Този див, див съдебен съвет
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Този див, див съдебен съвет

Този див, див съдебен съвет

Съдебната система е в кома. За да излезе от нея, ВСС трябва да бъде конституиран по нов начин

21428 прочитания

През последните няколко години членовете на кадровия орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС), играят една странна игра на котка и мишка с експертите на Европейската комисия, които подготвят мониторинговите доклади за напредъка на България в съдебната реформа. Още преди България да бъде приета в ЕС, Брюксел настоя съдебните решения да бъдат публикувани в интернет - просто и ясно изискване, което не коства никакви усилия. За целта обаче бяха сформирани работни групи, беше променен законът, приеха се стратегии и накрая дори се сключи договор за 80 хиляди лева, за да се изработи "централизиран интерфейс" за достъп до съдебните решения. При всяка проверка експертите на ЕК обясняваха, че достъп до актовете няма. Членовете на ВСС отричаха с възмущение, но всеки път когато проверяващите молеха за демонстрация, получаваха разнообразни оправдания, които варираха от "еее, на този компютър няма интернет" до "тази стая е много тясна". Подобни сюжети има още, а случаите, в които членове на съвета са хващани в откровени лъжи от експертите, също не са малко.

Тази история добре обрисува манталитета на членовете на ВСС. Точно като от късния соц - няма значение дали нещата са добре, важно е да изглеждат идеологически правилно. Докато в един момент просто не рухнат.

Оставките на членовете на съвета Капка Костова и Галя Захарова, мотивирани с несъгласието с безпринципните решения на кадровия орган на съдебната власт, са най-красноречивото доказателство, че дъното е достигнато и излизане няма. Както Капка Костова, така и Галя Захарова бяха самотен коректив на безпринципността и непотизма, обгърнал ВСС, и не базираха позицията си на  кухи фрази и субективни твърдения, а я подкрепяха с обективни съждения и конкретни факти. По повод оставките им главният прокурор Борис Велчев каза: "ВСС ще загуби от своя морален и професионален облик."

И ако досега съветът не е успял да се "консолидира и да създаде доверие" (по правосъдния министър Маргарита Попова), то няма нито една причина да мислим, че той няма да доведе съдебната система до пълната й деградация - членовете му мислят предимно за собствената си облага, критична маса от тях са доказано зависими, под сериозни съмнения дали могат да изпълняват основните си задължения.

Единственият авариен изход от ситуацията е съветът да бъде разпуснат, а през законодателни и конституционни реформи да бъдат променени изцяло както неговата структура, така и начинът, по който се конституира.

Да се уредим, да уредим децата

До 2007 г., когато беше избран сегашният състав на ВСС, т.нар. правителство на съдебната система не беше постоянно действащ орган - членовете му съвместяваха това си задължение с юридическата си професия. Законът беше променен и ВСС стана постоянно действащ, което обаче не помогна по никакъв начин на съдебната система.

Първото, което направиха членовете му, беше да си гласуват обезщетенията за "напускане от съдебната система" - приблизително 60 хил. лв. на човек. Само подалата оставка тази седмица Галя Захарова се отказа от това. Следващият приоритет на кадровиците на Темида беше да уредят децата си. Така стъпка по стъпка в съдебната система на различни постове започнаха да работят синове и дъщери на членовете на ВСС - Иван Колев, Светла Данова, Цветанка Табанджова, Мая Кипринска, Божидар Сукнаров и Георги Шопов.

Следващият важен етап в управлението на системата беше "гостите на столицата" сред членовете на съвета да придобият жилища в София на преференциални цени.  Такова искане през 2009 г. направиха Радка Петрова, Мая Кипринска, Георги Шопов и Петър Стоянов. Техният опит се оказа неуспешен, но пък е показателен за надменната привилегированост на магистратите.

Последва сблъсъкът с европейските фондове - ВСС е бенефициент по няколко проекта по оперативна програма "Административен капацитет". По тях членовете на съвета се назначаваха един друг за ръководители, експерти, лектори, като си определяха хонорари, които достигаха 9000 лв. Малката подробност е, че проектите се припокриваха със законовите задължения и правомощия на съвета и така на практика те получаваха двойна заплата. Съветът даваше хонорар по проектите на пресаташето си, а в същото време наемаше и PR агенция за същата работа.

Което щеше да почти приемливо, ако от него имаше резултат. Такъв обаче няма, нищо че средствата за "унифицирана система за приемане и обработване на жалби и сигнали и други дейности за превенция на корупцията"; "информационна стратегия на правораздавателните органи на Република България и разработване на критерии за статистически анализ на натовареността и за отчитане дейността на съдебната власт пред обществеността" са усвоени.

Важни са началниците

Основно правомощие (и задължение) на ВСС е да се занимава с кариерното развитие на магистратите, да провежда конкурси за назначаване или преместване от един съд в друг. Е, повече от две години ВСС абдикира от тази своя дейност и отказва да организира такива конкурси. Тази седмица се стигна до това съдии от няколко апелативни района (Пловдив, Бургас и Варна) да се обърнат към съвета с искане да спре бездействието си. В смисъл - някой се моли на държавна институция да започне да си върши работата.

Но цялото внимание на уж постоянно действащия съвет отиде в изборите на административни ръководители в системата. През последните няколко години ВСС проведе близо 200 избора за ръководни позиции, които произвеждаха скандал след скандал. И ако покрай лобиста Красьо бяха наказани 18 магистрати, никой не пожела да говори за по-силния кръг, наречен от бившия председател на ВАС Константин Пенчев кръга на белите покривки (той не посмя да каже повече, но публична тайна е, че имаше предвид група висши магистрати, които се събират в ресторанта на Съюза на юристите на ул. "Пиротска" в София).

Напусналите вече Капка Костова и Галя Захарова се възпротивиха именно срещу безпринципното назначаване на ръководни постове в системата. Безпринципно означава, че когато има двама кандидати и единият на базата на обективни факти притежава по-добри качества, без да се мотивира защо, мнозинството избираше другия. А както казва съдия Захарова в интервюто (вижте стр....), "всеки неудачен избор на ръководител предпоставя клонирането му надолу по йерархията".

Назначаването на компрометирани, зависими и/или некомпетентни магистрати по върховете на система в комбинация с отказа на ВСС да провежда конкурси (които трябва да са гаранция, че най-подготвените ще се издигат) доведе до практиката разместванията в съдебната власт да стават чрез командироване. Това е непрозрачен механизъм, изцяло подвластен на субективната преценка на съдебните шефове, които пък се избират по безпринципен начин. Достатъчен пример е председателят на ВАС Георги Колев, който командирова от Плевен в София (първо в СГС, а после във ВАС) приятелката на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов Бисерка Цанева, която има скромен професионален опит.

За последните четири години ВСС напълно се провали в задължението си да администрира системата. Въпреки европейските проекти, въпреки пълното работно време членовете не успяха и в едно съвсем просто упражнение - да изготвят критерии за натовареност на магистратите. Това трябваше да бъде основа за адекватни управленски решения, така че съдиите и прокурорите да работят в нормални условия и делата да не се забавят. Работата в това направление започна чак след назначаването на съдия Капка Костова в съвета през 2009 г. Именно невъзможността на ВСС да изпълни този ангажимент беше причина тази седмица главният прокурор Борис Велчев да каже, че е вероятно догодина прокуратурата да затвори врати.

Да не закачаме нашите, да се харесаме на силните

 ВСС е фалирал не само в кадровата си политика. Не по-добре се справя с борбата срещу корупцията и етичните нарушения в съдебната система. Казусът с роднините на висши съдии, които придобиха имоти в Приморско, е показателен за двойните стандарти на съвета. Никой не разбра например защо младшата съдийка Деница Урумова, която дори не е била магистрат, беше уволнена, а Панайот Генков, който беше купил имотите от дъщеря си и ги беше продал на бизнесмен с дела във ВАС, получи намаляване на заплатата. Единственото обяснение, което дадоха членовете на ВСС, беше абсурдно: "Обществото е инвестирало в тези магистрати."

Примерите за този двоен подход не са малко. Така например председателят на етичната комисия Цони Цонев видимо опъваше чадър над определени магистрати - бившият председател на Благоевградския окръжен съд Красимир Аршинков, на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, на Хасковския окръжен съд Росен Русев... Проверките срещу някои от тях започваха чак когато се появеше сигнал "отвън" - за Аршинков от ЕК, за Пенгезов - след като вицепремиерът Цветан Цветанов го обяви за обществен враг.

Подалите оставка членове на ВСС коментираха, че натискът от съвета е започнал да се усеща преди около година. В началото на управлението на ГЕРБ премиерът Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов бяха силно критични към членовете на съвета. Впоследствие обаче между тях настъпи разбирателството. Изпълнителната власт направи реверанс, като вкара в Закона за съдебната власт текстове, които пряко ползват членовете на съвета. Такава например е гаранцията, че трябва да бъдат възстановени в прокуратура или в съд с равен или по-горен ранг от този, в който са работили (но не същия, т.е. в София) след приключването на мандата. И ако тази разпоредба играе ролята на моркова, ГЕРБ заложи в закона и тоягата - изискването членовете на съвета да преминат през процедура за проверка за надеждност за достъп до класифицирана информация. Въпросната проверка се прави изцяло от структури на изпълнителната власт, отказът за такъв достъп не се мотивира и не подлежи на съдебен контрол. От два независими източника - един в държавното обвинение и един в службите за сигурност, "Капитал" научи, че има поне трима членове на съвета, срещу които има висящи производства (водени срещу неизвестен извършител) по подавани срещу тях сигнали или отделни разработки на службите. Преписка има и срещу съпругата на член на ВСС, която е бивш високопоставен държавен служител.

По тях няма движение, но във всеки момент могат да бъдат събудени като инструмент за контрол.

Тази седмица, докато обсъждаха оставките на съдиите Костова и Захарова, членовете на ВСС категорично отхвърлиха обвиненията срещу тях и започнаха да се хвалят един друг. "Членовете на ВСС трябва да се научат, че не е важно какво те мислят за себе си, а какво мисли за тях обществото и ЕС, коментира след заседанието Маргарита Попова. Ако мисля за себе си само хубави неща, а останалите не, това или е раздвоение на личността, или има проблем, на който да се обърне сериозно внимание."

Решението - нов компютър

Ако имахте компютър с изгоряла дънна платка, колкото и да го ъпргейдвате или сменяте монитора и клавиатурата, той няма да проработи. Ще трябва да смените компютъра. Правителството на съдебната система е зависимо от външни фактори, некомпетентно да изпълнява задълженията си и неморално - доказа го през последните четири години. В него има капсулирано мнозинство, което не може да бъде преобърнато. И ако до този момент Галя Захарова и Капка Костова бяха коректив, сега няма кой да заеме тяхното място - правосъдният министър Маргарита Попова може и да критикува, но е без право на глас. А председателят на ВКС Лазар Груев едва ли ще придобие повече увереност, най-малкото защото е плод именно на същото това порочно кадруване. Той беше единствен кандидат за поста и никой не разбра защо точно той беше избран (освен че е близък до президента Георги Първанов), а е неразумно живеещият в стъклена къща да хвърля камъни. Дори и местата на Костова и Захарова да бъдат попълнени, дори и от парламентарната квота в съвета да влязат професионалисти с високи морални и професионални качества, те няма да могат да променят политиката на съвета, така че да бъде в полза на системата, а оттам и на обществото.

Каква промяна

Според правозащитника Йонко Грозев проблемът е изцяло в начина, по който ВСС се конституира (как се избират членовете му), и как е структуриран. Такива са и становищата на редица международни институции през годините (ЕС, Съвета на Европа, Венецианската комисия, ООН...). Начало би било например да се дебатира около това дали във ВСС трябва да има въобще парламентарна квота и дали тя не трябва да се избира с квалифицирано мнозинство (2/3 от гласовете на парламента), а не с обикновено, както е сега. Именно Венецианската комисия коментира, че "би било желателно да се деполитизира съставът на Висшия съдебен съвет". Реформа, която е възможна с поправка на конституцията.

Друга наложителна промяна е ВСС да бъде разделен на съдийски и прокурорски, защото в момента прокурорите и следователите са мнозинство и практически кадруват в съдебната система.

Правосъдният министър Маргарита Попова коментира, че в края на месеца ще организира дебат именно по тази тематика. Той ще бъде поредният.

Фотограф: Юлиана Лазарова

През последните няколко години членовете на кадровия орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС), играят една странна игра на котка и мишка с експертите на Европейската комисия, които подготвят мониторинговите доклади за напредъка на България в съдебната реформа. Още преди България да бъде приета в ЕС, Брюксел настоя съдебните решения да бъдат публикувани в интернет - просто и ясно изискване, което не коства никакви усилия. За целта обаче бяха сформирани работни групи, беше променен законът, приеха се стратегии и накрая дори се сключи договор за 80 хиляди лева, за да се изработи "централизиран интерфейс" за достъп до съдебните решения. При всяка проверка експертите на ЕК обясняваха, че достъп до актовете няма. Членовете на ВСС отричаха с възмущение, но всеки път когато проверяващите молеха за демонстрация, получаваха разнообразни оправдания, които варираха от "еее, на този компютър няма интернет" до "тази стая е много тясна". Подобни сюжети има още, а случаите, в които членове на съвета са хващани в откровени лъжи от експертите, също не са малко.

Тази история добре обрисува манталитета на членовете на ВСС. Точно като от късния соц - няма значение дали нещата са добре, важно е да изглеждат идеологически правилно. Докато в един момент просто не рухнат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Системата много мъчително ще излезне от кома, защото вече 20 години е устойчиво подреждана по определен шаблон и с много, много широк и дълбок фундамент. Как? Ффффкарваш некфи пари, купуваш си мястото (често парите са на заем - срещу запис на заповед към "правилните хора", заложни къщи и т.н.) и още от първия ден почваш да "избиваш". А си мръднал от схемата, а заложната къща те е сурвакала с 20% на месец. Това си проличава при някой наглед невинни опити за промяна на статуквото. Да си спомним животинската съпротива на прокурорите срещу проекта за изменение в НПК, според който откраднатите МПС да се връщат на собственика им веднага след снемане на веществените доказателства. Представителна делегация на това съсловие дойде при депутатите и ги скастри, че ако посегнат на тази ясла, прокуратурата знае много работи за всеки гласува "За промяната".....При сегашната система вещественото доказателство се задържа до приключване на делото. Така ако компания квартални хулигани ти подкара колата, повози се и я зареже на горната пряка, същата отива в двора на районното, докато "приключи делото срещу неизвестен извършител". Естествено, веднага ти се намеква, че за стимуиране на процеса е нужна лека материална награда за прокурорско решение по въпроса, иначе виж от прозореца, колко коли ръждясват пред районното. Някога - преди 5-10 години, те са били гордостта на собственика, но сега са полуразграбени купчини желязо...Нали не искаш, твоята да се нареди до тях....

 • 2
  malkatapizza avatar :-|
  Малката Пица

  Мисля , че Пенгезов на една пресконференция разкри как Цветанов му се обадил и го питал "Ще работим ли заедно?" или нещо подобно. Сигурно това се е случило и с други членове на ВСС, но те няма да си кажат, поне докато са там. След това някои може да изока със задна дата и да раберем как е станал натиска.

  Друго нещо - промениха закона, които реграментира достъпа за класифицирана информация и сега от изпълнителната власт може да откажат на някой член на ВСС достъп до такава. Това ще означава публично опозораване на член на ВСС, с намеци и недомлъвки, че не му е чиста работата, без да е нужно да се аргументира това с нещо конкретно.

  Това си е на практика ИЗНУДВАНЕ на ВСС!
  Вижда се, че Боко ТИквата не си е губил времето когато е учил в школата на ДС в Симеоново през комунизма, а също че е придобил ценни умения когато е бил съдружник в охранителния бизнес на Пашата и Маджо от СИК през 90-те години.

 • 3
  malkatapizza avatar :-|
  Малката Пица

  Да не закачаме нашите, да се харесаме на силните

  Това е май мотото на ВСС, преди ги командереха тройните, сега ги командери ГЕРБ, а помежду това хората в ВСС гледат да си наредят техните ли лични неща, и да са добре с силните на на деня.

  Това не трябва ли да се промени с промяна в закона?
  Например някакви критерии (може ни не всички) за кариерно развитие да се запищат в закон, и ВСС да има по малко място за маневри и субективни оценки, съответно малко повече прозрачност и предсказуемост.

 • 4
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  Не знам кои в случая са добрите и кои са лоши. Но се радвам, че в системата започнаха да прехвърчат искри - засега те са единственият източник на светлина там.
  Това, което позволява тази система да съществува толкова дълго, е пълната липса на публичност в нейната работа, за което е виновна най-вече самата съдейска гилдия. А публичността е единственият начин за нейното изчистване.
  Така че да чакаме още новини. Едва ли ще са приятни, но вкусни лекарства поначало няма.

 • 5
  jj avatar :-|
  J.J.

  Заключението в статията е напълно правилно: само разпускане на ВСС няма да свърши работа. Разделение между съдийски и прокурорски съдебен съвет е напълно наложително, а единственият начин системата да бъде по-отворена към обществото е да има преки избори за тази част от ВСС, която в момента се избира от Парламента. Просто няма друг начин да има повече обществен контрол върху тази институция. В този й вид ВСС прави съдебната власт напълно и изцяло зависима от законодателната, а в следствие на симбиозата между законодателната и изпълнителната в днешно време, и от изпълнителната. Това е напълно грешно. Външния коректив за съдебната власт може да е само един: обществото като цяло, т.е. преките избори са единственият разумен вариант.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#5] от "J.J.":

  Защо да няма преки избори от избирателите/народа/ на целия ВСС? Защо само на квотата от парламента?

 • 7
  kota4ki avatar :-|
  kota4ki

  до №4
  Това е най-смисленият коментар, който съм чел напоследък тук.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Всъщност борбата е да не се промени статуквото. Щото ще излязат много кирливи ризи.

 • 9
  evkalipt avatar :-|
  Венцеслав Йонков

  Съдебният съвет трябва да се конструира от максимум 5-ма души. И без това е изключително трудно да се намерят 5-ма интелигентни, абсолютно независими и съдебно зрели.

  Убеден съм, че може да се намери механизъм за избирането им.

 • 10
  chona avatar :-(
  Чико

  Статията и много хубава.За първи път добивам по-пълна представа за нещата в ВСС.Ужасно е и най-ужасно е,че е толкова истинско.Вижда се как меркантилността и егоцентризма са главн, мотивиращите поведението.Няма по-висши цели,няма идеали и пр.Същото съм наблюдавал и в партийните среди.Срутването на десните партий е резултат от ерозията, дължаща се на същите причини.Дори когато започна катастрофалният им спад,вътре продължаваха да се боричкат, пресмятат,елеминират.Странното е,че тази мотивация ,довела до дълбока деформация на ценностната система е по силна и от иинстнинкта зо самосъхранение.Мисля,че у нас на десет души ,само един е етичен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK