Съдия с връзки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съдия с връзки

Съдия с връзки

Назначаването на Владимира Янева за председател на СГС отново припомни колко зависим е ВСС

22396 прочитания

© Надежда Чипева


Един огромен букет цветя пристигна този понеделник сутринта в Софийския градски съд. Адресатът е съдия Владимира Янева. Повод за това привидно няма - рожденият й ден е минал преди няколко месеца, не е денят на конституцията и юриста. Само след няколко часа съдия Янева ще застане пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) като кандидат за председателския пост за най-важния окръжен съд в България - СГС.

И без този букет обаче изборът на Янева до голяма степен е предизвестен. Няколко часа по-късно ВСС ще я избере с 18 гласа "за", като я предпочете пред досегашния и.д. председател на съда Величка Цанова.

Назначаването на Владимира Янева е третото поред от серията безпринципни кадрови решения на настоящия състав на ВСС. Първото беше на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов (който беше уволнен впоследствие), второто беше на председателя на Върховния административен съд Георги Колев (който нямаше и ден опит с административното правораздаване). Изборът беше поредното доказателство, че професионалните качества на един кандидат нямат абсолютно никакво значение за това дали той ще бъде предпочетен. От значение са съвсем други фактори, които обаче остават скрити под масата.

В случая става дума за ръководител на съда, който решава дела от пряко значение за икономическия и политическия живот в страната, разследванията срещу политици и големите граждански и търговски казуси.

Изборът на Янева беше базиран върху няколко твърдения, които, меко казано, не са много близо до истината.

Тя има опит

Владимира Янева е била първо младши прокурор в Софийската градска прокуратура. След изтичането на стажа й законът предвижда две възможности - или да стане редови обвинител в районната прокуратура, или да напусне системата. Тя прекъсва за няколко месеца, за да стане отново младши магистрат - този път съдия, който пост заема две години и шест месеца, за да бъде назначена окончателно в Софийския районен съд. Подробност - поради големият наплив кандидати в СГС още от началото на 90-те години е въведен конкурс за младши съдии. Съдия Янева, за разлика от останалите младши съдии, не е спечелила такъв конкурс.  В СРС тя правораздава по-малко от две години, за да бъде повишена в Софийския градски съд без конкурс, въпреки че такова изискване е имало в закона. "Имаше над 120 кандидати тогава", разказва магистрат, пожелал анонимност, който по онова време е бил член на ВСС: "Някои от членовете на съвета обаче знаеха точно кои трябва да бъдат повишени." Разказваме тази кадрова справка, защото тя е показателна - новият председател на СГС има осем години стаж като съдия. И тук ще добавим малка подробност - четири от тях са, докато тя е била в майчинство. При това положение излиза, че ВСС е избрал за председател на най-ключовия окръжен съд в страната съдия, който има четири години ефективен стаж като съдия. Липсата на какъвто и да било управленски опит изглежда като дребна подробност. Кадровата справка показва и друго - конкурсът за председател на СГС е първият на който съдия Янева се е явила, независимо че професионалният й път е изисквал друго.

Тя е добър професионалист

В едно свое решение Върховният касационен съд директно обвинява Владимира Янева в непрофесионализъм. В написан от нея съдебен акт тя е смесила две отделни дела, като е объркала и престъпленията, и подсъдмите. ВКС нарича това "елементарна липса на уважение към страните". Друг ключов казус, по който тя се произнася, е дело срещу организирана група за контрабанда - съвсем гъвкаво тя допуска съкратено съдебно следствие за част от подсъдимите, след което ги оправдава, а делото продължава срещу останалите - нещо, което е абсолютно недопустимо от правото. Тя забавя мотивите по казуса, а присъдата й е отменена от по-горната инстанция и днес цялата група е отново пред съда.

Тя има концепция за управлението на съда

В представянето си пред ВСС Владимира Янева говори предимно за информационните технологии - какви системи ще подобри, какво ще направи със сайта, че ще инициира съвместни срещи на различните колегии, на които да се обсъждат проблемите.

Показателно е, че тя нямаше никаква идея какво ще прави със своите заместници - минути след като беше избрана, съдия Янева заяви, че не знае дали те ще бъдат сменени. Това показва неясно отношение към досегашното управление и първоначална липса на визия за бъдещето.

В изказването си пред ВСС тя не каза нито дума за проблемите, които наистина стоят пред СГС - тежката натовареност, която води до забавяне на делата; липсата на адекватна комуникация с обществото; действията по защита на независимостта на съдиите от съда, които са подложени на постоянен натиск. Тя обеща единствено, че ще отстоява "външната независимост на съда от нерегламентиран натиск". Какво е външен и вътрешен натиск и може ли да има регламентиран натиск, никой не посмя да попита. Факт е обаче, че Владимира Янева не успя два пъти да отговори на въпроса на председателя на ВКС какво според нея е натиск над съда.

Тя е по-добра от останалите кандидати

Двамата основни претенденти освен Владимира Янева бяха досегашният и.д. председател на съда Величка Цанова и командированият от Русе магистрат Десислав Любомиров. По всички външни показатели (решени дела, потвърдени актове, опит, като администратори) и двамата имат по-добър опит от Янева. Представените от тях концепции за управление на съда показваха по-задълбочено познаване на проблемите му. Кандидатурата на Величка Цанова дори беше подкрепена от 109 съдии от Софийския районен съд, Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. Единственият аргумент срещу нея беше изваден от члена на ВСС Иван Колев, който каза в прав текст, че няма да гласува за Цанова, защото се е подписвала в писма срещу ВСС. После щеше да стане ясно, че става дума за подписка срещу опитите на съвета да привикват съдии и да ги разпитват по конкретни дела. Под същата подписка между другото се беше подписала и Владимира Янева. Но Колев отказа да признае това.

Отказа, защото очевидно този мотив няма значение за Янева. Или с други думи - мотивът на Колев да не подкрепи Цанов е... по-скоро претекст.

Членовете на ВСС познават качествата й

От наличната публична информация става ясно, че няма логична причина Янева да бъде предпочетена - тя има крехък опит, явно има проблеми с правото и в крайна сметка не представи впечатляващи идеи за реформа на СГС. При това положение остава да се доверим на тези, които я номинираха. Кандидатурата за Владимира Янева беше издигната от петима членове на ВСС. Интересното е, че нито един от тях не можа да даде логично обяснение как е стигнал именно до нейното име. А и няма как да дадат такива аргументи.

Първият, който се подписа под предложението, е Петър Стоянов - бивш председател на Варненския военен съд. Цони Цонев е бивш прокурор от Върховната административна прокуратура. Стефан Петров е бивш следовател от Националната следствена служба (изпратен в съвета от квотата на ДПС). Костадинка Наумова е бивш фирмен съдия в СГС, а Мая Кипринска е следовател от Благоевград. Става дума за магистрати, които няма как да са се срещали професионално с нея.

Какви тогава са аргументите за нейното назначаване? Отговорът идва от бившия председател на СГС и настоящ председател на ВАС Георги Колев: "От гледна точка на днешното развитие е по-подходяща кандидатурата на Янева."

И действително - най-тиражираният факт около биографията на Владимира Янева беше семейното й приятелство с вътрешния министър Цветан Цветанов. По този повод вече бившата съдийка от Варненския окръжен съд Душана Здравкова каза: "Очевидно стана ясно - пречупен е гръбнакът на една цяла институция, смачкано и превърнато в придатък на посредствеността е правосъдието на България!" Здравкова има много мотиви да е в лична вражда с Цветанов, но в случая позицията й звучи принципно.

Въпреки привидното разделение на властите членовете на съвета са в пряка зависимост от зам.-председателя на ГЕРБ. Съвсем наскоро мнозинството в парламента прокара промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат членовете на ВСС да минат проверка за допуск до класифицирана информация. Проверката за надеждност се извърша изцяло от структури, които са в изпълнителната власт, на която Цветанов е вицепремиер. Топлата връзка между управляващи и ВСС вече сработи успешно, след като те (отново, без мотив) избраха Георги Колев за председател на ВАС. Нито Цветан Цветанов, нито Колев са криели симпатиите си един към друг.

Пред Би Ти Ви съдия Янева отрече връзката с вътрешния министър да има нещо общо с назначаването й: "Ние сме приятелски семейства, преди господин Цветанов да стане вицепремиер. Знаете, че той е отправял критики към съдебната власт и може би се опитваха да покажат, че като семейни приятели аз ще бъда някакъв проводник на тези критики, носител или нещо такова. В рамките на добрия тон бих застанала зад гърба на колегите си, бих представлявала съда като независим, тъй като системата е независима. Бих отреагирала при всяка бъдеща критика и се надявам, че когато тези критики се отправят, ще бъдат обосновани."

Назначаването на Владимира Янева за председател на СГС ще има дългосрочен негативен ефект върху съдебната система. От една страна, то ще демотивира младите магистрати, защото е ясен сигнал, че за да се издигнеш нагоре, трябва да имаш или добри връзки във ВСС (няма значение дали те се казват Красьо Черния или носят друго име), или силни семейни приятели. В същото време поставянето на човек без опит на толкова ключова позиция и който няма концепция как да отстоява независимостта на съда от вътрешен и външен натиск може да превърне съда в банка за услуги. Което в случая със СГС е повече от опасно за цялата държава.

Един огромен букет цветя пристигна този понеделник сутринта в Софийския градски съд. Адресатът е съдия Владимира Янева. Повод за това привидно няма - рожденият й ден е минал преди няколко месеца, не е денят на конституцията и юриста. Само след няколко часа съдия Янева ще застане пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) като кандидат за председателския пост за най-важния окръжен съд в България - СГС.

И без този букет обаче изборът на Янева до голяма степен е предизвестен. Няколко часа по-късно ВСС ще я избере с 18 гласа "за", като я предпочете пред досегашния и.д. председател на съда Величка Цанова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Както казах вече многократно можеше и по зле да е... Можеше да е Веско Маринов, и той е приятел с гусин кандидат доктор на физическите науки и спорта Цветанов. (Физически ли казах? Имах предвид физкултурните, не си вдигайте надеждите много.)

  Повтарям се за да наблегна на абсурда, все пак абсурда заслужава да му се посмееш, ако го вземеш насереиозно ставаш част от него.

  По този повод още една закачка:

  Питат радио Ереван:
  - Какво е порочен кръг?
  - Това е, когато Тодор Живков дава на Владимир Живков орден "Людмила Живкова"...

 • Marriela

  "Назначаването на Владимира Янева е третото поред от серията безпринципни кадрови решения на настоящия състав на ВСС. Първото беше на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов (който беше уволнен впоследствие), второто беше на председателя на Върховния административен съд Георги Колев (който нямаше и ден опит с административното правораздаване)."

  Аз бих допълнила към тези безпринципни кадрови решения и решението на ВСС да назначи Катя Бельова за ръководител на Окръжния съд в Благоевград преди около седем месеца (предполагам, че съставът на ВСС е бил същият).
  Статия си "Този непредвидим Висш съдебен съвет..." -> http://www.capital.bg/blogove/pravo/2010/10/21/980417_tozi_nepredvidim_vissh_sudeben_suvet/, публикувана на 21 окт 2010, Росен Босев приключва с думите:
  "Да обобщим - през зимата, съветът отказа да избере Красимир Аршинков за втори мандат заради проблемите с управлението на съда и множеството съмнения за това, че е назначавал съдии, които да гледат "правилно" делата на съпругата му. През лятото ВСС не избра Катя Бельова именно с такъв мотив. През есента тези аргументи се бяха изпарили. Днес бившата заместничка на Аршинков беше избрана почти единодушно.
  А след като изборът няма логично обяснение, то можем само да предполагаме какви аргументи са убедили членовете на съвета да подкрепят кандидатурата й. Във всеки случай - нищо, което да е в интерес на обществото."

 • 3
  gogich avatar :-|
  Гогич

  http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/videos/video/1313800076-Kak_Vladimira_Yaneva_oglavi_Sofiyskiya_gradski_sad.html

  Интервю с Янева. Всеки да си прави сам изводите.

 • 4
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  До коментар [#1] от "NPaine":
  Веско Маринов - ПРЕЗИДЕНТ!!!

 • 5
  johnnie1160 avatar :-|
  Johnnie

  Последните 4-5 състава на ВСС са за Хага директно, всичките, тук е ясно, че няма кой да ги осъди... да не говорим, че поне половината от тях са и криминални...

 • 6
  reality avatar :-|
  reality

  В България не съществува липса на жени на ръководни позиции (пр. Калинка, Желева и др.). Просто при нас половата дискриминация отстъпва пред шуро-баджанащината и политическите назначения. И тези 4 години майчинство чак не ми се търси да видя колко деца е отгледала за този период- 20 ли?

 • 7
  skydiver avatar :-|
  Skydiver

  Наглостта на Цветанов е значителна, но мисля е Капитал малко преувеличава проблема.
  Направена и ползвана правилно (ама наистина правилно, а не така че да работи паралелно с хартията) една информационна система може да реши много проблеми. А не може момичето да е решила какво ще си прави със заместниците преди да е говорила с тях и видяла как се сработват.
  Но е добре че медиите добиха гръбнак. Това е ново, за разлика от безгръбначието на ВСС.

 • 8
  jj avatar :-|
  J.J.

  До коментар [#7] от "Skydiver":

  Какво преувеличават, човек с 4 (четири) години реален трудов стаж като съдия става председател на СГС?!? Това е направо немислимо... За личностните й качества, решенията й и интервютата показват достатъчно... А за независима съдебна власт и дума да не става. Дори цялостна смяна на ВСС няма да помогне, трябва цялостна реорганизация на съдебната власт, като напълно независима и деполитизирана.

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#7] от "Skydiver":

  "Но е добре че медиите добиха гръбнак." - Никога досега, медиите не са били по-зависими от "бизнесмени". Купиха ги за жълти стотинки и сега ги използват за оплюване на опоненти. Медиите в БГ нямат никакви реални отговорности, по-зле са единствено от съдебната власт, която също няма реални отговорности.

  Не може в една държава да има орган, както е при нас съдебната власт - съдии и прокурори, които да не се отчитат пред никого и да не зависят от друг публичен орган. Като добавим несменяемостта - разбираме защо 20 години все лазим по дъното.

  Та подкрепям всяка публична зависимост на съда от другите власти/макар и на личностно ниво/ - щото досега, тия там си бяха държава в държавата. Сега поне ще си говорят конструктивно.

  А опасност за държавата няма - все пак Цветанов - днес е министър, утре не - не е несменяем. Конституцията ни в частта за съдебната власт плаче за ревизия. Не знам защо не се опитат да я променят с референдум, че официалния вариант ВНС е утопия.

 • Дѣдо Ваньо

  ако трябва да перефразираме:

  20 години народна власт - 20 години цирк!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK