Операция "Страх и контрол"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Операция "Страх и контрол"

Ахмед Доган вече започна обиколка по региони за местните избори

Операция "Страх и контрол"

Доган обмисля да задължи депутатите си да се кандидатират за кметове в големите градове

Велина Господинова
10637 прочитания

Ахмед Доган вече започна обиколка по региони за местните избори

© Надежда Чипева


Някога беше лесно. До неотдавна Ахмед Доган много се гордееше с механизма на лансиране на кадрите на ДПС във властта. Наричаше го политически триъгълник парламент - местно самоуправление - партийни структури. А като най-голямото му предимство изтъкваше разделението на властите в ДПС - партийните функционери на движението се занимават само с партията, а депутатите, кметовете и общинските съветници - със законодателната и местната власт.

Когато през 2006 г. Доган описа този модел на "взаимосвързаност и синхрон" на триъгълника, ДПС беше в изпълнителната власт, а депутатите му - в управляващото мнозинство на тройната коалиция. Партията работеше като добре смазана машина, защото впоследствие успя да спечели кметските места в 37 общини и да се нареди в челната тройка на партиите с най-много общински съветници в страната.

Пет години по-късно обаче ситуацията в ДПС е коренно различна. Формацията и лидерът й са в изолация. От депутатите на ДПС в парламента нищо не зависи, а движението има сериозни вътрешнопартийни проблеми. Заплашен от отлив на гласове и загуба на позиции в местната власт, на Доган му се наложи да предприема панически ходове за оцеляване.

За предстоящия вот лидерът на ДПС е на път да преобърне на 180 градуса досегашния модел на разделение на властите в движението и от триъгълник да го направи пирамида. Миналата седмица стана ясно, че

Новата стратегия на Доган

е движението да има кандидати за кметове в повечето големи областни градове, а за поста да се кандидатират депутати."Кметските избори са инфраструктурата на следващото управление", аргументирал Доган тактиката за запазването на позиците на ДПС в местната власт на всяка цена по време на съвместното заседание на централното оперативно бюро и депутатите миналия вторник. Народни представители разказаха, че за това намерение научили едва предишната седмица, когато само няколко дни преди да изтече крайният срок (23 юни) за получаване на адресна регистрация за гласуване на местните избори от сарая в Бояна в централата дошла директивата му всички да се регистрират в областните градове, откъдето са избрани за депутати. Оттогава в парламентарната група всички са в шок и ужас и в очакване кой ще бъде посочен от лидера да защитава честта на ДПС в региона си. От централата на движението твърдят, че някои от народните избраници панически започнали да търсят схеми да се спасяват от евентуално пряко участие в кметския вот. В кулоарите на парламента обаче неофициално

Вече се лансират имена

Заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров може да е кандидат за кмет на София. Колегата му Йордан Цонев може да бъде издигнат във Варна, а бившият заместник на Доган Юнал Лютфи – в Хасково. Името на Емел Етем се сочи като евентуален претендент за кметския пост в Русе. Четин Казак може да е претендента за кмет на движението в Шумен, а Камен Костадинов - във Велико Търново. В Плевен може да бъде издигната кандидатурата на депутата Митхат Метин, а в Пловдив – на колежката му Петя Раева. Тя беше кандидат на ДПС за кмет на града и на предишните избори. Името на бившия министър на екологията Джевдет Чакъров пък се спряга за Бургас или за родния му град Асеновград. Като сигурна обаче се сочи кандидатурата на народния представител Хасан Адемов за кмет на Разград. Депутатът Янко Янков каза пред "Капитал", че ДПС ще издигне собствена кандидатура за кмет на Ямбол. Името му обаче е в списъка като евентуален претендент за кметското място в Сливен.

Засега от движението официално отказват да коментират новата тактика на Доган. "Има такава такава идея, но на този етап не мога да кажа нищо повече", призна пред "Капитал" зам.-председателят на движението с ресор "Стратегии и развитие" Христо Бисеров. По думите му дали ще се предприеме подобен ход, ще се реши окончателно през август.

Според Юнал Лютфи първо предстои да се направи анализ за всеки регион и едва тогава да се реши дали има необходимост и къде да се издигат кандидати. "Всеки областен център има специфичен етнически и демографски състав на населението, както и специфични икономически особености. Хасково например не прилича на Монтана", коментира Лютфи. Дългогодишният бивш заместник на Доган обаче призна, че вече има адресна регистрация в избирателния си район Хасково. Другият, който също не крие това, е Камен Костадинов. "Реших да отстраня административните пречки, ако реша да се кандидатирам за кмет на Велико Търново", каза той.

Неофициално депутати от движението обясниха, че

Целта на стратегията

депутати - кандидати за кметове, е по този начин да се затегнат партийните редици и да се мобилизират повече избиратели. Евентуалната номинация на Бисеров в София беше оправдана с твърдото намерение ДПС най-после да спечели място за общински съветник в столицата. Въпреки масираната кампания на движението на предишните избори и привличането на шоумени и бивши футболни величия партията успя да спечели половината от необходимите около 5000 гласа за влизане в Столичния общински съвет. Юнал Лютфи изчисли потенциала на движението в София на около 15 хиляди гласа. Толкова по думите му били българските турци, които живеят в София. Алиосман Имамов пък добави, че, ако ДПС участва със свой кандидат за кмет в Благоевград, шансът да вкара свой съветник в общината значително нараства. На предишните избори в Хасково кандидатът на ДПС за кмет д-р Евгени Честименов успя да стигне до балотаж, но вотът спечели Георги Иванов с агресивна антитурска кампания. За сметка на това обаче ДПС успя да вкара 10 съветници в 40-членния общински съвет. Очевидно целта на евентуалното кандидатиране на водача на листата в региона е запазване на сериозното присъствие на ДПС в съвета.

Другата причина за издигането на депутати за кандидат-кметове е, че така ще бъде пресечен отлив на гласове от ДПС. По места в движението тепърва предстои да се номинират кандидати за кметове и за листите с общински съветници и това със сигурност ще предизвика напрежение в местните структури.

Освен това

Доган има и още един проблем

не може да прецени колко гласове може да отцепи от партията му изключеният от ДПС Касим Дал. Неотдавна бившият лидер на младежката организация на движението Корман Исмаилов (също изключен от движението) заяви, че стратегията им ще бъде или да подкрепят добрите кандидатури на ДПС по места, или да издигнат свои. Техни съмишленици вече се оплакаха, че са имали намерение да издигнат свой кандидат за кмет на Дулово, но заради заплахи от страна на близкия до Доган депутат Гюнай Сефер, той се отказал от участие в изборите. Името на Сефер, срещу когото има прокурорско разследване за злоупотреби чрез обществени поръчки в Дулово за милиони левове, се сочи като евентуален кандидат на ДПС за кмет на града. "Целта на издигането на депутати за кметове е чрез тях да се контролира вотът и да се насажда страх у хората", беше категоричен Корман Исмаилов. Заради добрите позиции на Дал в Търговище, откъдето е избран мажоритарно за депутат, най-вероятно ДПС няма да има свой кандидат. От движението намекват, че вече имат договорка с БСП за подкрепа на сегашния кмет на града Красимир Мирев.  

За паническото издигане на депутати като кандидати за кметове обаче има и още едно възможно обяснение. Местните избори могат да се окажат тест за подкрепата/неподкрепата, с която се ползва всеки един от тях в избирателния си район. Евентуално поражение или загуба на позиции може да се превърне в аргумент за Доган да отстрани някои от тях при подреждането на листите на ДПС за парламентарните избори след две години. Освен това в хода на предизборната кампания като кандидати за кметове могат да излязат доста нелицеприятни неща за тях. И няма как депутатите да не си дават сметка за това.

Независимо обаче какви са аргументите на Доган за този ход, за него местните избори са и въпрос на оцеляване. Евентуална драстична загуба на гласове (съмишлениците на Дал я изчисляват на около 20%) би му отнела възможността да изтъргува гласовете на движение за президентските избори в краткосрочен план. А в дългосрочен би  отдалечила ДПС от участие в изпълнителната власт. Подобно развитие на нещата пък със сигурност ще увеличат настроенията в партията срещу самия Доган.

По темата работи още:

Божан Чипев

Някога беше лесно. До неотдавна Ахмед Доган много се гордееше с механизма на лансиране на кадрите на ДПС във властта. Наричаше го политически триъгълник парламент - местно самоуправление - партийни структури. А като най-голямото му предимство изтъкваше разделението на властите в ДПС - партийните функционери на движението се занимават само с партията, а депутатите, кметовете и общинските съветници - със законодателната и местната власт.

Когато през 2006 г. Доган описа този модел на "взаимосвързаност и синхрон" на триъгълника, ДПС беше в изпълнителната власт, а депутатите му - в управляващото мнозинство на тройната коалиция. Партията работеше като добре смазана машина, защото впоследствие успя да спечели кметските места в 37 общини и да се нареди в челната тройка на партиите с най-много общински съветници в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  ss avatar :-|
  SS

  Началото на края?
  Дано!!!

 • 2
  angelan avatar :-|
  one4all

  Ами защо Сокола, не даде пример на актива си като се кандидатира за президент ...

 • 3
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Явно, ДПС никак не си падат по демокрацията, по правата и свободите! Когато парата играе - последните само кухи лозунги...

  --------------------------------------------------
  Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от Шеврон на шистов газ в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=g3h7V5m9JKE&feature=related

  Изглежда, на 24.06.2011 година усилията ми, заедно с тези на още двама души тук ("venzie" и "istorika": коментари с номера 39, 40, 41, 48, 49, 50 и 53 под статията "Трайчо Трайков: България трябва да диверсифицира енергийните си източници, но и трасетата за доставка" в "Дневник")...

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/29/1096820_traicho_traikov_bulgariia_triabva_da_diversificira/?ref=id#comment-50

  ...дадоха някакъв, макар и недостатъчен резултат. Проблемът най-накрая успя да стигне до Парламента, макар и представен само от опозицията в лицето на БСП (явно, всички останали продажници в Парламента одобряват гнусотията с шистовия газ - много по-опасна от проекта "Бургас-Александропулис", който Борисов спря уж по екологични причини. Ако екологията наистина беше толкова важна за Борисов и за кабинета му, те въобще нямаше да допуснат отровния добив на шистов газ на територията ни.).

  В отговор на предупрежденията на БСП Трайков изтропа нещо си за голяма дълбочина на добива и че това, според него, не водело до заплахи. Да иде да каже това на американските ранчери около сондажи на шистов газ, от чиито чешми текат ОГЪН И ОТРОВИ. Има ли Трайков дете? Ще плащам, лично от джоба си, детето на Трайков в продължение на година да пие водичка от чешми в близост до сондажите на "Шеврон", когато онези започнат. Трайков спомена и да не се плашела "излишно" обществеността - оправданието на комунистическата власт някога да не предупреди адекватно за последствията от чернобилската катастрофа...

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "one4all": щото Соколът е пекан, знае и теорията и практиката на правене на реална политика.... не си надскача боя, ей така за сеир...
  А и водещите му политици позастаряха и е време да ги провери, стават ли още (някои хора и на стари години "стават", Гьоте например е "ставал" и на 81 години) или е време за заслужен отдих..... къде по хубава проба от кметски избори? Ако спечелят печели цялото ДПС и те самите, щото гепват баницата в съответното населено място, ако загубят, и сам Бог велел, време е за отдих, битите не ги обичаме много, много.....

 • 5
  chievo avatar :-|
  Chievo

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Сокола е п.....а, а не пекан. На арената в такива моменти се изправят само истински мъже, а не тези, които се правят на такива.

  Понеже дните му в политическия живот са преброени, не иска да потъва сам, и завлича и останалите "звезди".

  Което всъщност е добре за страната.

 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Развитието на събитията в ДПС-то е логично. Всички се обичаха докато бяха във властта, защото паричните потоци замазваха дребните вражди. Сега е различно, когато няма кинти, всеки се спасява както може. Ако Доганя не направи някой успешен ход за задържане в парламента на следващите избори, ще загуби и позиции на местно ниво.

  Така или иначе отдавна беше време политическият тумор ДПС да бъде премахнат.

 • 7
  sonyad avatar :-|
  sonyad

  Много добър начин за смяна на караула.Който спечели-става кмет.Който не спечели (или не увеличи съветниците)-извън парламента следващ мандат.И никой не може да го обвини за нещо.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "Chievo":ти умньов, когато се задържиш в политиката 22 години и то предимно при деленето на зелника, тогава раздавай оценки кой е "п...а", кой е "пекан" ...... покажи поне един политик, щото нещо не си припомням...

 • 9
  igr81 avatar :-|
  antropos

  До коментар [#6] от "КЛЮЧАРЪ":Рано е да се говори за изрязване на тумора. Доган все още има достатъчно гласове, за да влезе в парламента, достатъчно общини, в които да назначи свои кметове. Най-правдоподобна/поне за мен/ е версията, че търси благовиден, без скандали, повод да подмени оялата се и станала ленива стара кохорта с нахъсани и амбициозни млади хора. Те ще МУ служат точно по ганьвски - "идеали бошлаф"

 • 10
  s.pavlov avatar :-|
  Tor

  просто Доган пак е в час,приобщени сме към нео мега соц евро бигбрадър.
  Регионализма си е много важен ,ако не го разбира някой -толкова по зле за него.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK