30 лева в повече

С увеличението на минималната заплата и вдовишките добавки правителството се опитва да си купи предизборно спокойствие

Симеон Дянков успя да отложи скока на най-ниското възнаграждение само с два месеца. 
Симеон Дянков успя да отложи скока на най-ниското възнаграждение само с два месеца. 
Симеон Дянков успя да отложи скока на най-ниското възнаграждение само с два месеца.     ©  Красимир Юскеселиев
Симеон Дянков успя да отложи скока на най-ниското възнаграждение само с два месеца.     ©  Красимир Юскеселиев

Два месеца. Такава отсрочка си издейства финансовият министър Симеон Дянков, преди да се поддаде на предизборните напъни за повишение на мининалната работна заплата. Вместо от 1 юли, тя ще се увеличи от 1 септември. Размерът й оказва директно влияние върху разходите за най-ниско квалифицираните работници и служители, както и върху поне десет плащания от бюджета. Така правителството се опитва да си гарантира лято без протести.

До последно повечето работодатели настояваха най-ниското възнаграждение да се вдигне най-рано от 1 януари 2012 г. Само на КРИБ й беше все едно, защото там никой не работи на минимума. Социалният министър и синдикатите пък искаха това да се случи още от 1 юли т.г. Даже премиерът Бойко Борисов се ангажира публично с тази дата. Въпреки това минималната заплата ще се повиши от 240 лв. на 270 лв. от 1 септември т.г. Заедно с нея ще порасне и вдовишката добавка към пенсиите - вместо сегашните 20% преживелият съпруг ще получава 26.5% от пенсията на починалия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
17 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  interrobang avatar :-?
  Питанка
  • - 2
  • + 13

  Аман от предизборни манипулации.
  Защо никой не казва с колко ще се вдигнат данъците и таксите?

  Нередност?
 • 2
  danailov avatar :-|
  danailov
  • - 2
  • + 3

  Популизъм във висша степен. Такива решения могат да се взимат от финансов министър, който не мисли да живее в България, за да се порадва на "постиженията" си, а след като изпълни мисията си да ни "спаси от мизерията", ще сподели загнилите плодове на социална система, близка до нашата, но на няколко светлинни десетилетия. А микроскопичната минимална заплата след увеличението може да се окаже по - минимална, колкото е всъщност, но ще е обратно пропорционална на едни вотове пак наесен.

  Нередност?
 • 3
  jelezen avatar :-|
  jelezen
  • - 1
  • + 8

  А, няма, бе, няма предизборни манипулации. Това, че минималната щяла да се вдигне от 1.09., че пенсиите, е, вдовишките, ма сигурно и останалите, че лихвите за върнатото майчинство ще опростим, е, ще връщат, ма за изборите може и това да опростим. Не, бе, няма предизборни работи тука, вие сте прости и не се усещате.
  Да припомним колко електорат загуби ББ, докато приказва глупости от сутрин до вечер за 2 г.:
  1. Полицаите, редовите, които за пореден път ги излъга "техен" човек, нищо, че се пише полицай, той си е прост пожарникар, да ме извинят пожарникарите.
  2. Пенсионерите - те са загубена кауза поначало, уважават си БКП, т.е. БСП, но ГЕРБ така или иначе ги губи след специалните усилия, които положи.
  3. Майките. Бяха ги обвинили за това, че 20г. са гледали как се разграбва държавата. Някои от тях не са били родени, други са били на година или две. Но те, майките, са гледали как се краде и нищо не са направили. За бащите - нито дума.
  4. БАН .- феодалните старци. Обидиха ги учените, нищо че средната възраст е малко над 30. Щяха да вземат имоти, пари и кво ли се сетят от ГЕРБ.
  5. Скептиците, такива като мен, дето не вярваха кво цвете ще завържем с ББ. Дразниха се от него като кмет на СОфия, и се дразнят от него като премиер. Губи гласовете.
  6. Със сигурност има и хора, които вярваха в ББ, рицарят на червена пожарникарска кола, пардон, принц на бял кон, който ще дойде и за нула време ще оправи всички бакии за 20г. На практика не откри топлата вода - корупцията, мафията "свои хора", които го дънят и веднага сменя с други свои хора. И не се срамува да огласи, че е нормално като се смени правителството да сложи верни на ГЕРБ хора, нищо че нищо не става от тях - изказването на Митрева, че е изисквал директори на НОИ, които не успели да покрият изискванията и задачите в конкурсите и отпаднали, калпави с две думи, тя и за това си подаде оставка, милата бабка, какво ли си е мислела.
  Е, ББ си има твърд електорат, които безрезервно вярват в него, харесват народняшкия му изказ, мъжествената му натежала фигура, просто каскета му го няма, но съм сигурен, че ще го нахлупи на една страна, като учителят му - Т.Живков.

  Нередност?
 • 4
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • + 6

  Не е довод увеличението на МРЗ да е заради подобряването жизнения стандарт на водещите се на такава. При увеличението с 30 лв. работникът и работодателят ще се се бръкнат общо с 12 лв. при същия обем произведена добавена стойност. Тоест ниско квалифицираният работник ще струва по-скъпо на наелия го.
  МРЗ е повече счетоводна категори, чрез която се определят куп социални и майчинства, болични и др. плащания от държавата. Срещу тези условни 12 лв., които очаква да получи, тя ще трябва да се бръкне с доста повече заради увеличени плащания.
  Докога изборите ще карат финансовите министри да забравят да смятат?

  Нередност?
 • 5
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 3
  • + 4

  Какво увеличение?!!! С колко процента скочи инфлацията от замразяването от Дянков на доходите и с колко се вдигат минималната заплата и пенсиите през това време? При тия управляващи спекулантите спокойно могат да си качват цените, без това да се отразява по никакъв начин на разходите им, защото не им се налага да съобразят с увеличенията и заплатите на служителите си. Колко пъти досега скочи тока, да речем, а минималната заплата спрямо заплатите на служителите в енергийните дружества не мръднала и със стотинка. Ето ти чиста печалба от спекулация! Издръжката (разходите по работниците ти) не се променя, но ти качваш цената и лапаш на воля, защото без ток днес не може. Ако можеха, Борисов и Дянков щяха да ни оставят на комунистическите заплати (те бяха 60-80 лева, ако не греша, но с тях тогава можеха да се покрият всички неизбежни разходи, че и за спестяване оставаше).

  Борисов е предлагал на студентите по IT-технологии да стават овчари (те по-скоро ще напуснат страната на работа ина свестни заплати в чужбина, ама откъде толкова акъл в управляващите да се сетят?!). По-скоро самия Борисов, с Дянков и с целия си останал апарат, трябва да иде овчар, че за друго не стават.

  --------------------------------------------------
  Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от Шеврон на шистов газ в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубе ни - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=g3h7V5m9JKE&feature=related

  Изглежда, на 26.06.2011 година усилията ми, заедно с тези на още двама души тук ("venzie" и "istorika": коментари с номера 39, 40, 41, 48, 49, 50 и 53 под статията "Трайчо Трайков: България трябва да диверсифицира енергийните си източници, но и трасетата за доставка" в "Дневник")...

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/29/1096820_traicho_traikov_bulgariia_triabva_da_diversificira/?ref=id#comment-50

  ...дадоха някакъв, макар и недостатъчен резултат. Проблемът най-накрая успя да стигне до Парламента, макар и представен само от опозицията в лицето на БСП (явно, всички останали продажници в Парламента одобряват гнусотията с шистовия газ - много по-опасна от проекта "Бургас-Александруполис", който Борисов спря уж по екологични причини. Ако екологията наистина беше толкова важна за Борисов и за кабинета му, те въобще нямаше да допуснат отровния добив на шистов газ на територията ни.).

  В отговор на предупрежденията на БСП Трайков изтропа нещо си за голяма дълбочина на добива и че това, според него, не водело до заплахи. Да иде да каже това на американските ранчери около сондажи на шистов газ, от чиито чешми текат ОГЪН И ОТРОВИ. Има ли Трайков дете? Ще плащам, лично от джоба си, детето на Трайков в продължение на година да пие водичка от чешми в близост до сондажите на "Шеврон", когато онези започнат.

  Нередност?
 • 6
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 2

  Корекция на предходния ми коментар #5:

  "...Изглежда, на 26.06.2011 година усилията ми, заедно с тези на още двама души тук..."

  Датата не е 26.06.2011, а 24.06.2011 година.

  Нередност?
 • 7
  mile avatar :-|
  spirp
  • + 5

  Каква е "разликата" между "числата" 240 лв и 420 лв? Защо втората се взема за база на осигуровките? Двоен ли е стандарта или това е практика и в някоя друга държава? Ако е така, то коя от Европейския съюз работи по тази методика?

  Нередност?
 • 8
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • + 5

  До коментар [#7] от "mile":
  Като ви принудят да се осигурявате авансово през годината върху по-висока база, ви събират парите предварително. Ако на края на годината реално имате по-нисък доход - пиете една студена вода, защото отрицателата разлика не се възстановява. Ако има да доплащате - моля.
  Логиката е от всеки - и от най-бедния - да се отърже нещо. Същата е логиката на отмяната на прогресивния подоходен данък и замяната му с т.н. плосък, където абсолютно всеки доход се облага и няма необлагаем минимум.

  Нередност?
 • 9
  kamen_georgiev avatar :-|
  камен
  • + 7

  Всеки път,когато се заговори за увеличение на минималната заплата,работодателите скачат и почват да викат,че това ще ги доведе едва ли не до незабавен фалит.Което пък от своя страна ще доведе до много безработни,бюджета ще потъне,икономиката ще замине...Изобщо,утре в 12.00 идва Апокалипсиса,носете си пуканки и тъмни очила...Обаче Апокалипсиса така и не идва.В същото време,когато се оплакват от високи разходи за труд в България,още на другия ден пък почват да хвалят(тези същите),че България е привлекателна за инвестиции поради...ниска цена на труда?!?А сега де?кое е вярното?Кога работодателите казват истината?Защото двете твърдения се изключват взаимно,тоест,едното е лъжа.Да не говорим,че доста работодатели,вместо да инвестират в нови машини,инвестират в нови коли,къщи или проститутки.Макар че новата машина ще вдигне производителността,ще намали разходите за ремонт и може даже да спомогне за съкращаване на част от персонала.Или пък за насочването му в друга дейност,която пак би могла да носи приходи.

  Нередност?
 • 10
  b.davidkov avatar :-P
  masay
  • + 6

  До коментар [#9] от "камен":

  Това, дето го пишете най-отдолу е така :)
  Цената на труда си е ясна - тя се формира по накакви правила, които сега не коментираме. В много случаи тя е по-ниска от цената на същия продукт във Франция, да речем. Но и това няма нужда да коментираме.
  По правило на долния праг на заплащане стоят най-ниско квалифицираните и (логично) създаващи най-малко принадена стойност работници. Те не са определящи за структурата, производителността на труда и нормата на печалба, а са помощен персонал - хигиенисти, общи работници, компектовачи - отворете НКИД и ще видите всички такива длъжности.
  Чрез декретното увеличаване на МРЗ държавата прехвърля част от социалните си функции върху работодателите. Защото ако хигиенистката Х сега чисти 22 дни офиса ви за 240 лв, от 1 септември ще върши за същото време същата работа за 270 лв.
  Далеч съм от мисълта, че с 270 лв брутна заплата може да се живее, но не съм съгласен, че държавата трябва да се намесва в чужди договорни отношения.

  Нередност?
Нов коментар