Този крив народ, българите

Русия отново е гневна, заради съветски паметник в бивша братска държава. Този път България

За някои минало, за други забавление
За някои минало, за други забавление    ©  Юлия Лазарова
За някои минало, за други забавление
За някои минало, за други забавление    ©  Юлия Лазарова

Ако Толстой е прав, че щастливите хора нямат история, то руснаците не спадат към тях. Хумористичната и креативна страна на случилото се с паметника на Съветската армия е убягнала съвсем на руските медии. В телевизиите го отбелязаха с кратки видеоматериали с почти гробовен тон, а ИТАР-ТАСС наблегна на издирването на виновните, които ще бъдат глобени и накарани да го почистят. Сравнително умерено е радио "Гласът на Русия", което е пуснало на сайта си галерия с коментари, които припомнят, че българската армия не е воювала срещу съветската.

"Комсомолская правда" обаче не смята така. Жълтото издание е скандализирано от съвпадението с "наближаващата свята руска годишнина - 70 години от началото на Великата Отечествена война". Това наистина са супергерои, които обаче не са анимационни, а истински, назидава вестникът. Ето защо толкова много от тях са загинали за освобождаването на България, продължава статията, имайки предвид не събитията от 1878 г., а тези от 1944 г. Колко точно съветски войници са загинали на българска територия, дава отговор един от коментиралите под статията - 977, като дори цитира имена на загинали в Бяла Слатина. (В дебата по повод съдбата на паметника, който "Капитал" проведе в началото на година, Чавдар Стефанов твърди, че загинали съветски войници на българска територия няма).

Историческите факти обаче са пометени от истинската буря в коментарите под статията, където с лекота се прескача между 1944 г. до 1878 г., сякаш е разстоянието от паметника на Съветската армия до този на Царя-освободител пред Народното събрание. Българите са наречени "неблагодарници", "крив народ", припомнено е, че са "съюзници на Хитлер", а един от коментиралите дори призовава "да намерим бактерии в техните продукти и да ги забраним".

"Българите се отнасят към тези народи, в които има грамаден разрив между въображаемата собствена значимост и фактическата действителност", гласи един коментар. "Спасяват ги руснаците, за царе си избират немци. Създават Велика България, губят Македония. И как умиляват военните паради на Гергьовден във Варна, на които 90% от пляскащите са немци". Друг участник в дискусията, вероятно българин, е обяснил че рисунките на паметника не отразяват "душата на българския народ" и става дума за "врагове на православието и Русия".

Зад тези реакции има дълбок мотив. В последните години съветските паметници, разпръснати в Европа след победоносния ход на Червената армия, попаднаха под атака. В Естония го демонтираха, в Латвия го заляха с боя, в Берлин написаха на него "убиец, насилник, крадец". Българската случка е пропита с много повече интелект, хумор и въображение, но ако го остави, София също рискува да попадне на мушката на руския гняв. Русия дори предприе форми на търговско ембарго срещу Талин преди време (дали пък българските архиви в Москва няма отново да бъдат затворени сега?). Безсилието й в защита на паметниците обаче е като шамар за руснаците, които разглеждат Втората световна война, по-известна като Отечествената, като основополагащия мит за съвременното си величие. Историята скоро няма да залезе като мотив за свади в тази част на Европа, докато за Русия всяко пипане на миналото, дори с чувство за хумор, се превръща в кръвна обида.

Фотогалерия: Паметникът на Съветската армия обратно към сивотата

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Цялата галерия
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


113 коментара
 • 1
  lol avatar :-?
  lol
  • -38
  • +150

  Е тия примитиви ли очаквате да разберат майтапа и да погледнат модерно на събитието?

 • 2
  hostilepulse avatar :-|
  hostilepulse
  • -23
  • +205

  "Кръвна обида" що ли не се обидиха Китай като си демонтира паметниците на Съветската армия?Кучето скача според тоягата и с това смешно лаене братушките освен да стават за смях, друго не правят.Абсолютен срам е че още има паметници на режим, избил милиони хора.Това е все едно в Москва да има паметник на Чингиз хан

 • 3
  krlkirilov avatar :-|
  Кирил Кирилов
  • -21
  • +203

  Значи трябва по-често да боядисваме паметника, и то не само този в София. Алооо Пловдив какво чакате, альошата чака малко колорит.

 • 4
  jamm avatar :-P
  jamm

  "Историята скоро няма да залезе като мотив за свади в тази част на Европа, докато за Русия всяко пипане на миналото, дори с чувство за хумор, се превръща в кръвна обида."

  Българите не сме еволюирали много повече в това отношение. Правим си кръстоносни походи пред джамии и през няколко години си избираме Крали Марко за спасител.
  Всичко това с подходящата историческа аргументация.

 • 5
  krass. avatar :-|
  krass
  • -17
  • +134

  Съвсем са им промили комунистическите мозъци!
  След като са дошли да ни "освобождават" през 1877...после колко години не сме успели да се отървем от тях? А преди да пламне отечествената им война колко години сами наливаха вода в мелницата на Хитлер? През последните 100 години никой друг не ни е доил, драл и скубал колкото Русия. Нагли са както всяка друга велика сила.

 • 6
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Тия живеят още при Иван Грозни. Важното е, че Петата колона загуби милиарди нервни клетки от тоя удар!

 • Jim Stark
  • -28
  • +111

  аз едно не рабирам - какво още прави там този паметник?!?!?
  Това е обида за всички българи измучвани и умряли по лагерите!!!
  Обида към поколението на нашите родители - който пострадоха най-много от най ужасниат и тъп режим на управление раждал се някога!!!

 • 8
  harry avatar :-|
  Николай Шабарков

  Че е вандализъм - то е ясно, но така изглежда по-атрактивен.

 • 9
  krlkirilov avatar :-|
  Кирил Кирилов

  Какво мислят обикновените руснаци за това:

  "Knight_Of_Ni: Според мен са го оцветили отлично. Надписът, както аз го разбирам, означава “Майната му на онова време” и ясно показва умората от бронзово-каменните следи от съветската окупация. Паметникът е издигнат, предполагам, с постановление на партийния комитет, с пари на партията и всъщност означава “Ние, СССР, завладяхме тази земя и сега ние сме господари тук.” Рано или късно някой трябваше да отговори, “Вървете на майната си с вашия СССР, тук живеем ние.”"

  http://e-vestnik.bg/12020/otsveteniyat-pametnik-v-sofiya-gnyav-i-smyah-v-ruskiya-internet/

 • 10
  jamm avatar :-P
  jamm

  До коментар [#8] от "Николай Шабарков":

  И на мен ми харесва повече така - поздравления на българския Анди Уорхол.
  И изобщо - защо нещо трябва да е сиво и мрачно, за да е достойно и сериозно? (знам, знам - нямало е пари за позлатяване на паметника, но ето, че и с малко евтин спрей стават нещата)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход