Моделът "Лечков" увековечен във филм

Видеото "Новата мафия" свързва кмета на Сливен с търговия на наркотици, поръчкови убийства, проституция, пране на мръсни пари и кражби на милиони от еврофондове

Кметът Йордан Лечков в своя кабинет
Кметът Йордан Лечков в своя кабинет    ©  Надежда Чипева
Кметът Йордан Лечков в своя кабинет
Кметът Йордан Лечков в своя кабинет    ©  Надежда Чипева

Скандален филм в две серии, разпространяван в интернет, свързва кмета на Сливен Йордан Лечков с множество тежки престъпления, включително разпространение на наркотици, поръчкови убийства, проституция, пране на мръсни пари и кражби на милиони от еврофондовете (виж двата линка по-долу).

Клиповете, озаглавени "Новата мафия", са качени във вторник (12 юли) в сайта за споделяне на съдържание YouTube и до момента са били гледани общо над 2000 пъти. Прави впечатление е, че филмчетата са направени доста професионално, имат дори и субтитри на английски език, за да могат да бъдат гледани и в Европейския съюз. Зад нестандартната форма на агитация стоят общински съветници от коалицията "Съюз за Сливен", в която участват и бивши общинари от ГЕРБ.

Филмът започва с прословутата фраза "Всяка държава си има мафия. В България мафията си има държава", след което глас зад кадър добавя, че един от центровете на българската мафия е град Сливен. Цитиран е Радостин Русев, бизнесмен и общински съветник в Сливен, който заявява, че "България е страната на неограничените възможности в ЕС. Само тук е възможно да бъде овладяна една цяла държава от мафията и град Сливен е пилотният проект на това овладяване".

Той нарича кмета Лечков "капо ди тути капи", както в мафиотските среди е прието да се нарича босът. Всички фирми, които получават европейски проекти, се определят от Лечков. Благодарение на две подставени лица Евгени и Коста Петкови, които са управители на всичките му фирми и подставени лица на Йордан Лечков, са овладени 90% от общинските поръчки на града, добавя още Русев.

Във филма се твърди, че частното дружество "Промишлено газоснабдяване", което е концесионерът за газоснабдяване на Сливен, е придобито след разстрела на бизнесмена Александър Тасев и бившия кмет на Елин Пелин Янко Янков. Сега това дружество е собственост на кмета Лечков, чрез подставеното му лице Коста Петков, и ще стопанисва газопреносната мрежа на Сливен за следващите 35 години.

Показани са и хотелите на Лечков в Сливен, които "на фона на мизерията, високата безработица и корупцията се издигат като паметници на зле разбраните капитализъм и демокрация" в подножието на Карандила. Д-р Емилия Симеонова, общински съветник, заявява: "Дали нещо се случва в този град, зависи само от икономическите интереси на кмета Лечков. Когато инвеститори почукат на вратата на неговия кабинет, се сблъскват с безкрайна арогантност и безгранична алчност".

Кадри припомнят знаменития гол на Лечков срещу Германия на световното първенство в САЩ през 1994 г. На този фон следват интервюта с граждани, които говорят за лошото състояние на град и постоянно разкопаните улици.

Друг общински съветник, Мартин Славов, добавя още обвинения: "Както всяко друго нещо в община Сливен и проблемът с парите, било то от европейски средства и фондове, било то от бюджета, потъват в бездънните джобове на кмета Лечков и неговото обкръжение от фирми. Сливен е град, в който действа организирана престъпна група за източване на бюджета, начело на която стои кметът".

Припомнят се сигналите, които са били изпратени до премиера, съда, прокуратурата и други институции срещу "перфектната схема" за източване в Сливен. Резултат от тях - никакъв. "Вместо да потърси сметка от кмета какво прави и защо разорява тази община, министър-председателя играе с него футбол", заявява съветничката Емилия Симеонова. Тя припомня и подкрепата, дадена на Лечков от вицепремиера Цветан Цветанов.

Според авторите на филма Лечков е успял да злоупотреби с над 60 млн. лева за двата си мандата като кмет, включително с пари от еврофондовете. Като пример е посочен "водният проект" (за подмяна на ВиК мрежата на Сливен). Бенефициент по него е лично кметът Лечков, което е станало не без помощта на бившия министър Асен Гагаузов, който също е бивш кмет на Сливен. Това заявява пред камерата Радко Кесов, друг общински съветник на Сливен. Проектът е замразен в момента, защото изпълнителите са отказали да плащат комисиони на кмета, твърди Кесов.

Дадени са и примери за отказа на институциите да разследват сигналите и отказът от правораздаване в Сливен. Филмът припомня и друга популярна поговорка - "Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава", като обръща внимание, че кметът на Сливен се ползва с протекции от "най-високо ниво" в държавата.

Любопитното е, че филмът се появи само десетина дни, след като Бойко Борисов обяви намерението на ГЕРБ да подкрепи Йордан Лечков за нов трети мандат като кмет с думите: "като всеки човек и той има слаби неща, които през следващия мандат с наша помощ ще оправи". "В много други области като спорта и това, което прави в Сливен, много кметове могат да му завиждат", добави тогава премиерът.

Допълнено в 13.02 часа:

"Капитал" успя да открие Йордан Лечков на мобилния му телефон. Кметът на Сливен заяви, че не е гледал скандалния филм "Новата мафия", в който той е главно действащо лице. Когато го попитахме как ще коментира тежките обвинения срещу него, г-н Лечков заяви:

"Живеем в правова държава, нали така. Значи, Сметна палата, Агенция за държавна финансова инспекция, преди 20-30 дни и Националната агенция по приходите излезе с решение по казуса за пълна ревизия на физическото лице Йордан Лечков (другите са за юридическата стойност на община Сливен)... Всички са без резерви. Оттам нататък нямам по-различен коментар."

New Mafia Част 1

New Mafia Част 2