Търговският регистър се срина окончателно (Обновено)

Има опасност от загуба на данни, заради аварията

Търговският регистър, който се ползва от всички фирми в страната, е напълно излязъл от строя. Външният достъпът до документите, които се съхраняват в него, е отрязан. Когато натиснете бутона "Справки" в сайта, се появява съобщение на английски език, което казва, че браузърът ви не може да осъществи контакт със сървъра на Агенцията по вписвания.

Причината е авария в клъстъра от сървъри, които поддържат базата данни, обясниха за "Капитал" източници от Агенцията по вписвания.

Това е най-голямата авария с регистъра от създаването му досега. Тя се случи два месеца след като изтече договорът за поддръжка на информационните системи на Агенцията по вписвания (АВ) с частна фирма. Министерството на правосъдието, което е принципал на агенцията, предпочете да не го подновява и възложи поддръжката на регистрите на вътрешни екипи от служители. Провалена беше и обществената поръчка за закупуване на нови дискови системи, които да увеличат капацитета на сървърите.

Никой не знае кога точно са излезли от строя сървърите на АВ. Читатели на "Дневник" съобщиха за проблема с ползването в сряда. Предполага се, че аварията е настъпила по-рано - в понеделник или вторник.

Това не е първият случай, в който има проблеми с ползването на Търговския регистър. От февруари насам услугите в него са силно ограничени, поради изчерпаното дисково пространство на сървърите, които съхраняват и обработват базата с данни. В последните месеци достъпът до документите се влошаваше непрекъснато. При опит да направят справка, потребителите получаваха съобщение Service Unavailable (услугата е недостъпна). Причината за това беше въведеното ограничение за ползване на регистъра - броят на ползващите го едновременно не можеше да надхвърля 450 души. За да влязат в системата, хората трябваше да рефрешват непрекъснато страницата, но понякога дори и упоритото натискане на клавиша F5 не помагаше.

Сегашната ситуация е коренно различна. Излизането на сървърите изцяло от строя означава, че може да се загуби част от информацията на тях, тоест фирмени документи. Още по-неприятното е, че аварията се случва в разгара на кампанията по подаване на годишните финансови отчети (ГФО) на дружествата за 2010 г.

До този момент никой от Министерството на правосъдието или Агенцията по вписвания не е обяснил какъв е проблемът и кога ще бъде решен. На сайта на агенцията вчера стоеше надпис, че сайтът е претоварен, заради изтичането на крайния срок за подаване на ГФО. "Капитал" продължава да търси за коментар изпълнителния директор на агенцията Виолета Николова, но никой не отговаря на телефоните в АВ.

Допълнено в 15.47 ч.

На сайта на Агенцията по вписвания се появи съобщение:

"Уважаеми клиенти, поради обновяване на системите, временно няма да има достъп до портала на Търговския регистър. Услугите свързани с регистъра ще бъдат достъпни в службите по регистрация към Агенция по вписванията. Извиняваме се за причиненото неудобство!"

Това би трябвало да означава, че всички опити за ползване на регистъра от хора и фирми са безсмислени. И за вписване на обстоятелства или друг вид услуги трябва да се ходи на крака в централата на АВ на ул. "Елисавета Багряна" 20 в София. Никой не казва и колко дълго ще продължи "обновяването на системите".

Допълнено в 16.15 ч.

"Капитал" успя да се свърже с Галена Славова, заместник-изпълнителен директор на Агенцията по вписвания, която отрече да има срив в сървърите, които поддържат регистъра. Тя повтори официалната версия, че става дума за обновяване на системите, а не за авария. Те се налагали, заради последните законови промени, които изисквали оптимизиране на информацията в регистъра (вероятно се има предвид скриването на фирмените дела, което беше прието по предложение на ГЕРБ). Славова каза, че хората и фирмите могат да ползват регистъра на гишетата на АВ, но не отговори на въпроса колко дълго ще продължи "оптимизирането" на данните.

Допълнено в 19.05 ч.

Малко преди 19 часа сървърите на АВ се оправиха и ползването на регистъра стана отново възможно.