Външен елемент
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Външен елемент

Георги Кадиев няма друг изход освен да опита да освежи пейзажа вляво, поне в София

Външен елемент

Ако не друго дотук Георги Кадиев поне проветри листата със съветници на БСП-София

Елена Старидолска
5339 прочитания

Георги Кадиев няма друг изход освен да опита да освежи пейзажа вляво, поне в София

© Надежда Чипева


Кадиев с втори опит да стане кмет на София

Георги Кадиев за втори път опитва да стане кмет на столицата, първият беше по време на частичните избори през 2009 г., след като Бойко Борисов стана премиер. Тогава загуби от Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) още на първи тур, но получи 71 453 гласа. Само няколко месеца по-рано като мажоритарен кандидат за депутат от 23-ти столичен избирателен район взе 46 078 гласа.

На последните редовни местни избори през 2007 г. БСП издигна в София ген. Бриго Аспарухов буквално дни преди срока за регистрация на кандидатите. Първоначалният избор на ръководството в столицата, съгласувано с премиера Сергей Станишев, беше за кмет да играе министърът на външните работи Ивайло Калфин. Буквално на път за пленума на градската организация Румен Овчаров разбра, че той се отказва. В последния момент Станишев се застъпи за Бриго Аспарухов, защото битката е "генерал срещу генерал", имайки предвид кандидатурата на Бойко Борисов. След тайно гласуване Бриго Аспарухов беше номиниран с 26 гласа срещу 24 за Георги Кадиев. Генералът обаче получи един от най-слабите резултати в последните няколко местни вота - остана трети след Борисов и номинирания от десните Мартин Заимов с 58 857 гласа. Партийната листа на БСП със съветници взе над 61 000 гласа.

 

"Ситуацията е като в Афганистан - полевите командири признават властта на Хамид Карзай, но едва след дълги преговори биха пуснали някой от неговите хора в техните територии". Коментарът е на председател на една от столичните районни организации на БСП и се отнася до процеса на утвърждаване на Георги Кадиев като кандидат за кмет в София.

Кадиев е млад по стандартите на 120-годишната партия - на 45 години. В партията на възродителния процес, той говори за втора джамия в София. Няма нищо против гей парад, въпреки че съпартийците му се мръщеха дори на липсата на брак у връстника му Сергей Станишев. В някои отношения той прилича именно на бившия премиер. С тази разлика че целият му трудов път не е преминал в партийна кариера и има едва шест години БСП стаж. От настоящия лидер на БСП Кадиев се различава и с липсата на тежко номенклатурно потекло, но пък кметството няма да бъде първият му досег с властта (има кратък и противоречив опит в управлението на държавата като зам.-министър на финансите). И обича да се държи малко като независим от Партията.

Така че припознаването на Кадиев за пореден път в партийните структури - след опита му като кандидат за кмет през 2009 г., е почти като навлизането на западно образован афганец сред талибаните. И както в азиатската страна, така и в БСП, опитът за налагане на нещо ново (а и на собствения клан) от Хамид Карзай (лидера на социалистите в София Румен Овчаров), протича с частичен успех.  Шест години след като стана член на партията, насърчен от лидера на Овчаров, за останалите социалисти той е все още външен елемент. В техните очи дързостта му да коментира подреждането на листата с общински съветници е безпардонност, а позициите му да подкрепи гей парада или втора джамия в София - скандал. Овчаров все още стои зад гърба му и балансира настроенията, но засега е рано да се прогнозира как това ще се отрази на кампанията.

Последният сблъсък, от който Кадиев излезе победител, беше именно за листата със съветници, наредена с тайно гласуване на конференция на градската организация. Получи се комбинация между желанието му да има нови лица и "компромиса" на някои от дългогодишните председатели на районни организации да пуснат напред грижливо отглежданите си млади наследници. Това позволи на кандидат-кмета да отчете, че от 12-те души, които посочи пред конференция за желани в екипа му, десет попаднаха в избираемата зона на листата. Но някои от тях неофициално твърдят, че така или иначе са щели да се наредят на тези места и дори с по-добри резултати, ако не са били извадени пред скоби - половината от тези десет например бяха и досега общински съветници. И се дразнят от определението "хора на Кадиев". Категорично такъв не е например Альоша Маков Даков (четвърто място), син на известния комунистически деятел Мако Даков и член на БСП от 10 години въпреки крехката си 30-годишна възраст. В сравнение с него Кадиев с неговите шест години членство в партията е направо новобранец. Даков беше предложен за съветник от район "Изгрев", където председател от дълги години е един от близките до Овчаров в БСП-София Мичо Райковски. Жельо Бойчев, Георги Свиленски, Калоян Паргов също имат различна от Кадиев партийна кариера и съдба. Част от старите "победени" лица в София като Христофор Христов, Лилия Должева, Генчо Пастърмов, доц. Асен Златев пък се оттеглиха сами.

Списъкът "Кадиев"

Истината е, че списъкът "Кадиев" е всъщност редактирана версия на първия истински вариант, който е определян като радикален - в него имало много по-необременени от историите в софийската партийна организация млади хора, но претърпял корекция с помощта на Румен Овчаров. Без негова подкрепа външен за БСП елемент като Георги Кадиев не би могъл да бъде нито кандидат за кмет, нито да разчита на каквото и да било сътрудничество на партийния актив.

Попадането на Кадиев в мелачката на наслоените с години партийни противоречия обаче може да му коства успеха в кампанията. Не случайно всеки, с когото "Капитал" разговаря по темата за листата за общински съветници и изборната кампания, пожела да не бъде цитиран, за да не бъде обвинен, че е допринесъл за провала на левия кандидат за кмет. "Заради предпочитанията, които изказа публично, Кадиев е политически покойник. Можете да го сложите в рамка", гласеше най-зловещият коментар на човек, попаднал в неизбираемата зона, плюс закани, че структурите ще го бойкотират. Определиха поведението му като "генерационна война". "Каквото и да съм казал аз, друг, трети или четвърти, в крайна сметка всеки остава сам с бюлетината. Листата е силна, обновена, с превес на млади хора, издигнати от своите райони. Мисля, че можем само да се гордеем с нея. Това подмладяване може да е пример за БСП в цялата страна", отвърна той в личния си блог. Сигурно щеше да стане и без него, но не сега и не в такава степен.

Други казват "Ще стиснем зъби и ще работим, ние сме дисциплинирана партия. Но проблемът е, че той не търси помощта ни - как да правиш кампания на някого, който не иска." Подредбата на листата с кандидатите за съветници е само част от пейзажа в софийската организация на БСП, останалото е свързано с начина, по който той общува с партията. Кадиев направи някои неща, които членовете й, с години катерили се по стълбата на партийната йерархия, не биха посмели да си помислят. Провокиран по време на конференцията за съставянето на листата, например каква политическа отговорност ще поеме, той каза че ще се оттегли от съвета, ако не успее да вкара повече от 12 общинари (колкото има БСП сега) и ако личният му резултат е по-слаб от частичните избори през 2009 г. - 71 000 гласа. На заседание на изпълнителното бюро на БСП-София няколко дни по-късно той дори поискал да бъде преместен от първото място в листата на 12-то, за да я "затвори" и по този начин да е ясно, че ще изпадне при лош изборен резултат, но ръководството не му е позволило.

Голямото предизвикателство

Някои от другите му действия досега пък очевидно са за по-широко скроени хора дори от мнозинството в българското общество, като присъствието на гей парада в София например. Той подкрепи изграждането на втора джамия в столицата, за което мюсюлманската общност настоява от години, срещна се с графитери и им предложи общината да отдели място за тях в града веднага след като паметникът на Съветската армия осъмна разкрасен с американски комиксови герои и т.н. Все още обаче не говори по класическите софийски теми - бездомни кучета, улици, дупки, общински финанси, което се струва странно на очакващите класическа местна кампания. Според хора от близкото обкръжение на Георги Кадиев идеята не е да се задълбава прекалено в детайлите на градоустройствените проблеми, а да се покаже национална алтернатива, антипод изобщо на управлението на ГЕРБ. Затова ще се работи по привличането на "периферията" извън твърдото партийно ядро. Без него обаче не може да се разчита на приличен изборен резултат. Междинните социологически изследвания показват около 18 процента предимство за евентуална кандидатура на Йорданка Фандъкова за втори мандат, но и около 15 процента разлика в полза на Кадиев пред кандидата на десните Прошко Прошков.

Следващото голямо предизвикателство, което се очертава пред Кадиев обаче отново ще е вътрешнопартийно - до десетина дни се предвижда да обяви екипът, с който мисли да управлява общината. "Това е прескачане на три партийни нива", контрират опонентите му в БСП и прогнозират, че с това поведение няма да успее да получи повече от 70 000-80 000 гласа в София. Въпреки че направи помирителна среща с кандидатите за съветници от листата в сряда вечерта, позицията на хората, близки до него, е, че той се пази от това да иска подкрепа, защото ще означава, че трябва да отвърне със съответните жестове, когато и ако получи някаква власт в общината. Идеята му е, че след като е посочен да води битка, би трябвало да му бъде делегирано доверие и свобода да избира хората, с които да работи. В една над стогодишна партия като БСП обаче нещата не се случват така.      

"Кадиев няма нищо общо с БСП и още по-малко със София. Той може да бъде кандидат за кмет на всяка политическа партия и във всеки друг град", твърдят недоброжелателите му. Дали това непременно е лошо обаче е рано да се каже.

Кадиев с втори опит да стане кмет на София

Георги Кадиев за втори път опитва да стане кмет на столицата, първият беше по време на частичните избори през 2009 г., след като Бойко Борисов стана премиер. Тогава загуби от Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) още на първи тур, но получи 71 453 гласа. Само няколко месеца по-рано като мажоритарен кандидат за депутат от 23-ти столичен избирателен район взе 46 078 гласа.

На последните редовни местни избори през 2007 г. БСП издигна в София ген. Бриго Аспарухов буквално дни преди срока за регистрация на кандидатите. Първоначалният избор на ръководството в столицата, съгласувано с премиера Сергей Станишев, беше за кмет да играе министърът на външните работи Ивайло Калфин. Буквално на път за пленума на градската организация Румен Овчаров разбра, че той се отказва. В последния момент Станишев се застъпи за Бриго Аспарухов, защото битката е "генерал срещу генерал", имайки предвид кандидатурата на Бойко Борисов. След тайно гласуване Бриго Аспарухов беше номиниран с 26 гласа срещу 24 за Георги Кадиев. Генералът обаче получи един от най-слабите резултати в последните няколко местни вота - остана трети след Борисов и номинирания от десните Мартин Заимов с 58 857 гласа. Партийната листа на БСП със съветници взе над 61 000 гласа.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  Една от най-важните характеристики на демокрацията - хората избират себеподобни. Това е основният проблем за Кадиев - той е образован, умен и - поне на външен вид - честен човек. Това ограничава електоралната му група до подобен тип хора. А всички знаем, че у нас те далеч не са мнозинство.
  Мнозинството от българите въобще и като избиратели в частност са хора в преход от селко към градско живеене, със средно (като качество, а не като степен) образование и необременени с особени принципи. Това мнозинство си е избрало точно такъв себеподобен - Бойко Борисов.
  Още по-лошо за Кадиев, че електоралната му група е доста встрани от собствената му партия. Там се ценят съвсем други качества, които той няма. А Станишев има. Станишев има две качества, които са го направили първо председател на БСП, а после и премиер. Първото от тях е неговият произход - по бащина линия висш партиен функционер, по майчина - съветска еврейка. Второто му качество е пълната липса на каквито и да е други качества. С това се напредва в БСП.
  А че Кадиев бил умен, образован и дори може би честен - къде е тръгнал той да го харесват широките народни маси? Въпреки това му пожелавам успех - за мен той е от симпатичните изключения в нашата политика.

 • 2
  gpavlov avatar :-|
  George Pavlov

  Кадиев е свестен за разлика от партията си. Със сигурност е далеч по-кадърен от Фандъкова или Прошко. Как не го е срам Прошко да се хвали какво бил направил в Лозенец. Аз съм от там и положението е кошмарно.
  Дано само Кадиев да се пребори с мизериите в партията си

 • 3
  ss avatar :-|
  SS

  Щом е подкрепил гей-парадът значи ще привлече левите по душа избиратели извън твърдото ядро(периферията с меки китки)!!!

 • 4
  d.koleva avatar :-P
  d.koleva

  Крайно време беше да се случи нещо различно!Кадиев направи първата крачка и това не е случайно.Самия той е различен,интересен и най-важното със собствен стил на поведение.С избора си на екип показа,че е време не за празни приказки и лицемерни потупвания по рамото,а за работа,а тези хора са млади,можещи и интелигентни.Силата и промяната са в ръцете на младите,а младите това е бъдещето на България...!!!!Време е да приемем различните!Браво на Кадиев!

 • 5
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  До коментар [#2] от "gpavlov":

  Би ли дал пример какво е постигнал до момента за да подкрепиш "кадърността" му?
  Силната страна на Кадиев от позицията ми на избирател е, че той разчупва вижданията, на които робуват избирателите на столетницата и би могъл да допринесе за осъвременяването и. С това обаче се изчерват всички негови предимства...
  Една птичка пролет не прави - дори и да получи шанс от избирателите и да стане кмет на София без нужната подкрепа от общинския съвет нищо няма да постигне...

 • 6
  gpavlov avatar :-|
  George Pavlov

  До коментар [#5] от "nqma zna4ka koi":

  Ми според мен той показва как трябва да се прави модерна политика и какви ценности трябва да е отстояват. Не го е страх да заеме и по-непопулярни позиции, когато те са в посока европейска политика и в статията са посочени такива примери.
  Показа 2007 нетърпимост към корупция дори в собствената си партия и напусна. Не го е страх да излезе и пак да се кандидатира за кмет при положение, че знае БСП колко е популярна в София.
  Това за мен е достойно за уважение и е доказателство за качества и обновяването на листата на БСП далеч не е най-същественото

 • 7
  igr81 avatar :-|
  antropos

  До коментар [#6] от "gpavlov":А може и да бъде потвърждение на невероятен гьонсуратлък, еле пък ако става дума за келепир. Не знам доколко са достоверни приказките за бизнеса му, но понамирисва. Иначе - да, той не е от старото котило, не е мутра, а "бяла якичка", ако това е плюс...

 • 8
  sve avatar :-|
  sve

  Аз също незнам какво е направил, и незнам какъв модел показва. Единственото което прави е да се опита да се покаже пред обектива по всякакъв начин.

 • 9
  vperfanov avatar :-P
  далекоглед

  цитат
  "Истината е, че списъкът "Кадиев" е всъщност редактирана версия на първия истински вариант, който е определян като радикален - в него имало много по-необременени от историите в софийската партийна организация млади хора, но претърпял корекция с помощта на Румен Овчаров."

  До кога Кадиев ще търпи унижението да го употребяват "по-опитните"/корумпирани/ негови другари като Р.О.?
  Ако имаше малко достойнство и вярваше в собствените си сили щеше да се кандидатира като независим или щеше да напусне кликата на червените тунеядци. Явно обича да играе на сигурно, какво тук значи да изгуби отново едни избори пред позата на вечния борец за вътрешно партийна демокрация? :)

 • 10
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  .... Междинните социологически изследвания показват около 18 процента предимство за евентуална кандидатура на Йорданка Фандъкова за втори мандат, но и около 15 процента разлика в полза на Кадиев пред кандидата на десните Прошко Прошков......
  Това си е 33% и то след предварителни избори, някой хора трябва много да се замислят. Интересно ми е как ще гласува София при балотаж Кадиев - Фандъкова. А този наистина изглежда честен, но за кмет това не е достатъчно, както в м-та необходимо, но недостатъчно условие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK