Шест причини...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шест причини...

Шест причини...

поради които новият закон за конфискация е много опасен

2919 прочитания

Миналата седмица парламентът отхвърли проекта за нов Закон за установяване и отнемане на имущество придобито от престъпна дейност. Само опозицията изложи мотивите си, а ГЕРБ буквално бламираха правосъдния министър Маргарита Попова, причините за което са съвсем други (за политическата интрига и офанзивата срещу Попова четете тук). Никой от управляващото мнозинство или от вносителя на проекта (Министерския съвет) не коментира публично мотивите за отхвърления проект.

В шума на политическата интрига до обществото не стигна основният проблем - че ако бъде приет, може да се превърне в оръжие за саморазправа с неудобните. Ето пет причини защо това е така:

1. Законът превръща всички граждани и юридически лицав България (и не само) в собственици на имущество придобито от престъпна дейност. Този факт идва от разпоредбата, че всяко имуществото, за което няма доказателства, че е законно, се счита за спечелено от незаконна дейност.

2. Под ударите на закона може да попадне всеки, а не както е до момента - обвинените в престъпление. Дори и един анонимен сигнал е достатъчен, за да започне проверка.

3. Ще влезе в сила, без да има достатъчен анализ за това защо действащото законодателство и съществуващите институции

(МВР, НАП, прокуратура и т.н.) не са проработили до този момент. Най-знаковото отнемане на имущество от престъпна дейност беше това на Константин Димитров-Самоковеца. То обаче е отнето по стария. За целта е използвана старата процедура от Закона за собствеността на гражданите, без да има специална структура и без да има специален закон.

4. Законът е предпоставка за грубо нарушаване на правото на собственост. Защото: въвежда забрана за принудително изпълнение върху вещи и имоти, които са запорирани или на които е наложена възбрана по този закон. Така например, ако една банка или фирма има вземане от проверявано лице, не може да го прибере. Същите тези вещи се изключват от масата на несъстоятелността. И още - предвижда се прогласяване с обратна сила за относително недействителни на всички сделки на проверяваното лице с вещи и имоти.

5. Доказателствената тежест е обърната. На практика всеки е виновен до доказване на противното. Това важи не само за проверяващите, но и за третите лица (които например са купили имот от проверявания), които трябва да доказват дали приходите на това лице са законни или не.

6. Въвежда изискване всички български граждани да доказват произхода на имуществото си за последните 20 години. Никога в законодателството не е съществувало изискване да пазим такива документи за такъв период. Дори самата държава (НАП) пази декларациите ни пет години назад.

Миналата седмица парламентът отхвърли проекта за нов Закон за установяване и отнемане на имущество придобито от престъпна дейност. Само опозицията изложи мотивите си, а ГЕРБ буквално бламираха правосъдния министър Маргарита Попова, причините за което са съвсем други (за политическата интрига и офанзивата срещу Попова четете тук). Никой от управляващото мнозинство или от вносителя на проекта (Министерския съвет) не коментира публично мотивите за отхвърления проект.

В шума на политическата интрига до обществото не стигна основният проблем - че ако бъде приет, може да се превърне в оръжие за саморазправа с неудобните. Ето пет причини защо това е така:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  istinskatalogika avatar :-|
  Логика

  Браво на г-н Босев! Най- накрая да прочета една истинска статия, в която ясно, кратко и стегнато се обяснява тезата на автора / юридически издържана и правилна, между другото/. Г-н Босев, приемете адмирациите ми за тази статия!

 • 2
  joro112 avatar :-|
  joro112

  Пропусна, че държавният или общински служител не носи отговорност ! Съдът отменя постановлението, решението или друго деиствие на служителя, гражданинът или фирмата имат присъдено обезщетение, но то се изплаща от данъците които плащаме всички ние !? Похабеното здраве, пари и други загуби си остават за сметка на този който без да иска е попаднал на мушката на служителя ? Съдебната система е задръстена от некомпетентни измислици на чиновници , защото не ги подвежда под отговорност !!

 • 3
  istinskatalogika avatar :-|
  Логика

  " И още - предвижда се прогласяване с обратна сила за относително недействителни на всички сделки на проверяваното лице с вещи и имоти." Даааа - тук е "заровено кучето ", както и наличието на обърната доказателствена тежест...А за доказване произхода на имуществото за 20 години назад какво да се каже?! Нали след наличие на 10 години изтекла придобивна давност, едно лице може да докаже по несъмнен начин, че е собственик на недвижимият имот?
  ЗС изм. ДВ. бр.100 от 21 Декември 2010г
  ПРИДОБИВАНЕ ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ПО ДАВНОСТ
  Чл. 79. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
  Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.

 • 4
  noxs avatar :-|
  Гръмотевичен

  "Шест причини...
  поради които новият закон за конфискация е много опасен"

  Този закон нарушава основни човешки права и Конституцията. Има прекалено много грешки, поради факта, че се пресича правно с други закони и дори да се приеме ще бъде само повод за още дела в Страсбург.

 • 5
  sisitkova avatar :-|
  sisitkova

  ех, да я бяхте редактирали тази статия преди публикуване...
  а иначе по темата: абсурдно е някой с юридическо образование и практика (каквито вероятно са хората зад законопроекта) да си мисли, че тая идиотщина ще мине. Цялата работа е поредната "шменти капела" на ГЕРБ - покажи на наивната избирателна маса, как искаш да се бориш с престъпността, да й взимаш имуществото, да я унищожиш - пък как не ти дават.
  Предизборният ПР на управляващата партия директно изразходва средства от бюджета:
  - заплати на идиотите, съставили законопроекта
  - платено от нашите данъци работно време на Парламента, нужно за отхвърляне на тая тъпотия в този й вид.
  А резултатът: ясно послание към мат'ряла, че ние искаме да ги трепеме, те не се дават...

 • 6
  joro112 avatar :-|
  joro112

  Всеки е невинен до доказване на противното !Медиите много бързо раздухват новината за арестувани, Цветанов говори за доказателства ? Виновни има, когато съдът се произнесе ! Законите се правят от чиновници, редактират от юристи, а специалистите които ще работят с тях, си чукат главите после и псуват държавата ?После има оправдания, че "ние ги хващаме, а те ги пускат" ? Законите се лобистки, особено за транспорта , обучението на кандидати за водачи на МПС и изпитите !Къде и в коя държава контролират обучението на кандидати за водачи на МПС в ЗДвП ? Това дори не е транспортна услуга и се третира както всяка друга услуга от Европейската Директива за услугите и приетите тук закони в тази връзка ! Държавните служители се натискат да регулират всичко, защото всяка регулация носи подкуп !Нарочно говорят за продадени книжки от инструктори, за да въведат глоби до 5000лв и лишаване от работа за един месец! Така разчистват пазара за своите фирми и могат да изнудват хората да си купят от тях книжки ! Единствено държавата дава книжки и никой не е в състояние да и се меси в работата ! Никой не може да държи ръката на служителя и да пише резултата от изпита вместо него !Обвиняват инструкторите, за да не обвинят тях и да симулират дейност !

 • 7
  kkk_20 avatar :-|
  kkk_20

  Браво, статията е кратка и ясна, описваща много добре безумието на проектозакона!

 • 8
  joro112 avatar :-|
  joro112

  Електронни листовки, акции по пътищата, това е медиен шум, на фона на действията на правителството спрямо бизнеса с услугите по обучение на кандидати за водачи на МПС! !Една услуга която дори не е транспортна, вместо да се третира като всяка друга услуга, се контролира от транспортното министерство ?! Въвеждат се тежести и ограничения неприсъщи за такива услуги в чужбина , като кабинет, офис, сътрудник, документация предразполагаща към нарушения, глоби превишаващи десетократно заплатата на държавния служител и принуждаващи фирмите да си плащат данък спокойствие!Изисквания които могат да си позволят само големите фирми и по този начин унищожават малкия и среден бизнес! Всичко това прави цената на услугата неконкурентна, принуждава фирмите да правят нарушения за да привлекат клиенти и пълнят джобовете на корумпирани чиновници измислили този безпорядък !Ако някой попита тези чиновници, това е най-добрата организация, но за миналата година над 5 000 водачи на МПС получили свидетелства за управление от тях, по своя вина са причинили над 5 000ПТП?! Тези водачи, а не дървото, организацията на движението, пътя или природата, са ранили над 7000 човека и са убили 670 човека ! Тези разходи са нетипични за подобна услуга в чужбина и се плащат от клиента !Вместо ИААА и МОМН да си направят критериите за кандидати за водачи на МПС и организацията на изпитване както в страните в които има най-малко жертви от ПТП, симулират работа, а резултата е , че сме в последната тройка на Европа с най-много жертви на пътя !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK