От продуцента на "Наглите"

Въображението на МВР се изчерпа и имената на операциите започнаха да се повтарят

Цветан Цветанов е кръстник на повечето от акциите на МВР
Цветан Цветанов е кръстник на повечето от акциите на МВР
Цветан Цветанов е кръстник на повечето от акциите на МВР
Цветан Цветанов е кръстник на повечето от акциите на МВР

Помните ли случката с ареста на Човека глас? Той беше арестуван по погрешка при една от многото операции на МВР, наречена "Недосегаемите". Действието се разви на 15 април 2010 г.

Ето разказа на Красимир Аврамов за случилото се тогава: "Към 9.30 часа сутринта, аз бях заспал дълбоко, защото работих до късно снощи по новата си песен и чувам, че някой разбива вратата. Сънен слязох от спалнята надолу към хола и очаквах, че ми правят някакво лично нападение, Чух, че въоръжени мъже влизат в къщата. Не знаех дали сънувам все още. Очаквах да влязат и да започнат да стрелят. В следващия момент нахълтаха цяла група барети, положиха ме на земята с викове, сложиха ми и белезници. Успях да извикам само, че съм Красимир Аврамов, след което намалиха драмата. После се извиниха за грешката, която е станала" (цитатът е по агенция КРОСС).

Въпросната акция на МВР беше насочена срещу група, занимаваща се с пране на пари и данъчни престъпления, използващи самоличност на роми и клошари. Тогава вицепремиерът Цветан Цветанов намекна, че има връзка между задържаните лица и бизнесмена Христо Ковачки.

От създателите на "Недосегаемите"

Вчера МВР отново проведе акция "Недосегаемите" на територията на София, Добрич, Пазарджик и Враца. Този път тя беше за ДДС измами. Операцията била подготвяна шест месеца и е проведена на територията на Пазарджик, Враца и София.

Това не е първият случай, в който МВР използва едно и също име за различни операции. Такъв пример имаше с акция "Дедесарите", проведена на 14 май 2010 г. Тогава от МВР обясниха, че са арестували престъпна група, ощетила държавния бюджет с над 40 млн. лева, начело на която бил 56-годишен мъж, известен с прякора Дон Корлеоне.

Няколко месеца по-късно МВР направи още една акция "Дедесарите". При нея бяха арестувани други трима души, за които се смята, че са организатори на схема за източване на ДДС. Това са - организаторът, неговата съпруга и един от хората, които са издавали фалшивите фактури, с които всеки месец се е взимало ДДС в размер на 200 000 – 300 000 лева.

...to be continued

Повторение имаше и с акция "Килърите". Помните - това беше една от най-шумните акции на МВР, аплодирана лично от премиера Борисов и изтъкната като аргумент за създаването на специализиран наказателен съд и срещу съкращенията в МВР. Тази акция беше представена и като единственото разкрито поръчково убийство в България - от поръчителя (Янко Попов-Туци) до извършителя (Георги Петков-Дачи), като Борисов обеща, че от нея ще излязат разкрития за още шест атентата. Впоследствие съдът пусна всички задържани в акцията "Килърите", като това се случи в деня, в който бяха пуснати от ареста и задържаните по друга нашумяла операция - "Всичко коз".  

Това обаче не разколеба МВР, която проведе операция "Килърите" 2, при която отново бяха арестувани Васил Костов-Васко Кеца и Янко Попов-Туци, които са обвиняеми за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Повторение имаше и при акция "Медузите", при която зрелищно беше арестуван председателят на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов. По-късно имаше и "Медузите" 2, при която обект на проверка беше фондация, свързана с областния лидер на ДПС във Варна Янко Станев.

Сериал с продължение беше и акция "Регистраторите". При първата серия МВР арестува служители в КАТ-София, съдействали за регистрация и издаването на фалшиви документи за платени такси и глоби. Втората серия на "Регистраторите" се разви в Бургас. Тогава при специализирана акция бяха задържани четири души в КАТ-Бургас със същите обвинения.

Римейк имаше и на една от най-шумните операции досега - "Наглите". Тя беше срещу заподозрени в извършването на по-голяма част от дръзките отвличания в страната през последните няколко години.

Скоро на малкия екран

Според източници на "Капитал" от вътрешното министерство имената на повечето акции се измислят лично от вицепремиера Цветан Цветанов. Той решава как да бъде кръстена тя и как да бъде представена на медиите. Цветанов е кръстник и на най-зрелищната операция досега - "Октопод", при която беше арестуван бившият съветник в ДАНС Алексей Петров.

Очевидно въображението на Цветан Цветанов и неговите колеги в МВР започва да се изчерпва и операциите започват да се повтарят. Това води до леко объркване на публиката и медиите. Така например, вчера докато сте търсили информация за "Недосегаемите" в интернет, е твърде възможно да сте попаднали на статии за операцията през 2010-а.

Дори и ресорните репортери, които от години следят работата на МВР, трудно се ориентират в сюжетите на различните операции. Едва ли някой криминален репортер може да ви каже наизуст при коя акция бяха задържани Хищника, Кекето, Руснака и Ушатия. Отговорът е - при акция "Душманите". Но това едва ли има някакво значение.

Тъй като криейтивът на МВР е в творческа криза, нека си припомним по-знаковите акции досега. Така ще знаем какви продължения на вече познатите екшъни ни е подготвил екипът на Цветанов за това лято.

Неизчерпателен списък на акциите на МВР:

"Наглите", "Апашите", "Октопод", "Совите", "Факирите", "Силоваците", "Лапачите", "Медузите", "Недосегаемите", "Фалшификаторите", "Регистраторите", "Терористите", "Сладурите", "Лихварите", "Кредиторите", "Медузите" 2, "Измамници", "Дедесарите", "Сводниците", "Мутрите", "Перачите", "Чиновникът", "Акцизите", "Джамбазите", "Регистраторите", "Алчния", "Кърлежите", "Братята", "Цигарите", "Далаверата", "Мошениците", "Акцизи", "Крадците", "Пластиките", "Автоджамбазите", "Потисниците", "Хайдутите", "Некадърните", "Телефонисти", "Затворниците", "Болничните", "Измамниците", "Лихварите", "Граница", "Огнярите", "Телефонистите", "Сводниците", "Всичко коз", "Пеперудите", "Килърите" 1 и 2, "Трафикантите", "Оръжейниците", "Леярите", "Амфетамините", "Шейховете", "Отрепките", "Каналджиите", "Дупетата", "Дедесарите" 2, "Душманите", "Валутата", "Играчите", "Хиените", "Палките".