Пенсионни маневри

Конституционният съд създаде проблем, като отмени частичната национализация на частните осигурителни фондове

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна частичната национализация на парите от професионалните пенсионни фондове (ППФ). Е, и? Засега изглежда, че нито частните дружества ще си получат обратно вече отнетите над 100 млн. лв., нито пък осигурителният институт ще спре да дава на по-рано пенсиониралите се категорийни работници високи пенсии от общите пари на данъкоплатците. Резултатът е само временен хаос в системата за пенсиониране на голяма група хора.

Съдиите отмениха параграф 4а в преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване (КСО), който миналата есен задължи частните ППФ да прехвърлят на държавния фонд "Пенсии" сумите от индивидуалните партиди на около 45 хил. работещи в първа и втора категория труд. Този акт съвсем справедливо е обявен за нарушение на принципа на правовата държава и за антипазарна мярка. Някои магистрати дори смятат, че действията на правителството нарушават и принципа за неприкосновеност на частната собственост на осигурените лица. КС обаче отказа да използва този аргумент. Юристи предполагат, че това е направено с цел да се предотвратят масови граждански искове срещу държавата. 

Няма спор, че решението на КС е звучна плесница за своеволието на правителство и депутати. "То безкомпромисно съобщава на държавата, че след като създаде един регламент, тя му е също толкова подвластна и задължена да го спазва, колкото всички останали. То твърдо и ясно заявява на драгата държава, че изходните принципи на конституцията имат върховенство над конюнктурната целесъобразност. То безкомпромисно съобщава на драгата българска държава, че частната инициатива, частната собственост и стопанският разум са изходни конституционни основи на модерната българска държава и те не могат да бъдат нарушавани само защото, видите ли, набор от бюрократи и политически лапачи са убедени, че те знаят най-добре", коментира икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

Има ли път назад

Дотук КС заслужава само адмирации. Съзнателно или не обаче, съдиите имаха нужда от цели пет месеца, за да реагират - делото е образувано на 28 декември 2010 г., а решението е от 31 май 2011 г. Закъснението в конкретния случай се оказа фатално за справедливостта, защото я остави само на хартия. През това време милионите бяха извадени от професионалните фондове, а индивидуалните партиди на хората там - закрити.

Повечето юристи смятат, че по отношение на парите връщане към старото положение няма да има. Решението на КС обезсилва промените в КСО, но оставя на парламента да реши какъв да бъде новият режим. Така пенсионните дружества биха могли да си получат сумите обратно само след евентуална нова промяна в КСО, която изрично да постанови това. Такава обаче явно няма да има, въпреки че депутати от парламентарната комисия по бюджет и финанси биха я подкрепили. Правителството и социалните партньори са единодушни, че парите ще си останат във фонд "Пенсии". Изваждането им оттам би отворило дупка в бюджета на държавното обществено осигуряване от 26.850 млн. лв., колкото са били планирани да дойдат от ППФ за ранно пенсиониращите се през 2011 г. Твърде неприятна новина на фона на и без това недостатъчните приходи от осигуровки.  

Самите частни фондове също не смятат да си искат парите. Председателят на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев беше лаконичен: "Въпросът е юридически. Ако се направи промяна за връщане на парите, ще я приветстваме. Но това не е наш въпрос." Дружествата вероятно се притесняват, че заедно със стоте милиона могат да получат обратно и задължението да плащат пенсии преди 2015 г. Преди последната промяна в КСО те трябваше да започнат да правят това от началото на тази година. В тях обаче има пари само за невъзможно малки пенсии - от около 60 лв. месечно.

Потърпевши от оставането на парите на ППФ във фонд "Пенсии" ще са самите осигурени, тъй като, веднъж потънали в общия кюп, сумите няма да бъдат инвестирани и няма да носят доходност. Както и останалите данъкоплатци и осигурени лица, които сега трябва да покрият липсващите пари за по-ранна пенсия на категорийните работници.

Какво следва

Единственият реален ефект от решението на КС е, че закритите индивидуални партиди в частните ППФ ще бъдат възстановени. Още от юли т.г. фондовете ще са готови да приемат допълнителните вноски за старите си клиенти - 12% за работещите при първа категория труд и 7% - при втора. "Технически няма никакъв проблем да възстановим партидите - имаме цялата информация за хората. Ще го направим до 20 юни т.г. и няма да удържаме допълнителна такса за това", увери Никола Абаджиев.

Отмяната на целия параграф 4а от КСО налага още спешни промени в осигурителния кодекс. Причината е, че покрай наистина противоконституционната частична национализация на парите бяха "зачертани" и текстове, регламентиращи права на осигурените за тежки условия. Сред отпадналите е например този, който предвижда изплащане накуп на натрупаните пари по индивидуалните партиди в ППФ, ако човек се пенсионира по общия ред, а не по-рано. След решението на КС, ако титулярят на прехвърлена към Националния осигурителен институт (НОИ) пенсионна партида почине, преди да се пенсионира, наследниците му също няма да получат нищо.

Тези текстове от параграф 4а ще бъдат възстановени. Ще се запише отново и регламентът за ранно пенсиониране на жените, родени преди 1955 г. и мъжете, родени преди 1952 г., както и на всички, родени след 1959 г. "Ако тези хора се пенсионират преди края на 2014 г., ще получават пенсиите си от Националния осигурителен институт (НОИ), а професионалните фондове ще преведат там натрупаните в техните партиди пари. Това обаче ще става само след като самият титуляр на сметката в ППФ заяви писмено, че го иска", подчерта Емил Мирославов, директор на дирекция "Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд" в социалното министерство. Наличието на личен избор ще елиминира опасността бъдещите трансфери от частните фондове към държавния да бъдат атакувани пред КС.

Частните пенсионни дружества ще настояват в КСО да бъде вкаран още един текст. Той ще регламентира изплащането на парите на хората, които няма да се възползват от правото си на ранно пенсиониране и ще излязат в пенсия по общия ред след 2014 г. Тогава ППФ ще трябва да им изплатят накуп сумите, натрупани по техните сметки. Ако предложението на фондовете се приеме, преди това НОИ обаче ще трябва да върне парите, авансово преведени там за тези хора.

Всичко това на практика очертава следната схема. Ако например миньор се пенсионира до края на 2014 г., фондовете ще прехвърлят в НОИ сумите, натрупани за него след 1 юли 2011 г. След това институтът ще плаща пенсията. При другата хипотеза, ако човекът избере да се пенсионира след 2014 г., когато навърши масовата пенсионна възраст, НОИ ще върне парите в ППФ, които ще ги изплатят накуп.

Независимо от слабия пряк ефект върху конкретния казус, по който е произнесено, решението на КС е важно в по-глобален план. По думите на Петър Ганев от Института за пазарна икономика то "окончателно разбива бляновете, че с пенсионната реформа е приключено. "Всичко, казано дотук, ни води до поне един сигурен извод - нещата определено не вървят по план и дебатът за пенсионната реформа ще се разрази наново още през тази година. От едната страна ще бъдат тези, които нарушиха Конституцията и, общо взето, бранят властта си, а от другата страна ще бъде разумът, който казва, че не хората са сбъркани, а системата е крива", обобщи Ганев.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


34 коментара
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Кога бяха питани (по логиката на КС) 45-те хиляди души, дали искат парите им да са в частни фондове, дали искат да са в НОИ и дали въобще искат да им се вземат (насила!) тези пари? Интересно - как би се произнесъл КС пък по този казус?! Това най-явно ограбване на доходите на тези хора, откъдето и да се погледне!

  Много интересна работа! Не е противоконституционно от хората насила да им се вземат пари от заплатата за втора пенсия, но е противоконституционно същите хора да поискат парите им да променят местоположението си (не само от фалшивите пенсионни фондове към НОИ, но и от един пенсионен фонд към друг)! Странна Конституция! Май се нуждае от ремонт!

  Според мен КС тук няма вина, защото решението им има основание (проблемът е, че КС не прилага същия подход при принудителното вземане на парите на хората и поставянето им във фондовете). Още в първия момент, когато се заговори за преместването на тези пари от фондовете към НОИ, аз (включително и тук) писах, че трябва да се даде на хората персонален избор - да отидат в НОИ вноските само на онези, които лично пожелаят това. Естествено - кай съм аз, че някой във властта да ме бръсне за нещо си?! Управляващите избраха по-лесния (само наглед, както установяват днес) вариант с един подход за всичките 45 хиляди души, без оглед на персоналното желание на всеки от тях. И КС ги резна!

  Иначе - изходът продължава да е абсолютно същия и днес! Казусът има решение, което най-стриктно отговаря на решението на КС! Прави се запитване до 45-те хиляди души с втора пенсия, къде иска всеки от тях да са му парите - в професионален фонд или в НОИ? Който иска във фонд - във фонд! Който иска в НОИ - в НОИ! Ако желаещите парите им да са във фондове се окажат малко - фондовете да се слеят или да се закрият онези от тях, на които вложителите не са оказали достатъчно доверие и твърде голяма част от тях са предпочели НОИ.

 • 5
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Това е някаква шегичка: КС отменя промените в КСО, но не се възстановява автоматично положението отпреди това. И сега къде сме? Национализацията е обявена за противоконституционна, фондовете не си искат парите от НОИ, пък той не мисли да изплаща пенсиите...
  Някой да знае какво става?
  (Само да не е Станислав Янков, за когото няма тайни :):)

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#5] от "davidkovb":

  Аз ще съм, аз ще съм! Интересно, защо не е обявена за противоконституционна кражбата на парите от хората, но осъществена преди "национализацията" (аз не помня Костов да ги е питал - искат ли парите за втората им пенсия да идат в спекулативни частни фондове, искат ли в НОИ и въобще - дали искат да им се взема от заплатите за втората пенсия)...

 • 7
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  До коментар [#6] от "Станислав Янков":

  Рисковане е да влизам в дебат с вас, едно защото нямам претенции за експертни познания по темата и друго - защото пряко не ме засяга.
  Но да припомня фактите: правителството (на Костов) предлага на НС (с мнозинство на ОДС) и то приема промени в КСО, които дефинират т.н. три стълба на обществено осигуряване. Не твърдя, че системата е перфектна, просто отбелязвам, че повече от 10 г. оттогава тя не е протестирана по законен ред и не е отменена от Конст.съд.
  Правителството на ГЕРБ през миналага година прави поправка в КСО, с която лични вноски по персонални партиди в частни фондове превърля в кацата без дъно НОИ, като им променя персоналния статус, което представлява национализация на частна собственост и е оспоримо и КС я обявява за противоконституционна. Толкова.
  Не ме интересува някой питал ли е Гошо, като е приемал закона, защото и мен не ме питат също. Тезата ви за масовото и непрекъснато питане на народа е несъстоятелна. На 4 години има избори и според Конституцията суверенът изпраща в парламента хора, които го представляват и вземат решения от негово име...и за негова сметка :)

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#7] от "davidkovb":

  Сега трябва - парите да се върнат във фондовете и те да изплащат пенсии на хората. Е вярно по 50 кинта, ама така казва КС.

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#7] от "davidkovb":

  Цитат: "...повече от 10 г. оттогава тя не е протестирана по законен ред и не е отменена от Конст.съд."

  А когато протест, от самите засегнати (представлявани от техните профсъюзи), все пак има и с излизане на улицата те принуждават ГЕРБ да се съобрази с искането им, вноските им да се прехвърлят в НОИ - КС решава, че искането на ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ПАРИТЕ (ВЛОЖИТЕЛИТЕ ВЪВ ФОНДОВЕТЕ) било в разрез с Конституцията! Как така не е в разрез друг да присвои и да се разпорежда с парите им, но е в разрез държавата да премести парите им, ПО НАСТОЯВАНЕ НА ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ТЕЗИ ПАРИ и при това - ЧРЕЗ ПРОТЕСТ?!!! Какво е това "конституционно" право?!!! Кой е питал през тези 10 (по думите ви) години хората, какво точно искат и кой друг, преди ГЕРБ, въобще е обръщал внимание на протестите им, за да давате като аргумент десетгодишното затъмнение на реалните желания на собствениците на парите?!

  В това се състои "дясната" наглост! Разпорежда се с парите на останалите като с бащиния и си гласува такива закони, които да благоприятстват кражбите... Само да уточня, че "левите" и всички останали във властта не са по-различни от "десните". Всичко е МАФИЯ!

  Цитат: "Не ме интересува някой питал ли е Гошо, като е приемал закона, защото и мен не ме питат също. Тезата ви за масовото и непрекъснато питане на народа е несъстоятелна. На 4 години има избори и според Конституцията суверенът изпраща в парламента хора, които го представляват и вземат решения от негово име...и за негова сметка :)"

  Ето я наглостта на "дясната" кражба! Точно затова от другата година преставам да плащам данъци (законно, разбира се...). Да си плащат останалите будали, щом им харесва! А пък категорийните работници ако искат "дясната" пладнешка кражба да спре - да излязат отново на протест и да изискат от кабинета това, което съм предложил в моя коментар с номер 1 тук. Иначе - да продължават да си търпят ограбването им...

 • 10
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Това с неплащането на данъци е любопитно - с глад ли ще се самоубивате, защото купувайки се хляб и салам в цената плащате и 20 % ДДС. Така е и с бензина, цигарите (и в двете има и акциз).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход