Правителството иска да узакони незаконни лифтове на "Юлен"

Концесионерът на ски зона Банско е надвишил площта й с 67,7 хектара

Фирмата концесионер "Юлен" скоро може да узакони съоръженията си на Банско
Фирмата концесионер "Юлен" скоро може да узакони съоръженията си на Банско    ©  Цветелина Белутова
Фирмата концесионер "Юлен" скоро може да узакони съоръженията си на Банско
Фирмата концесионер "Юлен" скоро може да узакони съоръженията си на Банско    ©  Цветелина Белутова

Кабинетът обмисля да узакони нарушенията на концесионния договор на фирма "Юлен". Фирмата стопанисва ски зоната на Банско в Пирин. Според Министерството на околната среда и водите "Юлен" са превишили с 67,7 хектара площта на зоната, която е залегнала в концесионния договор с държавата.

Площта, която е отпусната на фирмата за ски писти и съоръжения е 99,5 хектара. Това означава, че "Юлен" са увеличили площта на концесията с повече от половината, за което плащат.

Вместо да събори обаче незаконните съоръжения и накаже фирмата за нарушенията, както повелява законът, правителството предвижда промяна на нормативната база, с която те да се узаконят. Това ще стане с промяна в Закона за концесиите, която кабинетът смята да предложи на Народното събрание. Според министъра на екологията Нона Караджова прекратяването на договора за концесия или разрушаването на съоръженията означава да се закрие ски зоната на Банско. "Това означава, че ски зоната ще бъде затворена поне за 5-6 години, т.е. погребваме Банско", заяви Караджова. Според нея нейните колеги Трайков, Плевнелиев и Нейков били категорични, че това било безумие.

"Решихме да се предложат текстове в Закона за концесиите, с който ще се даде възможност да се правят промени в концесионните договори. Животът е пъстър и е абсурдно при нужда да не се дава възможност да се правят промени в концесиите, когато това е в интерес на обществото", каза още Нона Караджова.

Решението на кабинета беше посрещнато с възмущение на граждански организации, които готвят флашмоб срещу узаконяването на пистите, а в интернет тече подписка за искане на оставката на министър Нона Караджова.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


57 коментара
 • 1
  s_simov avatar :-(
  s_simov

  ...е абсурдно при нужда да не се дава възможност да се правят промени в концесиите, когато това е в интерес на обществото"
  Навремето казваха "Всичко в името на човека, всичко - за благото на човека!" и всички знаехме за кой човек ставаше дума!
  Сега на дневен ред излезе "обществения интерес" и отново всички знаем за кое "общество" иде реч - това на олигарсите, банкерите, издателските, рекламните и др. подобни могули... Знаем и за какви интереси се борят - не и за моя и твоя, а само за ТЕХНИЯ!
  Става ми тъжно и гадно, добре, че като се сетя за обещанията на ББ отпреди две години, се поразвеселявам доста...

 • nature_box

  Ебаси цирка! Това министър на екологията ли е или какво!??! Животът бил пъстър, било в интерес на обществото. Частни ски ливтове и частни хотелчета са баш в интерес на обществото. Бахти наглата жена. По явно от това министър да защитава частни интереси, скоро не ми се беше случвало да прочета. За какво са ни закони, като все някой ги променя да му пастнат я на дипломата за средно образование, я на частното лифтче, я на по-малко годинки в затвора.

 • kabico

  Върха на наглостта!

 • ДАКС

  не знам дали "...е абсурдно при нужда да не се дава възможност да се правят промени в концесиите, когато това е в интерес на обществото",

  но със сигурност Е АБСУРДНО по договор да имаш право за 99,5 хектара, а ти да заграбиш 167,2 хектара БЕЗ НИКОЙ ДА ЗАБЕЛЕЖИ И ДА УПРАЖНИ КОНТРОЛ !!! И така няклко години.....

  А става въпрос за ХЕКТАРИ, а не за декари! Няма как да не се забележи!

  Защо и как се е стигнало до тук? Кой не е упражнил контролните си правомощия?

  Силно съм против намерението със специални закони да си изправят правонарушенията на един или друг човек или организация. Това ще има силно недисциплиниращ ефект върху всички останали участници в икономическия живот. ПРЕГРЕШИЛИЯТ СЛЕДВА ДА ПОНЕСЕ ЦЯЛАТА СТРОГОСТ НА ЗАКОНА И ДА СИ ИЗТЪРПИ ПОСЛЕДСТВИЯТА. В противен случай въпросният правонарушител ще се окаже облагодетелстван спрямо всички останали. А всички останали ще последват примера му и ще нарушават закони и договори с надеждата, че ако изкарат пари от това после ще си издействат законче с което да им се опростят греховете!


 • 5
  chaosallover avatar :-|
  chaosallover

  А кой е проспал изграждането на новите писти? Кога са изградени изобщо? Миналото лято със сигурност не се строепе нищо ново. След като вече е изградено е малоумно да го разрушават! След като им дадоха да унищожат Бъндеришка поляна преди 7 години, вече е късно да се показват мускули.
  Логичната мярка е брутална глоба в комбинация със задължения за извършване на екологични мерки. Нека си плащат и за новите площи със задна дата. Парите могат да се използват за допълнително подпомагане на туризма в тази област - инфраструктура, туристически маршрути и т.н.
  Унищожението не е опция - все пак този бизнес дава хляб на целия регион, и то не само през зимата. Искаме да правим БВП, а се дърпаме да не се смачка някое храстче. В тази ситуация, не можем да си позволим да се правим на големи еколози. Трябва да изберем - или девстена природа но бедни, или с работа и някой лев в джоба, но с няколко писти повече на Банско.

 • NK /имигрант в родната страна/

  Глоба в размер на поне 1 Млрд EUR за нарушителите, прекратяване на концесията и да се търси нов инвеститор на негово място.

  Остава да се реши въпроса дали усвоените в повече терени да се възстановят в началния им вид (ако е възможно), или структурата да бъде продадена (или дадена като допълнителна концесия) срещу твърде сериозна сума + подписани ангажименти в областта на екологията от страна на контрагентите.

  Във всички случаи подобно "прекаляване" не става случайно, то е признак на крещяща наглост и незачитане на закона, и е направо задължително ЮНЕЛ да бъдат изхвърлени от Банско, а освен това да им се забрани да извършват подобна дейност на територията на страната. Те да си търсят после платените "комисионни" от съответните бенефициенти... ако им стиска.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Но по просто е да се коригира концесията, все пак туризЪма носи 20% от БВП, нали котета?

 • 8
  bai_dobri avatar :-|
  Добри Караджов

  Бетонско ...

 • 9
  nk_ avatar :-|
  NK /имигрант в родната страна/

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Именно - корегира се концесионния договор като се сменя концесионера... ;)

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "NK":Може и да сменят концесионера, това е идеята на разпърдяващите случая, но е по сложно и не е в интерес на туристическият бизнес, все пак лекарите вадят сливиците през устата, не през задника, макар и второто да е възможно, нали....?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход