Стремим се да има повече полицаи на улицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стремим се да има повече полицаи на улицата

зам. вътрешният министър Димитър Георгиев

Стремим се да има повече полицаи на улицата

Зам. вътрешният министър Димитър Георгиев пред "Капитал"

5159 прочитания

зам. вътрешният министър Димитър Георгиев

© Надежда Чипева


Профил

Димитър Георгиев е роден през 1968 г. в София. Завършил е машинно инжинерство във ВВТУ "Тодор Каблешков" и счетоводство и контрол  в ЮУ "Неофит Рилски". От 1993 до 2005 г. работи в Национална служба "Сигурност", от 2005-2006 е съветник към кабинета на главния секретар на МВР, а след това става директор на дирекция "Международно оперативно и правно сътрудничество", който пост заема до януари 2011 г., когато става зам.-министър на МВР. Специализирал е в Академията на МВР, института по лидерство "Пойнтман" в САЩ, европейския полицейски колеж CEPOL, Великобритания; Източен университет на Ню Мексико, САЩ.

Каква е спецификата в това да правиш бюджет на МВР?

Бюджетът на МВР не се различава по нищо от този на другите държавни институции. Някаква специфика в него няма освен тази, че той трябва да обслужва политиките, които са в основния бизнес на МВР. Примерно за тази година – 2011, сме очертали   политика опазване на обществен ред, противодействие на престъпността, осигуряване на ефективен граничен контрол като външна граница на ЕС и очакваното влизане в шенгенското пространство, политика за осигуряване на държавен противопожарен контрол и безопасност, спасяване и защита при бедствия и аварии, политика, която е свързана с общоосигуряващи дейности, политика и програма за убежище на бежанци. Това е един много деликатен въпрос, който в последно време стана доста актуален и чувствителен. Също и една програма, свързана с дейността и осъществяването на работата на специалната куриерска служба.

Ако погледнем върху начина, по който е структуриран бюджетът, прави впечатление, че процентът за капиталови разходи е изключително нисък, като за 2009 г. реалното изпълнение е само 2%. Защо?

Така е. Но числата са нещо, което трябва да се обяснява. В общи линии за 2010 г. ние влязохме в много рестриктивен бюджет, защото МВР пое от дейностите на министерството на извънредните ситуации, на националната система 112, на специалната куриерска служба и на службата за борба с измамите от еврофондовете АКСУС. Трябва да се знае, е че нашият бюджет не беше увеличен  с бюджета, който е определен в рамките на предходната бюджетна година. Не получихме реално увеличение, а допълнителни дейности, което наложи преразглеждане на нашите политики и търсене на резерви за осигуряването им.

Ние направихме анализ и очертахме основните възможности за търсене на компенсаторно финансиране. Една такава възможност е повишаване на ефективността върху усвояването на средствата по европейските фондове. Ако направим сравнение  за последните години, сме усвоили около 190 млн. евро  по програми на ФАР, по Шенген и по двустранни проекти за подобряване на стандарта и техническото оборудване в МВР. Това става след сключването на договори и наистина по-голямата част от тези средства беше усвоена през 2010 г. и началото на 2011. Един пример – 10 млн. бяха дадени за центъра за настаняване на бежанците в Любимец.

В каква посока може да се оптимизира бюджетът? Академията на МВР е с бюджет, който се сравнява с този на УНСС?

Не знам какъв е бюджетът на УНСС, знам на нашата академия - 16 млн. лв.  Но е важно да се знае, че академията създава специалисти, бъдещи служители на МВР, участва в обучението и повишаването на квалификацията на състава, който работи в момента. Програмите са актуализирани с тези на европейския полицейски колеж, като с помощта на академията в рамките на един проект със "Сипол" обучихме миналата година 30 хил. крайни потребители на Шенгенската информационна система. Разбира се, винаги има възможност нещо да се оптимизира и ние не случайно работим за укрепване капацитета и възможностите на това звено на академията, което предоставя обучение в Пазарджик, като искаме да го укрепим, за да стане център, който да се използва в европейски мащаб.

Добре, ще дам друг пример - в академията има щат за оркестър от 21 човека, международно сътрудничество - 8, човешки ресурси - 7, учебен отдел – 26... Всъщност администрацията на академията превишава броят на преподавателите?

В тази посока направихме някакво оптимизиране – например трудовата медицина я пренасочихме в друго звено, защото нейната дейност не е свързана с основната дейност на академията. Международното сътрудничество е много важно, защото работим по международни програми, за да доставим адекватно обучение, което е съотносимо със стандартите на нашите партньори от ЕС.

Как се опитвате да оптимизирате тази разходи?

Когато изграждахме нашия модул за обмен на допълнителна информация през звената  СИРЕНЕ на ШИС, беше внедрена система за безхартиен документоборот. В рамките на текущите разходи немалка част отиват за подръжка на учебната техника. Съответно за консумативи този разход не е никак малък. Преди около две седмици приключихме проекта за документооборота на министерството. Тази система вече е уеббазирана и ще подобри първо документооборота, информационния обмен и бързината на работа.

Притеснява ли ви фактът,  че около 40% от работещите в системата, не са полицаи?

Дали тези престъпления ще са насочени към престъпления на собствеността – като погледнем едни домови кражби, където определено има ръст, това е един фактор, който се наблюдава. Стремим се да има по-голямо присъствие на полицията, да удовлетворим очакванията на гражданите в посока, както в последно време обичаме да казваме, да си почистим къщичката, да видим там, където са нашите проблеми и да насочим усилия, за да предприемем мерки в тази насока. В тази политика определено има нулева толерантност към корупция, мерки в целия обем, който позволява законът, ще бъдат прилагани към всеки един. Един от последните примери е операция "Палките".

Профил

Димитър Георгиев е роден през 1968 г. в София. Завършил е машинно инжинерство във ВВТУ "Тодор Каблешков" и счетоводство и контрол  в ЮУ "Неофит Рилски". От 1993 до 2005 г. работи в Национална служба "Сигурност", от 2005-2006 е съветник към кабинета на главния секретар на МВР, а след това става директор на дирекция "Международно оперативно и правно сътрудничество", който пост заема до януари 2011 г., когато става зам.-министър на МВР. Специализирал е в Академията на МВР, института по лидерство "Пойнтман" в САЩ, европейския полицейски колеж CEPOL, Великобритания; Източен университет на Ню Мексико, САЩ.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Вчера се скарах на едни патрулиращи полицаи, че пред очите им се нарушава правиликът за движение, а те не реагират. Казаха ми, че не са дежурни. А бяха в патрулна кола и с униформи. Може би г-н зам.министърът има предвид да изпрати още повече такива дремльовци по улиците? Та каква полза от тях?

 • 2
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  "Аз нямам конкретна статистика, за да коментирам дали са толкова или по-малко"

  Е как да има ефективно управление като зам министъра даже незнае каквъ хора работят в подопечното му министерство?

 • 3
  dravalanche avatar :-|
  DrAvalanche

  Ние данъкоплатците искаме повече сигурност по улиците, а не повече полицаи.

 • 4
  stanishko avatar :-|
  Станишко

  А какви са звената СИРЕНЕ!??

 • 5
  ceco avatar :-|
  Цецо

  СИРЕНЕ са звената на Шенгенската информационна система. Това, че не сме в Шенген не означава, че МВР не е част от информационната система (напук на това което много "знаещи" пишат по форумите).
  Между другото клатикурците от Отворено общество са допуснали доста грешки (да не кажа написали лъжи) за неща които случайно знам. Което води до съмнения и за останалите, а за тях самите да не говорим.
  Иначе МВР има нужда от много големи реформи, но никой не говори за наистина необходимите. Явно идеята е нищо съществено да не се промени. Щото като додем на власт да не ни пречат.

 • 6
  stanishko avatar :-|
  Станишко

  И какви са наистина необходимите?

 • 7
  alex_k avatar :-P
  Alexandar

  Само на мен ли ми направи впечатление, че г-н зам. вътрешният министър Димитър Георгиев нямаше информация (или изчерпателен отговор) за НИТО ЕДИН от фрапантните статистически казуси, които му бяха представени от Капитал? Егаси и симпатягите!

 • 8
  jddi avatar :-|
  Димов

  Защо практически няма капиталови инвестиции: Малък е бюджета.

  Как оптимизирате бюджета: Спестяваме от хартия.

  Зашо са раздути щатовете: Аз нямам конкретна статистика.

  А защо да не се оптимизират разходите на МВР: Растат надомните кражби...

  Поздрав за господин зам. вътрешния министър Димитър Георгиев: Fuck Tha Police

  http://www.youtube.com/watch?v=1M8vei3L0L8

 • 9
  today avatar :-|
  today

  За да може организираната престъпност да прави каквото си иска трябва органите за ред и сигурност да са на много ниско ниво, и за целта се назначават някакви кадри, които само правят показни акции, и при интервюта дават безсмислени отговори.

 • 10
  kamendc avatar :-|
  Камен

  от тези полицаи на улицата резултатът е само губене на време. например това поголовно спиране на автомобили никъде в европа или америка го няма. там ако ги интересува нещо за документите ти, по номера на колата проверяват през лаптопа в патрулката дали регистрацията ти е редовна, дали имаш книжка, застраховка, преглед, и всичко останало. ако всичко ти е наред - не те спират да ги губят времето.
  а тук спират всички наред и "дай документи за проверка". на повечето хора всичко им е в ред и си остават само със загубеното време. разбира се, ако има нещо нередно, се почва с "какво ще правим сега".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.