Тютюнът изгони повечето кандидати за "Булгартабак"

Два австрийски фонда и BAT подадоха документи, с които да докажат, че отговарят на критериите към купувачите

Условията за изкупуване на тютюн отблъснаха повечето стратегически инвеститори
Условията за изкупуване на тютюн отблъснаха повечето стратегически инвеститори    ©  Надежда Чипева
Условията за изкупуване на тютюн отблъснаха повечето стратегически инвеститори
Условията за изкупуване на тютюн отблъснаха повечето стратегически инвеститори    ©  Надежда Чипева

Само два австрийски фонда и един стратегически инвеститор проявиха интерес към приватизацията "Булгартабак холдинг". Това са съответно BT invest и CB Family Office Service, както и British American Tobacco (BAT).

Няма и помен от другите трима стратегичски инвеститора, които бяза закупили документи за участие: Philip Morris, JTI, КТ&G Corporation. Консултанти разчетоха слабият интерес така: при тези условия за изкупуване на тютюн, няма как да очакваме в процедурата да участват световни компании от бранша. Дори присъствието на ВАТ в списъка не означава сигурно участие, възможно е просто компанията да иска да проучи конкурента си. Особено след като преди години правителството в последния момент се отказа от сделка с цигарения гигант след натиск от ДПС.

След днешния ден процедурата за продажба на 79.83% от "Булгартабак холдинг" не изглежда със силна конкуренция. Ако предположим, че и трите инвеститора отговарят на условията (виж карето) и Агенцията за приватизация ги допусне да проучат дружеството, това съвсем не означава, че всички ще подадат оферти на 29 август.

За двете австрийски дружества липсва и информация в международни медии. Те не обявиха и публично намеренията си пред българската публика. Тепърва ще излиза наяве кой ги представлява и дали зад австрийските регистрации не стоят български капитали.

До тук само две групи местни компании бяха обявили интерес: "Кингс табако" (които са част от крупата на "Винпром Пещера") и Цветан Василев, съсобственик в Корпоративна търговска банка. Първата обаче не отговаря на условията за стратегически купувач. Възможно е зад австрийските фондове да стои и български интерес, но за това няма доказателства на този етап.

Още при обявяването на условията по сделката представители на стратегическите инвеститори коментираха като едно от условията с най-голяма тежест (60%) при оценката на офертите. Става въпрос за ангажименти за изкупуване на тютюн от българските производители. Големите концерни обикновено не пазаруват директно от производителите, а от световни компании, които се занимават само с изкупуване и преработка на тютюн. А бъдещият собственик на "Булгартабак" ще е задължен да прави точно това.

Затова за пореден път приватизацията на държавния холдинг няма да влезе в графата успешни сделки. По-скоро ще видим слабо състезание с предизвестен победител.

Условията за допускане в сделката

Стратегическите инвеститори трябва да имат приходи от продажба на тютюневи изделия за последните три финансови години от 1 млрд. евро, както и да притежават производствен капацитет за обработка на 12 хил. тона годишно и не по-малко от 35 млрд. къса цигари. Изискването е през последната финансова година да са произвели 20 млрд. къса цигари и да са обработили минимум 10 хил. тона тютюн.

От своя страна финансовите инвеститори, които участват в конкурса, трябва да управляват и/или притежават дялови участия в други дружества на обща стойност минимум 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години. Задължително условие е дружествата да притежават и собствен капитал 30 млн. евро.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • Станислав Димитров

  Е това един + за нас който пушим пък да не се увеличават ЦИГАРИТЕ много важно

 • 2
  npaine avatar :-P
  NPaine

  Зад австрийските фирми инвестиращи в България, обикновено седят български пари.

  Австрия се оказа райско място за българските комунисти и съхраняването на червени пари. В последствие Австрия (банковата тайна в Австрия все още си важи в пълна сила въпреки очевидният конфликт с еврорегулациите) се превърна и в райско място и за укриването на мръсни пари на мутри, банкери, контрабандисти и т.н. мафиоти от прехода.

  Много рядко се е стигало до някакви санкции срещу българските "бизнесмени" ползващи услугите на австрийската банкова система за препиране. (Любопитен факт свързан със събития от последните дни - дефакто собственикът на Юлен има за известен период от време някъде в края на 90те началото на 00те действаща забрана за влизане в Австрия).

 • 3
  dimiterptsvetkov avatar :-|
  uran

  За какво е този инвестиционен цирк като броят на пушачите ще намалява както ще намалява и платежоспособността на оставащите пушачи. Много лоша прогноза за бизнеса с цигарите.

 • charlyb

  Липсата на приватизация означава само едно - непушачите ще продължат да плащат за цигарите и лекуването на пушачите. Нормална обстановка за България, където справедливостта е недопустима!

 • 5
  ivan_dm avatar :-|
  Ламбо

  НПейн, помислих си точно същото, което си написал. След 89г. голяма част от нашите пари (парите на нацията), изнесени от тогава червените- днес престъпници с всеобразен политически цвят се приземиха във Виена и австрийските банки.
  И днес можете да ги откриете как си живеят на запад, като "преуспели" бизнесмени. Забелязвали ли сте безбожно скъпите автомобили в София и по морето с виенски регисрационни номера. Това са любопитни австрийски туристи, Хаха!
  Даже дори съм убеден, че зад двата фонда се крие едно и също лице и дългата ръка на Д...

 • 6
  vperfanov avatar :-?
  далекоглед

  "Преди години правителството в последния момент се отказа от сделка с цигарения гигант след натиск от ДПС."

  Сериозните компании не участват в приватизация по системата "тука има, тука нема". Като чуя австрийски компании и веднага асоциирам скрито българско участие на "другари" от близкото минало /защо не и настояще/ Избран е "подходящ" момент за приватизация, когато сериозните чужди инвеститори напускат или намаляват оборотите за да оцелеят. Ако случайно БТабак бъде приватизиран от строителите на съвременна България, то ще бъде за жълти стотинки. За други пък ще има пачки :)

 • 7
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#2] от "NPaine":
  Дрън-дрън, "български пари". Че кой в България може да извади дори и милион свободни средства.
  Зад "Виенските дружества" стоят най-често руски капитали, като българските им "помощници" просто мишкуват тук за което получават колкото да си купят кола и къща.
  Яките мангизи от БТК ги кешира петербургския Лимонаден Тор, докато на наште от Първо Главно, маскира ли се на "Вива венчърс" им ходхвърлиха трохите.

 • 8
  marsupial avatar :-?
  melchett

  не би ли било по-евтино за държавата, ако тя създаде условия, хората работещи в бранша, да се заемат с нещо друго. все си мисля, че тютюнопроизводството е малко поумряла индустрия. не съм чел статистиките, но мисля, че цигарите стават все по-скъпи, а пушещите - все по-малко.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  "Парите не миришат", император Веспасиян 3 век от Хр.

 • Станислав Димитров

  Да ги изгонва да се махат после нямало работа


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход