Пешките на вицегенерала

В разстояние само на няколко дни депутатите от ГЕРБ бламираха двама свои министри

Депутатите от ГЕРБ разпространиха декларация в защита на Цветан Цветанов по повод вота на недоверие
Депутатите от ГЕРБ разпространиха декларация в защита на Цветан Цветанов по повод вота на недоверие    ©  Красимир Юскеселиев
Депутатите от ГЕРБ разпространиха декларация в защита на Цветан Цветанов по повод вота на недоверие
Депутатите от ГЕРБ разпространиха декларация в защита на Цветан Цветанов по повод вота на недоверие    ©  Красимир Юскеселиев

Вицепремиерът Цветан Цветанов напоследък изглежда в ситуация на политик в кръгова отбрана. Заради неадекватните си медийни изяви вторият човек в ГЕРБ за отрицателно време успя да настрои срещу себе си не само всички политически сили в парламента, но цели съсловия, неправителствени организации и отделни министри от правителството.

Покрай назначението на семейната му приятелка Владимира Янева за председателка на СГС той първо влезе в остър сблъсък със съюза на съдиите. Нарече неправителствената организация, в която членуват около 1000 магистрати, "политически орган" и функция на "Синята коалиция". След това стовари гнева си върху Съюза на адвокатите, който протестира срещу "нападките" на вътрешния министър към съда. "Престъпниците се чувстват защитени от адвокатите си, които всъщност получават хонорарите си от извършена престъпна дейност", заяви без абсолютно никакво притеснение Цветанов.

С репликите си срещу "Синята коалиция" вицепремиерът си навлече неодобрението на десните, а заради подозренията, че част от напусналите "Атака" депутати получават държавната си субсидия чрез ГЕРБ, е на път да се превърне във враг и на подкрепящия го досега Волен Сидеров.

Резултатът от тази конфронтация е вот на недоверие срещу правителството за провал в сектора, с чиито успехи кабинетът на Борисов толкова се гордее – сигурността. Очертава се срещу кабинета на Бойко Борисов и в частност срещу министъра на вътрешните работи да се обединят всички парламентарно представени политически сили без ГЕРБ. Ако това се случи, този вот на недоверие ще се превърне де факто в първото по-сериозно гласуване срещу кабинета. (Очакванията са искането на опозиционните БСП и ДПС да бъде подкрепено от около 110 народни представители.)

Вицепремиер в действие

Точно заради безпардонния и често несъстоятелен начин, по който напада всички - опоненти и колеги от ГЕРБ, върху Цветанов паднаха подозренията за двата опита за бламиране на министри от кабинета от депутатите от парламентарната група на мнозинството. Единият успешен, а другият – не.

Първият беше миналия петък, когато иначе прословутите с дисциплината си народни представители от ГЕРБ пропуснаха да влязат в пленарна зала. Така опозицията отбеляза първата червена точка от началото на работата на този парламент досега, като успя да отхвърли важния законопроект за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Вторият "бунт" на депутатите от ГЕРБ беше в началото на тази седмица, когато те почти единодушно решиха да наложат собствена кандидатура за ключовия пост управител на Националния осигурителен институт (НОИ) и отказаха изобщо дори да обсъдят предложението на ресорния министър Симеон Дянков. Наложи се арбитър на спора на стане премиерът Бойко Борисов.

Двете наказателни акции на депутатите от ГЕРБ (които са подбирани в голяма степен от Цветанов и контролирани от него по партийна линия) съвпаднаха по време с размяната на остри реплики в медиите между двамата министри и заместника на Бойко Борисов в партията и правителството.

Цветанов посъветва министъра на правосъдието Маргарита Попова "да си гледа Търговския регистър" след отправени от нея критики към работата на ВСС и изказванията й, че ако е на мястото на избраната за председател на СГС Янева би подала оставка.

Опитът на депутатите от мнозинството да наложат на финансовия министър Симеон Дянков кандидатурата на колежката си Светлана Ангелова за ключовия пост управител на НОИ пък съвпадна с негови изявления в медиите за огромния бюджет на МВР, както и за раздутия щат във ведомството на Цветанов. Депутати обаче твърдят, че зад толкова явната демонстрация на народните представители от мнозинството (това се случва за пръв път при това управление) има и още няколко фактора, чието съвпадение във времето е довело до играта на нерви между министри и мнозинството в парламента. Единият е лични отношения между ключови фигури на ГЕРБ в парламента и изпълнителната власт. А другият – недоволството на част от депутатите от назначаването главно на експерти в изпълнителната власт вместо партийци.

Бламиран до доказване на противното

Вярно е, че законопроектът за конфискация на имуществото, както стана популярен, в този си вид има доста спорни текстове (вижте повече в допълнителния текст). Депутати от ГЕРБ обясниха, че причина за бързото му внасяне в пленарната зала е натискът от европейските ни партньори, както и желанието на управляващите това да бъде отразено в мониторинговия доклад на ЕК, който ще бъде представен на 20 юли. Поне такива аргументи изтъкнала председателят на парламента Цецка Цачева пред депутатите на ГЕРБ миналия вторник по време на заседанието на парламентарната група. Още тогава имало депутати, които се обявили против гласуването на законопроекта, но Цачева уверила, че спорните текстове ще бъдат изчистени между двете четения.

Депутати обаче намекват за няколко обстоятелства, които навеждат на мисълта за саботаж. Първо самият факт, че толкова важен за управляващите законопроект се внася в петък. "Това е денят, в който обикновено голяма част от народните представители тръгват да пътуват по регионите си", казват от мнозинството. И признават, че за разлика от други важни гласувания, когато ръководството на групата мобилизира депутатите, сега подобно нещо липсвало. От мнозинството не крият, че при гласуването в сградата е имало повече народни представители от тези шестима, които първоначално са гласували предложението на колегата си Тодор Димитров за отлагане на разискванията по законопроекта, но впоследствие не са подкрепили самия законопроект.

Народни представители от ГЕРБ обясняват бламирането на законопроекта с обтегнатите от доста време отношения между Маргарита Попова и председателката на правната комисия в парламента Искра Фидосова. "По тази причина, когато в Народното събрание трябва да се внасят изготвени от Министерството на правосъдието законопроекти или предложения за промени в закони, Попова предпочита да си контактува директно с Цецка Цачева", твърдят депутати от мнозинството. А както е известно, от доста време отношенията между председателя на парламента и Фидосова също са обтегнати. От групата твърдят още, че в този сложен триъгълник на лични взаимоотношения вицепремиерът Цветанов обикновено вземал страната на близката до него Фидосова.

Факт е, че най-сериозните забележки по законопроекта за конфискация на имуществото дойдоха от правната комисия (оглавявана от Фидосова), чийто доклад беше най-критичен за разлика от този на комисията по вътрешна политика например. Като един от основните критици на законопроекта се изяви близкият до Фидосова депутат Емил Радев. Самата председателка на правната комисия даде интервю за вестник "24 часа", в което заяви, че не одобрява като цяло политиката на оглавяваното от Маргарита Попова министерство.

Другото обяснение за съпротивата в групата на мнозинството за приемането на законопроекта за конфискация на имуществото е, че част от депутатите са се притеснили от някои текстове в него, като например изискването доходите да се доказват 15 години назад. В ролята на техен публичен говорител се изяви Емил Димитров. Народният представител, чийто бизнес интереси се простират от дистрибуцията на цигари, през хотелиерството до ловния туризъм, още при обсъждането на законопроекта на заседанието на парламентарната група миналия вторник заявил, че няма да го подкрепи. Повтори това и пред колегите си в пленарна зала.

Войната депутати срещу експерти

Случайно или не Емил Димитров се оказа главно действащо лице и в другия сюжет от началото на тази седмица с опита за бламиране на министъра на финансите Симеон Дянков за избора на управител на НОИ. Точно той предложил да бъде гласувана кандидатурата на колежката му Светлана Ангелова за поста. В присъствието на Дянков, който беше дошъл на заседанието на групата в парламента във вторник да представи кандидата си Бисер Петков.

И докато официалните оправдания на ГЕРБ за бламирането на законопроекта на Маргарита Попова с отсъствието на част от депутатите от групата и с пълната мобилизация на колегите им от опозицията може и да минат за пред публиката, то изборът на Ангелова изглеждаше като открита демонстрация срещу Дянков. По време на заседанието на парламентарната група Ангелова е била подкрепена почти единодушно. Другият мотив, който неофициално лансираха депутатите от ГЕРБ, звучеше несериозно, но пак беше насочен срещу финансовия министър. Според някои от народните представители те искали да отмъстят на Дянков за изявленията му, че практиката на допълнителните пари, които получават депутатите ежемесечно към заплатата си, трябва да бъде прекратена.

По-логично изглежда друго обяснение – че демонстрацията им е заради продължаващата практика в изпълнителната власт да се назначават експерти вместо верни партийни кадри. "Сега, когато някой от нас се обади на министър или член на правителството за решаването на някакъв проблем, обикновено или получаваме отказ за среща, или ни прехвърлят на някоя секретарка", обясни депутат от ГЕРБ. Според негов колега чашата преляла, когато миналия петък бил назначен новият директор на изпълнителната агенция по рибарство Пламен Захариев, без народните представители да бъдат уведомени. Назначението предизвикало конфуз с депутати от Черноморието, които не знаели какво да обясняват на рибари, които недоволствали от избора.

Принципно, една от ползите да си народен представител е, че можеш да влияеш при различни назначения в изпълнителната власт. Така получаваш контрол върху оперативната работа в конкретна сфера, но си в дълбоката сянка на парламента. Тоест получаваш само облаги, но не носиш никакви рискове.

Иначе депутати от мнозинството признават, че предложената от тях за поста Светлана Ангелова няма необходимите умения за този пост. За разлика от номинацията на финансовия министър Бисер Петков. Допреди две години той ръководеше контрола над частните пенсионно-осигурителни фондове в Комисията за финансов надзор и познава добре системата. А преди това е бил начело на Държавната агенция за осигурителен надзор.

В спора между Дянков и депутатите най-вероятно ще надделее финансовият министър. След заседанието на изпълнителната комисия на ГЕРБ в сряда Светлана Ангелова си оттегли кандидатурата, а за да избегне конфузната ситуация от ръководството на управляващата партия, решиха да отложат гласуването за следващата седмица. Те поискаха от кандидатите да представят пред депутатите концепции за работата на НОИ. Въпреки че за поста има още две кандидатури, твърде вероятно е Петков да спечели, твърдят от мнозинството.

Така равносметката от бунта на депутатите от последните няколко дни е следната: един бламиран законопроект, който ще бъде внесен отново най-малко след три месеца, но почти изцяло преработен, и един неуспешен опит за кадруване в изпълнителната власт.

От ръководството на ГЕРБ не се притесняват, че симптомът на неподчинение може да стане хроничен проблем за мнозинството, или повод за някакво разцепление в парламентарната група на ГЕРБ. Независимо обаче от наглед елементарните мотиви, с които бяха бламирани двамата министри, няма гаранция, че ситуацията няма да се повтори, при това с фатални последици. Сред депутатите от мнозинството вече има недоволство покрай кандидатурите за кметските избори. А със сигурност след вота то ще се засили.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


32 коментара
 • 1
  arman avatar :-|
  arman

  Нека да си го кажем съвсем ясно... когато дойде, това правителство, то бе съставено отчасти и с помощта на европейските и американските партньори. От една страна - невралгичните министерства (еврофондове, финанси, външна политика и пр.) са съставени от експерти, именно по предложение на преждеизброените, а от друга е имало уговорка ББ да събере останалите (вътрешно, земделско министерство и пр) + депутати по своя си... познат начин. Мисля, контрапунктите са добре описани във вашата статия.
  Уви, въпреки напредъка на гражданското общество в последните години... ми се струва, че населението в по-голямата си част все още не е напълно узряло да търси нещо повече от политика популист.

 • 2
  ck avatar :-|
  ck

  Емил Димитров може би се страхува от закона за конфискация, затова е заявил, че няма да го подкрепи. Ето това е случай, когато си избран с обща листа за народен представител, а гласуваш като мажоритарно избран.

 • 3
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Без да съм любител на конспирациите, отхвърленият законопроект реално ще е най-мощното оръжие в ръцете на властта срещу всякакви Маргини, Галевци, Очи и т.н. Още по-важното е, че "никой вече няма да е в безопасност"! И да платиш на прокурори, МВР и съд, това няма да ти спаси паричките... НАП, предполагам и други структури за финансов контрол ще се включат в борбата срещу организираната престъпност. Между другото това е една от критиките на Брюксел, че въпреки наказателните дела, които се водят липсват такива за финансови злоупотреби, пране на пари и т.н. които са от далеч по-голяма важност от ПР акциите на МВР!
  С оглед на всичко това и размерът на сивата икономика у нас, мега препирането на пари в хотели по черноморието (чрез подставени лица и роднини) доста капитали ще бъдат застрашени!
  Мога да дам конкретни примери за подобни казуси, в които развръзка не имало поради липса на подобен закон, а вместо това се подхващат безкрайни наказателни дела, които полицията или магистратите "без да искат" ще прецкат!

 • 4
  masticka avatar :-|
  masticka

  явен конфликт на интереси

 • 6
  kobold avatar :-|
  KOBOLD

  Аз пък прочетох "Пешките на винегенерала"... и доста се зачудих....

 • 7
  krlkirilov avatar :-|
  Кирил Кирилов

  Цветан Цветанов трябва да си ходи по най-бързият начин преди да е разрушил всичко до което се докосне:
  http://krlkirilov.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

 • 8
  petrunof avatar :-P
  Petrunof

  До коментар [#7] от "Кирил Кирилов":

  Нали?
  А какво докосна няма да е лошо да напишеш!

 • 9
  npaine avatar :-?
  NPaine

  А да не би като казвате "вицегенерал" да се опитвате да имплицирате че Цветанов чисто и просто действа по заръка на "башгенерала"?

 • 10
  hoduonski avatar :-|
  zаalvee

  „Вицепремиерът Цветан Цветанов напоследък изглежда в ситуация на политик в кръгова отбрана.”

  Да ама

  „Американският посланик подкрепи Цветанов преди вота”
  Нас родната полиция ни пази (в Борисовата градина) Цв.Цв. го пази Америка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход