Дребни сини войнички
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дребни сини войнички

Предварителните избори укротиха страстите в "Синята коалиция". Въпросът е докога

Дребни сини войнички

Сценарият за разпад на "Синята коалиция" след предварителните избори не се състоя. Засега

Велина Господинова
9904 прочитания

Предварителните избори укротиха страстите в "Синята коалиция". Въпросът е докога

© Надежда Чипева


"Синята коалиция" не се разпадна. Това вероятно е най-краткият извод от предварителните избори между СДС и ДСБ за издигане на общи кандидатури за президентските избори и кметския вот в София. Въпреки усилията на двамата лидери да се скарат. И въпреки предполагаемата намеса на "бившите" сини около Стефан Софиянски и откровеното заиграване на ГЕРБ с Мартин Димитров срещу Иван Костов. "Синята коалиция" показа, че има жажда за живот", даде диагнозата си политологът Румяна Коларова. Това не е много, но е по-добре на фона на реалното влияние на двете партии.

Сценарият "разпад на "Синята коалиция"

Когато в средата на април СДС изненадващо предложи на ДСБ общия кандидат за кмет на София да се излъчи с вътрешнопартиен вот, от партията на Костов приеха това като унижение. Хората на бившия премиер първоначално предлагаха такъв вариант за номиниране на кандидатите за президент и кмет на столицата, но от СДС категорично отказваха. И след близо шест месеца преговори около договорката, че ДСБ ще излъчи кандидатурата за кмет, а СДС – на президент, неочаквано от "Раковски" 134 решиха въпросът да се реши чрез предварителен вот. При това почти веднага, т.е. без предизборна кампания.

Този ход на синята партия породи в партньорите им от ДСБ съмнението, че по този начин СДС се опитва да излъчи и двете кандидатури, защото се считаше, че е по-голямата и по-добре представена в страната. Както и подозрението, че противниците на "Синята коалиция" вътре в СДС (най-вече софийската синя организация) са се договорили с ГЕРБ за подкрепа в столицата. Като целта е елиминиране на партията на Костов и разцепление в дясното обединение.

В седмицата преди провеждането на предварителните избори сценарият "разпад на "Синята коалиция" изглеждаше съвсем реален. Първо, СДС и ДСБ се оказаха на различни позиции по отношение на предложените от правителството на ГЕРБ промени в конституцията, свързани с т.нар. Пакт за финансова стабилност. Синята партия заяви, че ще ги подкрепи. Докато от ДСБ са категорично против. Иван Костов допълнително наля масло в огъня, като обвини премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи, че в свои изказвания са подкрепили кандидатите на СДС.

Всички нападат Костов

Това развихри истинска кампания срещу бившия премиер в добре познатия стил Костов е виновен за всички. Начело на атаката беше Цветан Цветанов, който в интервю за "24 часа" атакува лидера на ДСБ с обвинението, че като премиер е "оказвал политически чадър върху организираната престъпност".

Враждата между двамата е стара, но особено се засили, след като Костов директно нарече министъра на вътрешните работи слабото звено в правителството и поиска неговата оставка. И заяви, че би подкрепил вот на недоверие само срещу Цветанов. Тактиката на стария политически играч е колкото принципна, толкова добре премислен удар срещу правителството на ГЕРБ. Донякъде това напомня баража от критики и обвинения, който се изсипа срещу най-близките му хора в правителството на СДС около 1999 г., в средата на мандата му. А ГЕРБ се намира в почти същия момент от управлението си.

Съответно това доведе до изнервена реакция от страна на Бойко Борисов, а Цветанов направо започна да се обяснява - разривът между двамата настъпил с отказа му ГЕРБ да се обедини със "Синята коалиция" за парламентарните избори, както и с "двуличието" на Иван Костов, който в личен разговор му заявил, че твърдо ще го подкрепи в борбата с престъпността, дори Борисов да е против. Борисов пък каза, че Костов се опитвал да вбие клин между двамата му вицепремиери – Симеон Дянков и Цветан Цветанов. Костов беше наречен и "политик с две лица".

От ДСБ, неофициално обясниха, че причината за разменените политически крошета освен снетото политическо доверие от Цветанов е и опитът на ГЕРБ за разцепление на "Синята коалиция". Анализът на тъмносините допълва картината с предположението, че след развода на управляващите с "Атака" на ГЕРБ може да им дотрябва партньор и като такъв СДС е най-удобен за тях.

Другият заподозрян в интерес от такъв развой на отношенията между СДС и ДСБ беше ДПС. Подозренията върху партията на Доган, че гласоподаватели на движението ще подкрепят в предварителните избори кандидата на СДС, са отдавна, заради някога близките отношения на кандидата на сините за президент Румен Христов със зам.-председателя на ДСП Христо Бисеров.

Допълнително масло в огъня наляха и от новоизлюпеното обединение "Общност на демократичните сили" (ОДС), в което влизат бившия столичен кмет Стефан Софиянски, бившият вицепремиер от правителството "Костов" Евгений Бакърджиев и бившият лидер на движението "Гергьовден" Любен Дилов-син. В свои изявления те открито подкрепиха СДС за предварителните избори.

Малко син цимент

Независимо от тези подозрения в предварителните избори нямаше явна подкрепа за нито една от двете партии от тези политически сили. "Всички, които говореха за уговорени мачове преди вота, станаха за смях", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров в понеделник. От ДСБ приеха резултата от изборите въпреки заканите да искат анулиране на вота в секциите с преобладаващо ромско гласуване. Обединението около Стефан Софиянски обаче получи доза обвинения. "Познавам тези хора от дълги години и знам как действат. Видях някои от тях на изборите", заяви председателят на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев.

"Потвърди се реалистичната оценка на разпределение на силите в коалицията и това помогна да няма взаимни обвинения, защото никой не се почувства изигран", коментира преподавателят по политически науки от СУ "Св. Климент Охридски" Румяна Коларова. Резултатът от изборите на практика потвърди първоначалното намерение на двете партии, преди да вземат решението да се явят на избори – ДСБ да предложи общия кандидат за кмет на София, а СДС – да излъчи претендента за държавен глава. Както и досегашното статукво в "Синята коалиция" - че ДСБ има превес в София, а СДС в страната. "Резултатите от вота показват, че СДС и ДСБ са по-силни заедно", декларира и Мартин Димитров.

По-интересното обаче са признаците, макар и много мъждиви, на засилване на подкрепата за двете партии. Според Боряна Димитрова от агенция "Алфа рисърч" изборите са показали високо участие на фона на състоянието на "Синята коалиция". "На вътрешнопартийните избори на ДСБ за кмет на София гласуваха само 1500 човека и ако предположим, и за СДС биха гласували толкова, то на предварителния вот в София участваха повече от 22 хиляди избиратели. Това означава, че до урните са над седем пъти повече хора", каза тя за "Капитал". Връщането на симпатизантите показва, че "Синята коалиция" има по-голям потенциал и че доста хора може би очакват да чуят по-смислена политика и по-свежи лица от дясното обединение. 

Обяснението за високата избирателна активност и в двете формации обаче съвпада. И в синята партия, и в тъмносинята формация са категорични, че страхът от разпад на "Синята коалиция" е завел по-голямата част от симпатизантите до урните.

За разлика от ДСБ обаче

Резултатът сериозно притесни СДС

Първо, защото от "Раковски" 134 не очакваха чак такава внушителна победа на партията на Костов в София. Резултатът за ДСБ в столицата изглежда смазващ – Светослав Малинов спечели пред Румен Христов с близо 7 хил. гласа повече, а гласовете за кандидат за кмет на ДСБ Прошко Прошков са 12 925 срещу 8697 за опонента му от синята партия Владимир Кисьов. Заедно с това предварителните избори показаха и още един притеснителен за СДС факт – че Светослав Малинов е получил повече гласове в още няколко ключови областни града като Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора, докато подкрепата за Румен Христов идва основно от по-малките градове и общини. За загубата на позиции в тези областни центрове има две възможни обяснения. Едното е, че част от членовете и симпатизантите на СДС не са подкрепили наложената от ръководството на партията кандидатура на Христов. Другата възможна причина е отлив на симпатизанти от синята формация. Така или иначе обаче този резултат на практика отне аргумента на ръководството на СДС да твърди, че синята формация  има значително по-голяма тежест в коалицията от ДСБ.

Не е ясно дали предварителните избори са подействали като отрезвително за СДС и ДСБ, но засега изглежда, че сътрудничеството се завръща. След малко съмнения двете партии се обединиха около решението да не гласуват във вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. Но пак се разминаха по евентуалната тема за вота, който двете партии искат да внесат – лидерът на СДС каза, че формацията му иска той да е за провала на кабинета в политиката по земеделие, лидерът на ДСБ обаче заяви готовност да атакуват мнозинството с вот за провала на политиката по национална сигурност.

Иначе по време на изборите се видя, че и двете партии използваха

Познатите избирателни трикове 

В община Кирково, Кърджалийска област, живеят около 22 хил. души. От години общината се управлява от ДПС, а в общинския съвет има още две политически сили – ГЕРБ и БСП. На предварителните избори на "Синята коалиция" миналата неделя в община Кирково десните постигнаха изненадващ резултат. Във вота участваха 525 човека. А гласовете за двамата участници в надпреварата за номинацията за държавен глава се разпределиха така: за кандидата за президент на СДС Румен Христов гласуваха 519 души, а за Светослав Малинов от ДСБ бяха пуснати 26 бюлетини. За разлика от ДСБ синята партия има структура там и на предишните местни избори преди 4 години формацията е получила 375 гласа. На парламентарния вот преди две години обаче за "Синята коалиция" са гласували едва 80 човека.

За сведение - в града Кърджали в предварителния вот са участвали 400 човека. Заради съмнителното гласуване в Кирково, както и заради изчисленията, че в областния град между 15 и 20% от вота е ромски, представителите на партията на Иван Костов в избирателната комисия са подписали протокола с особено мнение.

На другия полюс се оказа вотът в Симеоновград, Хасковско. Там пък доста добър резултат постигна Светослав Малинов (301 гласа срещу 45 за Румен Христов), и то благодарение също на ромските гласове. Обяснението за този резултат беше, че подкрепата е такава понеже кметът на града Милена Рангелова е от партията на Костов. Срещу масовия интерес на ромите остро протестира СДС и обвини съпруга на кметицата за участието им във вота.

И още един нюанс от предварителните избори: в малкото градче Сухиндол (около 2000 жители), Великотърновско, гласуваха 74 човека – 54 за Румен Христов и 18 за Светослав Малинов. В това нямаше да има нищо подозрително, ако не беше немаловажната подробност, че там нито СДС, нито ДСБ имат партийна структура.

"Предварителните избори на десницата, в които можеха да участват всички българи с избирателни права, бяха добри като замисъл. Лошото е, че и на тях се случи онова, което делегитимира и компрометира изборния процес. Купуването и контролирането на вота всъщност обезсмисли самата идея", коментира пред в. "Труд" социологът Живко Георгиев.

СДС и ДСБ тепърва ще правят сериозен анализ на изборните резултати и ще трябва да си отговорят на въпроса каква част от тези 76 хил. гласа "нетипичен вот", както го нарече Костов. Лидерът на СДС Мартин Димитров изчисли, че ромският вот е само 1%. Със сигурност обаче нетипичния вот не е само ромски. Ако в "Синята коалиция не си отговорят на въпроса колко точно е бил т.нар. контролиран вот, могат да останат неприятно изненадани на президентските и местните избори в края на октомври. И най-малкото няма да имат морални основания да обвиняват други партии в тази тактика, ако не изчистят сами задния си двор.

Истинското изпитание за издържливостта на "Синята коалиция" ще бъдат местните и президентските избори и дали зад избраните чрез предварителни избори кандидати за президент и кмет на София ще застанат активистите и на двете партии. Защото има голяма опасност да се повтори опитът на двете партии от предишните президентски избори, когато една част от партийния актив на СДС отказа да работи за кампанията на издигнатия от ДСБ кандидат за президент Неделчо Беронов.  

Автор: Капитал
Автор: Капитал

"Синята коалиция" не се разпадна. Това вероятно е най-краткият извод от предварителните избори между СДС и ДСБ за издигане на общи кандидатури за президентските избори и кметския вот в София. Въпреки усилията на двамата лидери да се скарат. И въпреки предполагаемата намеса на "бившите" сини около Стефан Софиянски и откровеното заиграване на ГЕРБ с Мартин Димитров срещу Иван Костов. "Синята коалиция" показа, че има жажда за живот", даде диагнозата си политологът Румяна Коларова. Това не е много, но е по-добре на фона на реалното влияние на двете партии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  jj avatar :-P
  J.J.

  "Връщането на симпатизантите показва, че "Синята коалиция" има по-голям потенциал и че доста хора може би очакват да чуят по-смислена политика и по-свежи лица от дясното обединение."
  Да бе, верно ли? Това мога да ви го кажа и без да съм преподавател по политически науки в СУ...
  Иначе, интересно как точно традиционните гласоподаватели на Синята Коалиция биха били привлечени да гласуват за Румен Христов, след като биографията му е доста спорна, например завършва аграрна икономика в Пловдивския Университет... Изобщо, кандидатът на ДСБ беше с по-голям потенциал и това ще си проличи на изборите, където макар и другите кандидати, поне за които да знаем досега, да са още по-малко приятни за десния избирател, той просто няма да отиде да гласува за Румен Христов... Прошко Прошков има шанс, но има нужда от повече медийно внимание.

 • 2
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Деюре Синя коалиция има, на на практика това формирование е изпразнено от съдържание. Вижте реакциите на представители на двата рагера след обяваване на резултатите. Коалицията изигра ролята си да вкара остатъците от Дясната идея в парламента. Едва ли някой разумен човек е очарован от представянето им досега - то е колебливо и непоследователно. Не разбирам как може упорито да искаш оставкото на вицепремиер, а когато дойде вот на недоверие, да се изсулваш, защото вотът идвал от политическият враг?! Това говори за тяснопатийно мислене, което е доста различно от обявяваните национални приоритети. Кандидатите на СК не само са ялови, но дълбоко ме съмнява, че двете формации (заедно или поотделно) ще попаднат в следващия парламент. За жалост...

 • 3
  stg avatar :-|
  stg

  позицията на СДС да издигне Румен Христов нуди сериозно недоумение у голяма част на привържениците на СДС и колкото и да не личи това на пръв поглед наля много вода в мелницата на ДСБ, видя се търсене на нещо ново срещу предлагане на нещо старо

 • 4
  iwonow1 avatar :-P
  iwonow

  Кофти ви е заглавието :(( Най -малкото е , да ви питам - "га ги ядохте кифтетата ..." , май друго беше - а ??? Не ни е толкова къса паметта , ако може ,де ... А , че Румен Христов няма място там - си е ,безспорен факт , според моето скромно мнение , разбира се .

 • 5
  kostadyn avatar :-|
  kostadyn

  Всеки който получава подкрепа от личности като Софиянски, Юруков, Ахмед Доган и т.н получава много лоша услуга.
  Която освен това трябва и да връща с лихви

 • 6
  kostadyn avatar :-|
  kostadyn

  Трябва да си доста посредствен за да не си разбрал че хората с акъл нямат алтернатива освен СК
  Казвам го със съжаление, защото сините и тъмно сините направиха доста глупости.
  Като се започне със сдаването на властта през 2001, загубените президентски избори от агент Виктор, мине се през безгласното СДС в сянката на НДСВ и се стигне до избирането на Юруков. Там беше дъното - открита подигравка с нас - ченге, нямащо нищо общо със СДС
  То се видя после със кого имал общо.

 • 7
  viva_bg avatar :-|
  VIVA_BG

  За мое съжаление, тази коалиция май беше краят на СДС. Дали софийската организация ще се отцепи, за да спаси името СДС ще разберем след местните и президенските избори.

 • 8
  hadjov avatar :-?
  дон Клеменца

  След като СДС стана партия всичко приключи. Необходимо беше да остане като организъм способен да се противопостави на другите партии, които бяха креатури на БКП. Само тогава можеше да се очаква разкриване на приватизационните похвати на бившите властимащи, които от комунисти станаха капиталисти.

 • 9
  stg avatar :-|
  stg

  нямам нищо напротив в дясното пространство да има обновление и да се появи нова силна формация, но пред опасността да се появи нова левичарска псевдо дясна партия като ГЕРБ, предпочитам еволюция на синьото пред революция от такъв вид и да никога не забравяйте че в едно патерналистично общество , в което народа масово смята че премиера и президента му дават заплата и му строят пътища и в което смята че държавата трябва да строи фабрики че да има работа за дясна формация е много много трудно дори да е перфектна

 • 10
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  И с три ръце синя боя да се омаже, Румен Христов може да забрави за моя глас. Хайде издигнете някой с гръбнак следващия път.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK