Населението на България намалява и застарява
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Населението на България намалява и застарява

Населението на България намалява и застарява

НСИ обяви окончателните резултати от преброяването през февруари

Люба Йорданова
9246 прочитания

© Цветелина Белутова


7 364 570

души е населението на България към 1.02.2011 г. 51,3% от тях са жени, а 48,7% - мъже.
62,2%

от населението е в трудоспособна възраст. Коефициентът на демографско заместване е 70, което означава, че всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват от 70 млади хора. През 2001 г. този коефициент е бил 124.

Населението на България намалява и застарява, запазва се тенденцията на урбанизация, няма съществени изменения в етническата структура, но пък образователната се подобрява, повече хора живеят на семейни начала, но без брак. Това са основните изводи от изнесените днес от Националния статистически институт (НСИ) окончателни данни от преброяването през февруари тази година. Те не са изненадващи и до голяма степен потвърждават тенденциите през последните години.

Населението застарява и се мести в големите градове

72,5% от българите живеят в градовете, като една трета от цялото население е концентрирано в седемте най-големи града - София (1,2 млн. души), Пловдив (338 хил.), Варна (335 хил.), Бургас (200 хил.), Русе (150 хил.), Стара Загора (138 хил.) и Плевен (107 хил). В 181 населени места няма преброени лица.

В последните десет години населението е намаляло с над половин милион души, като две трети от намалението се дължи на отрицателния естествен прираст, а една трета - на външна миграция. Единствените две области, които са увеличили населението си от 2001 г. насам са София и Варна. От НСИ са изчислили, че броят на трайно емигриралите от 1992 г. насам е 850 хил. (част от които са се върнали).

Очаквано, средната възраст на хората в България се вдига. Делът на под 15-годишните намалява в сравнение с този пред 2001 г., за сметка на увеличаващия се дял на над 65-годишните. Областите с най-голям дял възрастно население са Видин, Монтана, Габрово, Ловеч и Кюстендил, а с най-малък - Благоевград, Варна и София-град.

България остава и не атрактивна за чужденци страна. Само 0,5% от населението й са лица с чуждо гражданство, които живеят постоянно тук (или 36 723 души). Сред тях преобладават граждани на Русия (65%), Украйна (16,6%) и Македония (6%).

Няма съществени промени в етническата структура

Българите са близо 85% от преброените, които са посочили етническа принадлежност. Към турската етническа група са се самоопределили 8,8% (0,6% по-малко от 2001 г.), а към ромската - близо 5% (0,2% повече от 2001 г.).

Хората от турския етнос са концентрирани в Кърджали, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Русе, Бургас, а от ромския - във всички области, като най-голям е делът в Монтана и Сливен.

Интересното е, че само 9% от анкетираните не са отговорили на въпроса към коя етническа група принадлежат, който беше пожелателен. 235 души пък са записали в анкетата, че принадлежат към две етнически групи.

Младите не посочват вероизповедание. И предпочитат да живеят без брак

Въпросът за вероизповеданието е този, при който делът на неотговорилите е най-висок - близо 22%, повечето от които млади хора и живеещи в големите градове.

От отговорилите на въпроса, 76% (4,4 милиона) се причисляват към източноправославното християнство, а 10% (над половин милион души) - към исляма (повечето от които се пишат сунити). Близо 5% са посочили, че нямат вероизповедание, а 7% не се самоопределят.

8%

от хората живеят на семейни начала, без сключен брак

Както показаха и други социологически изследвания през последните години, все повече хора са склонни да живеят на семейни начала, но без брак. Делът им през 2011 г. е 8% - два пъти повече в сравнение с 2001 г.

51,4%

от жилищата в градовете имат достъп по интернет. Делът за селата е 16,4%. Компютър имат 54% от жилищата в градовете и 18% от тези в селата.
20,5%

от жилищата са с външна тоалетна

Броят на висшистите се увеличава

И една (поне на пръв поглед) добра новина - образователната структура на населението значително се подобрява, благодарение на по-големия брой хора със средно и висше образование. НСИ са отчели, че всеки пети в България е висшист, което е с 5,5 процентни пункта повече в сравнение с 2001 г. Завършилите средно образование са 43,4%.

Въпреки това броят на неграмотните не е малък - близо 113 хил. души (близо 12% от ромите и близо 5% от турската етническа група), а 81 хил. души над 7-годишна възраст никога не са посещавали училище. 23% от децата в ромския етнос не учат. В турската етническа група този дял е близо 12%, а в българската - 5,6%

Безработицата е 15%

Коефициентът на безработицата, който НСИ са отчели към 1.02.2011 г., е 15%. Икономическите активните лица са 3,3 милиона, като 2,8 милиона от тях са заети. С най-висок коефициент на икономическа активност (отношение на броя икономически активни към общото население 15-64 г.) са областите София-град, Перник, Габрово, Смолян и Варна. Най-нисък е в Силистра, Кърджали и Видин.

7 364 570

души е населението на България към 1.02.2011 г. 51,3% от тях са жени, а 48,7% - мъже.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  el_komandante avatar :-(
  el_komandante

  Е добре, келявите ни политици няма ли да направят най-сетне нещо по въпроса ? Или българите просто ще си изчезнем тихо в ноща...

 • 2
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  Искам да видя какъв процент е трудоспособното население, трудещото се население, както и неговото етническо разпределение. Ей така, от интерес :)

 • 3
  scaramouche avatar :-|
  Q.D.V.P.

  Добре, от тези 9%, които не са отбелязали етническа принадлежност, сещате ли се колко са българи? Почти ме убедихте, че делът на турците се е смалил, а на циганите (пардон, ромите) се е запазил почти непроменен!

 • 5
  haokarapora avatar :-|
  haokarapora

  България оставала неатрактивна за чуждите граждани страна...,направо Колумбовско откритие!Аз съм БГ -гражданин по рождение и съдба,ама и на мен нещо хич не ми е ...атрактивна!

 • 6
  roumen_galabinov avatar :-?
  Румен Гълъбинов

  Лицата, които са се възползвали от правото на доброволен отговор на въпроса за етническо самоопределение, са 91% от населението. Затова данните са на базата именно на този процент и 786 285 души не са дали отговор.

 • 7
  kkk_20 avatar :-|
  kkk_20

  Заети т.е. работещи са само 2,834,835 човека. от общо 6,389,298 население над 15 години. Не само 1.9 мил са пенсионери и 439 х са ученици, но има и 1.2 мил които официално не работят, а са в работоспособна възраст! А ние си отчитаме 15 % безработица, като реално тя е 30%.
  Реално само 38% от населението работи- за какъв просперитет може да става дума? Да не говорим, че голяма част от работещото население са държавни служители...

 • 8
  kkk_20 avatar :-|
  kkk_20

  Да, явно за първи път при преброяване въпроса за етническото самоопределение не е задължителен- много удобно. За да не се разбере, че имаме 1.700 мил с небългарски етнос или 23%,от населението, от които болщинство са турци и цигани...

 • 9
  birdman avatar :-|
  birdman

  Нормално . В перспектива за нашата малка държавица ще си останат 7-8 големи града и всички от по-малките населени места ще бягат към тези големи градове - и заради по-големите възможности за реализация и заради по-доброто качество на живот и заради образованието !

 • 10
  dr_kessarovski avatar :-|
  dr_kessarovski

  Резултатите от преброяването са още един маркер за упадъка и деградацията на българската нация и българската държава след идването на "демокрацията" през м. ноември 1989 г. Почти пълното унищожаване на промишлеността, ликвидирането на едрото индустриално земеделие, разграбването на напоителните системи и още много икономическо-стопански престъпления закономерно доведоха до тези демографски показатели, които по мое лично мнение не са много коректни. Специално броят на циганите (неизвестно защо наричани роми) е значително по-голям. Към всичко това трябва да се прибави невероятният упадък в образованието (наскоро беше публикуван броят на българите, които не знаят да четат !??), провалената на практика здравна реформа (един милион и деветстотин хиляди здравнонеосигурени лица !??) и още и още......
  Докога в България ще се затварят училища, ще се закриват болници, ще се ликвидират гари и железопътни линии, кой прокарва идеята да се приватизират българските пощи (т.е. да се ликвидират), докога ще ерозира българската нация и българската държава......Докога???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK