Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Пенсионни маневри

Конституционният съд създаде проблем, като отмени частичната национализация на частните осигурителни фондове

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна частичната национализация на парите от професионалните пенсионни фондове (ППФ). Е, и? Засега изглежда, че нито частните дружества ще си получат обратно вече отнетите над 100 млн. лв., нито пък осигурителният институт ще спре да дава на по-рано пенсиониралите се категорийни работници високи пенсии от общите пари на данъкоплатците. Резултатът е само временен хаос в системата за пенсиониране на голяма група хора.

Съдиите отмениха параграф 4а в преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване (КСО), който миналата есен задължи частните ППФ да прехвърлят на държавния фонд "Пенсии" сумите от индивидуалните партиди на около 45 хил. работещи в първа и втора категория труд. Този акт съвсем справедливо е обявен за нарушение на принципа на правовата държава и за антипазарна мярка. Някои магистрати дори смятат, че действията на правителството нарушават и принципа за неприкосновеност на частната собственост на осигурените лица. КС обаче отказа да използва този аргумент. Юристи предполагат, че това е направено с цел да се предотвратят масови граждански искове срещу държавата. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
34 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 5
  • + 7

  Кога бяха питани (по логиката на КС) 45-те хиляди души, дали искат парите им да са в частни фондове, дали искат да са в НОИ и дали въобще искат да им се вземат (насила!) тези пари? Интересно - как би се произнесъл КС пък по този казус?! Това най-явно ограбване на доходите на тези хора, откъдето и да се погледне!

  Много интересна работа! Не е противоконституционно от хората насила да им се вземат пари от заплатата за втора пенсия, но е противоконституционно същите хора да поискат парите им да променят местоположението си (не само от фалшивите пенсионни фондове към НОИ, но и от един пенсионен фонд към друг)! Странна Конституция! Май се нуждае от ремонт!

  Според мен КС тук няма вина, защото решението им има основание (проблемът е, че КС не прилага същия подход при принудителното вземане на парите на хората и поставянето им във фондовете). Още в първия момент, когато се заговори за преместването на тези пари от фондовете към НОИ, аз (включително и тук) писах, че трябва да се даде на хората персонален избор - да отидат в НОИ вноските само на онези, които лично пожелаят това. Естествено - кай съм аз, че някой във властта да ме бръсне за нещо си?! Управляващите избраха по-лесния (само наглед, както установяват днес) вариант с един подход за всичките 45 хиляди души, без оглед на персоналното желание на всеки от тях. И КС ги резна!

  Иначе - изходът продължава да е абсолютно същия и днес! Казусът има решение, което най-стриктно отговаря на решението на КС! Прави се запитване до 45-те хиляди души с втора пенсия, къде иска всеки от тях да са му парите - в професионален фонд или в НОИ? Който иска във фонд - във фонд! Който иска в НОИ - в НОИ! Ако желаещите парите им да са във фондове се окажат малко - фондовете да се слеят или да се закрият онези от тях, на които вложителите не са оказали достатъчно доверие и твърде голяма част от тях са предпочели НОИ.

  Нередност?
 • 5
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • - 3
  • + 10

  Това е някаква шегичка: КС отменя промените в КСО, но не се възстановява автоматично положението отпреди това. И сега къде сме? Национализацията е обявена за противоконституционна, фондовете не си искат парите от НОИ, пък той не мисли да изплаща пенсиите...
  Някой да знае какво става?
  (Само да не е Станислав Янков, за когото няма тайни :):)

  Нередност?
 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 7
  • + 3

  До коментар [#5] от "davidkovb":

  Аз ще съм, аз ще съм! Интересно, защо не е обявена за противоконституционна кражбата на парите от хората, но осъществена преди "национализацията" (аз не помня Костов да ги е питал - искат ли парите за втората им пенсия да идат в спекулативни частни фондове, искат ли в НОИ и въобще - дали искат да им се взема от заплатите за втората пенсия)...

  Нередност?
 • 7
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • - 3
  • + 6

  До коментар [#6] от "Станислав Янков":

  Рисковане е да влизам в дебат с вас, едно защото нямам претенции за експертни познания по темата и друго - защото пряко не ме засяга.
  Но да припомня фактите: правителството (на Костов) предлага на НС (с мнозинство на ОДС) и то приема промени в КСО, които дефинират т.н. три стълба на обществено осигуряване. Не твърдя, че системата е перфектна, просто отбелязвам, че повече от 10 г. оттогава тя не е протестирана по законен ред и не е отменена от Конст.съд.
  Правителството на ГЕРБ през миналага година прави поправка в КСО, с която лични вноски по персонални партиди в частни фондове превърля в кацата без дъно НОИ, като им променя персоналния статус, което представлява национализация на частна собственост и е оспоримо и КС я обявява за противоконституционна. Толкова.
  Не ме интересува някой питал ли е Гошо, като е приемал закона, защото и мен не ме питат също. Тезата ви за масовото и непрекъснато питане на народа е несъстоятелна. На 4 години има избори и според Конституцията суверенът изпраща в парламента хора, които го представляват и вземат решения от негово име...и за негова сметка :)

  Нередност?
 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#7] от "davidkovb":

  Сега трябва - парите да се върнат във фондовете и те да изплащат пенсии на хората. Е вярно по 50 кинта, ама така казва КС.

  Нередност?
 • 9
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 4
  • + 4

  До коментар [#7] от "davidkovb":

  Цитат: "...повече от 10 г. оттогава тя не е протестирана по законен ред и не е отменена от Конст.съд."

  А когато протест, от самите засегнати (представлявани от техните профсъюзи), все пак има и с излизане на улицата те принуждават ГЕРБ да се съобрази с искането им, вноските им да се прехвърлят в НОИ - КС решава, че искането на ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ПАРИТЕ (ВЛОЖИТЕЛИТЕ ВЪВ ФОНДОВЕТЕ) било в разрез с Конституцията! Как така не е в разрез друг да присвои и да се разпорежда с парите им, но е в разрез държавата да премести парите им, ПО НАСТОЯВАНЕ НА ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ТЕЗИ ПАРИ и при това - ЧРЕЗ ПРОТЕСТ?!!! Какво е това "конституционно" право?!!! Кой е питал през тези 10 (по думите ви) години хората, какво точно искат и кой друг, преди ГЕРБ, въобще е обръщал внимание на протестите им, за да давате като аргумент десетгодишното затъмнение на реалните желания на собствениците на парите?!

  В това се състои "дясната" наглост! Разпорежда се с парите на останалите като с бащиния и си гласува такива закони, които да благоприятстват кражбите... Само да уточня, че "левите" и всички останали във властта не са по-различни от "десните". Всичко е МАФИЯ!

  Цитат: "Не ме интересува някой питал ли е Гошо, като е приемал закона, защото и мен не ме питат също. Тезата ви за масовото и непрекъснато питане на народа е несъстоятелна. На 4 години има избори и според Конституцията суверенът изпраща в парламента хора, които го представляват и вземат решения от негово име...и за негова сметка :)"

  Ето я наглостта на "дясната" кражба! Точно затова от другата година преставам да плащам данъци (законно, разбира се...). Да си плащат останалите будали, щом им харесва! А пък категорийните работници ако искат "дясната" пладнешка кражба да спре - да излязат отново на протест и да изискат от кабинета това, което съм предложил в моя коментар с номер 1 тук. Иначе - да продължават да си търпят ограбването им...

  Нередност?
 • 10
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • - 3
  • + 2

  Това с неплащането на данъци е любопитно - с глад ли ще се самоубивате, защото купувайки се хляб и салам в цената плащате и 20 % ДДС. Така е и с бензина, цигарите (и в двете има и акциз).

  Нередност?
Нов коментар