Икономиката: Зависимостите са много

"На евентуалния фалит на Гърция не трябва да се реагира като при междуплеменни войни - всички ще загубят", казва икономистът Красен Станчев. За България това твърдение важи умножено по две. Нашата икономика е тясно обвързана с гръцката: между 8% и 10% от общия износ на България е за Гърция, 28% от активите на банковата ни система са собственост на гръцки финансови институции, а в годините преди кризата около 10% от преките чужди инвестиции също идваха от Атина. Така че всеки по-осезателен проблем там се отразява по един или друг начин и на по-бързото развитие на икономиката тук. Освен директно – чрез намален търговски и финансов оборот, проблемите на Гърция ще имат и много индиректни ефекти.

"Все още голяма част от чуждите инвеститори гледат целия регион Югоизточна Европа, а не отделни държави. Така че и ние попадаме в графата "рискови" заради близостта ни с Гърция", твърди Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за инвестиции. Той допълва, че на фона на огромните гръцки дълг и дефицит България стои много добре. "И това е нашата роля - да промотираме страната като стабилна икономика и да се разграничим от останалите в региона", допълва Стефанов.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  renegade avatar :-|
  renegat
  • - 1
  • + 1

  Нарочно потопената Гърция, ще бъде вадена заради нарочно извадената БЪЛГАРИЯ...И двете страни представляват един финансов лакмус за еврото, Европа и нейната стабилност като структура.

  Както преди време войната в бивша Югославия, така и сега в Гърция поставят България в положение на обсада от малко по-друг характер, но подобна на историческата нестабилност от преди Първата Световна Война.

  Историята винаги се повтаря просто в малко по-различни нюанси, но винаги една и съща по резултатност

  Балканските войни тогава попречиха на региона да бъде европейски, днес пак опитите са същите, само че се ползват други средства, като финансово-политическите, които играят същата роля, да държат страните от региона в периферията и икономическата зависимост

  Нередност?
Нов коментар