Висши конфликти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Висши конфликти

Маргарита Попова не одобрява действията на ВСС. Това я вкара в конфликт с Цветан Цветанов, който има влияние в съвета. <br>

Висши конфликти

Фиаското около специализирания съд осветли конфликтите във властите

14358 прочитания

Маргарита Попова не одобрява действията на ВСС. Това я вкара в конфликт с Цветан Цветанов, който има влияние в съвета. <br>

© Надежда Чипева


Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) тази седмица завърши със скандал и това едва ли е изненада. В четвъртък започнаха назначенията на ръководители в новосъздадените специализираните съд и прокуратура, които ще поемат делата за организирана престъпност. Безпрецедентно ВСС отложи избора за председател на специализирания апелативен съд. А около единствения кандидат за поста - Росен Русев, се разрази спор за моралните и професионалните му качества, което накара кадровиците да му дадат "толеранс" от седмица, за да се подготви по-добре.

В края на заседанието главният прокурор Борис Велчев изрази сериозни притеснения за подготовката на магистратите, които ще влязат в новите структури, и призна, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, с което предлага те да започнат да работят от догодина. Броени часове след това парламентарната група на ГЕРБ изпълни волята му, като внесе законопроект по мотивите му. Няколко дни по-рано обаче вътрешният министър Цветан Цветанов обвини за забавянето министъра на правосъдието Маргарита Попова и така влезе в конфликт с нея.

Тези факти изглеждат като от кухнята на съдебната система, но много точно те осветляват процесите в нея, както и актуалното разпределение на силите и интересите в трите власти. Така, съвсем случайно, получихме официално признание за това, което се подозираше от известно време. Конкретно:

Маргарита Попова vs. Цветан Цветанов

В неделя правосъдният министър Маргарита Попова заяви пред "Нова телевизия", че ако беше на мястото на Владимира Янева, която беше избрана за председател на Софийския градски съд, щеше да подаде оставка. Повод за думите на Попова бяха серията скандали около съдийката - неясните причини за избора й, разминаванията в декларациите й пред Сметната палата и фактът, че тя е извършвала търговска дейност със "Софийски имоти", а после е гледала делото срещу управителите на дружеството. Назначението й стана причина редица неправителствени и магистратски организации да поискат оставката на целия съвет.

Заради становището на колежката си вътрешният министър Цветан Цветанов, който е семеен приятел нa Янева, нападна директно Попова: "Бях доста остър към нейните служители, които са заместник-министрите в нейния ресор или нейния кабинет, които се занимаваха с провеждането на обществените поръчки за специализирания съд. Защото, след като беше излязло постановлението на Министерския съвет, два месеца ние не бяхме... и сме още на кота нула..."

След запитване на "Капитал" от правосъдното министерство изпратиха справка, от която стана ясно, че действията по обезпечаване на сградата на специализираните съд и прокуратура (които ще се намират на ул. Черковна, където преди беше ДАНС), са започнали още преди правителството да им е възложило тази задача. Или казано с други думи - Цветанов не е прав.

Публично Маргарита Попова коментира: "Сграда имаме, но ще има ли кой да влезе в нея" и така намекна за по-съществения проблем - липсата на качествени съдии и прокурори, които имат желанието да работят в новите структури.

Специализиран конфликт

Когато лансираха специализираните съд и прокуратура управляващите го направиха с мотива, че това е единственият начин да се противодейства на организираната престъпност. Проектът беше остро критикуван от неправителствения сектор и магистратурата - те видяха в създаването му опит да се изгради послушен на МВР и правителството съд, който ще изпълнява волята на властта и няма да реши проблемите с лошото разследване и корупцията в системата.

Именно съд по мярка - който да задържа и осъжда независимо от доказателствата, които са събрани от полицията, беше липсващото звено в схемата на вътрешния министър, чието политическо присъствие е белязано от показни полицейски операции със смешни имена и критика към съда.

Още по време на обсъждането на проекта за специализираните институции ясно се видя кой застава зад проекта - вътрешният министър Цветан Цветанов, председателката на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Искра Фидосова, тогавашният председател на СГС Георги Колев (избран после с подкрепата на ГЕРБ за председател на Върховния административен съд) и критична маса членове на ВСС.

Въпреки че до този момент не е изразявала публичната си позиция по отношение на специализираните институции, Маргарита Попова се опитваше едновременно да се дистанцира от идеята, но да не я спира. Сблъсъкът от тази седмица показа разминаващите се позиции на двамата министри. И не само.

ВСС на Цветанов

Наскоро, в отговор дали изборът на Владимира Янева не е опит за намеса в съдебната система, премиерът Борисов избухна: "Тези съдии, прокурори и всички, които са там във ВСС, са избрани по квотен принцип от Тройната коалиция - БСП, ДПС и НДСВ."

Де юре - парламентарната квота на сега действащия състав правителство на съдебната система е избрано от тройната коалиция. Де факто обаче мнозинството членове на ВСС са лоялни към настоящия вътрешен министър и са имали повода да го докажат. Първо, 18 члена на ВСС предложиха и назначиха Георги Колев за председател на ВАС. Така беше освободено шефското място в СГС и Янева можеше да заеме поста му.

Изборът на Владимира Янева, която имаше само четири години ефективен стаж, взриви съдебната система. И това накара вътрешният министър да защитава съвета. Първо с мотива, че критиките идват от Съюза на съдиите, който по думите му бил политически орган, като първо твърдеше, че е свързан с Жан Виденов, после с тройната коалиция, а накрая с Иван Костов. После Цветанов, който дълго време наричаше членовете на съвета "съдебни съдии", сподели, че нямало проблем в избора на Янева, защото бил "безупречен".

Малко след това в защитната акция се включи и председателят на ВАС Георги Колев, който пред в. "Труд" директно нападна министър Попова, като заяви, че тя цели предсрочни избори.

Колев обаче сътвори същински гаф, като реши по същество делата за "Софийски имоти", казвайки, че решенията там са взимани от колективен орган. А наказателната отговорност е персонална.

Опитите на Цветанов и Колев да защитят статуквото (т.е. немотивирани назначения по високи постове на магистрати без морални и професионални качества) около ВСС става на фона на зачестилите през последните няколко седмици открити критики към съвета, които Маргарита Попова отправя. На заседанията на кадровия орган на съдебната власт, правосъдният министър директно засича членовете на ВСС, като размяната й на реплики често достигаше до откровен скандал.

Този факт плюс засилващия се обществен натиск видимо стреснаха членовете на съвета през последните седмици. Но публичната подкрепа от страна на Цветан Цветанов, комбинирана с атака срещу Попова, дойдоха съвсем навреме.

Кой кой е и какво следва

Тази седмица, ВСС отложи избора на председател на специализирания апелативен съд с обяснението, че единственият кандидат - Росен Русев, не е представил добре концепцията си за управление на съда и имало нужда от още време, за да се изясни скандалът около факта, че е използвал служебния си автомобил, за да излиза от страната по време на отпуската си. Отлагането на избора е безпрецедентен акт, защото много пъти ВСС е отхвърлял кандидатури на един или друг точно с подобни мотиви и никога не е давало "втори шанс" на магистратите.

Маргарита Попова подкани на няколко пъти решението да бъде мотивирано, но членовете на съвета така и не изпълниха заръката й. За отлагането гласуваха 11 човекa (Георги Колев, Елена Митова, Костадинка Наумова, Петър Стоянов, Стефан Петров, Божидар Сукнаров, Георги Шопов, Иван Колев, Вельо Велев, Пенка Маринова, Радка Петрова, Цони Цонев и Пламен Стоилов).

Именно това е ядрото, което определя до голяма степен политиката на съвета. Те отложиха избора, защото другият вариант беше да отхвърлят единствената кандидатура, което щеше да наложи нова процедура, и така да забави създаването на съда поне месец. Което нямаше да се хареса на управляващите. Не случайно по време на дебатите членът на съвета Иван Колев коментира, че ако не направят избор, ще бъдат обвинени в "дестабилизиране на държавата."

Това, което обаче те явно не знаеха, е, че в самия край на работния ден в четвъртък група народни представители от ГЕРБ внесоха проект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който се предвижда отлагане старта на специализираните съд и прокуратура до януари 2012 г. Мотивите към проекта са буквален copy-paste от едно писмо, което главният прокурор Борис Велчев изпраща три дни по-рано до Бойко Борисов и Маргарита Попова. В него той настоява за отлагане на проекта "поне до 01.01.2012 г." и ограничаване правомощията на новите съд и прокуратура. Синхронът между властите е показателен. Ако за правосъдното министерство бяха необходими месеци, за да прокарат свои идеи за промяна в основни закони, имащи отношение към съдебната система, то трите дни, за които идеите на Борис Велчев успяха да придобият формата на проект за закон за своеобразен рекорд. Борис Велчев беше един от магистратите, които издигнаха Георги Колев за председател на ВАС, а ръководената от него прокуратура дълго време играеше ролята на юрисконсулт на МВР, като просто легализираше показаните акции и операции.

В следващия скандал очаквайте...

Жестът на Велчев дава глътка въздух за ВСС, който сам се беше оплел в собствените си ангажименти към управляващите по отношение на специализирания съд. Кадровият орган на Темида обаче, тепърва ще трябва да прескача капаните, които сам си е заложил. Така например миналата седмица ВСС вкара в конкурсните комисии, които ще избират редовите съдии и прокурори компрометирани магистрати. Тази седмица никой от съвета не пожела да коментира призива на Маргарита Попова съставът на тези комисии да се преразгледа. Ако изпитващите могат да бъдат подменени, то никой не може да промени факта, че желание да правораздават в специализираните институции са предимно магистрати с малко опит, спорни качества или репутация. Въпреки това в желанието си да обслужи проекта на Цветан Цветанов мнозинството във ВСС ще назначи който и да се появи на конкурса. Което може и да донесе спокойно лято за кадровиците на Темида, но със сигурност ще задълбочи кризата в съдебната система.

Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) тази седмица завърши със скандал и това едва ли е изненада. В четвъртък започнаха назначенията на ръководители в новосъздадените специализираните съд и прокуратура, които ще поемат делата за организирана престъпност. Безпрецедентно ВСС отложи избора за председател на специализирания апелативен съд. А около единствения кандидат за поста - Росен Русев, се разрази спор за моралните и професионалните му качества, което накара кадровиците да му дадат "толеранс" от седмица, за да се подготви по-добре.

В края на заседанието главният прокурор Борис Велчев изрази сериозни притеснения за подготовката на магистратите, които ще влязат в новите структури, и призна, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, с което предлага те да започнат да работят от догодина. Броени часове след това парламентарната група на ГЕРБ изпълни волята му, като внесе законопроект по мотивите му. Няколко дни по-рано обаче вътрешният министър Цветан Цветанов обвини за забавянето министъра на правосъдието Маргарита Попова и така влезе в конфликт с нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  alexander5000dm avatar :-P
  Arexander

  "който по думите му бил политически орган, като първо твърдеше, че е свързан с Жан Виденов, после с тройната коалиция, а накрая с Иван Костов.". А вероятно Световната Еврейска Мафия също е замесена, но се прикрива зад кадруващите във ВСС марсианци. А Цв. Цв. е живо доказателство, че Айнщайн е бил прав по отношение на човешката глупост...

 • 2
  postingcanter avatar :-|
  Posting Canter

  милиционерски методи, постигащи милиционерски резултати.

 • 3
  porcupine avatar :-|
  porcupine

  "съдебни съдии" ... hilarious Цв. Цв.

 • 4
  a3 avatar :-|
  аз

  без ясни правила и принципното им прилагане (от съд) не може да очакваме добра икономика. и колкото и магистрали да строи бб всички със скъпи коли по тях ще са назначени от държавата бизнесмени. нищо кой знае колко ново, де...

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Е така става като някои искат неумело да използват съдебната власт за политически цели....
  Правиха го от Народният сговор, правеше го цанков и Царя, правеха го и комунетата след 1944 ама доста по умело..... а сега ЦвъЦвъ се мотае, рови, ръчка и току виж за беля си организирал "извънреден" съд точно когато падне от власт, е тогава ще стане весело.....

 • 6
  dimiterptsvetkov avatar :-|
  uran

  Снимката е достатъчно красноречива.

 • 7
  eskimos avatar :-|
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Надявам се "весело" да е в кавички?

 • 8
  loeffel avatar :-?
  Gouverneur général

  Съдебната система за какво получава по 800 милиона годишно държавна пара ? " Ефективността" им е само за лично облагодетелстване /около 3 млрд. евро годишно/ и изпълняване поръчки на БКП/БСП и даже на поръчки на руската федерация от Хасково съд.
  "Съдебното заседание се проведе в петък, в който прокурорът поиска да екстрадира Ахмед Chatayev в Русия . Един FSB повлия и "окръжния съд" в Хасково се съгласи. Сега, чеченския бежанец и адвокатите му имат една седмица за обжалване пред по-горния съд в Пловдив. "
  http://kavkazcenter.com/eng/content/2011/07/02/14649.shtml

 • 9
  lz22 avatar :-|
  lz2

  На №2

  На съдебната система в България,и трябват методите на Сталин и Хитлер,взети даедно,защото на окупиралите се отявлени комунисти-мафиоти и техните наследници,други методи са силно неефикасни!

 • 10
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  До коментар [#1] от "Arexander":

  Прав си, лошото е че раправия между титана на мисълта Цв.Цв. и Марги Тъпото няма как да доведе до нещо положително.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.