и интегриран в продукти на други вендори доста години по-рано?

  Разлики има, спор няма, но основните функционалности, необходими на простосмъртните мързеливци от държавната администрация, са едни и същи при двата пакета.

  Още нещо, хипотетично - M$ и отворен код, хубаво, привържениците на Редмънт ще ревнат за разни простотии моментално ... обаче ... как биха потвърдили, че въпросната компания не е допуснала, умишлено или не, код в продуктите си, който да застрашава националната ни сигурност, примерно?

 • 4
  momchil avatar :-|
  Момчил

  Последно нает ли е или купен? Защото, ако е нает, някой ще си го прибере тея дни.

 • 5
  oft231057892 avatar :-|
  oft231057892

  До коментар [#3] от "spiridon":

  Ами точно тия дребните разлики са дразнещи, особено за Excel таблиците. Ще се съгласиш, че в администрацията е пълно с готови приложения, писани на Excel, които OpenOffice посмъртно не може да изчисли правилно. Иначе за най-простите дейности, не отричам, че и двата "стандарта" ще свършат работа.

  Що се отнася за сигурността - откъде си сигурен, че производителите на хардуер също не са сложили някой чип-троянски кон, който лошите да активират независимо от качената ОС? Дупки има във всички ОС. Как да си опазиш данните? Въпрос на организация на работа и прилагане на определени стандарти, което не е тема на дискусията в този форум.

  Жив и здрав!

 • 6
  kosyo avatar :-P
  Kosyo

  Всичко зависи какъв ти е договора. Днес си купих "Microsoft Office Professional Plus 2010" по програмата Home Use program za 10.35 $:
  Subtotal: $ 9.00
  Shipping: $ 0.00
  Tax: $ 1.35
  Total: $ 10.35

 • 7
  momchil avatar :-|
  Момчил

  До коментар [#6] от "Kosyo":

  Но шефът ти колко е платил, за да имаш тази привилегия.

 • 8
  kosyo avatar :-|
  Kosyo

  До коментар [#7] от "Момчил":

  Естествено - спор няма, но до колкото се сещам след тази сделка и определени служители от държавната администрация можеха да си го купят. Но ще ти кажа истински случай по тази сделка с офисите - Един кмет е питал дали прати камиона да вземе офисите, щото не е ясно колко е голям а му се полагали два.

 • 9
  momchil avatar :-|
  Момчил

  До коментар [#8] от "Kosyo":

  И аз съм на същата оферта като твоята, но изливаме и ние милиони в касите на МС.

 • 10
  mytten avatar :-|
  Mytten

  наистина и аз не разбирам защо трябва изобщо да се плаща за софтуера, има чудесни безплатни продукти от рода на OpenOffice и куп лесни за усвояване (еквивалентно на 1во ниво начинаещи) дистрибуции на Linux - Ubuntu, OpenSuse и още много други. Нелепо е да се твърди, че видиш ли понеже на microsoft кода е затворен няма начин да ни шпионират но ако всеки може да провери какво прави програмата и кода е отворен то тогава задължително трябва да има шпионски софтуер. Сега извинете ама не мисля че за всичките 60000 лиценза, за всичките тези поне 60000 компютъра няма и не е възможно да се използва безплатна алтернатива за софтуер. И понеже видиш ли някой мързелив, зле платен чиновник му е трудно да свикне или научи да ползва нещо, за което на всеки друг му отнема максимум 1-2 седмици. Всички ние трябва да си поделим общият разход от близо 90 мил. лева, които поправете ме ако греша, но знам ли могат да се използват за ремонт на училища, болници, соц. помощи, пътища, намалени данъци, субсидии за млади предприемачи/земеделски производители, знам ли вие кажете.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход