Кой прибра 12-те лева от вашия глас
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кой прибра 12-те лева от вашия глас

Вече има и друг начин депутатите да се държат в зависимост - чрез средствата от държавната субсидия

Кой прибра 12-те лева от вашия глас

Наяве излезе още една форма на партиен контрол върху депутатите

Велина Господинова
10300 прочитания

Вече има и друг начин депутатите да се държат в зависимост - чрез средствата от държавната субсидия

© Красимир Юскеселиев


Последните дни в пленарната зала и в кулоарите на парламента звучи един въпрос: кой прибра парите от държавната субсидия на независимите депутати и колко са те. Задават го в хор народните представители и отляво, и отдясно, националистите и депутатите на Ахмед Доган. Волен Сидеров нарича гневно бившите си колеги от "Атака" "ренегати" и "кръгли нули". Те пък го питат за какво го боли - дали че са напуснали парламентарната му група, или че не може да харчи парите за "лични нужди". Въпросът кой е взел парите е интересен, но по-важна се оказва възможността чрез държавната субсидия мнозинството да държи в зависимост незавимите депутати, чийто брой прогресивно нараства. Ако тази система се запази, то освен традиционните кулоарни техники за привличане на подкрепа в сградата на Народното събрание ще се развие грозен политически базар. В момента от нея се възползва ГЕРБ, утре вероятно друга партия.

12-те лева от вашия глас

В края на мандата на тройната коалиция тогавашното мнозинство на БСП, НДСВ и ДПС увеличи чувствително средствата (от 2% на 5% от минималната работна заплата за спечелен глас), които партиите и коалициите, преминали 1% на парламентарните избори, получават от държавата. Така в касата на формациите годишно влизат по 12 лв. за всеки получен глас. Волен Сидеров изчисли, че годишно само за един напуснал депутат от субсидията за "Атака" ще се отнемат 200 хил. лв. Според левицата сумата възлиза на 160 хил. лв. (виж таблицата). Общо независимите получават около два и половина милиона лева за тази година, а от следващата сумата ще е дори с около 500 хил. лв. повече.

Освен това, за да пресече т.нар. номадство на депутатите в правилника за работа на парламента сегашното мнозинство забрани на независимите да се присъединяват към друга парламентарна група или да създават нова. Така единствената законова възможност да получат субсидията си за тези народни представители остана да декларират принадлежност към някоя от парламентарно представените партии.

Засега мнозинството от ГЕРБ мълчи по въпроса чрез коя политическа сила 12-те необвързани с парламентарна група народни представители получават полагащите им се средства от държавата. А нарочените за "виновници" в "ограбването на парите на партиите" депутати, се оправдават.

Кавгите в парламента

от тази седмица може и да не утихнат скоро, защото са засегнати пряко финансовите интереси на лидерите и ръководствата на партиите. Затова шумът в системата е толкова силен. Конкретен повод за скандалите са предложенията на депутати от "Атака" за промяна в Закона за политическите партии, които най-общо предвиждат да се отнеме правото на напусналите парламентарните си групи народни представители да получават част от  държавната субсидия за партиите. Националистите внесоха поправките в края на февруари, когато един от депутатите на "Атака" - Камен Петков, напусна парламентарната група. Целта им беше по този начин да се предотврати евентуалното отделяне и на други техни колеги. Миналия месец обаче трима от тях – Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев и Валентин Иванов, напуснаха групата на "Атака" и се присъединиха към отцепилите се по-рано петима от РЗС, двамата изключени от ДПС депутати Корман Исмаилов и Касим Дал, както и напусналия още в началото на работата на парламента "Синята коалиция" Венцислав Върбанов.

От едната страна на барикадата бяха ГЕРБ и независимите депутати, а другата събра политически сили, които иначе трудно биха намерили общо помежду си - "Синята коалиция", БСП и дори ДПС и "Атака". Така оформилата се нова тематична коалиция защитаваше тезата, че трябва да се премахне принципът на разпределение на държавната субсидия "парите да следват депутата". "Всеки човек има право по конституция да се занимава с политическа дейност, но държавната субсидия не е за всеки, занимаващ се с нея", каза Лютви Местан. И декларира, че ДПС не е дала подслон на нито един от независимите народни представители, защото счита, че това е недопустима подмяна на вота на избирателите. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък обяви Закона за политическите партии за "дълбоко порочен", защото според правилника на парламента депутатите не могат да преминават от една парламентарна група в друга, но се оказва, че парите им могат. "Излиза, че държавната субсидия е член на партия, а съответният народен представител може да не е", каза още той.

И отляво и отдясно питаха ГЕРБ колко независими получават средствата си чрез формацията. Като обвинението беше, че по този начин ГЕРБ ги държи във финансова зависимост. "Така се ражда политическата корупция", заяви Костов.

Срещу подобни мотиви възрази изключеният от групата на ДПС Корман Исмаилов. "Обвиняват депутатите, че като напуснат парламентарната си група подменят вота на избирателите. Понякога обаче самите партии подменят вота на избирателите си", коментира той пред "Капитал". Към това Исмаилов прибавя и аргумента, че много често партийният лидер използва субсидията, за да узурпира политическата сила. "Парите се разпределят между тесен кръг от приближени на лидера, които я използват, за да контролират партията и депутатите й", казва той. И добавя: "Така се създават партийни монополи."

Проблемът обаче едва ли щеше да съществува, ако имаше публичност как 12-те независими народни представители получават субсидията си. Единствено от БСП признаха, че бившият депутат от "Атака" Камен Петков е пожелал да почучава парите си чрез социалистическата партия. За останалите му колеги въпросът остана в пълна мъгла. Това породи и спекулации в парламента. "Великолепната шесторка независими депутати декларира подкрепа за правителството. Те получиха и стая в парламента, която по правилник не им се полага. Как става това", каза БСП депутатът Петър Корумбашев, като по този начин намекна, че тези народни представители получават субсидията си чрез ГЕРБ. Тодор Великов и Димитър Колев обаче отрекоха. От мнозинството неофициално признаха за трима – Венцислав Върбанов, Марио Тагарински и Димитър Чукарски, но не потвърдиха декларации да са подавали тримата напуснали депутати от "Атака". Неотдавна Чукарски потвърди пред "Капитал", че е декларирал принадлежност към ГЕРБ. Каза обаче, че не получава сумата, а когато му се наложи да организира форум например, тогава от формацията му осигуряват съответната сума. Допълнително спекулациите по темата се усилиха от ембаргото, което наложиха от ГЕРБ по въпроса, като зам.-председателят на групата Искра Фидосова се ограничи само с коментара, че това са вътрешнопартийни въпроси.

Безгласни нули

Преподавателят по социология от СУ "Св.Климент Охридски" Димитър Димитров определи като "недопустим и странен" отказа на управляващите да дадат информация как независимите депутати получават субсидията си. "Това са пари от бюджета и тази информация е публична", каза той. Димитров обаче е категоричен, че не трябва да се променя формулата за разпределение на средствата, както настояват от "Атака", БСП, ДПС и "Синята коалиция". "След като е прието, че сумите ще се отпускат лично, няма нищо лошо в това независимите депутати да получават тези средства. Въпросът е това да е прозрачно", казва Димитров. По думите му това може да става като примерно тези народни представители внасят сумите в някакъв обществен фонд. Подобна идея лансира и Корман Исмаилов. Той каза, че заедно с другия изключен от ДПС свой колега, Касим Дал, са подали документи в съда за регистрация на фондация " Свобода и достойнство". "Нямам нищо против да внасям парите в нея", заяви той.

Проблем с начина на разпределение на държавната субсидия не вижда и програмният директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов. "В крайна сметка нашата конституция предвижда свободен парламентарен мандат, което означава, че и индивидуалният депутат има право на мнение, че той не е просто партийна креатура в парламента", смята той. И добавя: "Вярно е, че той може да направи партиите финансово зависими от решенията на "кръгли нули". Но въпросът тогава е защо партийните лидери са напълнили листите си с такива "нули"? Също така, повечето от партиите ни в момента са "лидерски". Трябва ли институционалните правила да засилват още повече "лидерския" характер на партиите, като правят от депутатите напълно безгласни букви?" Като далеч по-сериозни проблеми Смилов посочва ширещата се корупционна практика на парламентарните консултанти – хидроинженери, медици и др., чиито хонорари са открита форма на плащания за извършени политически услуги и на практика обезсмислят ограниченията за финансиране на партиите. "Както опитът показва, те са и лидери, и нули, тъй че горният дебат е безпредметен по отношение на проблема", казва той.

В четвъртък в парламента "Синята коалиция" внесе ново предложение за промяна в закона за политическите партии, което да отнеме правото на тези народни представители да получават държавна субсидия. Заедно с това съпредсдеателите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров изпратиха и писмо до Сметната палата, с което настояват одитния орган да отговори кои партии получават парите и дали отчитат тези средства.

По темата работи и Божан Чипев

Автор: Капитал

Последните дни в пленарната зала и в кулоарите на парламента звучи един въпрос: кой прибра парите от държавната субсидия на независимите депутати и колко са те. Задават го в хор народните представители и отляво, и отдясно, националистите и депутатите на Ахмед Доган. Волен Сидеров нарича гневно бившите си колеги от "Атака" "ренегати" и "кръгли нули". Те пък го питат за какво го боли - дали че са напуснали парламентарната му група, или че не може да харчи парите за "лични нужди". Въпросът кой е взел парите е интересен, но по-важна се оказва възможността чрез държавната субсидия мнозинството да държи в зависимост незавимите депутати, чийто брой прогресивно нараства. Ако тази система се запази, то освен традиционните кулоарни техники за привличане на подкрепа в сградата на Народното събрание ще се развие грозен политически базар. В момента от нея се възползва ГЕРБ, утре вероятно друга партия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  drakar65 avatar :-|
  drakar65

  Промяна на политическата система. Промяна в Конституцията. Промяна и на избирателната система. Промяна и в съдебната система. Референдуми.

  Иначе от година, през година ще бъдем свидетели на подобни циркове и малоумия, на гърба на данъкоплатците и хората решили да упражнят своя вот с надеждата, че нещо ще се промени...

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "drakar65":май, като ти чета постинга, най-добре е да влезе Тато, при него нямахме проблеми с парламента, като цяло и със субсидии за дупетати, в частност......

 • 3
  aheloi avatar :-|
  Храбър

  "..В края на мандата на тройната коалиция тогавашното мнозинство на БСП, НДСВ и ДПС увеличи чувствително средствата (от 2% на 5% от минималната работна заплата за спечелен глас), които партиите и коалициите, преминали 1% на парламентарните избори, получават от държавата..."
  Само това решение е достатъчно показателно защо не трябва да се гласува за тези партии. Ами с него те са превърнали демократичния вот на избирателите в една доходна далавера! Срам и позор за такива псевдонародни прадставители.

 • 4
  stg avatar :-|
  stg

  До коментар [#1] от "drakar65":

  каква точно промяна искаш и какъв референдум и за какво, то стана като с митологичната мажоритарна система за избори която уж всички искаха

 • 5
  stoilov1977 avatar :-|
  Станислав Димитров

  Ами не знам кой може да е но имам някой подозрения кой може да са защото са няколко човека не му е тук мястото да се пишат имената им които и да са да чажем ХАСАН И ДРАНАН примерно но със течение на времето ще стане кой ще са.

 • 6
  65vesso avatar :-|
  65vesso

  Елементарно.Първо.Депутатите така или иначе вземат пари за политически поръчки и лобизъм, и нищо не е в състояние да ги спре,само медийте могат да ги попритеснят малко.При доходи от по над 120хил.на година,ние просто ги обиждаме с депутатските заплати,които им даваме.Затова държавата,т.е.ние данъкоплатците не трябва да плащаме субсидии на партиите, заплати, автомобили, жилища,командировки и т.н.на дапутатите.Второ.Право на глас трябва да имат само тези,които последните три години са внесли за трудовата си дейност над определен праг преки данъци(550лв.на година например)и осигуровки, както и тази получаващи пенсия над двукратния размер на социалната пенсия.Трето.Такса смет да се плаща от всички граждани по постоянен адрес.На местните избори в дадена община право на глас трябва да имат само тези с по горе споменатото право,плюс ограничение да гласуват там, където са плащали такса смет последните четири години.Ха да видим тогава как бай Ганьо ще ходи на избори?А дали ще ги видим повече много от"муцуните"от сегашния политичски"елит".

 • 7
  alfanero avatar :-|
  alfanero

  До коментар [#3] от "Храбър":

  И защо пропусна да прибавиш ГЕРБ към изброените партии?Вярно е,че тройната коалиция приеха този закон за да си пълнят партиите гушите,ама ако забравяш, ГЕРБ от две години са на власт и имат мнозинство...Значи,ако аз примерно,като държавен служител си правя далавери и си пълня неправомерно джоба,а ти след година идваш на моето място и продължаваш с далаверите,вместо да промениш системата...И изведнъж като ти лъсне голия задник,посочваш мен с пръст и викаш,ето го виновника.
  Ето,точно това е ГЕРБ,същите крадци,ама за сметка на това невероятни некадърници и глупаци...

 • 9
  bai_toz avatar :-(
  Без коз

  Я виж ти!!!
  Как какви работи ставали там :( Още една причина поради, която няма да гласувам !

 • 10
  ivailo7609 avatar :-|
  ivailo7609

  Наглост!!!!!!!!!!! Трябва да се промени политическата система. Не искам да гласувам за партии. Трябва да се гласува за конкретни личности.Поне това като начало, но няма да стане, защото доста от сегашните депутати нямаше да попадат случайно в парламента или пък да си избират в коя листа да са водачи за да им е сигурно влизането.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK