Танцът на Доган
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Танцът на Доган

Танцът на Доган

ДПС обяви на търг подкрепата си за промените в Конституцията и вота на недоверие

Велина Господинова
10224 прочитания

© Надежда Чипева


Пактът

Предложенията за промени в конституцията и Закона за устройство на държавния бюджет, които правителството предложи на парламента:

- Преките данъци (върху личните доходи и върху печалбите на фирмите)  да не се увеличават

- Държавата да ограничи преразпределителната си роля до 40% от БВП за всяка конкретна година

- Бюджетният дефицит да не надхвърля  2% от БВП. 

Един премиер дори и да има гарантирано мнозинство в парламента, рано или късно опира до Ахмед Доган. Лидерът на опозицията също. Последната седмица политическата ситуация поднесе на ДПС два неочаквани подаръка, от които лидерът на движението се почувства отново значим. ГЕРБ внесе в парламента предложенията за промени в конституцията, свързани с т.нар. Пакт за финансова стабилност, които трудно ще бъдат приети без гласовете на депутатите от движението. БСП пък реши да започне консултации за внасянето на втория вот на недоверие срещу кабинета "Борисов", което няма как да стане, ако искането не бъде подписано и от народните представители на ДПС. (БСП има 40 депутати, а за внасяне на искането са необходими общо 48 подписа.)

Че Доган ще се възползва максимално от ситуацията и ще държи

В шах

както Бойко Борисов, така и Сергей Станишев, се видя в началото на тази седмица. След като по време на консултациите от ДПС уверяваха финансовия министър Симеон Дянков, че ще подкрепят предлаганите от него промени в конституцията, във вторник изненадващо ДПС ревизира позицията си от "за" пакта за финансова стабилност" до "ще видим". Изненадата за социалистите пък беше вот на недоверие на правителството на Борисов, но не по конкретна тема, както предложи лидерът на БСП, а за провала на цялостната политика на кабинета. Предложението на ДПС може и да звучи примамливо, ако нямаше една не съвсем маловажна подробност. Ако искането за вот на недоверие по предлаганата от партията на Ахмед Доган тема не мине (а то няма как да успее, защото ГЕРБ разполага с мнозинство), друг вот на недоверие може да бъде искан чак след шест месеца, т.е. след изборите.

Освен че предложението на ДПС предизвика смут сред социалистите, които очевидно си правят сметката да внасят вот след вот до президентските и местните избори, в БСП се върнаха съмненията за задкулисни договорки между ГЕРБ и ДПС. Мнозинството пък видя дългата ръка на социалистите в ревизираната позиция на движението за промените в конституцията.

"В ДПС сме

По-скоро песимисти

за Пакта за финансова стабилност", каза зам.-председателят на движението Алиосман Имамов след съвместното заседание на ръководството и депутатите от парламентарната група на ДПС. И добави, че движението всъщност все още няма окончателна позиция по въпроса. Пред "Капитал" Имамов обясни позицията на движението в стил "няма да подкрепим, но може и да подкрепим" с аргумента, че при консултациите финансовият министър им е представил един вариант, а в парламента били внесени коренно различни предложения.

Имамов посочи четири конкретни недостатъка на законопроекта за промени в конституцията. Между тях са изключването на общинските бюджети от предложенията и притесненията, че се елиминира ролята на данъчната система като икономически регулатор по време на кризи, както и че комбинацията фискален и валутен борд може да окаже негативно влияние върху икономическия растеж след кризата. "Този вариант на пакта е консенсусен и промените в него са направени вследствие на консултациите с парламентарно представените партии", контрираха обаче от ГЕРБ.  Като пример те посочиха промяната на предложението бюджетния дефицит да се ограничи до 2% от БВП (първоначално се предлагаше 3%). И отпадането на идеята политиката на правителството в посока увеличение или намаление на бюджетния дефицит всяка година да се определя според очакванията за развитието на икономиката (спад или растеж), както и от размера на публичния дълг. 

Депутати от ГЕРБ обясниха промяната в позицията на ДПС с противоречия вътре в движението. По думите им една част от ръководството на ДПС е против вкарването на т.нар. Фискален борд в конституцията под влиянието на БСП.

До ситуацията мнозинството на ГЕРБ да зависи от гласовете на ДПС се стигна, след като ДСБ заявиха категорично, че няма да подкрепят предложените промени в конституцията. Елементарната сметка показва, че 117-те депутати от управляващата партия заедно с независимите народни представители, включително и тези от формацията на Яне Янев и "Атака", събират точно 160 гласа - толкова, колкото са необходими за приемането на поправките. Освен обаче че при гласуването всички те трябва да са в пленарна зала, за единия от тях – независимият депутат Камен Петков, се твърди, че е близък до БСП. Заедно с това резерви към проекта за промени в конституцията изразяват и от "Атака". Според Павел Шопов националистите, които доскоро се считаха за лоялен партньор на ГЕРБ, все още нямат решение как да гласуват.

Ако социалистите са се надявали, че до изборите ще внасят

Вот след вот

на недоверие на правителството на Бойко Борисов, сметките им може да се окажат криви. Плановете им е на път да обърка не мнозинството, а коалиционният им партньор ДПС. Във вторник, когато лидерът на БСП Сергей Станишев предложи две теми за започващите консултации по вота на недоверие срещу кабинета "Борисов" - за провала в социално-икономическата политика и в сектора "Сигурност", от ДПС ги контрираха с офертата вотът да е за цялостната политика на правителството.

Макар че при разговорите между ръководствата на двете партии в парламента в сряда стана ясно, че от ДПС са склонни да отстъпят от предложението си, което на практика минираше възможността до изборите да се внасят други вотове на недоверие, социалистите преживяха дежа вю. Когато през септември миналата година двете опозиционни партии обсъждаха темата за първия вот на недоверие, ДПС в продължение на месец бавеше внасянето му, като не одобряваше предложената от БСП тема. Независимо че сега и от БСП, и от ДПС уверяват, че за следващата седмица остават да се уточнят само технически нещата, депутати от ръководството на движението намекнаха, че в хода на консултациите конкретната тема не е обсъждана. Само била постигната договорка, че вотът сега ще е за провал на политиката в конкретен сектор, а следващият - за цялостна политика. Което на практика ще означава, че до президентските и местните избори на 23 октомври ще има два вота на недоверие.

Опитът на ДПС миналата есен да бави топката с внасянето на първия вот на недоверие на кабинета "Борисов" даде повод на социалистите да заговорят за затопляне на отношенията между управляващите и партията на Доган. Съмненията се засилиха, когато при гласуването седем депутати от движението не присъстваха в пленарната зала, въпреки че отсъствието на някои от тях беше оправдано със задгранични командировки.

Покрай гласуването на парламентарната квота в комисията за конфликт на интереси неотдавна социалистите открито заговориха за взаимни договорки между ГЕРБ и ДПС. Повод за това им даде изборът на предложената от ДПС за член на комисията Сабрие Сапунджиева, което стана с част от гласовете на управляващите. А независими народни представители тогава разказаха, че преди тайното гласуване председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев и колегата му Пламен Нунев са лобирали пред тях за Сапунджиева. "Забелязвам много

Интересни сигнали

които дава ГЕРБ към ДПС, каквото и да говорят", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за в. "Труд". И към сговора за избора на Сабрие Сапунджиева прибави още един пример – избирането на Севинч Солакова на ключовия пост секретар на ЦИК. А депутати пуснаха в обращение спекулацията, че в парламента вече има нова тройна коалиция ГАД (ГЕРБ, "Атака", ДПС). "Ако трябва да избера дали да гласуват за човека на БСП или на ДПС, по-добре да е човекът на ДПС", заяви Борисов по повод избора на Сабрие Сапунджиева за член на комисията за конфликт на интереси. Оправданието му обаче не прозвуча убедително, защото като зам.-министър в Министерството на правосъдието по време на правителството "Станишев" на Сапуджиева й се наложи да подаде оставка след скандал около името на дъщеря й, която като консул във Финландия беше обвинена, че е търгувала с алкохол, внесен по дипломатически път.

Всичко това се случва и на фона на още едно съвпадение с приоритетите на ДПС. Приетите неотдавна от Агенцията за приватизация условия за продажбата на "Булгартабак" са идентични с тези, които от години лансират от формацията на Доган. Като например това купувачът да се се избира според обещанията му да изкупува тютюн.

Депутати от ГЕРБ обаче категорично отричат да има някакви договорки между управляващите и партията на Доган. Те лансират версията, че по-скоро в самото ДПС има един кръг около лидера, който създава впечатлението за близки отношения между двете формации. Така те обясниха както отсъствието на 7-те депутати при гласуването на първия вот на недоверие на кабинета на Борисов, така и неприсъствието на около 20-ина народни представители в пленарната зала при поискания от премиера вот на доверие. 

Позата разкрачен стоеж на ДПС между управляващите и БСП обаче има своето логично обяснение и може да се изтълкува като знак, че

Доган чака оферта

Не случайно при първата си изява пред медиите от две години насам в Джебел лидерът на ДПС отправи гневни заплахи към ГЕРБ, като пророкува предсрочни парламентарни избори на пролет догодина. И заяви, че следващия президент няма да може да бъде избран без гласовете на движението. Сега заместникът му Лютви Местан обяви, че ДПС има готовност на провеждането на избори "3 в 1" наесен – президентски, местни и парламентарни. 

Дали на някакво ниво има договорка между ГЕРБ и ДПС (или по-скро между отделни техни представители), на етапа не може да се каже еднозначно. Сигурно е само, че Доган се опитва да изтъргува васалните си гласове в парламента и на изборите, като демонстрира значимостта си. Големият му проблем обаче е, че Бойко Борисов държи в шах опонентите си с кандидат на управляващите за президент. Неясноти има и около претендента за държавен глава на БСП.  Което пък прави невъзможно изготвянето на стратегията на Доган за вота. Затова офертата му е както вляво, така и вдясно. Дали обаче ГЕРБ ще приемат поканата за танц и на каква цена, предстои да разберем през следващите седмици, когато ще се развият трите основни сюжета - гласуването на пакта за финансова стабилност, вотът на недоверие към правителството и приватизацията на "Булгартабак".

Пактът

Предложенията за промени в конституцията и Закона за устройство на държавния бюджет, които правителството предложи на парламента:

- Преките данъци (върху личните доходи и върху печалбите на фирмите)  да не се увеличават

- Държавата да ограничи преразпределителната си роля до 40% от БВП за всяка конкретна година

- Бюджетният дефицит да не надхвърля  2% от БВП. 

Един премиер дори и да има гарантирано мнозинство в парламента, рано или късно опира до Ахмед Доган. Лидерът на опозицията също. Последната седмица политическата ситуация поднесе на ДПС два неочаквани подаръка, от които лидерът на движението се почувства отново значим. ГЕРБ внесе в парламента предложенията за промени в конституцията, свързани с т.нар. Пакт за финансова стабилност, които трудно ще бъдат приети без гласовете на депутатите от движението. БСП пък реши да започне консултации за внасянето на втория вот на недоверие срещу кабинета "Борисов", което няма как да стане, ако искането не бъде подписано и от народните представители на ДПС. (БСП има 40 депутати, а за внасяне на искането са необходими общо 48 подписа.)


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  zlatev avatar :-|
  Златин Златев

  "Доган чака оферта

  Не случайно при първата си изява пред медиите от две години насам в Джебел лидерът на ДПС отправи гневни заплахи към ГЕРБ, като пророкува предсрочни парламентарни избори на пролет догодина. И заяви, че следващия президент няма да може да бъде избран без гласовете на движението. Сега заместникът му Лютви Местан обяви, че ДПС има готовност на провеждането на избори "3 в 1" наесен – президентски, местни и парламентарни."

  Наглец... докога ще се плашим с това политическо чучело?

 • 2
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  Никоя политическа партия няма интерес от предсрочни парламентарни избори, освен ГЕРБ. Всички останали мухъли, поличитески нафталинени чучала ще изпадат от сцената, поне така си мисля.

  Принципно и за ДПС и за БСП е по-добре да мине повече време до следващите избори, за да могат ГЕРБ да се осе*ат повече, а и както всички знаем, българският гласоподавател няма особено дълга памет.

 • 4
  kutzarov avatar :-?
  Дѣдо Ваньо

  Ашкулсун Борисов Ефенди!

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "Kutzarov":
  По правилното би било "Ашколсун Доган ефенди... абе разбираш я ти реалната политика, няма какво да говорим....."

 • 7
  kutzarov avatar :-(
  Дѣдо Ваньо

  До коментар [#6] от "boby1945":

  Е, то това ние много добре си го знаем, както се пееше :))

 • 8
  kesh avatar :-?
  kesh

  Голем ИГРАЧ и мъдър ПОЛИТИК.......не съм му фен , но стила и класата му РЕСПЕКТИРАТ......!!!!????.....

 • 9
  Phaeton. avatar :-P
  Phaeton.

  До коментар [#8] от "kesh":

  Ти ли не си му фен?
  Веднага ти повярвах!
  Признайси,бе,що те е срам!

 • 10
  stoilov1977 avatar :-|
  Станислав Димитров

  Доган да не се кандидатира сега за президент тежко ни е горко бългъските президенти на оправиха само турчин ни липсва да на ДОВЪРШИ до край.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK