Офшорките на Волен Сидеров

Скандалните договори, които депутатите от "Атака" са подписвали, излязоха на бял свят

Скандалните документи, уличаващи Волен Сидеров в шантаж на собствените му депутати, излязоха на бял свят. Показа ги един от отцепниците от "Атака" Валентин Николов в сутрешния блок на bTV.

От тях става ясно, че депутатите на партията са подписвали договори за поръчителство по кредити, теглени от пет или шест ошфорни компании, регистрирани на Сейшелските острови. С тези документи всеки от депутатите на Волен Сидеров се задължава да изплати по 150 хил. евро от името на длъжниците (офшорките).

Името на една от офшорките е "Компаунд мениджмънт" Лтд, стана ясно от показан в студиото документ. По неофициална информация останалите фирми са "Сангрия" Лтд., "Галатея Трейд Груп" Лтд., "Фрийланд Холдинг", "Аутсорсинг Фасилити" и "Аполо Бизнес Солюшънс", всичките регистрирани на Сейшелите.

Не е ясно дали кредитите наистина са били усвоени и дали депутатите на "Атака" са се превърнали в истински длъжници, но е сигурно, че подписаните договори за поръчителство са били инструмент, с който народните представители могат да бъдат държани в подчинение от лидера им Волен Сидеров. 

Според Валентин Николов такива документи за поръчителство са подписали 40-50 души - водачи на листи и техни подгласници. 

"Аз бях тотално излъган от Волен Сидеров", заяви Николов. Преди да подпиша каквито и да било документи, той ме убеди: "Виж, между другото трябва да се подпише един документ за лоялност, знаеш какво се случи с миналата парламентарна група, той няма да има никаква юридическа стойност". Действието се развило в централата на партия "Атака" на 12 юни 2009 (ден преди да бъдат регистрирани кандидат-депутатските листи за участие в парламентарните избори).

Николов направи още едно разкритие в студиото на bTV. Според него пълномощник на офшорките е Петър Иванов Петров, юрист на "Атака", който води всички дела от името на партията. "Беше предложен от Волен Сидеров, гласуван от Народното събрание и в момента е член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор", обясни Николов. 

Петър Петров е бил втори в листата на "Атака" за 23 избирателен район в София, където водач е бил Явор Нотев. Той също е подписал договор за поръчителство, за да участва в изборите. Впоследствие обаче получил генерално пълномощно да представлява офшорните фирми, обясни Николов.

Изваждането на скандалните документи съвпадна с новината, че Волен Сидеров е номиниран за председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. С гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС обаче депутатите отхвърлиха номинацията му. В отговор Волен Сидеров заплаши за пореден път ГЕРБ, че ще оттегли подкрепата си за кабинета.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


37 коментара
 • 1
  dodo5 avatar :-|
  Mitch

  Заглавието е сбъркано!

 • 2
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Иван Стамболов има готина статия на тема Волен.

  http://sulla.bg/2011/06/06/2225.html

  Не разбирам, що за ххххххх трябва да си за да подпишеш подобна декларация?

  ххххххххх можете да го замените с

  1. Идиот
  2. Далавераджия
  3. Наивник

 • 3
  gogich avatar :-|
  Гогич

  До коментар [#2] от "NPaine":
  4. Желаещ да станеш дУпетат?

  Май се вмества в т. 2. За другите не знам.

 • 4
  andrey avatar :-P
  andrey

  А за Волен гласуваха толкова много идеалисти ... :-/

 • 5
  krasimiraka avatar :-|
  Красимира Карамфилова

  До коментар [#1] от "Doich":

  Благодаря, че отбелязахте! Извиняваме се за грешката! Вече е коригирано.

  К.

 • 6
  roko17 avatar :-|
  roko17

  Коригирайте си и датата! Изборите за парламент се проведоха на 06 юли 2009 год!

 • 7
  bboydev avatar :-|
  bboydev

  Не знам що за човек трябва да си, за да подпишеш нещо без да го прочетеш. Хайде да не се правят на ощипани моми - не знаели какво подписват. Много добре е знаел всеки един, но е решил, че това е цената за да стигне до гърнето с мед!

 • 8
  epoc avatar :-|
  epoc

  До коментар [#7] от "bboydev":

  Абсолютно те подкрепям - ситуацията отива накъм "а га яде кифтетата ни рива, а?"

  Просто виждат в момента възможен (и според тях лесен) вариант за измъкване и затова е целият цирк.

 • 9
  epoc avatar :-P
  epoc

  До коментар [#2] от "NPaine":

  От коментарите под линка, който си постнал:

  Виктория says:
  06/06/2011 at 22:25

  Точно така е. И аз го знам това, ама не мога да го докажа. Волен не е болен, просто много обича парите. Както казваше една наша обща колежка: Те двамата с Капка като чуят за пари и зениците на очите им се разширяват като при е*ане. Това е истината за Волен или по-скоро за Капка. Просто на мен ми е много интересно чии пари усвояват в момента.

 • 10
  longanlon avatar :-|
  Longanlon

  "Компаунд мениджмънт" Лтд

  лтд да не би да е ООД на български, а?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход